Si te kontrollosh per viruse nje file Online

Ne kete udhezues do ju tregojme se si te kontrollosh per viruse nje file Online, dmth ta skanoni ne internet nje file qe keni shkarkuar ne paisjen tuaj. Me fjale te tjera, nese keni shkarkuar nje program te dyshimte nga interneti dhe antivirusi juaj thote se eshte i paster, por ju deshironi te beni kontrolle te metejshme per te qene te sigurte, atehere mund ta ngarkoni file ne nje nga sherbimet ne internet/online.

Pas ngarkimit të një ose më shumë skedarëve online, është e mundur të dihet nëse janë të infektuar apo jo nga viruse, duke bere skanimin me te gjthe antiviruset kryesore të disponueshme në treg. Shërbimet në fjalë, janë të gjitha plotësisht falas (ose pothuajse) dhe në shumicën e rasteve nuk kërkojnë as regjistrim për t’u përdorur. Gjeni gjithcka me poshte.

Permbajtja

Si te kontrollosh per viruse nje file Online

Siç ju thashë, ka zgjidhje të disponueshme në internet/online me anë të të cilave është e mundur të bëhet një skanim per antiviruse duke i ngarkuar file ne internet. Më poshtë, do të gjeni ato që përfaqësojnë më të mirët në kategori. 

Si te kontrollosh per viruse nje file Online: me VirusTotal

Si te kontrollosh per viruse nje file Online

VirusTotal, eshtë antivirusi më i famshëm online në botë. Është plotësisht falas, nuk keni nevojë të regjistroheni dhe ju lejon të kontrolloni çdo lloj skedari (ose adresë interneti/url) me një peshë maksimale prej 128 MB duke përdorur motorët e mbi 70 antivirusëve të ndryshëm. Një veçori tjetër interesante e këtij shërbimi është se ai njeh automatikisht skedarët që janë skanuar tashmë në të. Kjo do të thotë që nëse përpiqeni të kontrolloni serish një skedar që është skanuar tashmë në VirusTotal, do të mund të merrni ne çast rezultatin e skanimit pa pasur nevojë të presësh për rezultatin.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të përdorur VirusTotal, lidhuni me faqen kryesore të shërbimit, klikoni në butonin Zgjidhni skedarin/Choose file në skedën File në qendër të faqes dhe zgjidhni skedarin që dëshironi të kontrolloni. Përndryshe, tërhiqni skedarin mbi të cilin dëshironi të veproni drejtpërdrejt në dritaren e shfletuesit dhe klikoni butonin Konfirmo ngarkimin/Conferma il caricamento.

Si një alternativë ndaj mënyrës se si sapo tregova, mund të jepni adresën e një faqe interneti ose skedari që është online duke zgjedhur skedën URL dhe duke ngjitur adresën për t’u shqyrtuar në shiritin që shfaqet në qendër të ekranit. Ju gjithashtu mund të kërkoni skedarët e referencës drejtpërdrejt në internet, duke zgjedhur skedën Kërko/Search dhe duke vazhduar me shtypjen në shiritin e kërkimit të treguar.

Pasi të tregoni skedarin që do të skanohet, nëse ai tashmë është kontrolluar nga dikush në të kaluarën, do të shihni një ekran me rezultatet e skanimit, ose më saktë, me rezultatet e skanimeve, pasi VirusTotal tregon përgjigjen që ka dhënë çdo antivirus (p.sh. AVG, Bitdefender, Kaspersky, etj) për skedarin. 

Nëse skedari nuk përmban kërcënime, do të gjeni Undetected pranë emrit të antiviruseve që e kanë kontrolluar. Nëse jo, do të gjeni emrin e virusit të zbuluar. Në krye majtas, ka një ikonë me përmbledhjen e rezultateve (p.sh. 0/68 nëse skanimi nuk ka dhënë rezultate pozitive për ndonjë nga antiviruset e përdorur nga VirusTotal).

Në faqen e rezultateve të skanimit VirusTotal, përveç rezultateve dhe detajeve teknike në skedarin e skanuar (p.sh. madhësia, hash SHA-256, etj), mund të gjeni skeda me më shumë detaje/maggiori dettagli mbi skedarin (p.sh. lloje të ndryshme hash, krijimi data etj), marrëdhëniet me skedarët e tjerë të skanuar nga VirusTotal (p.sh. arkivat zip që përmbajnë skedarin e skanuar), sjellja e këtij të fundit (p.sh. nëse është një ekzekutues, çelësat e regjistrit që kërkon dhe skedarët e sistemit që përdor) dhe komenteti përdoruesve.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kjo skedë e fundit do të jetë shumë e dobishme kur disa antivirus do të thonë se skedari që keni ngarkuar është i dyshimtë, ndërsa të tjerët do ta konsiderojnë atë të pastër. Në fakt, duke lexuar komentet e përdoruesve, do të mund të kuptoni nëse ato janë false pozitive ose nëse ka vërtet diçka për t’u frikësuar.

