Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te lundrosh ne internet ne menyre anonime falas, duke bere keshtu qe te ruani privatesine tuaj ne menyre efikase. Me poshte do ju tregojme menyrat me te mira per te realizuar qellimin tuaj dhe pa shpenzuar asnje lek. Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime falas: kompjuteri

Surfimi/lundrimi në mënyrë anonime në internet është i mundur nëpërmjet kompjuterit tuaj. Për këtë qëllim përdoren disa sprograme që mund t’i instaloni në kompjuter, por ka edhe disa mjete online që mund të përdoren drejtpërdrejt nga faqja e tyre e internetit dhe pa instaluar ndonjë gje. Në paragrafët e ardhshëm do t’ju tregoj disa zgjidhje pa pagesë.

Shfletuesi Tor (Windows/Mac)

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime

Zgjidhja e parë se si te lundrosh ne internet ne menyre anonime që propozoj është Tor Browser. Ky është një shfletues interneti i bazuar në një version të modifikuar të Mozilla Firefox.

Brenda këtij shfletuesi ka module dhe konfigurime të tilla si për të pasur mundësi të hyni në rrjetin Tor, një rrjet i krijuar me synimin për të mbrojtur përdoruesit që lundrojnë çdo ditë në internet, duke parandaluar ndjekjen e tyre dhe duke ruajtur privatësinë. Ky rrjet fsheh identitetin e përdoruesit që lidhet me internetin, duke u siguruar që lidhja që ai ka krijuar të kaloj mes nyjeve të ndryshme të shpërndara në mbarë globin.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Shfletuesi Tor është falas dhe nuk kërkon instalim në kompjuterin tuaj. Më pas mund ta shkarkoni në platformat më të zakonshme, si Windows, macOS dhe Linux. Ekziston gjithashtu një version për pajisjet celulare në Android, si dhe disa aplikacione të palëve të treta të lidhura me Tor, gjithmonë të disponueshëm në Android dhe gjithashtu në iOS. 

Për të shkarkuar tor në kompjuter, fillimisht do t’ju duhet të lidheni me faqen zyrtare te Tor. Pasi ta keni arritur, klikoni në butonin Shkarko Tor/Donwload Tor, të cilin do ta gjeni në krye të faqes. Në faqen që hapet, klikoni butonin Shkarkoni Tor Browser/Download Tor Browser, por fillimisht zgjidhni gjuhën nga menuja rënëse.

Nëse dëshironi të shkarkoni një version për një sistem operativ të ndryshëm nga ai që po përdorni, klikoni mbi fjalët pranë: Mac ose Linux. Në këtë udhëzues do të flasim mbi instalimin për Windows, por përdorimi i programit është i ngjashëm midis të gjitha versioneve.

Pasi të përfundojë shkarkimi, klikoni dy herë në skedarin torbrowser-install-xx_en.exe që sapo keni shkarkuar dhe klikoni butonin OK në dritaren e përzgjedhjes së gjuhës.

Tani do t’ju duhet të zgjidhni dosjen ku të nxirrni skedarët e nevojshëm të Shfletuesit Tor, duke përdorur butonin Shfleto/Sfoglia. Kjo procedurë nuk është një instalim i vërtetë, por një nxjerrje e thjeshtë e skedarëve nga një arkiv vetë ekstraktues.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas vazhdoni duke klikuar në butonin Install dhe më pas në Finish. Më pas shkoni te dosja ku keni nxjerrë skedarët e shfletuesit Tor dhe hapni lidhjen Start Tor Browser, duke klikuar dy herë mbi të.

Më pas do t’ju shfaqet një ekran për fillimin e shfletuesit Tor. Më pas klikoni në butonin Connect/Connetti dhe prisni disa sekonda, në mënyrë që aplikacioni të lidhet me rrjetin Tor dhe kështu t’ju lejojë të shfletoni në anonimitet të plotë.

Pasi të krijohet lidhja me rrjetin Tor, versioni i Mozilla Firefox i konfiguruar tashmë, do t’ju garantoj një shfletim anonim në internet. IP-ja juaj gjithashtu do të maskohet, në mënyrë që t’ju garantohet anonimiteti i plotë. Më pas përdorni shiritin e adresave më sipër për të filluar kërkimet tuaja.

Kur dëshironi të mbyllni shfletimin anonim përmes Tor Browser, thjesht duhet të klikoni në X që do të gjeni në pjesën e sipërme djathtas të dritares së lundrimit.

Në pajisjet me macOS, për të ndaluar shfletimin në mënyrë anonime, nga menuja Tor Browser, do të duhet të klikoni mbi artikullin Dil nga shfletuesi Tor/Esci da Tor Browser.

