Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si funksionon teknologjia NFC ne telefon. Me poshte do ju tregojme mënyrat në të cilat mund të shfrytëzohet kjo teknologji dhe si të përdoret në pajisjet Android dhe iOS. Per me shume detaje vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Cfare eshte teknologjia NFC

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Përpara se të hyjme në detaje dhe te shikojme se si funksionon teknologjia NFC ne telefon, le te shikojme se çfarë është teknologjia NFC. Para së gjithash, NFC është shkurtesa e Near Field Communication, të cilën mund ta përktheni si komunikim në afërsi dhe është një teknologji e aftë për të lidhur dy pajisje, të vendosura në një distancë të shkurtër nga njëra-tjetrame valë.

NFC e ka origjinën në 2004, kur Philips, Sony dhe Nokia (më vonë, LG dhe Samsung gjithashtu do t’i bashkoheshin projektit) filluan projektin NFC Forum. Për të qenë të saktë, NFC lindi nga RFID (identifikimi i radiofrekuencës), i cili lejon një pajisje të dërgojë valë te një marrës për identifikim dhe ndoshta gjurmimin. Megjithëse dinamika brenda NFC-së është shumë më e avancuar, ndersa qëllimi mbetet pak a shumë i njëjtë. Përmes NFC-së është e mundur të identifikohen dy pajisje që mundësojnë transferimin e të dhënave, si në pagesat elektronike dhe shumë më tepër, thjesht duke i afruar ato.

Duke qenë një standard komunikimi mjaft i ngadalshëm, NFC përdoret kryesisht për të transferuar sasi të vogla të dhënash midis dy pajisjeve qe ndodhen afër. Për të qenë të saktë, dy pajisje NFC mund të komunikojnë me njëra-tjetrën në një distancë prej jo më shumë se 10 cm, pavarësisht nga disa standarte qe kërkojnë, për arsye sigurie, që pajisjet e përfshira të mos jenë më larg se 3-4 cm nga njëra-tjetra. Shpejtësia maksimale e lidhjes që mund të arrihet me një lloj lidhjeje të tillë është 424 kbit për sekondë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pajisjet e përputhshme me NFC (telefonat inteligjentë, tabletët, disa pajisje Bluetooth, etj) kanë një çip të integruar që mund të ofrojë këtë lloj lidhjeje. Për më tepër, është gjithashtu e mundur të gjesh në treg SIM dhe microSD me çipa NFC, të dobishme për te bere lidhjen edhe me paisje pa kete teknologji.

Per cfare sherben NFC

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Tani që e kuptoni se çfarë është NFC, është koha të kuptoni se për çfarë shërben NFCNë përgjithësi, NFC është i dobishëm për shkëmbimin e të dhënave midis dy pajisjeve pa përdorur kabllot lidhëse, kur këto janë në një distancë të shkurtër nga njëra-tjetra.

Ndryshe nga metodat e tjera të komunikimit me valë (si Bluetooth), identifikimivërtetimi dhe ndoshta lidhja midis dy pajisjeve të pajisura me këtë teknologji janë plotësisht automatike dhe nuk kërkojnë PIN, fjalëkalim ose metoda të tjera njohjeje për t’u çiftuar. Kjo është arsyeja pse NFC përdoret, edhe për disa lloje pagesash me distanca te shkurtra, si dhe aktivizimi i njëkohshëm i transmetuesit dhe marrësit, sigurojnë që operacionet nëpërmjet NFC të kryhen saktësisht. Me fjalë edhe më të thjeshta, mjafton të prekni dy ​​pajisje NFC në mënyrë që të njohin njëri-tjetrin dhe të kryejnë detyrën e kërkuar.

Fushat e përdorimit të pajisjeve të pajisura me NFC janë vërtet të shumta. Më poshtë po ju tregojme disa mjete NFC që mund të jenë shumë të dobishme.

Lidhja e pajisjeve audio

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Imagjinoni që keni blerë një palë kufje të reja Bluetooth për smartfonin tuaj. Për t’i çiftuar ato, në mungesë të NFC-së, duhet të kryeni procedurën e plotë të ofruar nga pajisja juaj: aktivizoni Bluetooth-in, kërkoni për pajisjet e disponueshme dhe në fund, për të përfunduar procedurën, futni kodin PIN që kufjet i sugjerojnë ne vesh.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse telefoni juaj inteligjent dhe kufjet tuaja janë të pajisura me teknologjinë NFC, procedura për lidhjen e pajisjeve audio bëhet shumë më e thjeshtë. Mjafton te aktivizoni NFC në smartphone, afroni kufjet që janë tashmë të ndezura, përgjigjuni pozitivisht njoftimit në lidhje me aktivizimin e Bluetooth, dhe çiftimi midis dy pajisjeve ka përfunduar, në më pak se dhjetë sekonda.

