Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te zmadhosh shkronjat/fontet ne telefon. Kjo eshte nje procedure qe u vjen ne ndihme atyre qe kane probleme me shikimin e shkronjave te vogla, si dhe gjithashtu lejon qe te lodhen me pak syte nese perdorni telefonin per kohe te gjate. Me poshte do ju tregojme se si te veproni ne telefonat android dhe apple. Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon Android

Madhësia e paracaktuar e shkronjave/fonteve mund të mos jetë e mjaftueshme për një lexim të mirë, veçanërisht nëse keni shikim të dobët. Në paragrafët vijues, do ju japim disa këshilla se si te zmadhosh shkronjat/fontet ne telefon Android, falë cilësimeve të pajisjes ose aplikacioneve të tjera.

Nga cilësimet e Android

Zgjidhja e parë që propozoj është aktivizimi i disa opsioneve në cilësimet e telefonit Android, të cilat lejojnë zmadhimin e shkronjave/fonteve. Ju kujtoj se procedurat që do të ndjekin mund të ndryshojnë sipas modelit të smartfonit që keni.

Ndër cilësimet e Android, i pari që ju rekomandoj të aktivizoni është ai i quajtur Madhësia e tekstit/Dimensione del testo. Për ta bërë këtë, hapni Cilësimet/Impostazioni, duke përdorur ikonën me simbolin e një ingranazhi që gjeni në ekranin home dhe lëvizni poshtë ekranit derisa të gjeni artikullin Ekran/Display/Schermo. Prekni mbi të dhe shtypni tekstin Text Size/Dimensione testo për të hyrë në seksionin për rregullimin e madhësisë së shkronjave.

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Tani përdorni levën në fund për të ndryshuar madhësinë: lëvizja e tij në të majtë do ta zvogëlojë madhësinë, ndërsa lëvizja në të djathtë do ta rrisë atë. Prsh. në telefonin Huawei Mate 10 Pro, në të njëjtin ekran shfaqet edhe një tekst për t’u lexuar, për të parë nëse rregullimi i madhesise i përshtatet nevojave tuaja. Kur të jeni të kënaqur me ndryshimin e bërë, shtypni butonin per te ikur Mbas ose kthehuni në ekranin home, për të përdorur pajisjen tuaj me parametrat që keni vendosur.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Përveç kësaj metode, mund të gjeni opsione shtesë për zmadhimin e shkronjave/fonteve brenda seksionit të aksesueshmërisë/accessibilità së Android. Hapni Cilësimet/Impostazioni, duke trokitur në ikonën me simbolin e një ingranazhi që gjeni në ekranin home. Lëvizni në ekran dhe shtypni Aksesueshmërinë/Accessibilità. Brenda këtij seksioni mund të gjeni opsionet që mund të përmirësojnë, për ata që kanë nevojë, përvojën e përdoruesit të pajisjeve me sistemin operativ Android.

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Thënë këte, kërkoni për hyrjen Big Text/Testo grande dhe lëvizni çelësin nga OFF në ON, për ta zmadhuar menjëherë fontin/shkronjat në një madhësi të paracaktuar. Nëse ky opsion nuk është i mjaftueshëm për të plotësuar nevojat tuaja, ju sugjeroj të përdorni atë që ju thashë në rreshtat e mëparshëm.

Zmadho tekstin me gjeste

Tani le te shikojme se si te zmadhosh shkronjat/fontet ne telefon Android duke perdorur gjestet. Ne fakt ju mund të zmadhoni tekstin e një dokumenti ose një faqe interneti ose një foto në një nivel zmadhimi të personalizueshëm, falë gjesteve që mund të kryhen në ekranin e pajisjes.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta bërë këtë, thjesht vendosni dy gishta në ekran dhe lëvizini njeheresh përgjatë një vije të drejtë imagjinare: bashkimi i gishtave ul nivelin e zmadhimit të ekranit, ndërsa largimi i tyre e zmadhon atë. Ky operacion mund të kryhet edhe duke mbajtur njërin nga dy gishtat të palëvizur.

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Ky lloj gjesti nuk mund të përdoret në ekranin home ose brenda cilësimeve të Android. Për më tepër, përdorimi i tij lejohet vetëm në disa aplikacione, për shembull në rastin e shikimit të dokumenteve ose faqeve të internetit ose në ato që kërkojnë zmadhimin e ekranit për të kryer veprime të detajuara.

