Si te presesh shkurtosh MP3

Nese keni shkarkuar/apo regjistruar nje kenge ne farmatin MP3 dhe deshironi qe te hiqni ndonje pjese qe ju duket e tepert (se prsh doni ta vendosni si zile telefoni), atehere ketu jeni ne vendin e duhur per te mesuar se si behet. Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te presesh/shkurtosh nje MP3, duke perdorur programe per kompjuter, aplikacione per telefon dhe sherbime falas online. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Si te presesh/shkurtosh MP3: Windows

Nëse je duke përdorur një kompjuter Windows dhe dëshiron të mësosh se si të presesh/shkurtosh nje MP3, atehere këtu ke disa zgjidhje që janë të përshtatshme per qellimin tend.

Shkurto/Prit MP3 me Audacity

Si te presesh shkurtosh MP3

Mjeti i parë që ju rekomandoj të përdorni nëse dëshironi të pritni/shkurtoni MP3 në kompjuterin tuaj Windows është Audacity. Ai eshte një program falas që mund të përdoret në të gjitha versionet e Windows (si dhe në macOS dhe Linux) dhe që ju lejon të editoni skedarët audio falë shumë veçorive të dobishme, efekteve, veglave, shtesave etj. Ju kujtojme se ekziston gjithashtu një version pa instalim.

Për të shkarkuar Audacity në kompjuterin tuaj, vizitoni faqen e tij te internetit dhe klikoni në lidhjen Audacity Windows 64-bit installer (nëse jeni duke përdorur Windows 64-bit) ose Audacity Windows 32-bit installer (nëse jeni duke përdorur Windows 32-bit).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në fund të shkarkimit, hapni file e marre duke klikuar dy here mbi te dhe gjithmonë shtypni Next/Avanti për të përfunduar konfigurimin. Pasi të shfaqet dritarja kryesore e Audacity, shkoni te menuja File në krye, klikoni në artikullin Open/Apri në të dhe zgjidhni skedarin MP3 në të cilin keni ndërmend të veproni. Përndryshe, tërhiqni drejtpërdrejt MP3 në dritaren e programit.

Në këtë pikë ju keni dy opsione të ndryshme: prisni pjesët e panevojshme të skedarit MP3 që keni importuar në Audacity dhe ruani atë që ka mbetur, ose zgjidhni një pjesë të pjesës audio dhe ruani vetëm atë, duke lënë jashtë çdo gjë tjetër.

Në rastin e parë, vazhdoni duke zgjedhur me miun pjesën e grafikut që korrespondon me pjesën që do të hiqet. Për ta bërë këtë, kliko me te majten dhe mbaje shtypur derisa të përfundojë përzgjedhja, më pas shkoni te menuja Edit > Delete/Modifica > Elimina dhe ruajeni rezultatin përfundimtar duke shkuar te menuja File > Export/Esporta audio. Së fundi, zgjidhni formatin MP3 për skedarin dalës përmes menusë rënëse Save as/Salva come.

Në rastin e dytë, vazhdoni duke theksuar me miun pjesën e grafikut që i përgjigjet pjesës audio që do të ruhet, duke klikuar me te manjten dhe mbajtur shtypur derisa të përfundojë përzgjedhja, pastaj klikoni në menunë File dhe me pas Eksporto audion e zgjedhur/Esporta audio selezionato. Tani vazhdo duke zgjedhur MP3 dhe Save as/Salva come.

Shkurto/Prit MP3 me VLC

Si te presesh shkurtosh MP3

VLC është një player i famshëm multimedial për Windows (por edhe për macOS dhe Linux) përmes të cilit është e mundur të luhet praktikisht çdo format audio dhe video pa pasur nevojë të përdorë kodek të jashtëm. Përveç përmbushjes së qëllimit në fjalë, ofron funksione për konvertimin dhe modifikimin e skedarëve. Ai eshte falas.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar dhe instaluar VLC në kompjuterin tuaj, shkoni në faqen e tij të internetit dhe klikoni në butonin Shkarko/Download/Scarica VLC.

