Si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi. Për të pasur sukses në këtë përpjekje, mjafton të merrni disa informacione në lidhje me furnizimin me energji elektrike të laptopit. Me pas ju do mund të zëvendësoni karikuesin origjinal në mënyrën e duhur, duke zgjedhur midis të paktën dy zgjidhjeve shumë të vlefshme: një karikues të përputhshëm ose një burim të jashtem të furnizimit me korent, si p.sh. një paisje powerbank.

Permbajtja

Gjej tensionin/voltazhin dhe amperazhin

Si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi

Përpara se të shokojme se si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi, është e nevojshme të merrni informacion mbi tensionin/voltazhin (sa volt duhen qe te funksionojë pajisja në fjalë) dhe mbi amperazhin (sasinë e rrymës se korentit që pajisja është në gjendje te perballoje) e mbështetur nga bateria dhe hardueri i vetë laptopit. Një gabim nga ky këndvështrim mund të jetë shumë i rrezikshëm dhe të çojë në një qark të shkurtër shkatërrues, i cili mund të dëmtojë kompjuterin, të shpërthejë sistemin elektrik ose, akoma më keq, të shkaktojë dëme fizike për ata që merren me laptopin. Per kete arsye kushtojini vëmendje asaj që do të lexoni më poshtë dhe nëse nuk jeni të sigurt se çfarë të bëni, kërkoni edhe mendimin e një personi më me përvojë.

Normalisht, informacioni i tensionit (V-volt) dhe amperazhit (A-amper) shkruhet qartë në karikuesin origjinal të laptopit, megjithatë ato mund të merren edhe nga etiketa e ngjitur poshte kompjuterit, e cila përmban gjithashtu informacione si adresa MAC dhe numri serial, ose nga etiketa e ngjitur në baterinë e lidhur me pajisjen (duke supozuar se e keni ende në dispozicion).

Pasi të keni identifikuar etiketën, kontrolloni tensionin dhe amperazhin e nevojshëm për të furnizuar kompjuterin/baterinë: zakonisht, në laptopë, voltazhi mund të luhatet nga 15 V në 24 V ne korent te vazhdueshem (ose DC), ndërsa amperazhi mund të luhatet midis 3A dhe 5A (sipas fuqisë së laptopit). Kur duhet të bëni zgjedhjen materialisht, sigurohuni që voltazhi i daljes (ose output) të jetë identik me atë të treguar në laptop (për të shmangur problemet e mbingarkesës) dhe që amperazhi në dalje të jetë në të paktën e barabartë me atë të treguar në laptop. Një karikues i përputhshëm 5A është gjithashtu i mirë për të karikuar një laptop 3A, ndërkohë që absolutisht nuk duhet të lidhni një karikues me një amperazh më të ulët se ai i kërkuar nga laptopi, pasi rrezikoni të shkaktoni dëme serioze, duke djegur furnizimin me energji elektrike (e cila në këtë rast, duhet të gjenerojë një sasi të tepërt të rrymës për të ushqyer siç duhet pajisjen).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për më tepër, duhet t’i kushtoni vëmendje llojit të tensionit/voltazhit të hyrjes të mbështetur nga pajisja e karikimit që do të zgjidhni, duke u siguruar që ai të jetë gjithashtu i pajtueshëm me rrjetin elektrik, ku vlera duhet të jetë e barabartë me 100-240 V (në korentin e alternuar ose AC) dhe te mbështesin frekuencën elektrike të dyfishtë, p.sh. 50-60Hz. Amperazhi në hyrje, zakonisht vendoset në 2A.

Gjej lidhesin e pershtatshem

Si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi

Tani që keni informacionin e nevojshëm në lidhje me tensionet/voltazhin dhe amperazhet e kërkuara, duhet të merrni parasysh një detaj të fundit themelor: llojin e lidhësit të karikuesit qe mbështet laptopi që keni. Zakonisht, vendi i dedikuar për furnizimin me energji elektrike është e vendosur në njërën nga pjeset anësore të laptopit. Për informacionin tuaj, jo të gjitha spinat janë të njëjta, por secili prodhues ka një lidhës të ndryshëm (me gjatësi dhe trashësi specifike) dhe nuk është e rrallë të gjesh lidhës të ndryshëm korenti për laptopë nga i njëjti prodhues.

Prandaj kur zgjidhni, sigurohuni që pajisja e karikimit të mos ketë një lidhës të vetëm (i dedikuar për shembull, një modeli specifik laptopi): për fat të mirë, shumica e karikuesve të pajtueshëm përfshijnë pothuajse të gjitha prizat e disponueshme në qarkullim, të cilat mund të instalohen lehtësisht në fund të kabllit të karikimit.

Si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi

Persa i përket laptopëve Apple, biseda është paksa e ndryshme: për MacBook-ët më të fundit (përfshirë Air dhe Pro) ekzistojnë tre lloje specifike lidhësish, të cilat i ilustroj më poshtë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Në MacBook-ët e prodhuar nga viti 2009 deri në 2012 është e mundur të gjesh lidhësin L të quajtur MagSafe.
  • Në MacBook-ët e prodhuar nga viti 2012 deri në 2015 është e mundur të gjesh lidhësin T të quajtur MagSafe 2.
  • Në Macbook-ët e prodhuar nga viti 2016 e tutje, është e mundur të gjesh lidhësin USB Type-C.

