Si te shikosh perputhshmerine e skedes video me motherboard

Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te shikosh perputhshmerine e skedes video me motherboard. Ne fakt perpara se te bleni nje skede video te re (prsh qe te rrisni performancen ne lojra etj), duhet me patjeter te siguroheni qe GPU te jete e pershtatshme me kompjutrin dhe motherboard, me qellim qe te evitoni blerjet e gabuara.

Theksojme se çdo GPU (skeda video) dhe çdo motherboard ka specifikimet e veta, për këtë arsye, ju ftojme të identifikoni saktësisht modelin e komponentëve qe keni ne zoterim. Per detajet lexoni me tej.

Permbajtja

Si te shikosh perputhshmerine e skedes video me motherboard

Ne kapitujt ne vijim do ju tregojme hapat qe duhet te ndermerrni per te kryer kontrollet e nevojshme me qellim qe te evitoni gabimet e perputhshmerise.

Kontrollo folene e lidhjes

Si te shikosh perputhshmerine e skedes video me motherboard

Menyra e pare se si te shikosh perputhshmerine e skedes video me motherboard, që duhet të keni parasysh, është slot/foleja e lidhjes e ofruar nga skeda video. Shumica e skedave video të fundit mbështesin PCIe ose PCI-Express, por duhet t’i kushtoni vëmendje llojit të saktë të slotit të kërkuar: PCIe X8 ose në rastin e GPU-ve më moderne, PCIe X16. Vini re se slotet PCIe X16 gjithashtu mbështesin GPU të pajtueshme me PCIe X8, por e kundërta nuk është e vërtetë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Disa skeda grafike veçanërisht të fuqishme mund të kërkojnë gjithashtu praninë e dy slotave paralele PCIe X16. Ky informacion është i disponueshëm në specifikimet teknike të tyre.

Pasi të siguroheni për llojin e lidhjes së ofruar nga GPU, duhet të verifikoni që slotet përkatëse janë të pranishme në motherboard që keni. Mund t’i gjeni këto detaje duke kërkuar në Google detajet e motherboard të kompjuterit.

Nese nuk e dini modelin e saktë të kësaj të fundit, atehere perdorni Speccy, një program i analizës së harduerit, i aftë për të zbuluar të gjithë komponentët e instaluar në një kompjuter, duke përfshirë motherboard. Për ta marrë atë, lidhuni me faqen e tij të internetit, klikoni në butonat Shkarko/Download dhe prisni që skedari i instalimit të programit të shkarkohet në kompjuterin tuaj.

Pasi të keni skedarin, ekzekutoni atë, klikoni në butonat Po dhe Install dhe pasi të hiqni shenjën nga kutia Shiko shënimet e lëshimit/View release notes, shtypni butonin Run Speccy për të ekzekutuar softuerin menjëherë. Nëse dëshironi, mund ta përktheni ndërfaqen në italisht duke shkuar te menyja View > Options… dhe duke zgjedhur italisht nga menuja rënëse kushtuar gjuhës. Për të konfirmuar ndryshimin, më pas shtypni butonin OK.

Kthehu përsëri në ekranin kryesor Speccy, klikoni në artikullin Motherboard dhe hidhini një sy prodhuesitmodelit dhe chipset që e dallojnë atë. Me pak fat, duke zgjeruar seksionin e të dhënave PCI, duhet të jeni në gjendje të shihni informacione rreth sloteve të disponueshme PCI/PCIe: lloji i secilit slot (p.sh. PCIeX16) tregohet nën shkrimin Përcaktimi i Slotit/Designazione slot.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse ky informacion nuk është i disponueshëm, mund ta gjeni duke kërkuar në Google për specifikimet teknike të motherboard që zotëroni, duke përdorur fraza të tilla si [prodhuesi i motherboard dhe modeli] specifikimet teknike/[produttore e modello scheda madre] specifiche tecniche.

Kontrollo madhesine e skedes video

Si te shikosh perputhshmerine e skedes video me motherboard

Menyra tjeter se si te shikosh perputhshmerine e skedes video me motherboard eshte te shikosh me kujdes nese motherboard eshte e perputhshme me madhesine fizike të skedes video.

Kjo pyetje është një domosdoshmëri, veçanërisht nëse keni zgjedhur një pajisje të pajisur me një sistem ftohjeje autonome, të përbërë nga ventilatore të shumtë fizikë. Në disa raste, hapësira e nevojshme për të mbajtur në mënyrë adekuate GPU-në mund të mos jetë e disponueshme brenda kasës, duke e bërë të pamundur ta instaloni fizikisht.