Kur shkarkimi të përfundojë, hapni file.exe të marrë dhe në dritaren që shfaqet në desktop, klikoni fillimisht në butonin Po dhe më pas në butonin OK. Më pas shtypni butonin Avanti/Next (tre herë radhazi) dhe butonat Instalo dhe Finish.

Tani që shihni dritaren kryesore të VLC në desktop, klikoni në menunë Media në pjesën e sipërme majtas, zgjidhni artikullin Open/apri file në të dhe hapni MP3 që është në kompjuterin tuaj. Përndryshe, tërhiqni skedarin audio direkt në dritaren e programit.

Në këtë pikë, përdorni shiritin e lëvizjes të vendosur në fund për të kaluar në pozicionin e skedarit audio që ju intereson të eksportoni, më pas klikoni në menunë View/Visualizza që ndodhet në krye të dritares së mësipërme, zgjidhni artikullin Kontrollet e avancuara/Controlli avanzati nga kjo e fundit dhe klikoni në butonin Regjistro/Registra që u shfaq në fund dhe në butonin Luaj/Play.

Pas përfundimit të hapave të mësipërm, VLC do të fillojë regjistrimin nga pika e zgjedhur më parë, duke krijuar një skedar të ri audio që lidhet vetëm me pjesën e zgjedhur. Për të ndaluar regjistrimin, shtypni butonin Ndalo/Stop. Skedari i daljes do të ruhet automatikisht në dosjen Muzika të kompjuterit tuaj (megjithatë në format MP4, por mund ta konvertoni opsionalisht në MP3 duke përdorur një konvertues audio).

Shkurto/Prit MP3 me iTunes

Si te presesh shkurtosh MP3

Tani le të shohim se si te presesh/shkurtosh MP3 duke përdorur iTunes, softuerin e Apple përmes të cilit mund të menaxhoni koleksionin tuaj muzikor në kompjuterin tuaj, të luani skedarë audio dhe madje të menaxhoni iPhone, iPad dhe iPod. Nëse nuk e keni të instaluar dhe konfiguruar iTunes në kompjuterin tuaj, mund ta bëni këtë përmes Dyqanit të Microsoft Windows 10/11 ose nga faqja e internetit e Apple. 

Më pas, nisni iTunes dhe nëse skedari audio që dëshironi të shkurtoni është tashmë i pranishëm në bibliotekën e programit, kaloni gjithashtu në leximin e paragrafit tjetër, përndryshe importojeni atë duke klikuar në menunë File që ndodhet lart majtas, pastaj në Import dhe zgjidhni këngën që ju intereson nga kompjuteri juaj. Përndryshe, thjesht tërhiqni këngën në dritaren e aplikacionit.

Vazhdoni në prerjen e skedarit audio, duke klikuar me të djathtën mbi emrin e të njëjtit dhe duke zgjedhur nga menuja kontekstuale që hapet artikullin Informacion. Në dritaren e re që shihni tani, zgjidhni skedën Opsionet, vendosni shenjen ne kutitë pranë artikujve të fillimit/Inizio dhe fundit/Fine dhe tregoni, në fushat përkatëse, pikat e fillimit dhe të përfundimit të pjesës së file audio. Më pas ruani ndryshimet e bëra duke klikuar në butonin OK.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, zgjidhni këngën që ju intereson nga biblioteka e aplikacionit, klikoni në menunë File, në pjesën e sipërme majtas, zgjidhni opsionin Convert dhe klikoni mbi fjalën Krijo version MP3/Crea versione MP3. Nëse opsioni në fjalë nuk është i disponueshëm, për ta zgjidhur atë klikoni në artikullin Edit/Modifica që ndodhet në krye dhe në menunë Preferencat nga menuja që ju propozohet. Në dritaren që shfaqet, zgjidhni skedën File, klikoni në butonin Import settings/Impostazioni importazione dhe zgjidhni opsionin e koduesit MP3/Codificatore MP3 nga menuja rënëse Import duke përdorur/Importa utilizzando, pastaj klikoni në butonin OK.