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime me VPN

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime

Nje menyre tjeter se si te lundrosh ne internet ne menyre anonime, eshte të përdorni nje VPN (Rrjeti Privat Virtual). Ato janë aplikacione që ju lejojnë të lidhni kompjuterin tuaj me një rrjet, i cili menaxhon të gjitha lidhjet që ndodhin nga pajisja juaj në pjesën e jashtme. Prandaj këto lidhje do të jenë jo vetëm të sigurta, por edhe anonime, falë edhe mundësisë për të maskuar IP-në tuaj me një vendndodhje tjetër.

Ndër shërbimet VPN më të përdorura dhe më të besueshme të momentit vë në dukje NordVPN dhe Surfshark të cilat kanë çmime shumë të uleta, kanë server të shpërndarë në të gjithë botën dhe janë të pajtueshme me një gamë të madhe pajisjesh dhe sistemet operative.

Një tjetër aplikacion i këtij lloji është Hotspot Shield, i cili është i disponueshëm falas (në versionin e tij bazë) si për Windows ashtu edhe për macOS. Nëse dëshironi të përdorni këtë softuer, lidheni me faqen e internetit të Hotspot Shield dhe klikoni në një nga butonat në krye të faqes, që korrespondon me platformën që po përdorni. Më pas mund ta shkarkoni si në pajisje celulare ashtu edhe në kompjuter me Windows ose macOS dhe gjithashtu mund të shkarkoni shtesën për Chrome.

Pastaj klikoni në një nga ikonat që përfaqëson pajisjen që po përdorni dhe më pas klikoni në butonin Get Free për të filluar shkarkimin e programit në pajisjen tuaj. Në këtë udhëzues do të fokusohem në instalimin e Hotspot Shield në pajisjet me një sistem operativ Windows.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pas shkarkimit, klikoni dy herë mbi skedarin HotspotShield-xxx-xxxxxxxx.exe dhe në dritaren që shfaqet, klikoni Install, pasuar nga një klikim në butonin Po dhe më pas në Finish.

Pasi të hapet dritarja e programit, do t’ju kërkohet të vendosni të dhënat tuaja për t’u regjistruar në versionin e provës. Meqenëse dëshironi të përdorni versionin bazë falas të Hotspot Shield, klikoni në simbolin e shigjetës me drejtim majtas në këndin e sipërm majtas të ndërfaqes së programit.

Më pas klikoni në butonin me simbolin e ndezjes, të cilin e gjeni në qendër, për të nisur procedurën e aktivizimit të VPN. Në versionin falas të Hotspot Shield, mund të vendosni si server vetëm një server të vendosur në Shtetet e Bashkuara. 

Kur dëshironi të ndaloni përdorimin e HotSpot Shield, thjesht klikoni në Stop, të cilin do ta gjeni në qendër të dritares së programit.

Hide.me (Online)

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime

Hide.me eshte një shërbim ne internet që mund ta përdorni për të shfletuar faqet e internetit në mënyrë anonime, duke maskuar adresën tuaj IP me një nga një vend tjetër nga ai nga i cili po lidheni.

Ky shërbim është një proxy Web, domethënë një shërbim që funksionon nga shfletuesi juaj, duke kaluar lidhjen midis jush dhe faqes së internetit që dëshironi të shfletoni përmes një ndërmjetësi, një serveri të largët që ndodhet në një pjesë tjetër të globit.

Mund të filloni ta përdorni këtë shërbim duke u lidhur me faqen zyrtare te tij. Pastaj zgjidhni një nga vendet e disponueshme nga menuja rënëse poshtë majtas dhe shkruani adresën URL të faqes së internetit që dëshironi të vizitoni. Pastaj klikoni butonin Vizitoni në mënyrë anonime/Visit anonymously.

Më pas do të drejtoheni në faqen e internetit që keni futur, por adresa IP do të jetë e ndryshme nga e juaja. Më saktësisht, ai do të lidhet me vendin që keni zgjedhur më parë nga menuja rënëse.

Megjithatë, duhet të keni parasysh se ky lloj shërbimi i ofruar, d.m.th. proxies në ueb si Hide.me, pasi ato zakonisht janë falas, nuk janë të përshtatshme për të mbështetur shkarkime të mëdha skedarësh ose transmetim të përmbajtjes multimediale. Prandaj do t’ju duhet të blini plane abonimi për të marrë më shumë sherbime. Megjithatë, ju mund t’i përdorni ato për shfletimin tradicional në faqet e internetit.

