Programe per te shkruar muzike me nota

Ne kete artikull do te flas mbi programe per te shkruar muzike me nota ne kompjuterin tuaj. Me pak fjale ato ju ndihmojne te kompozoni muziken qe deshironi shume thjeshte. Ka disa softuerë të dobishëm për qëllimin tuaj, falas dhe me pagesë, të pershtatshem me të gjitha sistemet operative, si Windows, macOS dhe Linux. 

Ka edhe programe që mund të përdoren drejtpërdrejt në internet, nga shfletuesi dhe zgjidhje që mund të përdoren në telefon. Këto janë mjete që mund të jenë të dobishme për krijimin e muzikës për piano, kitarë dhe bas, pjesë për orkestra të tëra etj.

Permbajtja

Programe per te shkruar muzike me nota ne pentagram

Nese dëshironi të dini se cilat janë ato programe për të shkruar muzike me nota në pentagram, për WindowsmacOS dhe Linux, atehere më poshtë do të gjeni disa nga zgjidhjet më interesante të disponueshme aktualisht.

MuseScore (Windows/macOS/Linux)

Programe per te shkruar muzike me nota

Zgjidhja e parë që dua t’ju vë në dukje është MuseScore: është një nga programet më të mirë për të shkruar muzikë me nota falas. Eshte i disponueshem per Windows, macOS dhe Linux. Eshtë plotësisht falas, me burim të hapur dhe ju lejon të printoni fletë me notat e shkruara, t’i ruani ato si një skedar PDF ose skedar MIDI. Kjo ju lejon të punoni në një numër të pakufizuar pentagramesh përmes një ndërfaqe WYSIWYG (ajo që shihni është ajo që merrni), jashtëzakonisht e lehtë për t’u përdorur edhe për përdoruesit e papërvojë. Lejon futjen e shënimeve përmes miut ose tastierës MIDI dhe përfshin një sekuencues të integruar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar programin në kompjuterin tuaj, shkoni në faqen e tij të internetit dhe shtypni butonin Download gratuito vendosur në qendër të faqes.

Kur shkarkimi të ketë përfunduar, nëse përdorni Windows, filloni file ekzekutueshëm të marrë dhe në dritaren që shihni te shfaqet në desktop, klikoni në butonin Next. Pastaj vini shenjen e kontrollit ne I accept the terms in the License Agreement, shtypni përsëri butonin Next (dy herë të tjera), pastaj butonat InstallPo dhe Finish.

Nëse jeni duke përdorur macOS hapni paketën.dmg të marrë dhe tërhiqni ikonën e programit në dosjen Mac Applications, pastaj klikoni me të djathtën mbi të dhe zgjidhni artikullin Open/Apri (dy herë me radhë), në mënyrë që të filloni softuerin duke anashkaluar kufizimet e aplikuara nga Apple në softuerin e zhvilluesve të pa certifikuar (një operacion që duhet të kryhet në fillimin e parë).

Tani që shihni dritaren kryesore të MuseScore, klikoni në butonin për të decline per te refuzuar dërgimin e të dhënave në lidhje me përdorimin e softuerit dhe ndiqni procedurën fillestare të konfigurimit te propozuar, për të përcaktuar gjuhën e ndërfaqes dhe layout te tastieres.

Pasi të keni përfunduar hapat e mësipërm, zgjidhni opsionin Crea nuova partitura (nëse doni të përdorni një pentagram të zbrazët) ose shtypni butonin Apri una partitura (për të hapur një pentagram ekzistues), pas së cilës do të gjendeni para ndërfaqes kryesore të MuseScore dhe mund të filloni të kompozoni muzikë, duke përdorur seksionet, menutë dhe komandat në të cilat është organizuar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më saktësisht, në qendër është zona ku shfaqet pentagrami; në krye do të gjeni shiritin e menusë, të dobishëm për menaxhimin e shtesave, zgjedhjen e elementeve për t’i bërë të dukshme dhe qasjen në mjetet e ndryshme në dispozicion; pak më poshtë ka shiritin e veglave me komandat për të shtuar figura muzikore, për të riprodhuar atë që është shkruar në pentagram, etj. në të djathtë është zona për inspektimin e vetive të elementeve të zgjedhur.