Tani klikoni me të djathtën mbi emrin e këngës dhe nga menuja e shfaqur, zgjidhni opsionin Show/Mostra in Windows Explorer, në mënyrë që të shkoni te dosja ku është ruajtur.

Nëse pas përfundimit të hapave të mësipërm dëshironi të fshini këngën e prerë nga biblioteka e iTunes, hapeni atë, klikoni me të djathtën mbi skedarin audio dhe zgjidhni opsionin Fshi nga biblioteka/Elimina dalla libreria nga menuja e kontekstit. Kur te pyeteni nëse dëshironi të fshini skedarin, zgjidhni opsionin Keep file/Mantieni file, në mënyrë që të mos hiqni skedarin burim gjithashtu.

Si te presesh/shkurtosh MP3: Mac

Si te presesh shkurtosh MP3

Nese keni një Mac dhe po pyesni veten se si të shkurtoni MP3, atehere dijeni se mund ta bëni duke përdorur, edhe në këtë rast, AudacityVLC dhe iTunes (ky i fundit është i pranishëm vetëm në macOS 10.14 Mojave dhe më te vjeter, ndërsa në macOS 10.15 Catalina e më vonë ekziston aplikacioni Music) per të cilet ju thamë në kapitujt e mëparshëm, hapat që duhen ndërmarrë për të marrë programet në fjalë. Gjithashtu perdorimi eshte praktikisht i njejte siç pame tashmë për Windows, thjesht per ti instaluar terhiqni file e shkarkuar ne Aplications dhe pastaj hapini.

Si te presesh/shkurtosh MP3: Online

Si te presesh shkurtosh MP3

Nëse deshironi te veproni në internet/online per te prere/shkurtuar MP3, ju sugjerojme te perdorni 123apps Audio Cutter. Është plotësisht falas, i lehtë për t’u përdorur dhe funksionon nga çdo shfletues dhe sistem operativ. Ju lejon të shkurtoni skedarët audio në MP3 dhe shumë formate të tjera, por gjithashtu të rregulloni nivelin e volumit, shpejtësinë e riprodhimit dhe të bëni ndryshime të tjera të ndryshme. Ai gjithashtu ruan privatësinë e përdoruesit duke hequr automatikisht skedarët e ngarkuar nga serverët e kompanisë në fund të procesit të përpunimit.

Për të përdorur 123 apps Audio Cutter, shkoni në faqen e tij kryesore, klikoni në butonin Hap skedarin/Apri file/Open file dhe zgjidhni skedarin audio për të vepruar ose tërhiqeni MP3 direkt në dritaren e shfletuesit. Nëse skedari juaj MP3 është në Google Drive ose Dropbox, mund ta merrni gjithashtu direkt nga atje, duke klikuar në shigjetën ne te djathte te butonit te ngarkimit dhe më pas duke zgjedhur opsionin e duhur.

Pasi të jetë ngarkuar, do t’ju shfaqet pjesa audio. Për të prerë skedarin, klikoni në butonin Trim lart majtas dhe lëvizni dy rrëshqitësit në anë për të përcaktuar pikën e fillimit dhe të përfundimit ose plotësoni fushat e duhura të vendosura në fund. Nëse dëshironi, mund të shtoni edhe efektin fade në fillim ose në fund të këngës duke shtypur butonat me valë.

Nëse më pas dëshironi të bëni rregullime në nivelin e audios, klikoni në butonin me altoparlantin në krye, ndërsa nëse dëshironi të ndërhyni në shpejtësinë e riprodhimit, shtypni butonin me kronometër. Në vend të kësaj, butoni me valë dhe ai me shirita rregullimi ju lejojnë të beni rregullime te tjera.

Kur të përfundojnë ndryshimet, dëgjoni një pamje paraprake të rezultatit duke shtypur butonin Luaj/Play që ndodhet në fund.

