Si te besh video live ne Facebook

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te besh video live ne Facebook, domethene të fillosh një transmetim të drejtpërdrejtë, ne kohe reale, te asaj qe je duke bere dhe ta ndash me miqte e tu. Me poshte do shikojme se si te veprosh nga telefoni dhe kompjutri.

Permbajtja

Cfare eshte nje video live

Si te besh video live ne Facebook

Përpara se të shpjegojme se si te besh video live ne Facebook, si fillim duhet të dini se transmetimet e drejtpërdrejta, emri zyrtar i të cilave është Facebook Live, nuk janë gjë tjetër veçse postime me video të transmetuara në kohë reale në rrjetin social. Këto video shfaqen në seksionin e lajmerimeve në Facebook, si dhe në profilin ose faqen e transmetuesit.

Kush transmeton drejtpërdrejt mund të shikojë numrin dhe emrin (nëse është i pranishëm në listën e miqve) të njerëzve që po shikojnë, ndërsa shikuesi mund të shkruajë komente live dhe të shtojë reagime. Transmetimet e drejtpërdrejta mund të bëhen jo vetëm nga telefonat inteligjentë dhe tabletët, por edhe nga kompjuterët, duke përdorur versionin ne internet të Facebook, të aksesueshëm nga një shfletues.

Gjithashtu, operacionet që duhen kryer për të bërë një video live në Facebook janë praktikisht të njëjta si për llogaritë personale ashtu edhe për faqet ne Facebook. I vetmi ndryshim është se niveli i privatësisë së një faqeje nuk mund të ndryshohet dhe të gjithë mund të shikojnë gjithmonë dhe në çdo rast përmbajtjet që shpërndahen. 

Si te besh video live ne Facebook: me telefon Android & iPhone

Si te besh video live ne Facebook

Pas sqarimeve te mësipërme, mund te shikojme se si te besh video live ne Facebook me telefon Android dhe iPhone. Për të pasur sukses në qëllimin tuaj, hapi i parë që duhet të bëni është të hapni app Facebook.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni nisur aplikacionin Facebook në pajisjen tuaj Android ose iOS/iPadOS, shtypni kutinë që thotë Për çfarë po mendoni?/A cosa stai pensando? qe ndodhet në krye dhe në ekranin që hapet, trokitni lehtë mbi artikullin Transmeto drejtpërdrejt/Trasmetti in diretta që ndodhet në fund.

Nëse është i pranishëm, mund të prekni gjithashtu drejtpërdrejt butonin Live që e gjeni të bashkangjitur në krye të ekranit kryesor të rrjetit social. Nëse në ekran shfaqet një paralajmërim që tregon se, për të përdorur funksionin, është e nevojshme të lejoni aplikacionin të përdorë kamerën dhe mikrofonin, pranojeni.

Pasi të bëhet kjo, brenda pak çastesh do të shihni ekranin për të nisur live në Facebook. Më pas plotësoni fushën Prekni për të shtuar një përshkrim…/Tocca per aggiungere una descrizione…, duke shtypur një përshkrim të shkurtër në lidhje me atë që do të transmetoni, më pas rregulloni (nëse është e nevojshme) nivelin e privatësisë së videos duke shtypur menunë e vendosur nën emrin tuaj, në pjesën e poshtme majtas. Ju mund të zgjidhni një nga opsionet e mëposhtme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Të gjithë/Tutti: kushdo brenda dhe jashtë Facebook-ut do të mund të shikojë videon live.
  • Miqtë/Amici: vetëm miqtë tuaj në Facebook do të mund të shikojnë videon live.
  • Miqtë përveç…/Amici tranne: të gjithë miqtë tuaj, me përjashtim të përdoruesve specifikë të treguar nga ju, do të mund të shikojnë videon live.
  • Miq të veçantë/Amici specifici: vetëm disa miq që keni zgjedhur më parë do të mund të shikojnë videon live.
  • Vetëm unë/Solo io: vetëm ju do të mund ta shikoni videon live.

