Si te shpejtosh iPhone

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shpejtosh iPhone. Nese telefoni juaj ka mbushur disa vite perdorim dhe nuk eshte me shume i ri, atehere mund te ndodh qe aplikacionet te hapen ngadale, apo te kete ngadalesime ne pergjithesi. Me poshte do të shpjegojme hap pas hapi se si duhet vepruar, përmes udhëzimeve të thjeshta që janë të përshtatshme edhe për ata që kanë më pak përvojë.

Permbajtja

Si te shpejtosh iPhone: Caktivizo animacionet & transparencat

Si te shpejtosh iPhone

Animacionet dhe transparencat janë veçori estetike të integruara në pajisjet Apple, të cilat në pajisjet e gjeneratës së vjetër, mund të shkaktojnë ngadalësime dhe probleme përsa i përket performancës.

Pra nëse doni të shpejtoni iPhone-in tuaj, ju rekomandoj që t’i çaktivizoni ato. Per ta bere, trokitni lehtë mbi ikonën e Cilësimeve/Impostazioni (është simboli i ingranazhit që gjendet në ekranin kryesor të iOS) dhe shtypni Generali > Accessibilità.

Tani duhet të kryeni dy procedura të ndryshme: trokitni lehtë mbi Rrit kontrastin/Aumenta contrasto dhe zhvendosni artikullin Redukto transparencën/Riduci trasparenza nga OFF në ON, për të çaktivizuar transparencën tipike të iOS, si prsh. ato të pranishme në Qendrën e Kontrollit dhe në shiritin Dock. Më pas kthehuni te pjesa Generali > Accessibilità, shtypni Redukto lëvizjen/Riduci movimento dhe lëvizni levën Zvogëlo lëvizjen/Riduci movimento nga OFF në ON, për të zvogëluar efektin e hapjes dhe mbylljes së aplikacioneve.

Si te shpejtosh iPhone: Perditeso sistemin operativ

Si te shpejtosh iPhone

Një temë shumë e diskutuar, kur bëhet fjalë për zgjidhjet që duhen miratuar për të shpejtuar një iPhone të gjeneratës së vjetër, është ajo që lidhet me përditësimet e softuerit. Në fakt, duhet të kihet parasysh se në pajisjet e vjetra, përditësimet më të fundit të sistemit operativ iOS mund të shkaktojnë ngadalësim.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që për të shpejtuar pajisjen duhet të shmangni përdorimin e tyredështimi i përditësimit mund ta ekspozojë pajisjen ndaj problemeve të mëdha, të tilla si ato që lidhen me sigurinë, të cilat korrigjohen falë përditësimeve. Në thelb, ajo që ju këshillojme të bëni është të mbani pajisjen tuaj të përditësuar, të siguroheni që të mos hasni në probleme të tjera më serioze dhe gjithashtu të përfitoni nga funksionet e optimizimit.

Për të përditësuar iOS, trokitni lehtë mbi Settings/Impostazioni (simboli i një ingranazhi në ekranin kryesor) më pas shtypni artikujt General > Software Update/Generali > Aggiornamento Software dhe prisni që të kontrollohet prania e ndonjë përditësimi.

Nëse ka një përditësim për t’u instaluar, ai do të shfaqet në këtë ekran. Më pas shtypni butonat Shkarko dhe Instalo/Scarica e InstallaPrano/Accetta dhe Prano/Accetta për ta shkarkuar dhe instaluar. Në fund të kësaj procedure, pajisja do të riniset dhe në ekran do të shfaqet një shirit që lidhet me ecurinë e përditësimit. Nëse iOS është përditësuar tashmë në versionin më të fundit, do të shihni në ekran fjalët Softueri juaj është i përditësuar/Il tuo software è aggiornato.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Sistemi operativ i pajisjeve Apple mund të përditësohet edhe në mënyra të tjera: për shembull, është e mundur të veproni përmes softuerit të menaxhimit të multimedias iTunes, i parainstaluar në macOS dhe gjithashtu i disponueshëm për Windows

Si te shpejtosh iPhone: Caktivizo perditesimet automatike & ne sfond

Si te shpejtosh iPhone

Një këshillë tjetër e rëndësishme se si te shpejtosh iPhone ka të bëjë me çaktivizimin e përditësimit automatik të aplikacioneve dhe gjithashtu përditësimin e tyre në sfond/background (dmth. kur ato nuk janë duke u ekzekutuar në plan të parë). Këto janë procedura që mund të jenë të dobishme edhe për kursimin e baterisë së pajisjes.

