Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart

Nese ke nje televizor te cilit i mungon funkioni Smart dhe per pasoj nuk ke mundesine te shikosh filma ne internet, atehere ketu je ne vendin e duhur per te gjetur nje zgjidhje alternative. Ne fakt ne kete udhezues do te flasim mbi temen se si te lidhesh telefonin me nje televizor JO smart, duke te shpjeguar se si të transmetosh përmbajtje audio/video nga telefoni në një televizor “pak te vjeter”, si në modalitetin Wi-Fi ashtu edhe duke përdorur një kabllo të veçantë lidhjeje.

Permbajtja

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart: pa kabllo

Ne fakt ka një numër të madh pajisjesh që ju lejojnë të lidhni telefonin tuaj me TV jo smart pa kabllo dhe pa shpenzuar shume. Më poshtë do të rendis ato që përfaqësojnë më të mirat në kategori.

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart me Chromecast

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart

Pajisja e parë që zgjidh problemin se si lidhesh telefonin me televizorin jo smart pa kabllo është Chromecast e Google. Ajo është një lloj paisje HDMI (i quajtur dongle), e cila duhet të lidhet me porten me të njëjtin emër në televizor. Pasi të jeni lidhur me internetin, Chromecast lejon transmetime te drejtperdrejta përmes internetit, nga smartphone juaj, por edhe nga tableti dhe kompjuteri.

Transmetimi bazohet në teknologjinë wireless Google Cast, e pershtatshme me të gjithë telefonat inteligjentë dhe tabletët e pajisur me Android 4.0.1 dhe më te rinj, me iPhone, iPad dhe çdo kompjuter në të cilin mund të instalohet shfletuesi Google Chrome. Vonesat e transmetimit të hasura gjatë fazës së transmetimit, përveç ndonjë keqfunksionimi të rrjetit ose ruterit, janë shumë të ulëta.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në gjendjen aktuale të çështjeve, ekzistojnë dy modele Chromecast në treg, të cilat ndryshojnë në mënyrën e lidhjes dhe cilesine maksimale të arritshme.

  • Chromecast, versioni “bazë”, kushton 39 €, është i pershtatshem me të gjitha rrjetet Wi-Fi dhe ju lejon të transmetoni përmbajtje deri në 1080p.
  • Chromecast Ultra, versioni i avancuar, kushton 79 € dhe është i pershtatshem me Wi-Fi dhe rrjetet kabllor (përmes kabllit Ethernet) dhe mund të transmetojë përmbajtje deri në 4K me HDR. Oër të përfituar nga këto mundësi, televizori në fjalë gjithashtu duhet të jetë i pajisur me mbështetje 4K/HDR.

Mund t’i blini direkt në dyqanin Google ose në çdo dyqan elektronik.

Përdorimi i Chromecast është shumë i thjeshtë. Lidhni pajisjen me një port HDMI te lire në televizor dhe me një prizë korenti (ose me një port USB te lire në televizor, nëse përdorni modelin bazë) dhe vendoseni televizorin në burimin video te interesit (për shembull HDMI 1). Pasi të jetë krijuar lidhja, duhet të shkarkoni aplikacionin Google Home në smartphone (ose tabletë) tuaj, i disponueshëm për telefonat inteligjentë dhe tabletët e pajisur me Android, për iPhone dhe iPad dhe ndiqni udhëzimet që shfaqen në ekran. 

Pasi të keni përfunduar konfigurimin, duhet të instaloni një aplikacion për Chromecast në pajisjen tuaj me mbështetje për protokollin Google Cast dhe pasi të filloni luajtjen e përmbajtjes multimediale, shtypni ikonën e transmetimit (ekrani me valë) për të dërguar të gjitha ne TV. Aplikacionet e pershtatshme me te janë vërtet shumë si: Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Infinity dhe Spotify, vetëm për të përmendur disa.

Për më tepër, sistemet operative Android dhe Windows (pas instalimit të shfletuesit Google Chrome) gjithashtu ju lejojnë të transmetoni/mirroring te ekranit në TV; kjo rrugë është po aq e realizueshme në iPhone dhe iPad, megjithatë ju duhet të instaloni një aplikacion specifik për qëllimin, i cili mund të jetë Replica, për të qenë në gjendje ta bëni këtë. 

