Si funksionon Google Pay

Ne kete udhezues do ju shpjegome se si funksionon Google Pay, nje sistem i pagesave elektronike nepermjet telefonit, i cili tashme ka evoluar dhe quhet Google Wallet.

Me poshte do ju tregojme se çfarë është ky shërbim, kartat e pagesave të pranuara dhe si të konfiguroni pajisjen tuaj për përdorimin e tij. Do ju tregojme gjithashtu procedurën që duhet të ndiqni për të bërë pagesat në internet dhe dyqane fizike. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Cfare eshte Google Pay

Si funksionon Google Pay

Google Pay, tani Google Wallet, është një sistem pagese që ju lejon të bëni blerje mallrash dhe shërbimesh duke përdorur kartat e kreditit/debitit te ruajtura në llogarinë Google/Gmail nëpërmjet pajisjes tuaj celulare, si p.sh. një smartphone ose orë inteligjente. Mund të përdoret për të paguar në sajtet ose aplikacionet e mbështetura dhe nëse keni një pajisje të përputhshme, ju lejon të bëni pagesa edhe në dyqane fizike përmes sistemit pa kontakt/contactless të POS.

Me fjalë të tjera, duke përdorur Google Wallet ju mund të paguani me kartën tuaj bankare pa pasur nevojë të përdorni fizikisht këtë të fundit, pasi thjesht duhet të përdorni telefonin inteligjent ose orën inteligjente për të përfunduar pagesën. Megjithatë, jo të gjitha pajisjet janë te mbështetura.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më parë, ky shërbim u lançua në vitin 2015 me emrin Android Pay. Në vitin 2017 u bashkua me Google Wallet për t’i dhënë jetë Google Pay. Megjithatë, nga viti 2022, u krye një ndryshim i ri identiteti i aplikacionit, duke e kthyer Google Pay në Google Wallet, duke u përmirësuar shërbimet e tij, duke thjeshtuar ndërfaqen e përdoruesit dhe duke e zgjeruar atë me veçori të reja. Për sa i përket sigurisë, të dhënat e kartës së pagesës ruhen në llogarinë e Google përmes një sistemi kriptimi të avancuar, i cili gjithashtu bazohet në sistemet HTTPS dhe TLS. Për më tepër, kur paguani me POS në dyqanet fizike, të dhënat e kartës nuk transmetohen në tekst të qartë, por janë të koduara, pra pa i treguar tregtarit numrin e kartës apo të dhëna të tjera delikate.

Përveç kartave të dobishme për pagesa, përmes Google Wallet mundësohet edhe ruajtja e biletave etj, ndërsa në SHBA portofoli i Google mund të përmbajë edhe lejen e drejtimit dhe çelësat dixhitalë të makinës.

Nese humbisni smartfonin tuaj, thjesht përdorni shërbimin Android Find My Device për të fshirë të gjitha të dhënat nga distanca, duke kufizuar çdo rrezik të përdorimit të paautorizuar të kartave tuaja dhe të pjesës tjetër të artikujve të ruajtur në Google Wallet. 

Bankat dhe partneret e lejuar

Si funksionon Google Pay

Ju mund të regjistroni çdo kartë pagese që posedoni në Google Wallet, por vetëm disa janë të aktivizuara për pagesë nëpërmjet POS. Për shembull, mbështeten kartat e grupit financiar Nexi dhe bankave partnere të tij, si Banco BMP dhe shumë të tjera (mund të konsultoni listën e plotë të partnerëve Nexi duke vizituar këtë lidhje). Megjithatë, sa i përket listës së plotë të të gjitha kartave të tjera të përputhshme me pagesën POS nëpërmjet Google Wallet, mund të konsultoni këtë faqe në internet të Google. Fatekeqesish ne Shqiperi nuk eshte akoma e disponueshme kjo mundesi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse nuk keni ende një kartë që mbështetet zyrtarisht nga Google Wallet, ka shumë në të cilat mund të mbështeteni. Personalisht, ju rekomandoj t’i hidhni një sy HYPE. Kjo eshte një llogari elektronike e lidhur me një kartë te qarkut Mastercard (fizike dhe virtuale) që mund të menaxhohet në mënyrë të plotë nga një aplikacion per smartphone dhe kompjuter. Në versionin e tij bazë nuk ka asnjë kosto mujore fikse dhe mund të hapet në pak minuta, duke qëndruar rehat në shtëpi. Mjafton të keni pranë një dokument identiteti të vlefshëm dhe të jeni të paktën 12 vjeç. Ai është i pajtueshëm jo vetëm me Google Pay, por edhe me Samsung Pay (vetëm në pajisjet Samsung) dhe Apple Pay (vetëm në pajisjet Apple). 