Ju gjithashtu mund të përsërisni të njëjtën procedurë për kufjet ose çdo pajisje tjetër audio Bluetooth (altoparlantë, mini-altoparlantë, etj) me lidhje NFC. Mbani mend se NFC kujdeset vetëm për procedurën e çiftimit, ndërsa transmetimi i audios bëhet përmes Bluetooth.

Transferim te dhenash

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Kur trasferoni nje file me Bluetooth ne nje paisje tjeter, mes njohjes dhe çiftimit te tyre, procesi është shumë i mërzitshëm. NFC mund të ndihmojë gjithashtu me transferimin e të dhënave nga një pajisje në tjetrën: thjesht zgjidhni foton, dokumentin, kontaktin ose çdo gjë tjetër që jeni të interesuar të trasferoni. Vendosni ndarjen përmes NFC dhe më pas duke e afruar telefonin me pajisjen në të cilën keni ndërmend ta transferoni, Bluetooth aktivizohet dhe të dhënat trasferohen automatikisht.

Kjo procedurë mund të përdoret jo vetëm midis dy telefonave inteligjentë, dy tabletave ose në përgjithësi dy pajisjeve portative, por përdoret gjerësisht edhe në pajisjet që zakonisht nuk kanë karakteristika të tilla të menjëhershme shkëmbimi, si mund të jenë kamera dixhitale ose printera. Me fjalë të tjera, ka disa kamera që ju lejojnë të lëvizni një ose më shumë foto përmes një kombinimi të NFC dhe Bluetooth dhe në të njëjtën mënyrë, mund të filloni punët e printimit në disa printera të krijuar posaçërisht për këtë qëllim.

Autentifikimi/Identifikimi

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

NFC është kryesisht një metodë për dy pajisje për të identifikuar dhe njohur njëra-tjetrën. Kjo është arsyeja pse, përveç përdorimit të telefonave inteligjentë klasikë, është e mundur të gjesh mjete të vërteta vërtetimi (Smart Cards, dongles të vegjël USB, etj) të pajisura me çipa NFC dhe mund të përdoren për të konfirmuar identitetin e dikujt dhe për të zhbllokuar funksionet e pajisjes. Sa për t’ju dhënë një shembull, ka disa hard disk të jashtëm të pajisur me lidhje NFC, të cilet falë një smart card që do të afrohet, mund të zhbllokojnë dhe t’i bëjnë të lexueshme të dhënat e ruajtura të enkriptuara, pa pasur nevojë të futni ndonjë fjalëkalim.

Një skenar tjetër në të cilin vërtetimi nëpërmjet NFC përdoret gjerësisht është ai i pagesave përmes telefonit inteligjent. Duke përdorur çipin NFC të instaluar në këtë të fundit, është e mundur të nisni transfertat e parave direkt nga llogaria e para-konfiguruar, thjesht duke prekur pajisjen në POS. Për shembull, pagesat nëpërmjet Google Pay dhe Apple Pay përfitojnë nga teknologjia NFC.

Tag NFC

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Përdorimi i tag NFC në një pajisje të pajtueshme mund të jetë vërtet i dobishëm. Nje tag NFC është një lloj etikete elektronike me një çip të programueshëm NFC brenda (nëpërmjet një aplikacioni smartphone ose programi per kompjuter) me qellim qe te beje diçka kur një smartphone ose tabletë NFC arrin largesine minimale per lidhjen. Një tag NFC mund të përdoret në skenarë të ndryshëm qe i gjeni me poshte.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Neper dyqane: pronarët e dyqaneve ose qendrave tregtare mund të vendosin etiketa NFC në pika strategjike, në mënyrë që të dërgojnë lidhje ose informacione për qëllime promovuese në telefonat inteligjentë të atyre që i afrohen. Është e qartë se funksionaliteti NFC duhet të jetë gjithashtu aktiv në smartphone.
  • Muzetë dhe vendet me interes turistik: është e mundur të vendosen etiketa NFC që i japin vizitorit informacion me interes, si për shembull një histori e shkurtër për veprën që vëzhgohet, lidhjen me hartën e strukturës ose sugjerime të tjera të ngjashme.
  • Kartvizitat: është e mundur të programoni një tag NFC për të transmetuar informacionin tuaj të kontaktit. Në këtë mënyrë, thjesht duhet të vendosni tag në telefonin inteligjent të një klienti të mundshëm (i cili gjithashtu duhet të jetë i pajisur me NFC aktive) për të dërguar një vCard personale.
  • Veprimet automatike: tag NFC mund të programohen, nëse është e nevojshme, për të kryer veprime automatike në pajisjen tuaj. Për shembull, mund të vendosni një tag NFC që vendos telefonin inteligjent në modalitetin e heshtur, mund të përdorni një që aktivizon ose çaktivizon lidhjen Wi-Fi të shtëpisë ose te kombinoni një tag NFC me një aplikacion automatizimi si Tasker ose IFTTT.

