Si te gjesh nje telefon te fikur

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te gjesh nje telefon te fikur duke përdorur disa veçori dhe aplikacione që janë të disponueshme pothuajse në të gjithë telefonat inteligjentë. Kjo eshte nje procedure qe mund t’ju nevoitet ne rastet kur humbni apo ua vjedhin telefonin.

Megjithate para se te fillojme, duhet t’ju themi se një pajisje e fikur nuk është në gjendje të lëshojë asnjë lloj sinjali (as GPS, as rrjet celular, as Wi-Fi), por mund të lokalizohet duke kombinuar sinjalet e lëshuara më parë, për të marrë një pozicion relativisht të saktë. Kjo teknikë shfrytëzohet nga aplikacionet më të njohura të vendndodhjes dhe zakonisht tashmë është e pranishme në telefonat inteligjentë të gjeneratës së fundit dhe është praktikisht thelbësore të per te gjetur telefonat dhe pajisje të tjera të pajisura me GPS, Wi-Fi dhe Bluetooth.

Kuptohet qe nuk mund te thuhet se rezultati do jete 100% i sigurte por nuk ju ngelet gje tjeter vecse te perpiqeni. Per detajet vazhdoni lexoni poshte.

Permbajtja

Si te gjesh nje telefon te fikur Android

Si te gjesh nje telefon te fikur

Tani te shikojme rastin kur keni humbur telefonin tuaj Android dhe kishit aktivizuar më parë funksionin Gjej pajisjen time/Trova il mio dispositivo/Find my device në telefon, prandaj dhe dëshironi të provoni ta përdorni për të gjetur telefonin tuaj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Fatkeqësisht kur pajisja është e fikur ajo nuk mund të gjurmohet me saktësi, pasi nuk është më në gjendje të dërgojë koordinatat e sakta të pozicionit të saj, por mund ta përdorni këtë sistem për të paktën të merrni një ide se ku mund ta kesh humbur, si dhe të jesh në gjendje ta bllokosh dhe në raste ekstreme edhe ta formatosh nga distanca.

Gjëja e parë që duhet të bëni është të shkoni në faqen e internetit Find My Device dhe të futuni në llogarinë tuaj Google (duhet të jetë e njëjta që përdoret në telefonin qe keni humbur). Përndryshe, mund të përdorni gjithashtu aplikacionin me të njëjtin emër, i disponueshëm për shkarkim në Play Store, nëse keni në dispozicion një telefon tjetër Android.

Pasi të keni hyrë në ekranin kryesor të shërbimit, prekni shiritin në krye të menusë anësore nga e cila do t’ju duhet të zgjidhni pajisjen që dëshironi të gjurmoni (nëse keni më shumë se një të lidhur me të njëjtën llogari).

Pas disa sekondash pritjeje, shërbimi do të ngarkojë një hartë që do t’ju tregojë vendin ku telefoni leshoi sinjalin e fundit përpara se të fiket, në mënyrë që të merrni një ide se ku mund ta keni humbur atë. Fatkeqësisht, kjo është e vetmja metodë e vlefshme që mund të përdorni nëse po pyesni se si te gjesh nje telefon te fikur Android.

Gjithashtu, në rast humbjeje, ju këshillojme që të vazhdoni me bllokimin e pajisjes (mund ta zhbllokoni pasi ta keni rikuperuar), në mënyrë që të mos lejohet që dikush ta përdorë lirisht. Për ta bërë këtë, klikoni në artikullin Blloko pajisjen/Blocca il dispositivo: futni një mesazh ose numrin tuaj të telefonit (opsionale, por i dobishëm nëse pajisja gjendet nga dikush) dhe klikoni në butonin Blloko pajisjen/Blocca il dispositivo.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nese nuk ishit ne gjendje të rikuperoni në asnjë mënyrë smartfonin tuaj dhe keni frikë se dikush mund të hyjë në të dhënat brenda tij, atehere ju rekomandojme që të kryeni një rivendosje/formatim në distancë duke përdorur shërbimin Gjej pajisjen time/Find my device/Trova il mio dispositivo. Për ta bërë këtë, thjesht klikoni në artikullin Rivendos pajisjen/Resetta dispositivo dhe konfirmoni funksionimin duke klikuar në butonin Rivendos pajisjen/Resetta dispositivo. Pas rivendosjes, nuk do të mund ta gjeni më pajisjen në asnjë mënyrë.

