Si te kursesh karburant kur nget makinen

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te kursesh karburant kur nget makinen. Duke pare qe cmimi i benzines, naftes/diesel ose gazit, ka arritur nivele shume te larta, atehere edhe kursimi i karburantit eshte kthyer ne nje faktor shume te rendesishem. Me poshte do te gjeni nje liste me 14 keshillat qe duhet te ndiqni per te ulur konsumin e makines dhe per te bere rruge me te gjata me te njejten sasi karburanti.

Permbajtja

Si te kursesh karburant kur nget makinen

Si te kursesh karburant benzine nafte diesel gas kur nget makinen apo udheton

1. Ngisni makinen me shpejtësinë e lejuar. Ne fakt, kjo është zgjidhja më e mire se si te kursesh karburant kur nget makinen, sepse rrit rendimentin e karburantit. Shpejtësia për përdorimin më efikas të karburantit mund të jetë pika në të cilën makina kërkon marshin më të lartë. Për shumicën e automjeteve, kjo pikë është rreth 80 km/ore.

2. Mundohuni të shmangni trafikun ose shiun dhe erën. Nese ka shume trafik, shpesh do ngadalesoni dhe niseni serish, prandaj do konsumoni me shume. Shiu dhe era krijojnë rezistencë më të madhe të ajrit, gjë që bën që të përdoret më shumë karburant për të mbajtur makinën në lëvizje, duke rritur keshtu konsumin. Nese era fryn nga mbas, makina do ule konsumin sepse era do e shtyje.

3. Hiqni çdo peshë të panevojshme qe mund te keni siper. Ne kete menyre, duke peshuar me pak, duhet me pak force qe makina te levize, keshtu qe dhe sasia e karburantit te konsumuar do jete me e vogel.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

4. Shmangni rritjet e menjehershme te shpejtesise pas ngadalësimeve, si dhe perdorimin e frenave për të ngadalësuar menjehere kur ska nevoje.

    • Frenimi i përsëritur thjesht harxhon energji, duke e kthyer atë në energji termike dhe duke ulur jetën e frenave.
      • Ka makina ku fuqia e frenimit të shndërrohet në energji të ripërdorshme, por duhet te keni nje makine hibride ose elektrike.

5. Sa herë që shkelni fort gazin për të rritur menjehere shpejtësinë pas frenimit, ju digjni karburant shtesë dhe rritni konsumimin e gomave. Duke e rritur shpejtesine me ngadale ju do konsumoni vetëm karburant të mjaftueshëm për të mbajtur automjetin në shpejtësinë e duhur.

6. Ngisni makinen ne menyre te rregullt. Konsumi i karburantit rritet kur ngadalësoni shpejtësinë dhe përshpejtoni përsëri për ta rritur, krahasuar me mbajtjen e një shpejtesie konstante duke shtypur vazhdimisht gazin. Lejimi i makinës për të humbur shpejtësinë ne ngjitje dhe për të rifituar shpejtësinë në zbritje rrit rendimentin.

Si te kursesh karburant benzine nafte diesel gas kur nget makinen apo udheton

7. Ndryshoni filtrin e ajrit. Një filtër ajri i ndotur do t’i heqë motorit fuqinë dhe efikasitetin. Ai do të konsumoje më shumë karburant sesa një filtër i pastër.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

8. Fryni gomat në presionin e duhur për të rritur distancën qe mund te beni me nje mbushje. Shkoni te gomisti per te pare nese jane fryre ne presionin e duhur. Gomat natyrisht kanë tendencë të prishen pas një kohe. Presioni i duhur eshte nga 2 deri ne 3 bar por per vleren e sakte duhet te shikoni librin me te dhenat e makines.

9. Kontrolloni presionin e gomave më shpesh kur temperaturat ndryshojnë. Në vapë, gomat do të kene nje presion më te lart për shkak të tendencës së ajrit për t’u zgjeruar, por nëse i ktheni në presionin e duhur, ato do të te duhet ti fryni kur eshte më freskët. Gomat e mëdha të shfryra kanë rezistencë më të lartë rrotullimi dhe kjo do të reduktojë kilometrazhin dhe do të shkaktojë konsumim të gomave nga fërkimi i tepërt.

10. Kontrolloni dhe rregulloni periodikisht makinën sipas planit të mirëmbajtjes të rekomanduar nga prodhuesi, për të optimizuar konsumin per kilometer. Prsh, ndërroni kandelat siç është planifikuar nga prodhuesi per (prsh cdo 20000 km per makinat disi te vjetra). Sa më mirë të funksionojë motori, aq më shumë kuaj fuqi do të prodhojë duke përdorur më pak karburant.

11. Përdorni vaj sintetik për të kursyer mesatarisht 5% në konsumin e karburantit. Si bonus, do të kërkohen ndryshime më pak të shpeshta të vajit duke kursyer kohë dhe duke reduktuar kontrollet tek mekaniku.

12. Merre me qetësi. Gjate udhetimeve dëgjoni muzikë relaksuese, apo frymëzuese, gjë që ju bën të shtypni me pak gazin, të rrisni shpejtësinë dhe të bëni gjëra të tjera që konsumojne karburant.

13. Shmangni mbajtjen e makinës në minimo për një kohë të gjatë. Nëse e lini makinën ne minimo për më shumë se një minutë nuk do ju leverdiste, sepse do të kurseni karburant vetem duke e fikur motorin. Gjithashtu, makinat e sotme nuk kanë nevojë të nxehen në ditët e ftohta të dimrit.

14. Shmangni perdorimin e gjate te kondicionerit. Vishuni sic duhet per stinen, duke mos perdorur shume kondicionerin sepse do konsumonit me shume karburant dhe jo vetem.

Këshilla shtese

  • Kini parasysh oktanin e karburantit që përdorni sepse benzinat nuk janë të gjitha të njëjta dhe motorët mund të punojne më mirë në bazë të karburantit.
  • Perpiquni te ulni përdorimin e makinës kur nuk eshte e nevojshme. Mund te ecni ne kembe ose biciklete, gje qe me siguri do ju bente mire per shendetin.
  • Shikoni konsumin e karburantit në mënyrë që të mund të kuptoni shpejt kur automjeti juaj ka nevojë për një rregullim. 
  • Shmangni garat apo xhirimet e gomave sepse keshtu do konsumoni shume karburant.
  • Ndiqni një plan të rregullt mirëmbajtjeje sic keshillohet ne manualin e makines tuaj. Prsh kostoja e ndryshimit të vajit mund të duket e tepërt, por në afat gjatë keshtu kurseni karburantin dhe rrisni jetegjatesine e motorit.