Në parim, mund t’ju them se skedarët e raportuar si te dyshimte nga vetëm një ose dy antivirusë janë të sigurt (më së shumti, këto janë programe që përmbajnë përmbajtje promovuese që mund të çaktivizohen gjatë instalimit), në çdo rast, veproni gjithmonë me kujdesin maksimal dhe kontrolloni komentet e përdoruesve (si dhe numri i votave të sigurta, ose të pasigurta, gjithmonë të pranishme në formularin e komenteve).

Nëse ju duket shumë lodhshme hapja e shfletuesit dhe kontrollimi i skedarëve përmes ndërfaqes së internetit të VirusTotal, dijeni se këtë shërbim shumë të dobishëm mund ta përdorni edhe nëpërmjet një aplikacioni të dobishëm kompjuterik të quajtur VirusTotalUpload. Për Windows ekziston klienti me kod të hapur, ndërsa për macOS është i disponueshëm aplikacioni zyrtar.

Nëse keni një terminal Android ose një pajisje iPhone/iPadOS, mund të përfitoni nga VirusTotal drejtpërdrejt nëpërmjet shfletuesit (prsh Google Chrome ose Safari), duke vazhduar siç e shpjegova më sipër, megjithatë duke u kujdesur për të zëvendësuar klikimet me shtypjet me gisht. Fatkeqësisht nuk ka asnjë aplikacion zyrtar në dispozicion.

Së fundi, vë në dukje disponueshmërinë e shtesave për Chrome dhe Firefox që ju lejojnë të hapni VirusTotal dhe të kontrolloni URL-të që gjenden në internet direkt nga menuja e kontekstit të shfletuesit.

Si te kontrollosh per viruse nje file Online: me MetaDefender

Si te kontrollosh per viruse nje file Online

Tani le te shikojme se si te kontrollosh per viruse nje file online me MetaDefender. Ai ju lejon të analizoni skedarët që jane ngarkuar online duke përdorur motorë të ndryshëm antivirusi. Ai ju lejon të përcaktoni cilësime të ndryshme për kryerjen e skanimit dhe është falas, por për të aksesuar disa veçori të avancuara duhet të abonoheni me pagesë.

Për të qenë në gjendje të përdorni MetaDefender, lidhuni me faqen e tij kryesore, klikoni në ikonën e kapëses së letrës që gjeni në fushën e tekstit në qendër dhe zgjidhni skedarin që dëshironi të analizoni/skanoni. Nëse skedari është online, mund ta merrni nga atje duke shtypur drejtpërdrejt URL-në e tij, adresën IP, etj.

Më pas, shtypni butonin e rrotës së ingranazhit të vendosur në të djathtë për të personalizuar opsionet e skanimit (nëse e gjykoni të nevojshme), duke vendosur nëse do të aktivizoni sandbox, sistemin operativ të referencës, etj, më pas shtypni butonin Process për të nisur analizen.

Në fund të procesit, do të shfaqet një faqe me përmbledhjen e rezultateve të skanimit dhe nëse, midis tyre, do të zbulohet ndonjë kërcënim i mundshëm, ai do t’ju tregohet qartë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të parë listën e plotë të rezultateve, duke përfshirë ato me rezultate negative, klikoni në butonin Merr raportin e plotë/Get full report që ndodhet pranë kutisë Metascan.

Jotti

Si te kontrollosh per viruse nje file Online

Jotti është një tjetër antivirus në internet që përdor motorët e softuerëve të shumtë për t’i ofruar përdoruesit analiza të hollësishme të skedarëve që ai i konsideron të dyshimtë. Është falas, nuk kërkon regjistrim dhe ju lejon të skanoni 5 skedarë në të njëjtën kohë me një kufi ngarkimi prej 100 MB për secilin.

Për të qenë në gjendje të përdorni Jotti, lidhuni me faqen kryesore të shërbimit, klikoni në butonin Shfleto/Sfoglia që ndodhet poshtë majtas dhe zgjidhni artikujt për të kontrolluar.