Midis këtij lloj aplikacionesh ka për shembull shfletues (si Google Chrome ose Firefox), aplikacione të postës elektronike (si Gmail ose Outlook), aplikacione për modifikimin e tekstit (të tilla si Google Docs ose Word) dhe ato për shikimin dhe modifikimin e imazheve. Në aplikacionet e rrjeteve sociale, si Facebook apo Instagram, mund të përdoret ky gjest, por vetëm për zmadhimin e fotove të publikuara.

Nëse dëshironi ta kryeni këtë gjest në një mënyrë më të menjëhershme, mund të aktivizoni një veçori zmadhimi me gjeste, nga cilësimet e aksesueshmërisë/Accessibilità. Në këtë rast, nisni Cilësimet/Impostazioni te Android dhe trokitni lehtë mbi artikullin e Aksesueshmërisë/Accessibilità. Gjeni artikullin Gjestet e zmadhimit/Gesti di ingrandimento dhe shtypni mbi të. Lëvizni levën nga OFF në ON, në mënyrë që të aktivizoni zmadhimin kur prekni ekranin tre herë radhazi.

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Në të njëjtin ekran, mund të lexoni gjithashtu udhëzimet se si të përdorni këtë opsion.

App për të zmadhuar fontet/shkronjat

Ka disa aplikacione që mund të ndërhyjnë në cilësimet e Android për të ndryshuar zmadhimin e shkronjave/fontit në celular. Ai që ju rekomandojme të përdorni është Big Font, i cili ju lejon të vendosni lehtësisht madhësinë e shkronjave, duke përdorur gjithashtu disa konfigurime të paracaktuara.

Nëse jeni të interesuar për këtë aplikacion, ju rekomandoj që ta shkarkoni dhe instaloni falas nga Play Store per android, duke shtypur butonin Instalo dhe më pas klikoni Hap. Pas fillimit të aplikacionit Big Font, trokitni lehtë mbi butonin Mbyll për të kapërcyer hyrjen dhe më pas për të hyrë në ekranin e tij kryesor.

Në kutinë Current Font Size/Dimensione attuale del font, mund të lexoni nivelin e zmadhimit të fontit që është vendosur aktualisht në telefonin tuaj. Duke lëvizur në ekran, mund të gjeni panele të tjera që kanë nivele të paracaktuara të madhësisë së shkronjave: ato fillojnë nga 85% deri në 250% zmadhim.

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Thënë këte, zgjidhni njeren dhe shtypni butonin Apliko/Applica. Në ekranin që shfaqet, lëvizni levën nga OFF në ON, që korrespondon me formulimin Ndrysho cilësimet e sistemit/Modifica delle impostazioni di sistema dhe vendosni artikullin Lejo ndryshimin e cilësimeve të sistemit/Consenti modifica impostazioni di sistema  ON. Prekni butonin Prapa dhe më pas klikoni Po, në kutinë që ju shfaqet, për të konfirmuar përditësimin e madhësisë së fontit të sistemit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë pikë, rinisni/rindizni telefonin tuaj për të zbatuar ndryshimin. Për të kryer këtë veprim, mbani të shtypur butonin e fikjes anësore dhe më pas shtypni artikullin Rinisni/Riavvia/Restart në ekranin që shihni. Kur të ktheheni në ekranin bazë, do të mund të shihni tekstin e ikonave dhe çdo element Android të zmadhuar.

Nëse telefoni juaj ka leje rrënje/root, mund të kapërceni hapin e rinisjes së pajisjes për të aplikuar zmadhimin e shkronjave. Nisni aplikacionin, trokitni lehtë mbi ikonën () dhe shtypni artikullin Cilësimet/Impostazioni. Tani vendosni një shenjë në kutinë pranë formulimit Root Access/Accesso di root.

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon

Në ekranin kryesor të aplikacionit, mund të shihni butonin Shto madhësinë e shkronjave/Aggiungi Dimensioni carattere. Duke shtypur mbi këtë, mund të krijoni modele me nivelin e personalizuar të zmadhimit të karaktereve. Në fakt, ju mund të vendosni vlerën e tij duke zgjedhur midis 20% dhe 1000%, krahasuar me madhësinë normale.

Megjithatë nuk ju rekomandojme të mbështeteni në këtë funksion sepse, nëse e rregulloni fontin në një vlerë shumë të vogël ose shumë të madhe në krahasim me kufijtë e sistemit, mund të mos jeni më në gjendje të shfaqni tekstin ose, në në rastin më të keq, të përdorni telefonin tuaj celular, kështu që ndoshta rrezikoni qe ta formatoni.