Në treg mund të gjeni tag NFC të formave dhe ngjyrave të ndryshme, disa ngjitëse, të tjera në formën e një zinxhiri çelësash. Megjithatë, ju këshilloj t’i kushtoni vëmendje hapësirës së disponueshme në tag: për të ruajtur operacionet më të thjeshta, mund të mjaftojnë vetëm 100 byte, ndërsa për të dhëna të tjera, për shembull për një kartëvizitë personale, mund të duhen gjithashtu më shumë se 800 byte

Si perdoret NFC

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Tani që keni mësuar bazat e teknologjisë NFC dhe keni hedhur një vështrim në rastet e ndryshme në të cilat mund ta përdorni, jeni plotësisht në gjendje të përcaktoni nëse është apo jo për ju. 

Tani më lejoni t’ju jap disa informacione se si të përdorni NFC, si në Android ashtu edhe në iOS. Megjithëse të dy sistemet operative i përkasin botës së telefonave inteligjentë dhe tabletëve, ekziston një ndryshim thelbësor midis tyre: ndërsa në Android është e mundur të kryhen praktikisht të gjitha operacionet që kam renditur më lart dhe të aktivizoni ose çaktivizoni funksionalitetin, në iOS është nuk është e mundur të kontrollohet manualisht NFC sepse është gjithmonë aktiv dhe mund të përdoret për pagesa me Apple Pay dhe për shembull, për të zbuluar etiketat NFC.

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon: Android

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon

Nese keni një pajisje Android dhe doni të kuptoni se si funksionon teknologjia NFC ne telefon Android, atehere me poshte do flasim veçanërisht për sa i përket pagesave nëpërmjet NFC. Ndër përdorimet e shumta të mundshme të NFC-së, të cilat ju shpjegova në paragrafët e mëparshëm, ai që është ndoshta më interesant për t’u përdorur në një smartphone është të jeni në gjendje të paguani drejtpërdrejt me smartphone, duke shmangur kështu përdorimin e parave cash ose kartave.

Në rastin e Android, mund të ketë disa sisteme pagesash që mund të përdoren dhe konfigurohen sipas preferencave tuaja.

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon Xiaomi

Nëse keni një telefon inteligjent Xiaomi, mund të përdorni sistemin Google Pay për të qenë në gjendje të kryeni pagesa nëpërmjet NFC me telefonin tuaj inteligjent. Google Pay/Wallet është platforma e pagesave e krijuar nga Google që mund të përdoret në çdo pajisje Android të pajisur me shërbimet e Google.

Shkarkoni aplikacionin Google Pay/Wallet nga Play Store. Për ta instaluar, kërkoni në dyqanin e pajisjes tuaj, shtypni ikonën e tij (ose lidheni drejtpërdrejt nga linku e shkarkimit që ju dhashë) dhe shtypni butonin Instalo.

Përpara se të filloni konfigurimin e Google Pay, duhet të aktivizoni domosdoshmërisht NFC. Për ta bërë këtë, ulni perden e komandave të shpejta nga këndi i djathtë dhe aktivizoni çelësin që lidhet me NFC, nëse është i çaktivizuar. Tani hapni aplikacionin dhe prekni butonin Vendos/Set/Imposta që gjeni në ekranin kryesor. Në ekranin tjetër, futni numrin e kartës, datën e skadencës, CVC dhe adresën e faturimit dhe trokitni lehtë mbi butonin Ruaj/Salva pasi të keni mbaruar.

Tani duke shkuar te skeda Pagesat/Pagamenti në fund do të vini re se karta juaj është ruajtur me sukses dhe mund ta përdorni sa herë që dëshironi të bëni pagesa thjesht duke vendosur smartfonin pranë lexuesit NFC të POS. 

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon Samsung

Nese keni një smartphone Samsung dhe dëshironi të kuptoni se si të përdorni NFC për të qenë në gjendje të paguani rehat me telefonin tuaj inteligjent, athere mund t’i drejtoheni Google Pay ose Samsung Pay, i cili funksionon në mënyrë të ngjashme.

Për të vazhduar me Samsung Pay, duhet të keni aplikacionin e dedikuar, i cili shpesh është i pranishëm si parazgjedhje në pajisjet Samsung. Nëse nuk e gjeni, mund të vazhdoni me shkarkimin direkt nga Play Store. Për ta instaluar, kërkoni në dyqanin e pajisjes tuaj, shtypni ikonën e saj (ose lidhuni drejtpërdrejt nga linkun e shkarkimit që ju kam dhënë) dhe shtypni butonin Instalo.