Në rast se HYPE nuk është për ju, ka shumë banka të tjera dhe rrjedhimisht, karta nga të cilat mund të përfitoni. Shërbime të tjera të shkëlqyera që mund t’i aktivizoni pa kosto dhe vetëm me disa trokitje janë Flowe, llogaria që mund të hapet në internet dhe që, për çdo 100 pagesa të bëra nëpërmjet një karte debiti, mbjell një pemë në Guatemalë për të luftuar CO2, ose Revolut, llogaria që mund të menaxhohet tërësisht nga një smartphone që eliminon koston e dërgimit të parave, tarifën vjetore dhe çdo shtesë.

Shënim: nëse karta juaj nuk është ndër ato që tregova në rreshtat e mëparshëm për pagesat me POS, mund ta regjistroni në Google Pay pa asnjë kufizim për blerjet online, për sa kohë që është pjesë e qarqeve Visa, Mastercard ose American Express.

Kerkesat e nevojshme

Si funksionon Google Pay

Për të përdorur shërbimet e Google Wallet/Pay, ju nevojitet një kartë pagese (kredi, debiti ose me parapagesë) që i përket qarqeve të pranuara, gjithashtu duhet një llogari Google/Gmail e lidhur me një profil personal dhe një pajisje të përputhshme me aplikacionin e shërbimit, në të cilin nuk është bere procedura root.

Aktualisht, aplikacioni është i disponueshëm në të gjithë telefonat Android dhe pajisjet Wear OS me versionin Lollipop 5.0 ose më të ri dhe me mbështetje për teknologjinë NFC (kjo e fundit është opsionale). NFC është një sistem që lejon komunikimin e dy pajisjeve për shkëmbimin me valë të të dhënave në një distancë të shkurtër.

Për të kryer pagesat, përdoruesi duhet të afrojë pajisjen celulare pranë POS-it, në mënyrë që teknologjia NFC të transmetojë të dhënat e pagesës në mënyrë të koduar, në mënyrë që sistemi të autorizojë transaksionin. 

Për më tepër, Google Wallet mund të përdoret nëpërmjet internetit, nga një kompjuter, për të kryer pagesa online në faqet ku shfaqen logot e duhura të pagesave të Google.

Si te perdoresh Google Pay

Si funksionon Google Pay

Tani që e dini se çfarë është Google Pay, ose më saktë Google Wallet, është koha të kaloni në pjesën operative për të zbuluar se si funksionon Google Pay në pajisjet Android, në iPhone dhe kompjuter.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Mbani mend se mund ta përdorni shërbimin pavaresisht nëse telefoni juaj inteligjent e mbështet funksionin NFC apo jo. Nëse po pyesni se si funksionon Google Pay NFC, duhet të dini se, nëse e keni këtë teknologji, mund të bëni pagesa pa kontakt në dyqanet fizike të aktivizuara me një POS. Përndryshe, nëse doni të dini se si të përdorni Google Pay pa NFC, funksionet janë të njëjta, me përjashtim të dyqaneve fizike.

Për të kontrolluar, shkoni te cilësimet e telefonit inteligjent dhe shkruani NFC në shiritin e kërkimit në krye: nëse nuk shihni ndonjë rezultat, do të thotë që smartphone nuk është i aktivizuar për këtë funksion. Përkundrazi, nëse shihni opsionin NFC, klikoni mbi të dhe lëvizni levën nga OFF në ON pranë shkrimit me të njëjtin emër në ekranin që shihni të hapur.

Nëpërmjet Google Pay, mund të bëni blerje edhe në aplikacione. Në fakt, në momentin e pagesës, nëse shërbimi është i përdorshëm, do të shihni të shfaqet butoni përkatës GPay mbi të cilin duhet shtypur, më pas konfirmoni kartën e ruajtur në llogarinë Google dhe vazhdoni me pagesën aktuale, duke e konfirmuar edhe atë.