Për informacione të mëtejshme se si funksionon MuseScore, ju sugjeroj t’i referoheni zonës së mbështetjes në faqen e internetit të programit: do të gjeni manualin e përdoruesit, mësime të ndryshme, këshilla të shpejta se si të përdorni softuerin dhe shumë më tepër.

Finale (Windows/macOS)

Programe per te shkruar muzike me nota

Një tjeter nder ato programe per te shkruar muzike me nota që ju ftoj ta merrni seriozisht ne konsiderate është Finale. Eshtë një zgjidhje profesionale, e disponueshme si për Windows ashtu edhe për macOS, falë së cilës mund të kompozoni muzike, të dëgjoni krijimet tuaja dhe të tjerëve, t’i printoni dhe t’i ndani me përdoruesit e tjerë në një mënyrë jashtëzakonisht të lehtë dhe të shpejtë. Eshte me pagese (ka çmime duke filluar nga 99 dollarë), por mund ta provoni falas për 30 ditë.

Për të shkarkuar versionin e provës së Finale në kompjuterin tuaj, shkoni në faqen e internetit të programit dhe shtypni butonin e free trial në pjesën e sipërme të djathtë, pastaj shtypni butonin windows ose mac, në varësi të sistemit operativ që përdorni në kompjuterin tuaj.

Pastaj vazhdoni të regjistroni një llogari për të përdorur softuerin, duke klikuar në butonin Krijo një llogari të re/Crea un nuovo account dhe duke plotësuar formularin e propozuar me të dhënat e kërkuara, pastaj prisni që të përfundojë shkarkimi i softuerit.

Në këtë pikë, nëse përdorni Windows, hapni file.exe të marrë dhe klikoni në butonin Po në dritaren që shfaqet në desktop. Pastaj shtypni butonat OKNext/avanti (dy herë me radhë) dhe Install. Më pas, klikoni në butonin Next/Avanti, ver shenjen nekutinë në lidhje me pranimin e kushteve të përdorimit/accettazione delle condizioni di utilizzo dhe klikoni përsëri në butonin Next/Avanti (dy herë të tjera) dhe në ato InstallFinish dhe End. Pastaj filloni programin duke zgjedhur lidhjen relative të shtuar menune start.

Nëse jeni duke përdorur macOS, hapni paketën.dmg të marrë dhe klikoni dy herë mbi ikonën e skedarit.pkg që gjendet brenda tij. Në dritaren që hapet, klikoni në Vazhdo/Continua (tri herë rresht), pastaj në butonin Prano/Accetta dhe Installa. Shkruani fjalëkalimin e llogarisë tuaj të përdoruesit në Mac, klikoni në butonin Install software dhe më në fund, klikoni në butonin Mbyll/Chiudi.

Tani që shihni dritaren e Finale, pavarësisht nga sistemi operativ i përdorur, klikoni në butonat në ekran për të filluar provën falas, pastaj nëse doni të krijoni një rezultat të ri shtypni butonin Templates (për të zgjedhur modelet ekzistuese) ose Default document (për të zgjedhur një dokument të paracaktuar), ndërsa nëse doni të hapni një skedar ekzistues shtypni butonin Open.

Pastaj, filloni të krijoni muziken tuaj, duke përdorur menutë dhe komandat e ndryshme të bashkangjitura në ndërfaqen e Finale, e cila ndahet si më poshtë: në qendër është zona e rezervuar për të parë rezultatin; në krye do të gjeni shiritin e menusë me funksionet për të menaxhuar plugin, skedarët audio, modalitetin e shikimit etj.; pak më poshtë ka shiritin e veglave me butona për të rregulluar kohën, shpejtësinë, çelësin për t’u përdorur, etj. dhe kontrollet për riprodhimin e muzikës; në të majtë ka shiritin e veglave me butonat për zgjedhjen dhe futjen e figurave muzikore.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për informacione të mëtejshme se si funksionon programi, ju rekomandoj që të konsultoheni me pjesën e dedikuar për mbështetje në faqen e internetit te Finale ku mund të gjeni manualin e përdoruesit.

Programe te tjera per te shkruar muzike me nota ne pentagram

Programe per te shkruar muzike me nota

Përveç programeve për shkrimin e muzikës që kam rekomanduar tashmë, mund të konsideroni përdorimin e zgjidhjeve të tjera që i përkasin kategorisë që gjeni në listën më poshtë.