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime falas: telefoni dhe tableti

Nëse dëshironi të përdorni telefonin tuaj për shfletim anonim në internet, atëherë rekomandoj disa aplikacione që mund të jenë të përshtatshme për ju. Le t’i shohim ato në detaje.

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime me Orbot & Orfox (Android)

Si te lundrosh ne internet ne menyre anonime

Nga një pajisje celulare Android mund të përdorni kombinimin e aplikacioneve Orbot dhe Orfox. Këto dy aplikacione ju lejojnë të filloni një lidhje të sigurt dhe anonime përmes rrjetit Tor, për të cilin ju thashë në paragrafët e mëparshëm.

Konkretisht, Orbot është një aplikacion që ju lejon të krijoni një lidhje midis pajisjes tuaj celulare dhe rrjetit Tor. Orfox është një shfletues për shfletim anonim në pajisjet Android. Të dy aplikacionet janë sigurisht falas.

Nëpërmjet linkeve që ju kam dhënë, më pas mund të shkarkoni të dy aplikacionet, nëse jeni të interesuar për to. Për ta bërë këtë, shkoni te faqet e dedikuara në Play Store dhe shkarkoni dhe instaloni ato. Më pas nisni fillimisht Orbot, duke shtypur butonin Start. Kur të krijohet lidhja me rrjetin Tor, atëherë nisni Orfox për të shfletuar rrjetin.

Nga ky moment, adresa juaj e vërtetë IP do të maskohet dhe normalisht do të mund të shikoni përmbajtjen e internetit që zakonisht bllokohet për shkak të kufizimeve gjeografike. Për t’u shkëputur nga rrjeti Tor, kthehuni te Orbot dhe prekni butonin Stop në qendër të ekranit.

Onion Browser (iOS)

Në pajisjet Apple me sistem operativ iOS, mund të shkarkoni Onion Browser. Ky aplikacion është një shfletues falas i konfiguruar për të krijuar një lidhje me rrjetin Tor. Mund ta shkarkoni Onion Browser falas nga App Store i iOS.

Pasi të keni shkarkuar dhe instaluar Onion Browser në pajisjen tuaj Apple, nisni aplikacionin nëpërmjet ikonës së tij dhe prekni Vazhdo pa/Continue without. Më pas prisni disa sekonda, në mënyrë që aplikacioni të krijojë lidhjen me rrjetin Tor. Më pas prekni butonin Fillo shfletimin/Start browsing për të filluar shfletimin në mënyrë anonime.

Për të ndaluar lidhjen me rrjetin Tor, thjesht duhet të ktheheni në ekranin bazë të iOS ose të nisni një aplikacion tjetër.

App te tjera qe te lundrosh ne internet ne menyre anonime falas

Përveç zgjidhjeve që propozova në paragrafët e mëparshëm, nese keni nevojë për një VPN të vërtetë, domethen qe t’ju lejojë anonimitetin me çdo aplikacion të instaluar në pajisjen tuaj, atëherë do t’ju duhet të instaloni aplikacione të ndryshme nga ato që përmenda, të orientuara drejt funksionalitetit real të VPN. Vazhdoni të lexoni këtë paragraf, ku unë do të rekomandoj disa aplikacione që mund të jenë të përshtatshme për ju në këtë situatë specifike.

  • TunnelBear (Android/iOS) eshte një aplikacion falas shumë i famshem për kamuflimin e IP-së së pajisjes tuaj. Ky aplikacion ju lejon të zgjidhni vendin midis atyre të treguara në hartën interaktive, në mënyrë që të ndryshoni IP-në tuaj me një tjetër. Plani bazë, i cili është falas, ju lejon të bëni një transferim të të dhënave në VPN deri në 1500 MB në një muaj. Nëse nuk ju mjaftojne, atëherë do t’ju duhet të bëni një abonim.
  • Hotspot Shield (Android/iOS) ky është versioni celular i shërbimit VPN qe ju tregova per kompjuter. Është falas, por opsionalisht ju lejon të merrni një abonim i cili, me çmime që fillojnë nga 6,66 €/muaj (faturimi nga 12 muaj), ju lejon të merrni avantazhe të ndryshme, duke përfshirë një shpejtësi më të lartë lidhjeje dhe zgjedhjen e serverit për t’u lidhur, i cili ndryshe është caktuar si parazgjedhje dhe nuk mund të ndryshohet.
  • Windscribe VPN (Android) eshte nje sherbim VPN shume i mire dhe i shpejte. Ai eshte falas dhe ju jep deri ne 10 GB nese konfirmoni nje adrese email-i, ndryshe keni vetem 2 GB. Mund te zgjidhni shume shtete por kuptohet qe per te pasur akses ne listen e plote ju duhet te abonoheni.