Si funksionon Google Pay ne Android

Si funksionon Google Pay

Për të menaxhuar kartat tuaja bankare të regjistruara dhe për të bërë pagesa nëpërmjet POS, duhet të shkarkoni aplikacionin Google Wallet nga Android Play Store. Për ta shkarkuar, shkoni te linkun që ju dhashë dhe shtypni butonin Instalo. Prisni që shkarkimi dhe instalimi të përfundojë dhe trokitni lehtë mbi butonin Hap/Apri/Open.

Kur të hapet, aplikacioni do të lidhet automatikisht me llogarinë kryesore të Google/Gmail të konfiguruar në smartphone. Për ta ndryshuar atë, thjesht trokitni lehtë mbi foton e profilit tuaj lart djathtas, shtypni ikonën e shigjetës me drejtim poshtë, më pas trokitni lehtë mbi artikullin Shto një llogari tjetër Google/Aggiungi un altro account Google dhe ndiqni udhezuesin e thjeshtë në ekran. 

Duke trokitur te Menaxho llogaritë në këtë pajisje/Gestisci gli account su questo dispositivo, do të hapësh panelin e cilësimeve të Android për të shtuar ose hequr një llogari.

Pasi të zgjidhni llogarinë Google/Gmail për t’u përdorur, në faqen kryesore të aplikacionit, shtypni butonin Shto një kartë/Aggiungi una carta: pas kësaj, shtypni artikullin Kartë e re krediti ose debiti/Nuova carta di credito o di debito dhe plotësoni fushat që do të pasojnë me informacionin në lidhje me kartën që do të shtohet. Fusni numrin e kartës në fushën Numri i kartës dhe ato që kanë të bëjnë me datën e skadencës dhe CVC -në (gjendet në anën e pasme të kartës). Përndryshe, shtypni ikonën blu NFC pranë saj dhe afrojeni kartën pranë smartfonit tuaj, në mënyrë që ajo të lexojë automatikisht numrin e kartës dhe datën e skadencës.

Më pas, vazhdoni duke futur edhe të dhënat si EmriShtetiRrugaShkallaKodi PostarQytetiProvinca dhe Numri i telefonit. Pasi të keni mbaruar, shtypni butonat Zgjero/Espandi dhe Ruaj/Salva për të regjistruar kartën e kreditit.

Në këtë fazë, do t’ju shfaqet një ekran që tregon se ku mund të përdorni kartën tuaj. Nëse ju është thënë se nuk mund të përdorni Google Pay në dyqane, kjo do të thotë që karta nuk është ndër ato të mbështetura ose që, për arsye sigurie, pajisja juaj nuk mund të aktivizohet për pagesa nëpërmjet NFC, ndoshta sepse keni rrënjosur/root telefonin tuaj. Më pas shtypni butonat Prano/Accetta për të pranuar marrëveshjen dhe OK për të filluar përdorimin e aplikacionit. Tani nëse kërkohet, vazhdoni me verifikimin e identitetit tuaj me metodat e sugjeruara (për shembull duke marrë një SMS që përmban një kod sigurie).

Nëse dëshironi të shtoni më vonë karta ose bileta shtesë dhe më shumë, hapni aplikacionin Google Wallet dhe në ekranin kryesor, trokitni lehtë mbi butonin Shto në portofol/Aggiungi a Wallet, të cilin e gjeni në fund. Në këtë pikë, zgjidhni nëse do të prekni artikullin KartapagesësLeja e transportit publik, kartënbesnikërisë ose kartëndhuratave/Carta di pagamento, Pass per il trasporto pubblico, Carta fedeltà o Carta regalo, më pas ndiqni procedurën e thjeshtë në ekran për të përfunduar shtimin e artikullit.

Si funksionon Google Pay

Nëse keni një orë inteligjente/smartwatch, mund të shkarkoni Google Wallet nga Play Store i dedikuar për Android Wear OS. Më pas nisni aplikacionin Play Store në orën inteligjente dhe shtypni ikonën Kërko/Cerca në krye. Më pas shkruani termin Google Wallet dhe trokitni lehtë mbi rezultatin përkatës të kërkimit. Më në fund, shtypni butonin Install për të filluar shkarkimin dhe instalimin e aplikacionit.