Pasi të bëhet kjo, zgjidhni nëse do të përdorni kamerën e përparme ose të pasme të pajisjes tuaj, duke shtypur butonin që përshkruan dy shigjetat brenda aparatit fotografik që gjeni të vendosur lart djathtas dhe më pas prekni butonin blu Filloni një video të drejtpërdrejtë/Inizia un video in diretta që gjeni poshtë, gjithmonë në të djathtë. Një numërim mbrapsht do të fillojë më pas duke treguar kohën e mbetur nga fillimi i transmetimit të drejtpërdrejtë dhe në fund të tij, do të jeni duke bere video live/drejtperdrejt. 

Kur jeni drejtpërdrejt, mund të argëtoheni duke inkuadruar atë që dëshironi dhe mund të flisni dhe komentoni për atë që shihni ose atë që dëshironi t’u komunikoni atyre që po ju shikojnë. Ju gjithashtu mund të shtoni efekte speciale në videon tuaj ose të bëni vizatime. 

Për sa i përket këtyre funksioneve të fundit, mund t’i përdorni duke trokitur mbi shkopin magjik poshtë majtas. Më vonë, mund të shtoni një filtër për të zbukuruar videon tuaj live, duke klikuar në një nga ato të disponueshme më poshtë. Nëse dëshironi të shtoni një vizatim në live-in tuaj, trokitni lehtë mbi lapsin e vendosur poshte, në të djathtë, zgjidhni ngjyrën që dëshironi të përdorni dhe vizatoni lirshëm në ekran duke përdorur gishtin. Për të fshirë vizatimin e bërë në ekran, shtypni butonin që përshkruan koshin në pjesën e poshtme majtas.

Për të veshur një maskë, trokitni lehtë mbi butonin e vendosur në fund me dy maskat, zgjidhni maskën që preferoni midis atyre të disponueshme, prisni që shkarkimi i së njëjtës të fillojë dhe të përfundojë dhe më pas vendoseni kamerën e pajisjes në përputhje me fytyrën tuaj ose të personit të cilit keni ndërmend të aplikoni maskën. Në të gjitha rastet, për t’u kthyer në ekranin kryesor të videos live, shtypni x që ndodhet lart majtas.

Si te besh video live ne Facebook

Tani qe jeni duke bere video live në Facebook, mund të shikoni edhe numrin total të përdoruesve që po ju vëzhgojnë, duke përdorur treguesin e duhur me një numërues të bashkangjitur që shfaqet në qendër siper ekranit, pranë artikullit Live.

Në pjesën e poshtme të ekranit mund të shikoni emrat e përdoruesve që morën pjesë në sesionin tuaj të drejtpërdrejtë/live dhe komentet e tyre. Gjatë transmetimit të drejtpërdrejtë mund të shihni edhe reagimet e atyre që ju shikojnë, mund t’u shtoni pëlqime komenteve të të tjerëve (duke shtypur butonin e duhur me gishtin e madh lart) dhe mund të ftoni përdorues të tjerë të marrin pjesë në live, duke shtypur butonin që përshkruan një burrë të vogël që e gjeni në pjesën e poshtme ne të majtë të ekranit.

Kur dëshironi të ndaloni transmetimin, shtypni butonin Perfundo/Termina që ndodhet poshtë djathtas. Pasi të bëhet kjo, transmetimi do të ndërpritet dhe video juaj do të përpunohet, pas së cilës ju mund të zgjidhni nëse do ta publikoni apo jo, videon në profilin tuaj ose në faqen tuaj.

Nëse vendosni të publikoni videon e transmetuar më parë drejtpërdrejt në profilin tuaj ose në faqen tuaj, në mënyrë që te jete e dukshme edhe më vonë, shtypni butonin Share/Condividi në fund djathtas të ekranit të ri që shfaqet. Ju gjithashtu mund të bëni korrigjime të mëtejshme në nivelin e privatësisë së postimit tuaj, duke shtypur në menunë e duhur që ndodhet në qendër të ekranit. Nëse dëshironi të ndani videon tuaj live në definicion të lartë, sigurohuni që opsioni Ngarko/Carica/Upload në HD të jetë aktiv dhe nëse nuk eshte, klikoni mbi të për ta aktivizuar.