Brenda pak sekondash do të shfaqet faqja me rezultatet e skanimit, pra me detajet teknike të skedarit të kontrolluar (emri, hash, etj) dhe listën e antivirusëve të mbështetur nga shërbimi me përgjigjen e tyre pranë. Nëse pranë emrit të një antivirusi gjeni shkrimin Asgjë nuk u gjet/Trovato niente, skedari është i pastër. Përndryshe do të gjeni emrin e kërcënimit të mundshëm të gjetur.

YOMI

Një tjetër mjet i shkëlqyeshëm për të bërë një skanim të viruseve në internet që dua t’ju rekomandoj të përdorni është YOMI. Ai skanon skedarët që janë ngarkuar në të për malware dhe është falas, por ju duhet të krijoni një llogari falas për ta përdorur atë.

Për të përdorur YOMI, shkoni në faqen kryesore të shërbimit dhe tërhiqni skedarët që do të analizohen drejtpërdrejt në dritaren e shfletuesit. Përndryshe, klikoni në ikonën YOMI DRAG HERE që ndodhet në të majtë dhe zgjidhni skedarët manualisht.

Pasi të keni përfunduar hapat e mësipërm, shtypni butonin Regjistrohu/Sign Up dhe regjistroni llogarinë tuaj duke plotësuar fushat e dukshme në ekran me të dhënat e kërkuara (emri, mbiemri, emri i përdoruesit dhe adresa e-mail), pranoni kushtet e përdorimit dhe shtypni Regjistrohu/Register. Më pas, hapni emailin e dërguar nga shërbimi dhe klikoni në linkun që gjendet brenda tij për të vendosur fjalëkalimin tuaj.

Në faqen e internetit që po shikoni tani, konfirmoni që dëshironi të dërgoni skedarin tuaj për analizë duke shtypur butonin Konfirmo/Confirm dhe vendosni paraprakisht nëse do të merrni një raport privat duke zgjedhur opsionin e duhur dhe pasi të përfundojë procesi i skanimit, rezultati do t’ju kthehet me të gjitha detajet e ndryshme në lidhje me skedarin; çdo familje malware të cilës i përket, shkalla e rrezikut, data e skanimit të parë dhe të fundit, origjinën gjeografike të dërgimit të skedarit, etj. Do të merrni gjithashtu një njoftim me email.

Zgjidhje të tjera për të kontrolluar per viruse nje file online

Nese zgjidhjet që kam treguar tashmë nuk ju kanë bindur në një mënyrë të veçantë dhe do të dëshironit t’ju tregoja për zgjidhje të tjera me anë të të cilave mund të bëni një skanim per antivirus nga interneti, atehere i gjeni ato më poshtë.

  • Analiza Hibride: është një shërbim skanimi shumë i avancuar falas i ofruar nga Payload-Security.com, një kompani e sigurisë kibernetike me bazë në Gjermani. Përdor një sistem analize hibride që është i pavarur nga nënshkrimet antivirus dhe ju lejon të zbuloni malware në mënyrë shumë efektive në mjedise të ndryshme virtuale.
  • ESET Online Scanner: është një mjet skanimi në internet pa kosto i vënë në dispozicion nga një prej kompanive më me reputacion të specializuar në sigurinë kompjuterike. Kjo ju lejon të skanoni të gjithë sistemin operativ, duke shikuar per malware dhe të gjitha kërcënimet e tjera të mundshme të pranishme në kompjuter.
  • F-Secure Online Scanner: antivirus falas dhe funksional në internet që u vu në dispozicion nga F-Secure. Kjo ju lejon të analizoni kompjuterin tuaj dhe të gjeni viruse, malware dhe spyware që mund të jenë të pranishëm në të.
  • HouseCall: është një zgjidhje tjetër antivirus që funksionon në internet dhe është e disponueshme nga Trend Micro. Është falas dhe vepron duke përditësuar fillimisht përkufizimet dhe më pas procedon me skanimin e kompjuterit, duke kërkuar çdo lloj kërcënimi kompjuterik.

Mbani mend se disa nga antiviruset online që sapo ju tregova, përkatësisht ai i ESET, F-Secure dhe Trend Micro, kërkojnë shkarkimin dhe nisjen e një aplikacioni të veçantë në kompjuterin tuaj, i cili është thelbësor për të përfunduar skanimi per viruse. Pra, nëse ju ofrohet të shkarkoni skedarin e lartpërmendur, mos u shqetësoni sepse gjithçka është normale.