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart me Fire TV Stick

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart

Nje dongle tjeter qe zgjidh problemin si te si te lidhesh telefonin me televizorin jo smart, është Fire TV Stick e Amazon. Kjo pajisje ju lejon të transmetoni përmbajtje nga telefonat inteligjentë dhe tabletët Android, iPhone dhe iPad përmes Internetit. Përveç kësaj, ju lejon të instaloni shumë aplikacione të tjera nga një dyqan i brendshëm i dedikuar (bazuar në Android), gjë që zgjeron më tej mundësitë e përdorimit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Fire Stick mund të blihet në internet, drejtpërdrejt në Amazon, në dy versione të ndryshme: ai bazë, me cilesi 1080p, dhe ai Ultra HD, i cili mund të shfaqë përmbajtje në rezolucion 4K.

Konfigurimi i Fire Stick është shumë i thjeshtë: pasi të keni lidhur dongle me televizorin dhe korentin, thjesht plotësoni procedurën fillestare të konfigurimit (lidhja me rrjetin Wi-Fi dhe shoqërimi i mundshëm me llogarinë Amazon) duke përdorur komandën me Alexa me te ofruar.

Pasi të keni konfiguruar gjithçka, thjesht lidhni telefonin inteligjent me të njëjtin rrjet internet qe perdor Fire Stick, hapni një aplikacion të pershtatshem si (Amazon Prime VideoAmazon Music ose YouTube janë vetëm disa shembuj) dhe pasi të zgjidhni përmbajtjen e interesit tuaj prekni ikonën e transmetimit.

Do të jeni të kënaqur të dini se Amazon Fire TV Stick ju lejon të transmetoni ekranin e Android në TV tuaj, duke përdorur protokollin Miracast, per te cilin do te flas me poshte. Kjo veçori mund të aktivizohet nga menuja Impostazioni > Suoni e schermo > Attiva duplicazione Schermo të Fire TV Stick. 

Apple TV

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart

Apple TV është një kuti e vogël multimediale e prodhuar nga Apple që ju lejon të transmetoni përmbajtje nga iPhone dhe iPad (ose Mac) në TV, si dhe të gjithë ekranin e pajisjes, duke përdorur AirPlay. Në fakt, është gjithashtu e mundur të transmetoni në Apple TV nga telefonat inteligjentë dhe tabletët Android edhe pse kërkon aplikacione të palëve të treta (të cilat mund të mos funksionojnë siç duhet).

Për më tepër, televizorët më të fundit Apple kanë një App Store të integruar, përmes të cilit mund të shkarkoni qindra aplikacione dhe të luani përmbajtje direkt nga TV.

Dy modele të Apple TV janë në dispozicion: Apple TV HD, i cili ka një kontroll me prekje dhe integron një App Store të dedikuar; dhe Apple TV 4K, i cili përfshin të gjitha tiparet e pajisjes të parë më sipër dhe shton mbështetje për 4K, HDR10 dhe Dolby Vision. Apple TV 4K është në dispozicion me memorie prej 32 dhe 64 GB.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani thjesht lidheni paisjen me televizorin (nëpërmjet HDMI) dhe me korentin, ndizeni dhe përfundoni konfigurimin të propozuar në ekran, me ndihmën e telekomandës. Për të dërguar një video nga telefoni juaj, thjesht filloni ta hapni atë nga iPhone (i cili duhet të jetë lidhur më parë me të njëjtin rrjet Wi-Fi në përdorim në Apple TV) dhe pasi të prekni ikonën e transmetimit, zgjidhni emrin e Apple TV nga menuja e propozuar.

Sidoqoftë, për të transmetuar të gjithë ekranin, duhet të prekni ikonën e transmetimit në Qendrën e Kontrollit iOS/iPadOS. 

Përshtatës Miracast

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart

Nëse përdorni një smartphone qe mbeshtet teknologjinë Miracast, atëherë mund të konsideroni blerjen e një përshtatësi të këtij lloji, për t’u lidhur me një nga portat HDMI në televizor. Miracast është një teknologji e zhvilluar nga Wi-Fi alliance dhe e integruar në Android në 2012, duke filluar me versionin 4.2 të sistemit operativ te Google.

Përshtatësit Miracast për televizorët mund të jenë shumë të lirë ose të shtrenjtë, në varësi të prodhuesit; para se të blini një, megjithatë, kontrolloni shkallën e besueshmërisë së tij duke hedhur një vështrim në rivews te atyre që e kanë blerë.