Për të shmangur një gabim të tillë, konsultoni me kujdes fletën e të dhënave teknike të GPU-së që do të jeni të interesuar të blini dhe mbani parasysh gjatësinë e saj. Më pas, kërkoni në Google modelin e saktë të rastit tuaj dhe konsultohuni me fletën e të dhënave të saj, duke kërkuar gjatësinë maksimale të mbështetur për skeden grafike. Nëse kjo vlerë e fundit përkon ose është më e madhe se ajo që dallon skeden video, nuk duhet të keni asnjë probleme gjatë fazës së instalimit. Nëse jo, mund t’ju duhet ndryshoni kutinë/kasen e kompjuterit.

Kontrollo furnizimin e nevojshem me korent

Një tjetër parametër shumë i rëndësishëm për t’u marrë parasysh për të parë nëse skeda video që keni zgjedhur është e përputhshme me motherboard, ose më mirë, me kompjuterin që keni, është furnizimi me energji elektrike që kërkohet.

Duhet të dini se ekziston një njësi e dedikuar për furnizimin me energji të motherboard (dhe rrjedhimisht, të gjithë harduerit të kompjuterit), që quhet furnizuesi ose PSU. Pajisjet e këtij lloji karakterizohen nga dy faktorë të rëndësishëm: fuqia maksimale e ofruar, e matur në Watts, dhe certifikimi i efikasitetit. Të dy këta parametra janë të ngulitur qartë në etiketën e mbivendosur në njësinë e furnizimit me energji elektrike.

Përpara se të blini një skede video të re ose në përgjithësi, çdo komponent kompjutri që kërkon një sasi të mjaftueshme energjie, duhet të vlerësoni nëse PSU është në gjendje të sigurojë fuqinë e nevojshme, duke marrë gjithashtu parasysh të gjithë harduerin tashmë të pranishëm në kompjuter. Me fjalë të tjera, nëse skeda video që keni blerë përfshin, pas instalimit të saj, një kërkesë energjie më të madhe se ajo e disponueshme nga PSU, kompjuteri do të përfundonte duke u fikur në mënyrë të papritur.

Meqenëse ka kaq shumë variabla për t’u marrë në konsideratë (prodhimi dhe modeli i CPU-së, chipset e motherboard-it, disqet e instaluara, pajisjet periferike shtesë, etj), kryerja e një llogaritjeje manuale mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë. Në këtë drejtim, disa faqe interneti mund t’ju ndihmojnë, si p.sh. EVGA Power Meter, të cilat ju lejojnë të bëni një llogaritje të përafërt të fuqisë së nevojshme për të mbështetur një skede video specifike.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të lidheni me lidhjen që ju dhashë më sipër, përgjigjuni pyetjeve që ju propozohen: tregoni sa skda grafike janë të pranishme në kompjuterin tuaj (p.sh. 1), specifikoni modelin e GPU-së që keni ndërmend të blini dhe kur ju kërkohet, specifikoni chipset-et e motherboard-it, modeli i CPU-së, numri i SSD-ve dhe disqeve të ngurtë dhe së fundi statusi i overclock te procesorit.

Dhene përgjigja e fundit, do t’ju jepet një vlerësim i fuqisë së nevojshme për të fuqizuar siç duhet PC-në. Mbani mend se duhet të konsideroni një mesatare prej 100-150 Watts më shumë se ato të sugjeruara.

Pasi të keni marrë vlerën treguese, krahasojeni atë me fuqinë aktuale që mund të jepet nga furnizuesi juaj me energji elektrike. Nese bini brenda intervalit dhe jeni në përputhje me të gjitha kërkesat e tjera të pajtueshmërisë, mund të blini dhe instaloni në mënyrë të sigurt skeden e re video. Nëse jo, duhet të hiqni dorë dhe të zgjidhni një model qe kerkon me pak energji ose, akoma më mirë, të merrni në konsideratë blerjen e një furnizuesi të ri me energji për PC që plotëson kërkesat e kërkuara të fuqisë.

Shënim: nëse keni nevojë për një vlerësim edhe më të saktë të konsumit të energjisë, mund të mbështeteni në kalkulatorin automatik të Outer Vision i cili, ndër të tjera ju lejon të specifikoni parametra shtesë, të tilla si shpejtesia e procesorit dhe ajo e core/berthamave virtuale, sasia e memories RAM, prania ose mungesa e lexuesve optikë dhe shumë aspekte të tjera të lidhura me energjine elektrike.