 • Crescendo (Windows/macOS): është një nga programet më interesantë për të shkruar muzikë. Eshtë falas (për përdorim personal), funksionon si në Windows ashtu edhe në macOS, dhe ju lejon të krijoni rezultate të cilësisë profesionale përmes një ndërfaqeje shumë intuitive. Ai mbështet funksionet kryesore të shënimit dhe kompozimit muzikor dhe ju lejon të shikoni paraprakisht kompozimet e krijuara dhe të ndani gjithçka.
 • Sibelius (Windows/macOS): është një program profesional shumë i njohur për të shkruar muzikë, i cili ju lejon të punoni në një mënyrë jashtëzakonisht të rehatshme dhe intuitive. Merita i shkon ndërfaqes dhe veçorive të saj si layout magnetik dhe riprodhimi i tingullit. Ai mbështet futjen e shënimeve të luajtura nga një instrument MIDI, të transkriptuara ose skanuar nga një rezultat para ekzistues. Eshtë në dispozicion për Windows dhe macOS dhe baza është falas, por për të pasur qasje në të gjitha funksionet në dispozicion ju duhet të azhurnoni në një nga versionet e paguara (me çmime që fillojnë nga 9.99 dollarë/muaj).
 • Musink (Windows): është një softuer vetëm për Windows që fokusohet kryesisht në lehtësinë e përdorimit. Në fakt, ju lejon të punoni në fushën e shënimeve muzikore me mjete të fuqishme dhe të lehta për t’u përdorur dhe një ndërfaqe përdoruesi mjaft të qartë dhe elegante. Duke e përdorur atë, ju mund të kompozoni file muzikorë dhe t’i eksportoni ato si MIDI ose t’i ndani në internet. Në thelb është falas, por është gjithashtu në dispozicion në një version me pagesë (kushton 60 dollarë) që ofron më shumë veçori, të tilla si importimi i skedarëve MIDI dhe riprodhimi i vazhdueshëm i veprave.
 • GarageBand (macOS): është një program për macOS, i zhvilluar nga Apple ekskluzivisht për kompjuterët e tij. Ajo përmban një ndërfaqe jashtëzakonisht miqësore për përdoruesit që lejon edhe fillestaret të krijojnë vepra muzikore me instrumente, efekte dhe këngë të ndryshme. Në rastin specifik të skedarëve MIDI, ai gjithashtu lejon qasje në editorine rezultateve. Eshtë falas dhe është parainstaluar në Mac-et më të fundit, por nëse hiqet mund të shkarkohet përsëri nga Mac App Store. 

Programe për te shkruar muzike me nota Online

Nese nuk dëshironi ose nuk mund të instaloni softuer të rinj në kompjuter dhe do preferonit programe për të shkruar muzike me nota në internet, të përdorshme drejtpërdrejt nga dritarja e çdo shfletuesi, atehere i gjeni me poshte.

Blank Sheet Music

Programe per te shkruar muzike me nota

I pari nga programet e shkrimit të muzikës në internet që ju rekomandoj të provoni është Blank Sheet Music. Eshtë krejtësisht falas dhe ju lejon të printoni pentagrame muzikore bosh, por të personalizuara me çelësin dhe kohën. Shënimet pastaj mund të shtohen më vonë me dorë, pas printimit.

Për ta përdorur atë, shkoni në faqen kryesore të sherbimit dhe zgjidhni çelësin që dëshironi të përdorni duke klikuar në ikonën përkatëse në shiritin e sipërm. Opsionet e tjera mund të zgjidhen nga menutë e dukshme duke klikuar në butonin me shigjetën poshtë, e vendosur në pjesën e sipërme të djathtë.

Më pas, rregulloni madhësinë e pentagramit duke përdorur butonat me dy shigjeta që i gjeni gjithmonë në krye, përcaktoni madhësinë e fletës duke përdorur opsionet e dukshme duke klikuar në butonin me kursorët në të djathtë lart dhe në fund, printoni pentagramin tuaj duke shtypur ikonën e printerit në fund.

Programe te tjera për te shkruar muzikë me nota Online

Nëse jeni duke kërkuar programe të tjera për të shkruar muzikë përmes shfletuesit, ju sugjeroj të merrni parasysh zgjidhjet ne listën e mëposhtme.

