Si te japesh shtepine me qira ne Airbnb

Si te japesh shtepine me qira ne Airbnb

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te japesh shtepine me qira ne Airbnb, dmth se si te behesh host. Airbnb eshte nje platforme ne internet ku mund te merni dhe jepni me qira (rezervoni banesa, hotele etj) ne te gjithe boten.

Me poshte do të gjeni të gjithë informacionin që ju nevojitet për të dhene me qira shtëpinë tuaj në Airbnb, duke përfshirë kostot që do të duhet të paguani sepse sherbimi nuk është falas por prfshin edhe kosto si TVSH-ja.

Permbajtja

Si te japesh shtepine me qira ne Airbnb

Si te japesh shtepine me qira ne Airbnb

Duhet të dini se ka ligje dhe rregullore për t’u zbatuar, të cilat kanë të bëjnë si me vendin ashtu edhe me qytetin ku ndodhet shtepia qe do jepni me qira. Para së gjithash, duhet të jeni të sigurt se keni autorizimet e nevojshme për të dhene me qira apartamentin tuaj. Informohuni me autoritetet lokale ose konsultohuni me një avokat për të rregulluar të gjitha dokumentet (nese eshte e nevojshme).

Për qiratë më pak se 30 ditë, nëse nuk jeni një objekt akomodimi (prsh hotel), duhet të lidhni një kontratë qiraje afatshkurtër me klientet. Duhet të shkruhet, por nuk është e nevojshme ta regjistroni. Nëse akomodimi ndodhet në një ndërtesë apartamentesh, sigurohuni që t’u bëni të njohur klienteve rregullat përkatëse.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kini kujdes sepse mund t’ju kërkohet të regjistroni të dhënat e klienteve në portalin e Shërbimit të Akomodimit të Policisë së Shtetit. Nese ky eshte rregulli, do t’ju duhet të shkoni në zyrat e Policisë në qytetin tuaj dhe te kërkoni kredencialet per te hyre ne faqen e tyre te internetit per te bere regjistrimin e klienteve.

Më tej mund ju sugjeroj që të kontrolloni marrëveshjen e qirasë në rast se jepni me qira një dhomë në shtëpinë ku jetoni, sepse mund të ketë kufizime në rast të nënqirasë ose aktiviteteve të ngjashme. E njëjta gjë është e vërtetë nëse keni një hipotekë në shtëpinë tuaj, nëse po, kontrolloni me huadhënësin tuaj për t’u siguruar që kualifikoheni për të pritur njerez.

Për sa i përket aspekteve tatimore, ju sugjeroj të kontaktoni kontabilistin tuaj në mënyrë që të mos bëni gabime dhe hapa të gabuar. Ka rregulla të mëtejshme dhe këshilla të dobishme për ata që marrin përsipër biznesin e pritjes se njerezve ne airbnb. Mund t’i gjeni të gjitha në këtë faqe Airbnb

Me këto premisa, le të shohim tani se si te japesh shtepine me qira ne Airbnb. Së pari ju duhet të krijoni një profil në Airbnb, dmth te regjistrohuni në faqen e tyre te internetit. Shkoni në faqen kryesore të sherbimit dhe klikoni mbi Publikon banesen ne Airbnb/Affitta con Airbnb në këndin e sipërm djathtas. Tani shtypni Airbnb Start dhe ndiqni udhëzimet për t’u regjistruar në Airbnb. Në rast se tashmë keni një profil, atëherë identifikohuni dhe klikoni mbi Publikon banesen ne Airbnb/Affitta con Airbnb, procedura tani e tutje do të jetë e njëjtë.

Shtypni butonin Start Airbnb, lexoni njoftimet e sajtit dhe shtypni Start për të vazhduar. Zgjidhni tani midis Fillo/Inizia, për te vazhduar. Zgjidhni tani midis Fillo vete/Inizia autonomamente per te vazhduar vete, ose Gjeni një Superhost/Trova un Superhost, për të marrë ndihmë nga një host ekspert. Le të themi se ju zgjodhët Fillo vetë/Inizia autonomamente. Në ekranet e mëposhtme do t’ju kërkohet të flisni për akomodimin tuaj, duhet t’u përgjigjeni pyetjeve të Airbnb. Tani ndiqni udhëzimet në ekran dhe përdorni butonin Perpara/Avanti për të vazhduar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ju do pyeteni se çfarë lloj akomodimi dëshironi të ofroni (shtëpikabinëvarkëkamper etj), në çfarë do të kenë akses të ftuarit (Një akomodim i tërëNjë dhomëNjë dhomë e përbashkët), ku ndodhet akomodimi/vendi. Dhe përsëri informacion për numrin e të ftuarve/klientevenumrin e dhomave të gjumit, sa krevate dhe sa banja ka. Ju gjithashtu duhet të shtoni 5 fotografi të akomodimit/shtepise, të tregoni se cilat shërbime janë të pranishme (TVWi-FiParkingdush etj).

