Si te shkruash shpejt ne kompjuter

Nese duhet te shkruash tekste te gjata ne kompjuter, eshte e domosdoshme qe te shkruash shpjejt, me qellim qe te kursesh kohe. Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shkruash shpejt ne kompjuter, duke ju treguar gjithçka që ju nevojitet për të përmirësuar performancën. Si fillim do ju japim disa rregulla që duhet të ndiqni për të arritur qëllimin tuaj, dhe më pas do flasim per disa programe të dobishëm për të përsosur më tej teknikën tuaj të të shkruarit. Per detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Zgjidh tastieren e duhur

Si te shkruash shpejt ne kompjuter

Sugjerimi i parë që do të doja t’ju jepja për të përmirësuar performancën tuaj të shkrimit në kompjuter është të zgjidhni me kujdes tastierën në të cilën do të shkruani.

Në treg tastierat janë të disponueshme për të gjitha shijet, kryesisht të ndryshueshme në madhësi (p.sh. madhësia e plotë ose mini), layout (QWERTY. QWERTZ. AZERTY. Dvorak e kështu me radhë) dhe lloj (tastierë mekanike ose membranore).

Përveç kësaj, disa tastiera kanë një format të veçantë që lehtëson shkrimin e shpejtë (si p.sh, ato me butona të ndarë në dy hapesira të mëdha, për të dalluar zonën e shkrimit të dedikuar për dorën e djathtë nga ajo e dedikuar për dorën e manjte), me ose pa një mbështetëse dore, dritë ose një tastierë numerike anësore.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në praktikë, duhet të vlerësoni me kujdes se cila mund të jetë tastiera që i përshtatet më mirë nevojave tuaja, por mbi të gjitha, ajo që ju duket më e rehatshme për t’u përdorur: përdorimi i një mjeti të thjeshtë shkrimi është baza për rritjen e shpejtësisë së shkrimit në kompjuter.

Keshilla se si te shkruash shpejt ne kompjuter

Si te shkruash shpejt ne kompjuter

Pasi të keni zgjedhur tastierën që është më e rehatshme për ju, duhet të përsosni aspekte të tjera në lidhje me pozicionin e trupit dhe duarve gjatë shkrimit. Edhe nëse mund t’ju duket e çuditshme, aspekte të tilla si qëndrimi fillestar i gishtave në tastierë mund të ndikojnë dhe jo pak, në shpejtësinë e shkrimit.

 • Përdorni qëndrimin e duhur për të ruajtur shëndetin tuaj dhe për të shmangur, lodhjen e panevojshme, këshillohet që të uleni në tavolinë në një pozicion të rehatshëm për trupin. Përdorimi i një qëndrimi të gabuar, do të ndikonte negativisht në shtyllën kurrizore dhe me kalimin e kohës, mund të shkaktonte probleme në, kyçet e dorës, bërrylat, qafën dhe shumë pjesë të tjera të trupit. Prandaj kur jeni përpara tavolinës, duhet të mbani shpinën drejt, sigurohuni që ekranin ta keni në nivelin e syvekrahët në një pozicion të relaksuar dhe kyçet e dorës të mbështetur në tastierë. Kini kujdes gjithashtu, për të shmangur dëmtimin e syve dhe gabimet e shkrimit, të pozicionoheni në një distancë nga monitori që ju lejon të shihni qartë atë që shkruani.
 • Pozicionimi i duarve në mënyrë strategjike është një aspekt themelor që duhet mbajtur parasysh per te mesuar se si te shkruash shpejt ne kompjuter, veçanërisht nëse jeni fillestar. Menyra është të arrish sa më shumë butona me lëvizjen minimale të kyçit të dorës. Në mënyrë ideale, duhet t’i vendosni të dyja duart të hapura në pjesën qendrore të tastierës dhe jo në zonat më të jashtme të tastierës. Në praktikë, nëse përdorni një tastierë QWERTY, qëndrimi i duhur i duarve duhet t’ju lejojë të arrini një buton specifik për çdo gisht: gishti i vogël i majtë duhet të jetë në shkronjën A, gishti i majtë i unazës në shkronjën S dhe gishti tregues dhe i mesëm i majtë në shkronjat D dhe F. Në mënyrë të kundërt, duhet të jeni në gjendje të arrini shkronjën ò me gishtin e vogël të djathtë, shkronjën L me gishtin e unazes të djathtë dhe në fund, shkronjat K dhe J përkatësisht me gishtin tregues të mesëm dhe të djathtë. Gishti i madh i të dy duarve, në mënyrë ideale, duhet të qëndrojë gjithmonë në butonin e hapësirës.
 • Përdorni të 10 gishtat për të shkruar shpejt. Për ta bërë këtë, duhet të kujdeseni që gishtat e të dy duarve të rregullohen gjithmonë në të ashtuquajturën vijë bazë, e cila korrespondon me atë në të cilën janë të pranishme shkronjat A, S, D, F, G etj, duke arritur shkronjat që doni të shkruani duke u përpjekur të mos kryqëzoni gishtat ose, akoma më keq, duart. Mund ta kuptoni nëse duart janë të pozicionuara saktë në tastierë edhe pa e parë, sepse ne butonat që korrespondojnë me shkronjat F dhe J (që ju kujtoj se i përkasin rreshtit bazë), do gjeni viza të vogla të ngritura të perceptueshme në prekje.