Për të kryer këto veprime, trokitni lehtë mbi Cilësimet/Impostazioni/Settings (simboli i një ingranazhi në ekranin kryesor), më pas shtypni në iTunes Store dhe App Store dhe lëvizni levën nga ON në OFF në përputhje me formulimin AppMusic dhe Updates/Aggiornamenti. Më pas kthehuni te seksioni Impostazioni > Generali > Aggiorna app in background dhe vendosni shenjën pranë artikullit Jo/No, për të çaktivizuar këtë veçori.

Fshi aplikacionet e padeshiruara

Një pajisje iOS e gjeneratës së vjetër mund të ketë gjithashtu probleme me ngadalësime për shkak të pranisë së aplikacioneve të shumta të instaluara (dhe të renda) që mbushin memorien. Prandaj ju rekomandojme që të çinstaloni këto aplikacione të papërdorura duke kryer procedurën e çinstalimit manual ose automatik.

Për të çinstaluar një aplikacion që nuk e përdorni, mbani gishtin të shtypur në ikonën e tij dhe më pas shtypni butonin me simbolin X që shihni në ekran. Konfirmoni operacionin duke trokitur mbi Fshi/Elimina/Delete.

Si te shpejtosh iPhone

Përndryshe, shtypni ikonën e Cilësimeve/Impostazioni/Settings (simboli i ingranazhit në ekranin bazë) dhe trokitni lehtë mbi Generali > Spazio libero iPhone. Pastaj prisni që memoria e disponueshme të llogaritet për të parë listën e të gjitha aplikacioneve të instaluara.

Tani çinstaloni aplikacionet e papërdorura, duke shtypur ikonën e tyre dhe më pas klikoni në Uninstall app/Disinstalla app, ose në Delete app/Elimina app nëse dëshironi të fshini të gjitha të dhënat që lidhen me të njëjtin aplikacion. Megjithatë, në rastin e parë, vetëm do ta çinstaloni aplikacionin, por të dhënat do të ruhen sërish në cloud, për t’u rikuperuar lehtësisht në rast të një instalimi të ri.

Si te shpejtosh iPhone

Tani kthehuni te seksioni Impostazioni > iTunes Store e App Store dhe më pas zhvendoseni levën nga OFF në ON, që korrespondon me artikullin Hiq app që nuk e përdor/Rimuovi app che non usi. Duke vepruar në këtë mënyrë, pajisja do të analizojë automatikisht aplikacionet e papërdorura, duke kryer një çinstalim automatik. Mos u shqetësoni, të dhënat e tyre do të ruhen, në mënyrë që t’i përdorni ato, në rast të një riinstalimi të mëvonshëm.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si te shpejtosh iPhone: Liro RAM

iOS tashmë ka një nivel të shkëlqyer të optimizimit të RAM-it dhe për këtë arsye nuk është e nevojshme të mbyllni aplikacionet që funksionojnë në sfond, për të shpejtuar pajisjen. Megjithatë, nëse keni një iPhone të vjetëruar dhe zakonisht nisni shumë aplikacione në të njëjtën kohë, këto mund të bllokohen, në këtë rast mund të pësoni ngadalësime.

Zgjidhja është të lironi RAM-in duke mbyllur aplikacionet manualisht përmes butonit Home. Prekni dy herë butonin Home dhe më pas mbyllni aplikacionet e hapura me një rrëshqitje nga poshtë lart.

Si te shpejtosh iPhone

Ekziston edhe një procedurë tjetër që shërben për lirimin e RAM-it, e cila megjithatë funksionon vetëm në pajisjet e pajisura me butonin Home dhe jo ne iPhone X dhe me pas.