Pastaj do të arrini në zgjedhjen e çmimit/prezzo për natë, të kostove të tjera (p.sh. kostot e pastrimit/costi per pulizia), mënyrën e pagesës/modalità di pagamento me të cilën do të merrni kompensimin tuaj. Ju mund të zgjidhni midis transfertës bankare/bonifico bancarioPayPalkartave të debitit Payoneer dhe Western Union. Ju mund të tregoni zgjedhjen tuaj në seksionin Pagesat/Pagamenti.

Për të kryer të njëjtën procedurë nga aplikacioni Airbnb (Android/iPhone/iPadOS), identifikohuni me të dhënat tuaja dhe trokitni lehtë mbi Profili/Profilo > Qira me Airbnb/Publikon banesen ne Airbnb/Affitta con Airbnb > Start Airbnb. Nga kjo pikë ndiqni procedurën si për kompjuter qe pame me siper.

Kur të keni mbaruar së shtuari akomodimin/shtepine tuaj dhe të jeni bërë mikpritës/host, duhet të dini se për të menaxhuar rezervimet duhet të siguroheni që jeni në modalitetin e pritjes/modalita host.

Më duhet vetëm t’ju këshilloj që të jeni të sigurt se akomodimi që dëshironi t’u ofroni mysafirëve është i përshtatshëm për t’i mirëpritur ata. Nuk ka rëndësi sa i madh është, por do të jetë shumë e rëndësishme të bëni një përshkrim të sinqertë në reklamë.

Për të mos qenë me host/mikpritës (dmth person qe jep shtepine me qira ne Airbnb), thjesht fshini lajmerimin e shtepise qe keni publikuar per te dhene me qira ne Airbnb.

Hyr si host ne Airbnb

Si te japesh shtepine me qira ne Airbnb

Për te hyre si host ne Airbnb dhe per te ndjekur proceduren se si te japesh shtepine me qira ne Airbnb, gjithçka që duhet të bëni është të përdorni kredencialet që keni zgjedhur kur regjistroheni ne shërbim. Pasi të jeni brenda, duhet të aktivizoni modalitetin e hostit/modalità host.

Për ta bërë këtë nga një kompjuter, pra nga një faqe interneti, duhet të shtypni butonin Kalo në modalitetin e hostit/Passa alla modalità host. Nga aplikacioni duhet të ndiqni këtë procedurë: Profili > Modaliteti i hostit/Modalità host që e gjeni nën titullin Ospitare/Hosting.

Pritësit/Host ne Airbnb: taksat dhe kostot

Si te japesh shtepine me qira ne Airbnb

Për sa i përket taksave dhe kostove per ata qe japin shtepi me qira ne Airbnb, pra të paguara nga pronari i akomodimit, ato nuk janë asgjë më shumë se kostot e shërbimit. Një mikpritës/host mund të zgjedhë nëse do t’i paguajë ato tërësisht nga xhepi ose do t’i ndajë me të ftuarit/klientet. E thënë thjesht, shpenzimet që bëni për të marrë me qira një vend në Airbnb mund t’u ngarkohen edhe personave që rezervojnë shtepine.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këto kushte, kostot e hostit arrijnë në 3% të rezervimit. Ka tarifa shtesë edhe në rast të kushteve të anulimit shume të rrepta, kostot e të cilave llogariten duke filluar nga totali i rezervimit dhe zbriten nga shuma qe mer hosti. Klientet paguajnë tarifa shërbimi më pak se 14,2%.

Nëse zgjidhni metodën që parashikon që kostot të përballohen vetëm nga ju qe jepni me qira shtepine, pra pa i ndarë me të ftuarit/klientet, atëherë ajo varion nga 14% në 16% totalit. Kostot për qëndrime prej një muaji mund të jenë më të ulëta.

Përveç kësaj, TVSH-ja mund të aplikohet, bazuar në rregulloret e vendit ku ndodhet banesa.

Një host i Airbnb mund të ketë nevojë gjithashtu të mbledhë taksa lokale nga klientet, në varësi të rregulloreve të qytetit ku ndodhet shtepia. Vizitorët duhet të informohen për këtë taksë përpara se të bëjnë një rezervim. Per me shume detajve klikoni ketu.