Pasi ta shkarkoni, nisni aplikacionin dhe trokitni lehtë mbi Vendos/Imposta. Në rast se nuk e keni bërë tashmë këtë, do t’ju kërkohet të aktivizoni NFC, duke shtypur Settings/Impostazioni në ekranin që ju shfaqet. Do të shihni panelin e cilësimeve NFC, në të cilin do t’ju duhet të lëvizni levën nga OFF në ON, që korrespondon me artikullin NFC.

Tani kthehuni te aplikacioni për të vazhduar konfigurimin e tij. Aplikacioni Google Wallet, për arsye sigurie, nuk mund të funksionojë nëse nuk është aktivizuar kodi i kyçjes në ekran, për të parandaluar përdorimin e këtij shërbimi nga njerëz keqdashës. Më pas prekni Vazhdo/Continua dhe zgjidhni midis ModelitPIN ose Fjalëkalimit/Password.

Pasi ta konfiguroni, kthehuni te aplikacioni dhe ndiqni udhëzimet në ekran, të cilat do t’ju kërkojnë të pranoni kërkesat që do të shfaqen në aplikacionin Google Wallet në smartphone tuaj. Pasi të përfundojë procedura, ora inteligjente do t’ju dërgojë një mesazh të konfigurimit të saktë, gati për t’u përdorur për pagesat NFC përmes POS.

Si funksionon Google Pay ne iPhone

Aplikacioni Google Pay, të paktën për momentin, nuk mbështetet nga seksioni i Apple. Nëse në Amerikë është e mundur të kryeni pagesa përmes Google Wallet edhe me pajisjen tuaj iOS ose iPadOS, kjo nuk është e realizueshme as për iPhone dhe as për iPad ne europe.

Një funksion shumë i ngjashëm, i krijuar posaçërisht nga Apple për pajisjet e saj është Wallet, portofoli virtual që integrohet me Apple Pay. Funksionimi i tij është shumë i ngjashëm me këtë shërbim të Google.

Si funksionon Google Pay ne kompjuter

Një mënyrë pagese, pertej smartphone, mund të shtohet gjithashtu në llogarinë Google nëpërmjet një shfletuesi interneti. Për ta bërë këtë, thjesht hyni në faqen e internetit të Qendrës së Pagesave Google dhe identifikohuni duke përdorur të njëjtën llogari të përdorur në smartphone.

Në këtë pikë, trokitni lehtë mbi artikullin Metodat e pagesës/Metodi di pagamento, të cilin e gjeni në skedat e vendosura në krye dhe shtypni artikullin Shto mënyrën e pagesës/Aggiungi metodo di pagamento. Procedura që duhet ndjekur është e ngjashme me atë që tregova për aplikacionin e smartphone.

Me pak fjalë, futni të dhënat e kartës suaj në fushat që kërkohen në ekran dhe jepni një adresë faturimi. Në këtë pikë, klikoni në butonin Ruaj/Salva për të ruajtur mënyrën e pagesës që sapo futët.

Duke përdorur kompjuterin tuaj, mund të ruani gjithashtu elementë të tillë si kartat e imbarkimit, biletat dhe të ngjashme, duke përdorur butonin Shto në portofolin Google/Aggiungi a Google Wallet që mund te gjeni në sajte të ndryshme të internetit.

Si funksionon Google Pay ne dyqanet fizike

Nëse jeni të interesuar të paguani për mallra dhe shërbime nëpërmjet POS në dyqane, ju duhet një smartphone që mbështet NFC dhe një nga mënyrat e mësipërme të pagesës.

Nëse i keni të gjitha kërkesat e nevojshme, në momentin e pagesës, thjesht afroni smartfonin ose orën inteligjente në POS dhe prisni disa sekonda që transaksioni të konfirmohet. Nuk keni nevojë të hapni aplikacionin ose të bëni ndonjë gjë tjetër, sepse pagesa kryhet automatikisht në sfond në pajisjen tuaj.

Pagesat mund të bëhen për ata tregtarë që kanë një POS me sistemin pa kontakt. Mund ta njohësh nga ikona me simbolin me valë ose ikonën e Google Pay në POS ose në etiketat ose tabelat e shfaqura. Disa nga dyqanet e mbeshtetura i gjeni ne faqen zyrtare të Google Pay.