Përveç aplikacionit që ju thashë më sipër, ka të tjerë që përdoren për këtë qëllim. Në këtë drejtim, ju sugjeroj të shkarkoni Big Font – Ndrysho madhësinë e shkronjave ose Font Resizer, të dyja të disponueshme falas në Play Store. Funksionimi i tyre është i ngjashëm me atë që tregova më parë për aplikacionin Big Font, pasi ato kanë modele të ruajtura paraprakisht brenda tyre për të ndryshuar shpejt zmadhimin e shkronjave.

Si te zmadhosh shkronjat fontet ne telefon Apple

Nëse keni një iPhone, mund të vazhdoni të zmadhoni tekstin direkt nga cilësimet e iOS ose duke kryer gjeste në ekran. Në rreshtat vijues, do t’ju tregoj disa procedura që duhen përdorur për të pasur sukses në këtë qëllim.

Nga cilësimet e iOS Apple

Tani le te shikojme se si te zmadhosh shkronjat/fontet ne telefon iPhone. Ky është një veprim shumë i thjeshtë, të cilin mund ta bëni sa hap e mbyll sytë. Fillimisht, hapni aplikacionin Cilësimet/Impostazioni, ikona me një simbol ingranazhi e pranishme në ekranin bazë.

Tani trokitni lehtë mbi artikullin Ekrani dhe ndriçimi/Schermo e luminosità dhe gjeni formulimin Madhësia e tekstit/Dimensione testo/Text size. Shtypni këtë të fundit dhe lëvizni levën në fund, për të rregulluar nivelin e zmadhimit të fontit: lëvizja e saj në të djathtë do të rrisë madhësinë e shkronjave, ndërsa duke e lëvizur në të majtë, do ta zvogëloni. 

Një metodë tjetër që mund të përdorni është të përdorni veçoritë e aksesueshmërisë së iOS. Hapni Cilësimet/Impostazioni/Settings, duke trokitur në ikonën me simbolin e një ingranazhi që gjeni në ekranin bazë dhe shtypni Generali > Accessibilità. Më pas gjeni shkrimin Teksti më i madh/Testo più grande dhe zhvendoseni levën nga OFF në ON, që korrespondon me artikullin Madhësia më e madhe/Dimensioni maggiori.

Në këtë mënyrë, ju keni mundësuar ndryshimin e madhësisë së fontit të karakterit në një nivel më të madh se sa ju kam treguar në rreshtat e mëparshëm. Pasi të bëhet kjo, lëvizni levën në fund në të djathtë, për të rritur edhe më shumë nivelin e zmadhimit të fontit.

Ende brenda seksionit të Aksesueshmërisë/Accessibilità, mund të aktivizoni funksionin Zoom, i cili ju lejon të krijoni një zonë në ekran që e zmadhon atë, për lexim më të mirë. Për të aktivizuar këtë opsion, thjesht shtypni artikullin Zoom dhe lëvizni levën nga OFF në ON në përputhje me fjalën Zoom.

Për të lëvizur në këtë modalitet, duhet të tërhiqni tre gishta në ekran dhe për të rritur zmadhimin, mjafton ta prekni dy herë radhazi me tre gishta.

Zmadho tekstin me gjeste

Në iPhone, ju mund t’i përdorni gjestet në të njëjtën mënyrë siç tregova në paragrafin kushtuar Android. Nëse jeni në një dokument teksti ose faqe interneti ose jeni duke parë një foto, duke vendosur dy gishta në ekran dhe duke i lëvizur së bashku (duke i bashkuar me njeri tjetrin ose duke i larguar nga njeri tjetri), mund të vendosni nivelin e zmadhimit.

Ky veprim mund të kryhet vetëm në situata të caktuara ose në aplikacione ku ky gjest është i aktivizuar. Për shembull, mund ta përdorni gjatë shfletimit në internet për të zmadhuar tekstin ose kur shikoni imazhe në rrjetet sociale ose në galerinë e telefonit celular.

Nëse ky zmadhim me gjeste nuk është i mundur brenda disa aplikacioneve, mund të përdorni procedurat që tregova në paragrafin e mëparshëm për të rritur madhësinë e shkronjave nga cilësimet e iOS.