Si të anulosh rezervimet qe kane bere klientet në Airbnb

Pasi pame se si te japesh shtepine me qira ne Airbnb, le te flasim per anullimet e rezervimeve te klienteve. Prsh, nese keni vënë re se në datat në të cilat keni marrë një rezervim, shtëpia në fakt nuk është e disponueshme (per arsyet tuaja personale), atehere nuk keni pse të pranoni të gjitha rezervimet. Duhet të dini se është e rëndësishme të veproni brenda 24 orëve nga rezervimi i klientit, përndryshe faqja ju fton të kontaktoni asistencën.

Për të anuluar një rezervim qe ka bere nje klient per shtepine tuaj në Airbnb, mund të zgjidhni të vazhdoni nga aplikacioni ose nga një kompjuter. Nga shfletuesi (prsh chrome), pasi të keni hyrë në sit, shkoni te seksioni Rezervimet tuaja/Le tue prenotazioni (duket sapo të aktivizoni modalitetin e hostit). Tani duhet të klikoni në butonin Detajet/Dettagli për rezervimin që dëshironi të anuloni. Vazhdo te Modifiko ose anulo një rezervim/Modifica o cancella una prenotazione dhe më pas shtyp Anulo rezervimin/Cancella la prenotazione. Përgjigjuni pyetjeve të Airbnb në lidhje me vendimin tuaj, më pas kliko Perpara/Avanti dhe konfirmo duke klikuar Anulo rezervimin/Cancella la prenotazione.

Duke vepruar nga aplikacioni per telefon, pas aktivizimit të modalitetit të hostit, rezervimi në pritje duhet të shfaqet menjëherë në ekran. Prekni atë dhe shkoni te hapi numër 4, ku mund të anuloni rezervimin tuaj. Përndryshe, shkoni te Të gjitha rezervimet/Tutte le prenotazioni dhe zgjidhni atë që do të anuloni. Tani prekni Anulo rezervimin/Cancella la prenotazione, lexoni informacionin dhe nëse janë të sakta, konfirmoni zgjedhjen tuaj me butonin Anulo rezervimin/Cancella la prenotazione. Përgjigjuni pyetjeve të Airbnb, shtypni Perpara/Avanti dhe më pas Anulo rezervimin/Cancella la prenotazione, përsëri.

Në udhëzimet e saj, Airbnb rekomandon gjithashtu dërgimin e një mesazhi tek klienti sa më shpejt të jetë e mundur.

Si të bëhesh bashkë-pritës/co-host në Airbnb

Bashkë-pritësit/co-host mund të ndihmojnë pronarët e shtepive ne menaxhimin e rezervime, me klientet si dhe me akomodim. Si bashkëpritës ju mund të kontaktoheni nga klientet me email ashtu edhe me telefon.

Është e vetëkuptueshme që ekziston një bashkëpunim i ngushtë midis pritësit dhe bashkëpritësit (host dhe co-host) dhe një host mund të caktojë bashkëpritësin si hostin kryesor për të trajtuar kërkesat e rezervimit. Megjithatë, bashkë-pritësit nuk kanë qasje në historinë e transaksioneve. Per te ditur me shume mbi bashke-pritesit/co-host klikoni këtu.

Nëse jeni bashkë-pritesi aspirues, dijeni se nuk mund të veproni personalisht për t’u bërë i tillë. Eshtë pronari i shtepise ai që duhet t’ju shtojë në reklamën e tij si bashkë-pritës. Ju duhet të kontaktoni personin në fjalë dhe t’i thoni të shkojë në seksionin e Lajmerimeve/Annunci, të zgjedhë atë që do të modifikohet dhe të klikoj në Co-host > Ftoni një mik/Invita un amico. Tani ai duhet të fusë adresën tuaj të emailit dhe të konfirmojë zgjedhjen e tij duke klikuar Fto/Invita. Kjo është procedura nga shfletuesi (prsh chrome), qoftë nga një kompjuter apo telefon.

Nga ana tjetër, nga aplikacioni, hosti duhet të ndjekë këto udhëzime: Profili > Modaliteti i hostit, tani vazhdoni te Menu > Lajmerimet/Annunci > Cilësimet e rezervimit/Impostazioni di prenotazione > Menaxhimi/Gestione > Bashkëpritës/co-host > Fto/Invita dhe fut adresën e emailit. Më pas shtypni Fto/Invita për të konfirmuar.

Mund të ketë deri në 3 bashkë-pritës/co-host për çdo lajmerim.