Për ta kryer atë, zhbllokoni pajisjen tuaj për të hyrë në ekranin bazë, shtypni dhe mbani shtypur butonin e ndezjes derisa të shihni ekranin Rrëshqitni për ta fikur/Scorri per spegnere. Tani lëshoni butonin e ndezjes dhe fikjes dhe mbani shtypur butonin Home për disa sekonda: në këtë mënyrë do të ktheheni në ekranin bazë dhe RAM-i i pajisjes tuaj do të çlirohet.

Për të liruar RAM-in në iPhone X, përdorni mjetin AssistiveTouch, përmes të cilit butoni Home shfaqet në formë virtuale në ekran. Për ta bërë këtë, shkoni te menuja e cilësimeve/impostazioni/settings të iOS (simboli i një ingranazhi në ekranin kryesor) dhe më pas shtypni artikujt Generali > Accessibilità > AssistiveTouch, duke lëvizur levën në ON për artikullin AssistiveTouch.

Tani shtypni butonin e rritjes së volumit në iPhone, më pas butonin e uljes së volumit dhe në fund mbani shtypur butonin e ndezjes që ndodhet në anën e djathtë, derisa çelësi i dedikuar për fikjen të shfaqet në ekranin e pajisjes. Pasi të bëhet kjo, shtypni butonin virtual home të AssistiveTouch (duhet të jetë në këndin e poshtëm djathtas të ekranit), lëshoni presionin e butonit të ndezjes, më pas shtypni butonin virtual home, për të parë opsionet e aksesueshmërisë, dhe në fund shtypni dhe mbani me gisht ikonën Home qe shihni në ekran për t’u kthyer në ekranin kryesor të pajisjes.

Si te shpejtosh iPhone

Pasi të bëhet kjo, kthehuni te Settings > General > Accessibility > AssistiveTouch/Impostazioni > Generali > Accessibilità > AssistiveTouch dhe çaktivizoni këtë funksion duke lëvizur levën AssistiveTouch në OFF.

Nëse në vend që të lironi RAM-in në iPhone X, dëshironi të mbyllni aplikacione individuale në sfond, hapni menunë multi-tasking me një rrëshqitje nga fundi i ekranit drejt qendrës dhe më pas bëni një rrëshqitje të lehtë djathtas, duke ruajtur presionin. Tani gjeni miniaturën e aplikacionit për ta mbyllur, kryeni një trokitje të gjatë mbi të dhe më pas zhvendoseni lart për ta mbyllur.

Sidoqoftë, këto operacione nuk janë të mrekullueshme, pasi sistemi operativ iOS është tashmë i optimizuar për menaxhimin e tij automatik.

Rindiz pajisjen

Një zgjidhje se si te shpejtosh iPhone që ju sugjeroj të merrni në konsideratë, është ajo që ka të bëjë me rinisjen/rindezjen: ky operacion mund të jetë vendimtar, në rast të ngadalësimeve ose keqfunksionimeve të përkohshme që nuk janë veçanërisht serioze.

Për të kryer këtë procedurë, shtypni butonin e ndezjes dhe fikjes që ndodhet në krye dhe më pas rrëshqitni nga e majta në të djathtë, që korrespondon me fjalët Lëviz për ta fikur/Scorri per spegnere atë që shihni në ekran. Brenda pak sekondash pajisja juaj do të fiket dhe mund ta rindizni duke shtypur dhe mbajtur sërish butonin e ndezjes/fikjes në krye.

Procedura e rinisjes është e ndryshme në iPhone X: mbani të shtypur butonin anësor së bashku me një nga dy butonat e volumit derisa të shihni rrëshqitësin e dedikuar për fikjen. Më pas lëvizni rrëshqitësin për të fikur pajisjen dhe më pas, me pajisjen e fikur, shtypni përsëri butonin anësor, derisa të shfaqet logoja e Apple.

Nëse nuk jeni në gjendje ta kryeni këtë veprim në mënyrën tradicionale, shkoni te seksioni Impostazioni > Generali (aplikacioni i Cilësimeve është ai me simbolin e ingranazhit në ekranin kryesor) dhe trokitni lehtë mbi artikullin Fik/Spegni.

Ato që ju tregova janë procedurat më të përdorura për rinisjen e një iPhone, por ka të tjera, të tilla si ato që mund të kryhen duke përdorur mjetin AssistiveTouch, për t’u përdorur në rast se butoni i ndezjes dhe i fikjes nuk funksionon. 