Përpara se të filloni konfigurimin, aktivizoni NFC-në duke ulur perden e njoftimeve dhe duke shtypur çelësin e duhur (mund të jetë tashmë aktiv). Tani hapni aplikacionin Samsung Pay dhe trokitni lehtë mbi butonin Fillo/Inizia/Start dhe zgjidhni nëse do të konfirmoni pagesat me gjurmët e gishtave (nëse janë të pranishme në telefonin tuaj inteligjent) ose me PIN. Më pas zgjidhni midis Përdorni gjurmën e gishtit/Usa impronta digitale ose Kapërceni dhe përdorni kodin PIN të Samsung Pay/Salta e usa PIN di Samsung Pay. Pasi të keni futur gjurmën e gishtit ose kodin PIN, duhet të shtoni një kartë që do ta përdorni për të kryer pagesat, kështu që prekni butonin Shto kartën/Aggiungi carta në fund.

Në ekranin tjetër, futni detajet e kartës tuaj, mund të përdorni skanimin me kamer ose t’i vendosni të dhënat manualisht. Pas futjes së kartës, trokitni lehtë mbi butonin Prano të gjitha/Accetta tutto në lidhje me Kushtet e Shërbimit dhe prisni që karta të vërtetohet. Tani duhet të verifikoni kartën, për ta bërë këtë mund të zgjidhni vërtetimin me SMS ose nëpërmjet aplikacionit Bankar. Pas verifikimit të kartës, mund të vendosni të shtoni një tjetër, duke trokitur mbi Shto një kartë tjetër/Aggiungi un’altra carta ose në butonin U krye/Fatto për të përfunduar konfigurimin.

Për të kryer një pagesë, hapni aplikacionin Samsung Pay, trokitni lehtë mbi butonin Pay të vendosur poshte, shkyçni nëpërmjet PIN-it ose lexuesit të gjurmëve të gishtërinjve dhe afroni telefonin inteligjent në lexuesin NFC të POS-it për të kryer pagesën. 

Nëse dëshironi të përdorni Google Pay, thjesht vendoseni atë si parazgjedhje në menunë e Cilësimeve/Impostazioni NFC, te Pagesat pa kontakt/Pagamenti contactless.

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon HUAWEI

Nese keni një telefon inteligjent HUAWEI dhe dëshironi të kuptoni se si të përdorni NFC për të qenë në gjendje të bëni pagesa me telefonin tuaj, atehere në këtë rast është e nevojshme të bëhet një sqarim i nevojshëm. Nëse keni një pajisje HUAWEI me mbështetje për shërbimet e Google, mund të përdorni sistemin e pagesave Google Pay, siç tregohet në kapitujt e mëparshëm.

Nëse keni një pajisje HUAWEI me HMS (Huawei mobile service), nuk mund të përdorni shërbimin e pagesave Google, pasi nuk ka mbështetje për shërbimet e Google. Fatkeqësisht, HUAWEI nuk e ka prezantuar ende sistemin e saj të pagesave në Evropë, kështu që nuk është e mundur të kryeni pagesa me smartfonin tuaj nëse jeni duke përdorur një pajisje HUAWEI me HMS. Megjithatë, të gjitha funksionet e tjera të disponueshme nëpërmjet NFC mbeten aktive.

Për të aktivizuar NFC në telefonin inteligjent HUAWEI, hapni Cilësimet/Impostazioni, lehtësisht të dallueshëm nga ikona e ingranazhit, prekni artikullin Lidhje të tjera/Altre connessioni dhe më pas NFC. Tani, për të aktivizuar NFC-në, vendosni levën e aktivizimit pranë artikullit përkatës në Aktive/ON.

Si funksionon teknologjia NFC ne telefon: iPhone

Nese keni një pajisje Apple dhe dëshironi të kuptoni se si funksionon teknologjia NFC ne telefon iPhone, atehere mënyra e vetme për të përfituar nga NFC në iPhone është përmes sistemit të pagesave Apple Pay. Me fjalë të tjera, mund të përdorni iPhone, iPad ose Apple Watch për të kryer pagesa në dyqane me NFC, thjesht duke afruar pajisjen tuaj në POS.

Përndryshe, do të doja të theksoja se në të gjitha modelet më të fundit iPhone është e mundur të krijohen automatizma në aplikacionin Commands bazuar në të cilat, kur telefoni i afrohet një etikete NFC, fillojnë disa veprime të personalizuara. Mund të argëtoheni duke shfletuar të gjitha mundësitë e ofruara në këtë drejtim nga iOS duke shkuar te skeda Automatizimi/Automazione i aplikacionit Comandi, duke shtypur butonat + dhe Krijo një automatizimi personal/Crea un’automazione personale dhe duke zgjedhur NFC-në si veprim nxitës.