Programe se si te shkruash shpejt ne kompjuter

Tani që ju kam treguar një sërë këshillash të dobishme për të përmirësuar shpejtësinë tuaj të shkrimit, është koha t’i zbatoni ato në praktikë dhe t’i praktikoni rregullisht për rezultate reale. Mënyra më e thjeshtë se si te shkruash shpejt ne kompjuter është të përdorni disa programe që mund të jenë tutori juaj, duke ju vënë në provë me teste të ndryshme të dobishme për të mësuar të shkruani shpejt në kompjuter.

Rapid Typing Tutor (Windows)

Si te shkruash shpejt ne kompjuter

Ka vërtet shumë programe per te mesuar se si te shkruash shpejt ne kompjuter. Një prej tyre është Rapid Typing Tutor, një program falas për Windows që ju lejon të rrisni shpejtësinë e shkrimit përmes një sërë ushtrimesh.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen zyrtare dhe klikoni në butonin Download Setup që ndodhet nën titullin X64, nëse jeni duke përdorur një version 64-bit të Windows, ose nën titullin X32, nëse sistemi juaj është 32-bit.

Pasi të përfundojë shkarkimi, filloni skedarin që sapo keni marrë (p.sh. RapidTyping_Setup_xx.exe), klikoni në butonin Po për të nisur konfigurimin dhe shtypni butonat Next, Accept, Next, Install, Next dhe Close/Avanti, Accetto, Avanti, Installa, Avanti e Chiudi për të finalizuar instalimin e softuerit në PC dhe niseni automatikisht.

Pasi të keni arritur në dritaren e Setup Wizard, vendosni programin ashtu siç e shihni të arsyeshme. Nëse është e nevojshme, ndryshoni llojin e tastierës që përdorni (sistemi operativ, lloji i tastierës, numri i butonave, prania ose mungesa e tastierës numerike, duart aktive dhe ngjyrat), shtypni butonin OK për të dalë nga dritarja e konfigurimit, shtypni përsëri butonin OK për të nisur modalitetin e praktikës dhe ndiqni udhëzimet në ekran për të vazhduar.

Si te shkruash shpejt ne kompjuter

Në fund të çdo testi, do t’ju shfaqet një ekran përmbledhës që përmban rezultatet e marra: për të kaluar në mësimin tjetër, vendosni shenjën pranë artikullit Vazhdo mësimin tjetër/Continua lezione successiva dhe shtypni butonin Vazhdo/Continua. Për të përsëritur mësimin e mëparshëm, në vend të kësaj, vendosni shenjen ne artikullin Riprovoni/Riprova dhe klikoni në butonin Vazhdo/Continua.

Në çdo kohë, mund të hyni në ekranin në lidhje me mësimin aktual duke shtypur butonin në formë lepuri që ndodhet lart majtas, të aksesoni statistikat duke klikuar në butonin në formë grafiku, të ndryshoni objektivat e mësimit aktual duke shtypur butonin ne forme theksuesi në fund, hyni në menunë kryesore të programit duke shtypur butonin .

TIPP10 (Windows/macOS)

Nëse programi me siper mbi temen se si te shkruash shpejt ne kompjuter, nuk ju kenaqi dhe keni nevojë për një program që është gjithashtu i pajtueshëm me Mac, TIPP10 mund të jetë softueri për ju. Në fakt është një program i disponueshëm falas për Windows, macOS dhe Linux që ju lejon të vini në praktikë teknikat e shkrimit të shpejtë në kompjuterin tuaj duke përdorur një ndërfaqe minimale dhe shumë të lehtë për t’u përdorur.