Rivendos/Restore/Ripristina pajisjen

Nëse zgjidhjet e dhëna në rreshtat e mëparshëm nuk ishin të dobishme për të shpejtuar iPhone-in tuaj, mund të mendoni të kryeni një rivendosje të sistemit operativ, nëpërmjet një metode jo invazive që ruan të gjitha të dhënat dhe përmbajtjet multimediale të pranishme brenda tij.

Për të kryer këtë veprim, trokitni lehtë mbi aplikacionin Cilësimet/Impostazioni/Settings në ekranin bazë (është ikona me simbolin e një ingranazhi), më pas shtypni Artikujt e Përgjithshme/Generali dhe trokitni lehtë mbi formulimin Transferoni ose inicializoni iPhone/Trasferisci o inizializza iPhone.

Në këtë pikë, mund të shihni disa opsione në ekran: nëse dëshironi të rivendosni sistemin operativ, pa humbur të dhënat tuaja personale (dhe për rrjedhojë pa pasur nevojë të bëni një kopje rezervë/backup paraprake), shtypni artikullin Rivendos/Ripristina dhe më pas Rivendos parametrat/Ripristina impostazioni.

Ajo që ju tregova është vetëm një nga procedurat që lidhen me rivendosjen e një pajisjeje iOS. Në fakt, është e mundur të kryhet një formatim që parashikon fshirjen e të gjitha të dhënave të përfshira brenda (Initialize contents and settings/Inizializza contenuto e impostazioni) ose është gjithashtu e mundur të prekni artikullin Reset network settings/Ripristina impostazioni rete (i dukshëm pas prekjes së fjalës Reset/Ripristina), në rastin e mosfunksionimit të lidhjes në internet.

Formatimi i një pajisjeje iOS mund të bëhet edhe në mënyra të tjera, si prsh. duke përdorur softuerin iTunes ose mjetin Find My iPhone. 

Keshilla te tjera te dobishme

Udhezimet qe ju kemi dhënë deri tani kanë të bëjnë me disa këshilla të zakonshme se si te shpejtosh nje iPhone, por ka edhe këshilla të tjera të përgjithshme që gjeni ne rreshtat e mëposhtëm.

  • Lironi memorien: Nëse iPhone juaj është veçanërisht i ngadalte, ky problem mund të shkaktohet edhe nga memoria e mbushur plotë. Në lidhje me këtë, rekomandojme që të fshini manualisht artikujt e medias në dosjen Fshirë së fundi/Eliminati di recente të aplikacionit Foto/Photos e iOS, i cili luan rolin e koshit virtual të riciklimit. Prekni ikonën e aplikacionit në fjalë, e pranishme në ekranin kryesor të pajisjes tuaj, shtypni në albumin Fshirë së fundi/Eliminati di recente, në butonin Zgjidh/Seleziona dhe në fund në Fshi të gjitha/Elimina tutto.
  • Bej backup online: ende në lidhje me lirimin e memories, ju sugjeroj të përdorni mjetin e ruajtjes ne internet iCloud Photo Library/Libreria Foto di iCloud (falas me hapësirë ​​ruajtëse të kufizuar në 5 GB e zgjerueshme për një tarifë duke filluar nga 0,99 € në muaj) ose Aplikacionin Google Photos, një mjet i dedikuar gjithashtu për arkivimin e fotove në internet, i cili rrjedhimisht ju lejon të lironi hapësirë ​​në memorien e pajisjes (Google Photos është falas me ruajtje të pakufizuar për ngarkimin e fotove në 16Mp me rezolucion 1080p, me hapësirë ​​të kufizuar në 15 GB për rezolucion më të lartë, e zgjerueshme për një tarifë duke filluar nga 1,99 € në muaj). 
  • Mos instaloni aplikacione pastrimi: meqenëse sistemi operativ iOS ka tashmë disa optimizime, ju këshillojme të mos instaloni aplikacione për pastrimin e RAM-it ose aplikacione që premtojnë të përmirësojnë performancën e pajisjes. Këto nuk janë efektive dhe në fakt mund të shkaktojnë më shumë probleme.