Nëse jeni të kënaqur me rezultatin e marrë, vazhdoni me shkarkimin e skedarit përfundimtar duke zgjedhur mp3 si formatin e daljes nga menuja rënëse poshtë djathtas dhe duke klikuar butonin Ruaj/Salva/Save.

Si te presesh/shkurtosh MP3: Android

  • Tagliare musica, mp3 cutter: eshte nje aplikacion shume i mire per te prere/shkurtuar MP3. Mund ta shkarkoni nga Play Store duke klikuar ketu ose duke kerkuar emrin dhe pastaj duke shtypur install. Perdorimi eshte i thjeshte dhe intuitiv. Lejon qe te prisni audion deri ne milisekonda per te qene me shume preciz.
  • Tagliare musica, canzoni, audio per suonerie: eshte nje tjeter aplikacion shume i mire per te prere audio. Per ta shkarkuar kerkoni emrin ne Play Store dhe pastaj shtypni install ose klikoni ketu. Ai krijon audio shume te mira per zile apo alarme ne telefon. Perdorimi eshte i thjeshte.
  • MP3 Cutter: Eshtë nje tjeter app falas per te prere dhe shkurtuar audio MP3. Per ta instaluar kerkoni emrin e tij ne Play Store dhe pastaj htypni install ose klikoni ketu. Eshte i thjeshte per tu perdorur.

Si te shkurtosh MP3: iPhone/iPadOS

Nëse keni një pajisje iOS/iPadOS, ju sugjeroj t’i drejtoheni aplikacionit GrageBand për të prerë MP3. Është plotësisht falas dhe është zhvilluar drejtpërdrejt nga Apple për të krijuar dhe modifikuar skedarë të ndryshëm audio, falë shumë veglave integrale dhe plot veçorive.

Për të shkarkuar dhe instaluar GarageBand në iPhone ose iPad tuaj, vizitoni seksionin përkatës të App Store, prekni butonin Merr/Get/Ottieni, më pas butonin Instalo dhe autorizoni shkarkimin përmes Face IDTouch ID ose fjalëkalimit të Apple ID. Më pas nisni aplikacionin duke prekur butonin Open/Apri që u shfaq në ekran ose duke zgjedhur ikonën përkatëse që është shtuar në ekranin bazë ose në Launchpad.

Tani që shihni ekranin kryesor të GarageBand, shtypni simbolin (+) që ndodhet lart djathtas, zgjidhni opsionin Registratore audio/Audio Recorder (nëse nuk mund ta shihni, rrëshqitni ekranin) dhe trokitni lehtë mbi butonin me dritaret lart majtas për të aktivizuar modalitetin storyboard. Më pas, shtypni butonin që lidhet me funksionin e loop që gjeni pranë çelësit anglez lart djathtas.

Tani merrni skedarin audio të interesit tuaj duke trokitur mbi emrin e tij dhe duke vazhduar ta mbani shtypur derisa ikona përkatëse të fillojë të lëvizë. Më pas, tërhiqeni këngën në krye të editorit.

Tani shtypni mbi këngën dhe vendosni pjesën e saj që do të pritet duke lëvizur rrëshqitësin majtas dhe djathtas.

Për të dëgjuar një pamje paraprake të rezultatit përfundimtar, prekni butonin Luaj/Play në krye të ekranit.

Nëse jeni të kënaqur, prekni butonin me shigjetën drejtuar poshtë që ndodhet lart majtas, prekni fjalët Këngët e mia/I miei brani, shtypni dhe vazhdoni të mbani shtypur për disa momente në pamjen paraprake të projektit të sapokrijuar dhe zgjidhni artikullin Share/Condividi nga menuja që ju shfaqet.

Si përfundim, zgjidhni opsionin Track/Brano, në mënyrë që të ruani audion e prerë si një skedar audio stereo, duke treguar gjithashtu cilësinë e skedarit të daljes dhe aplikacionin në të cilin mund të eksportoni gjithçka.