Për të shkarkuar TIPP10 në kompjuterin tuaj, lidhuni me faqen zyrtare dhe klikoni në ikonën që lidhet me sistemin operativ që zotëroni (p.sh. Apple per te shkarkuar atë në macOS) për të nisur menjëherë shkarkimin.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, hapni skedarin e instalimit të marrë dhe nëse jeni në Windows, shtypni butonat Po, OK dhe Next, vendosni shenjën pranë Unë pranoj marrëveshjen/I accept the agreement, klikoni katër herë radhazi në butonin Next dhe për të përfunduar konfiguroni dhe filloni programin, shtypni butonat Instalo dhe Finish.

Nëse jeni në macOS, hapni skedarin.dmg të shkarkuar më parë, klikoni në butonin Agree, tërhiqni TIPP10 në dosjen Aplikacione të Mac dhe pasi të pozicionoheni brenda tij, kliko me të djathtën mbi ikonën e programit. Më pas zgjidhni artikullin Hap/Apri/Open nga menuja e propozuar dhe klikoni në butonin Hap dy herë radhazi për të nisur programin duke anashkaluar kufizimet e macOS për aplikacionet nga zhvilluesit jo të certifikuar (kjo është e nevojshme vetëm në fillimin e parë).

Pasi të jetë nisur softueri, klikoni në butonin Launch TIPP10 për të mbyllur ekranin e mirëseardhjes, zgjidhni një nga mësimet në kolonën e majtë dhe personalizoni atë në mënyrën që ju përshtatet më së miri. Duke përdorur Duration of Lesson, Response to Typing Lessons e Assistance, vendosni kufirin tuaj të preferuar kohor, numrin e karaktereve për të shtypur, mënyrën e raportimit të gabimeve dhe aspekte të tjera.

Për të filluar ushtrimin menjëherë, klikoni në butonin Start Training dhe kur të jeni gati, shtypni shiritin e hapësirës për të filluar numërimin mbrapsht dhe për të filluar mësimin. Kur të përfundojë, do t’ju shfaqet një ekran përmbledhës që përmban kohën e marrë për të shkruar, gabimet e bëra dhe informacione të tjera të dobishme për të mbajtur gjurmët e përparimit tuaj.

Shkurtoret/Shortcut nga tastiera

Mund t’ju duket e çuditshme, por shmangia e përdorimit të mausit sa më shumë që të jetë e mundur mund të ndihmojë gjithashtu për të shkruar shpejt në kompjuter. Kjo ndodh sepse, ndërsa shkruani, mund t’ju duhet të kopjoni dhe ngjitni fjalë ose fjali të tëra, të rregulloni një gabim, të zgjidhni tekstin, të ruani dokumentin në intervale të rregullta, etj.

Këto operacione në përgjithësi kryhen duke shkëputur dorën e djathtë (ose të majtën, sipas nevojave tuaja) nga tastiera dhe duke përdorur mausin, gjë që mund të çojë në humbjen e kohës. Për të kapërcyer këtë problem, mund të konsideroni përdorimin e shkurtoreve të tastierës, të cilat janë kombinime të butonave që ju lejojnë të kryeni shpejt operacionet e përdorura zakonisht. Këtu janë disa nga shkurtoret më të përdorura nga tastiera.

 • Ctrl + X (Windows) ose cmd + x (macOS): Për të prere një fjalë ose frazë.
 • Ctrl + C (Windows) ose cmd + c (macOS): Për të kopjuar një fjalë ose frazë.
 • Ctrl + V (Windows) ose cmd + v (macOS): Për të ngjitur një fjalë ose frazë.
 • Ctrl + Z (Windows) ose cmd + z (macOS): për të anulluar operacionin e mëparshëm.
 • Ctrl + A (Windows) ose cmd + a (macOS): për të zgjedhur të gjithë tekstin.
 • Ctrl + S (Windows) ose cmd + s (macOS): për të ruajtur dokumentin e hapur aktualisht.
 • Ctrl + P (Windows) ose cmd + p (macOS): Për të printuar dokumentin në plan të parë.
 • Ctrl + F (Windows) ose cmd + f (macOS): për të kërkuar brenda një dokumenti.