Shumica e pajisjeve Android në treg integrojnë mbështetjen për Miracast, por para se ta merni ate, do të bënit mirë të kontrolloni nëse pajisja në zotërimin tuaj është ndër to, në mënyrë që të shmangni blerjet e panevojshme.

Në çdo rast, Miracast ju lejon të transmetoni përmbajtje me rezolucion deri në 4K nga pajisjet Android (dhe kompjuterët Windows 10), në TV, duke përdorur teknologjinë Wi-Fi Direct: me fjalë të tjera, kjo do të thotë që pajisjet e përfshira mund të komunikojnë me njera tjetren drejtpërdrejt, pavarësisht nga prania e një ruteri dhe një lidhjeje në internet.

Metoda të tjera si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart

Përveç zgjidhjeve që përmenda më herët, ka pajisje dhe sisteme të tjera si te lidhesh telefonin me televizorin jo smart: këtu janë disa prej tyre.

  • Android TV Box: janë kompjuter të vegjël të pajisur me Android, të cilët mund të kenë mbështetje për protokollin Google Cast dhe lejojnë transmetimin e përmbajtjes nga aplikacionet që janë gjithashtu të pajtueshme me Chromecast. Sidoqoftë, duhet thënë se përputhshmëria e të njëjtave me aplikacione të tilla si NOW TV, Netflix dhe Premium Play nuk është gjithmonë e garantuar, të paktën jo në modele të pa çertifikuara nga Google.
  • NOW TV Smart Stick: ky është nje pendrive HDMI, e bërë nga Roku, përmes të ciles është e mundur të hyni në të gjitha përmbajtjet e NOW TV dhe Netflix, me mundësinë e transmetimit të tyre edhe përmes smartphone dhe tablet (pas instalimit të aplikacioneve speciale).

Si te lidhesh telefonin me televizorin JO smart: me kabllo

Si një alternativë ndaj metodave të mësipërme, mund ta lidhni telefonin me TV jo-Smart me kabllo, për të transmetuar të gjithë përmbajtjen e ekranit. Dallimi më i dukshëm në këtë rast, është se telefoni dhe televizori duhet domosdoshmërisht të jenë afër njëri-tjetrit; megjithatë, teknologji të tilla nuk kërkojnë lidhje Wi-Fi dhe ska vonesa transmetimi.

Në varësi të modelit të smartphone-it që keni dhe llojeve të porteve HDMI në televizor, mund të përdorni lloje të ndryshme të lidhjeve kabllore: më poshtë do të listoj më të njohurat.

  • Kabllo HDMI/USB-C: ky është një kabllo që ju lejon të transmetoni ekranin e telefonave inteligjentë dhe tabletave me një portë lidhjeje USB-C në televizorin tuaj.
  • Kabllo MHL HDMI: teknologjia MHL mund të përdoret në smartphone dhe tableta me hyrje microUSB. Një kabllo e këtij lloji mund të mbështesë një rezolucion maksimal prej 8K, transmeton sinjalin e koduar dhe është i disponueshëm në dy variante: MHL aktive, e cila kërkon një burim të jashtëm të energjisë; dhe MHL pasiv, i cili nuk kërkon asnjë lloj furnizimi me energji shtesë, por kërkon mbështetje specifike në smartphone ashtu edhe në TV (në rastin e fundit, formulimi MHL tregohet qartë në portën HDMI).
  • Kabllo SlimPort: teknologjia SlimPort ju lejon të arrini një rezolucion maksimal prej 4K, por ju lejon të lidhni smartphone tuaj jo vetëm me televizorë me porte HDMI, por edhe me lidhjet DVI, DisplayPort dhe VGA. Për të verifikuar që smartphone juaj është i pajtueshëm me transmetimin e përmbajtjes përmes SlimPort, do të bënit mirë ti hidhni një sy kësaj faqe.
  • Përshtatës Lightning: nëse keni një iPhone të pajisur me iOS 5 ose më te ri, mund të blini një përshtatës AV Lightning në dixhital, përmes të cilit më pas mund të lidhni iPhone me televizorin me një kabllo HDMI. Ky përshtatës gjithashtu përmban një portë Lightning për ta mbajtur ne karikim iPhone-in gjatë lidhjes.