Prej disa vitesh, laptopët Windows kanë mbështetur gjithashtu karikimin përmes portes USB-C dhe kjo e bën shumë më të lehtë gjetjen e karikuesve të improvizuar, siç do ta shpjegoj më në detaje në kapitujt e ardhshëm të udhëzuesit.

Si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi

Pasi të keni përfunduar pjesën teorike të këtij udhëzuesi, është koha për të ndërmarrë veprime dhe për të shpjeguar se Si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi. Në praktikë, mund të zgjidhni të blini një powerbank të ringarkueshme, e dobishme për furnizimin me energji të baterisë së përfshirë me laptopin, ose te pajiseni me një karikues të pajtueshëm, për t’u përdorur si për operacione karikimi ashtu edhe për të furnizuar kompjuterin me energji direkt nga rrjeti elektrik.

Bateri e jashtme/powerbank

Si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi

Tani le te shikojme se si te ndezesh laptopin kur eshte prishur karikuesi, duke perdorur një bateri të jashtme (powerbank) për të karikuar baterinë e kompjuterit. Duhet të mendoni të blini një pajisje me amperazh të mjaftueshëm për të siguruar energjinë e nevojshme për karikim. Personalisht, ju rekomandoj të zgjidhni një pajisje që ka një kapacitet të barabartë ose më të madh se 20,000 mAh, në mënyrë që edhe bateritë e laptopëve me kapacitet më të madh të mund të rimbushen pa probleme.

Për më tepër, kushtojini vëmendje lidhësve të përfshirë në paketën e shitjeve. Prania e thjeshtë e kabllit klasik USB është disi kufizuese, përveç nëse laptopi juaj thjesht ka aftësinë të karikojë përmes USB-C. Prandaj, lexoni me kujdes karakteristikat e produktit në fjalë dhe sigurohuni që ka lidhës të ndryshëm të korentit për t’u përdorur me laptopin (p.sh. MagSafe për Mac të vjetër, spina të këmbyeshme për laptopë të zakonshëm ose lidhës të tipit USB -C për laptopë moderne).

Nuk rekomandojme përdorimin e powerbank aty ku keni nevojë për fuqi kompjuterike jashtëzakonisht të lartë: duke qenë një burim energjie me kapacitet të kufizuar, në fakt mund ta zbrazni shpejt dhe ta gjeni veten pa korent kur nuk e prisni. Pra, nëse keni ndërmend të përdorni laptopin tuaj në seanca të gjata ose kërkuese nga pikëpamja e shpenzimit të korentit, ju rekomandojme të zgjidhni blerjen e një karikuesi të pajtueshem.

Ka edhe powerbank me kapacitete të mëdha dhe një prizë, me të cilat normalisht mund të lidhni laptopin tuaj. Kanë një kosto më të lartë se produktet që rekomandova pak më parë, por mund të jenë të dobishme në rastet kur realisht e keni në dispozicion karikuesin e laptopit, por ju mungon një prizë për ta lidhur atë.

Karikues pajtueshem

Nëse synoni të ushqeni laptopin (ose të rikarikoni baterinë) direkt nga rrjeti elektrik, mund të mbështeteni në një karikues te pajtueshem, dmth një pajisje karikuese e cila, falë lidhësve qe ka dhe transformatorit të posaçëm të personalizueshëm, mund të përshtatet me voltazhet/amperazhet e kërkuara nga llojet e ndryshme të laptopëve, dhe në siguri të plotë. Në çdo rast, kushtojini gjithmonë vëmendje informacionit për voltazhet dhe amperazhet, sic pame me siper.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Së fundi, përpara se të vazhdoni me blerjen, sigurohuni që furnizimi me energji elektrike që do të zgjidhni është i pajisur me lidhësin e duhur të kërkuar nga kompjuteri juaj (spine, USB Type-C ose MagSafe). 

Në përgjithësi, shfrytezimi i ketyre karikuesve është jashtëzakonisht i thjeshtë: gjithçka që duhet të bëni është të identifikoni lidhësin më të përshtatshëm për laptopin tuaj, ta lidhni atë në fund të kabllit të rrymës dhe ta përdorni pajisjen saktësisht siç do të bënit me origjinalin.

Nëse keni një laptop që është i aftë të karikojë përmes USB-C, ju jeni ende me fat, sepse në fakt mund të përdorni çdo karikues smartphone që plotëson standardet. Në përgjithësi, ju rekomandojme që të përdorni vetëm karikues të prodhuar nga kompani me reputacion, por pasi të plotësohet kjo kërkesë, mund t’i përdorni sipas dëshirës. E vetmja gjë që duhet të mbani mend është se laptopi juaj ka shumë të ngjarë të karikojë më ngadalë dhe nëse e përdorni për pune komplekse, mund të vëreni gjithsesi se bateria po zbrazet, megjithëse më ngadalë.

Persa i përket laptopeve të Apple, për të shmangur dëmtimet dhe surprizat e padëshiruara gjatë fazës së fillimit, ju sugjeroj të blini kabllo dhe karikues origjinalë: mund t’i gjeni lehtësisht edhe në internet.