Nëse, përveç publikimit të videos në profilin tuaj ose në faqen tuaj në Facebook, dëshironi të ruani një kopje në memorien e telefonit, atehere shtypni butonin që përshkruan një katror me një shigjetë drejtuar poshtë në të djathtë dhe prisni pak momente qe të filloj dhe përfundoj procedura e ruajtjes.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse preferoni, pasi bete video live në Facebook dhe e publikuat, mund te bëni qe transmetimi live i videos të zhduket nga rrjeti social. Për ta bërë këtë, thjesht duhet të shtypni butonin Fshi/Elimina që ndodhet në pjesën e poshtme të majtë të ekranit të shfaqur.

Nëse dëshironi të bëni nje video live me një faqe në Facebook që menaxhoni, gjëja e parë që duhet të bëni është të shkoni tek faqa, më pas trokitni lehtë mbi butonin (≡), zgjidhni artikullin Faqe/Pagine dhe shtypni emrin e faqes që ju intereson. Më pas, trokitni lehtë mbi butonin Krijo një postim/Crea un post, zgjidhni artikullin Transmeto drejtpërdrejt/Trasmetti in diretta, shtypni butonin Filloni një video të drejtpërdrejtë/Inizia un video in diretta dhe kaq.

Si te besh video live ne Facebook: nga kompjuteri

Tani le te shikojme se si të bësh nje video live nga kompjutri. Si fillim, duhet të hyni në llogarinë tuaj në Facebook nga shfletuesi/browser, të hapni funksionin Live të rrjetit social dhe të filloni transmetimin drejtpërdrejt duke përdorur butonin e duhur.

Për të vazhduar, hyni në Facebook nga faqja e tij kryesore, klikoni në fushën e tekstit Për çfarë po mendoni?/A cosa stai pensando? dhe shtypni butonin (…) që ndodhet në këndin e poshtëm djathtas të kutisë së hapur. Pastaj zgjidhni artikullin Video Live/Video in diretta në menunë e hapur.

Në faqen që ju shfaqet, zgjidhni, përmes menusë së vendosur në të majtë, artikullin Transmeto drejtpërdrejt tani/Trasmetti in diretta ora, më pas hapni menunë Nda në ditar/Condividi sul tuo diario dhe zgjidhni nëse do të ndani transmetimin drejtpërdrejt në ditarin tuajnë një faqe që ju menaxhoni ose në një grup/tuo diario, su una Pagina che gestisci o in un gruppo. Nëse keni zgjedhur të ndani transmetimin e drejtpërdrejtë në ditarin tuaj, mund të zgjidhni gjithashtu opsionin e privatësisë dhe të zgjidhni me kë ta ndani drejtpërdrejt (p.sh. të gjithë/tutti, miq të veçantë/Amici specificimiq përveç/Amici tranne, etj).

Nëse dëshironi, shkruani edhe titullin e live, duke përdorur fushën përkatëse të tekstit që ndodhet në të majtë, jepni një përshkrim të saj në fushën e tekstit Shkruani diçka për këtë video live/Scrivi qualcosa su questo video in diretta dhe filloni transmetimin e drejtpërdrejtë, duke klikuar në butonin Transmeto live/Trasmetti in diretta poshte në të majtë.

Për të mbyllur transmetimin live, atëherë klikoni në butonin e kuq Perfundo live/Termina la diretta (poshtë majtas) dhe konfirmoni funksionimin duke shtypur butonin Perfundo/Termina në kutinë e hapur. Në fund, vlerësoni cilësinë e transmetimit të drejtpërdrejtë dhe nëse nuk dëshironi që videoja të publikohet, klikoni në butonin Fshi videon dhe kthehuni në seksionin e lajmeve/Elimina il video e torna alla sezione News Feed dhe më pas klikoni në butonin Konfirmo/Conferma për të përfunduar.