Nese keni një smartphone HUAWEI me HMS dhe nuk dini si ta lokalizoni atë, atehere do t’ju duhet të përdorni shërbimin Gjej pajisjen/Trova dispositivo duke shkuar në këtë faqe interneti. Pasi të keni hyrë në shërbim duke u identifikuar në llogarinë tuaj HUAWEI, zgjidhni pajisjen tuaj nga lista që shfaqet në ekran dhe nga menuja anësore trokitni lehtë mbi butonin Gjej/Localizza: brenda pak sekondash do të ngarkohet një hartë që do t’ju tregojë pozicionin e fundit te pajisjes. Gjithashtu në këtë rast mund ta bllokoni ose rivendosni nga distanca nëse është e nevojshme. 

Si te gjesh nje telefon te fikur iPhone

Nese keni humbur iPhone-in dhe për fat të keq kur e humbet ai ishte fikur dhe nuk e keni idenë se si ta gjeni një telefon iPhone kur eshte i fikur, atehere duhet të dini se duke filluar nga iOS 15, është e mundur të lokalizoni një iPhone përmes rrjetit Ku është/Dov’è edhe nëse është i fikur, duke përdorur një sistem lokalizimi të ngjashëm me atë të miratuar nga Apple me AirTags.

Gjëja e parë që duhet të bëni është të shkoni në faqen e internetit iCloud dhe identifikohuni me Apple ID tuaj. Përndryshe, nëse nuk keni akses në një kompjuter, mund të veproni edhe përmes iPhone-it të një miku. Për ta bërë këtë, hapni aplikacionin Ku është/Dov’è, prekni artikullin Io vendosur në shiritin e poshtëm dhe më pas Ndihmoni një mik/Aiuta un amico: nga dritarja që shfaqet në ekran, trokitni lehtë mbi artikullin Përdorni një ID tjetër Apple/Utilizza un altro ID Apple dhe shkruani Apple ID tuaj.

Nëse keni akses në një smartphone Android, mund të përdorni çdo shfletues/browser (për shembull Google Chrome), duke ndjekur të njëjtat udhëzime të vlefshme edhe nga një Kompjuter.

Pasi të jeni në ekranin kryesor të shërbimit, klikoni në artikullin Të gjitha pajisjet/Tutti i dispositivi në krye dhe nga menuja që shfaqet klikoni mbi pajisjen që dëshironi të gjurmoni, në këtë rast iPhone tuaj. Brenda pak sekondash do të ngarkohet një hartë që do t’ju tregojë vendndodhjen e pajisjes tuaj. Duke përdorur kutinë në të majtë, mund të keni gjithashtu një tregues kohe se kur është bërë zbulimi i fundit i pozicionit të tij. Ky mjet per te gjetur iPhone është gjithashtu i përdorshëm edhe ne rastin kur doni te gjeni telefonin, kur nuk ka skede SIM dhe eshte i fikur.

Ndërkohë që prisni që të gjeni iPhone tuaj, ju këshillojme të aktivizoni modalitetin e humbur/Modalità smarrito duke klikuar në artikullin me të njëjtin emër nga menuja: shkruani numrin tuaj të telefonit për t’u kontaktuar nga ata që e gjejnë pajisjen (opsionale), klikoni në butonin Avanti, shkruani një mesazh (opsionale) dhe klikoni në butonin Finish. Në këtë mënyrë iPhone juaj do të bllokohet dhe askush nuk do të mund ta përdorë atë.

Në rastin më të keq, kur nuk mund ta gjeni iPhone-in tuaj, mund të kryeni një rivendosje/formatim në distancë. Për ta bërë këtë, klikoni në artikullin Initialize iPhone/Inizializza l’iPhone dhe konfirmoni duke klikuar në butonin Initialize/Inizializza nga pop-up që shfaqet në ekran.