 • Flat.io: eshte nje shërbim në internet për të shkruar nota muzikore në pentagram dhe për të kompozuar muzikë në kompjuter, me mbështetje për akordet e instrumenteve të shumta muzikore. Gjithashtu ju lejon të ndani kompozime muzikore me përdoruesit e tjerë, të cilët mund të bashkëpunojnë në kohë reale. Në thelb është falas, por për të hyrë në të gjitha tiparet ju duhet të regjistroheni në një abonim (me koston bazë prej 6.99 euro/muaj).
 • Noteflight: është një shërbim në internet që ju lejon të krijoni, shikoni, printoni dhe dëgjoni çdo përbërje muzikore direkt nga dritarja e shfletuesit. Ai mbështet ndarjen e përmbajtjes me përdoruesit e tjerë dhe futjen e tyre në faqe të jashtme. Për ta përdorur atë ju duhet të regjistroheni dhe është falas në thelb, por gjithashtu mund të regjistroheni në plane të paguara (me çmime që fillojnë nga 7.95 dollarë në muaj) që ofrojnë më shumë veçori.
 • Scorio: është një portal tjetër që ju lejon të krijoni rezultatin tuaj përmes Web-it, duke plotësuar fusha të tilla si titulli, nënshkrimi i kompozitorit, shkrimtari i teksteve, ritmi, akordet dhe padyshim shenjat e pikësimit. Gjithashtu ju lejon të përdorni një piano të vërtetë në internet, kështu që ju mund të luani menjëherë rezultatet që keni krijuar në platformë. Rezultatet e krijuara më pas mund të ruhen në formatin PDF, por edhe të eksportohen në MusicXML dhe MIDI ose LilyPond. Eshtë falas, por për të zhbllokuar të gjitha funksionet ju duhet të regjistroheni në versionin e paguar (me koston bazë prej 6.99 euro/muaj).

Programe per te shkruar muzikë me nota ne tablet

Siç thashë në fillim, ka edhe programe për të shkruar muzikeme nota në tablet (si dhe në smartphone). Nëse kjo ju intereson, në listën më poshtë do të gjeni ato që përfaqësojnë mjetet më të mira në kategorinë për Android dhe iPad (në rastin e fundit edhe iPhone).

 • ScoreCreator (Android/iPadOS/iOS): eshte nje mjet i thjeshtë por i fuqishëm i krijimit të muzikës, i cili plotëson nevojat më të larmishme të shkrimit të muzikës në lëvizje. Kjo ju lejon të krijoni rezultate që mbështesin nota të larta, të ulëta, me një gamë të gjerë notash dhe simbolesh muzikore. Këngët pastaj mund të eksportohen si skedarë MIDI ose MusicXML, si dhe PDF. Në thelb është falas, por për të zhbllokuar të gjitha funksionet është e nevojshme të regjistroheni në nje abonim (me koston bazë prej 7.99 euro për tre muaj).
 • Maestro (Android): eshte nje aplikacion falas për pajisjet Android me një ndërfaqe shumë intuitive, e cila ju lejon të kompozoni muzike duke zgjedhur shënimet e paracaktuara dhe duke rregulluar pozicionin e tyre në rezultat. Mbështet mbi 100 instrumente të ndryshme muzikore. Eshtë falas, por ofron blerje brenda aplikacionit (me një kosto bazë prej 99 cent) për të zhbllokuar të gjitha funksionet në dispozicion.
 • Notation Pad (iPadOS/iOS): është një nga programet më të njohura për të shkruar muzikë në iPad. Kjo ju lejon të lexoni, kompozoni dhe modifikoni rezultatet, të gjitha me anë të një drag and drop. Në fund të punës, rezultatet mund të ndahen dhe të printohen. Eshtë vetëm për pajisjet Apple dhe është falas, por ofron blerje brenda aplikacionit (me një kosto bazë prej 1.09 euro) për të zhbllokuar përmbajtje shtesë.
 • forScore (iPadOS/iOS): eshte nje aplikacion vetëm për pajisjet Apple që ju lejon të lexoni skedarë muzikorë të gatshëm, në formate të ndryshme, duke i bërë ata të lëvizin automatikisht me një shpejtësi të caktuar dhe t’i zmadhoni sipas nevojës. Rezultatet gjithashtu mund të editohen, duke futur ose hequr shënime, pushime, etj. Duke pasur parasysh karakteristikat e tij, ai konsiderohet si një nga programet më interesantë për të shkruar muzikë në ne iPad (dhe iPhone). Kushton 21.99 euro.