Si funksionon Pinterest

Si funksionon Pinterest

Pinterest eshte nje rrjet social ku mund te publikosh foto, video dhe imazhe, por me diferencen qe ai e rendit permbajet sipas kategorive. Me poshte do shpjegojme se si funksionon Pinterest duke zbuluar në detaje të gjitha veçoritë e këtij rrjeti social shumë të dobishëm që ju lejon të krijoni vitrina virtuale në të cilat të katalogoni përmbajtjet që gjenden në internet nepermjet kategorive. Per detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Çfarë është Pinterest

Si funksionon Pinterest

Përpara se të shihni në detaje se si funksionon Pinterest, duket e drejtë të sqarojme pak më i mirë se çfarë eshte Pinterest. Siç u përmend tashmë në rreshtat hyrës të artikullit, është një rrjet social, i themeluar në vitin 2010, i cili në një nivel konceptual fikson permbajtjet interesante ne vitrina virtuale.

Platforma ju lejon të krijoni vitrina virtuale për tema të shumta: modë, bukuri, filma, seriale televizive, gatim, art, vizatim, muzikë, hobi, vende për t’u vizituar, teknologji dhe shumë më tepër. Unë kam renditur vetëm disa, por kategoritë e Pinterest janë shume.

Pasi të jeni regjistruar në Pinterest, do të jeni në gjendje të eksploroni të gjitha kategoritë që dëshironi dhe ti beni pin (d.m.th. të fiksoni virtualisht ne vitrinen tuaj) të gjitha imazhet që dëshironi të ruani, duke i kategorizuar ato nën një tabelë virtuale me temë, të quajtur Bacheca. Mos u shqetësoni nëse në një nivel teorik gjithçka duket komplekse: në realitet është shumë më e thjeshtë dhe më intuitive se sa imagjinoni.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pinterest është i aksesueshëm nga telefonat inteligjentë dhe tabletët përmes një aplikacioni të dedikuar, Android dhe iOS/iPadOS. Përndryshe, ju mund të përdorni Pinterest gjithashtu nga shfletuesi juaj, duke përdorur versionin web të rrjetit social.

Tani që ju shpjegova pak më mirë se çfarë është Pinterest, le të shohim në detaje se si funksionon në të gjitha pajisjet.

Si të regjistrohesh në Pinterest

Gjëja e parë që duhet të bëni për të përdorur Pinterest është të krijoni një llogari që ju lejon të përdorni platformën në të gjitha aspektet. Pra, le të shohim se si të regjistrohesh në Pinterest, si nga celulari ashtu edhe nga kompjuteri.

Nga telefoni dhe tableti

Si funksionon Pinterest

Nëse dëshironi të veproni nga telefoni ose tableti, fillimisht duhet të instaloni dhe nisni aplikacionin Pinterest për Android ose iOS/iPadOS. Më pas duhet të krijoni llogarinë tuaj, duke ndjekur udhëzimet që ju ofrohen në ekran.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si fillim tregoni adresën tuaj të emailit në fushën e duhur të tekstit dhe trokitni lehtë mbi butonin Vazhdo/Continua. Më pas zgjidhni fjalëkalimin/password me të cilin do të mbroni llogarinë tuaj, shtypni butonin Avanti, specifikoni emrin/nome dhe mbiemrin tuaj/cognome, shtypni butonin Avanti, tregoni moshën tuaj dhe prekni përsëri butonin Avanti për të vazhduar.

Së fundi, tregoni nëse jeni mashkull apo femër, specifikoni shtetin tuaj të banimit dhe së fundi, zgjidhni pesë ose më shumë kategori, për të parë përmbajtje që lidhen me interesat tuaja (p.sh HumorTeknologji, etj). Pasi të jetë bërë kjo, shtypni butonin Avanti lart djathtas dhe filloni të përdorni aplikacionin.

Përndryshe, mund të prekni butonin Vazhdo me Facebook/Continua con Facebook ose butonin Vazhdo me Google/Continua con Google (te pranishëm në ekranin kryesor të aplikacionit Pinterest) dhe të regjistrohuni në llogarinë tuaj në Facebook ose Google.

Nga kompjuteri

Si funksionon Pinterest

Nëse preferoni të regjistroheni në Pinterest duke përdorur kompjuterin tuaj, shkoni në faqen kryesore të shërbimit, klikoni në butonin Iscriviti, plotësoni fushat e tekstit EmailKrijoni një fjalëkalim/password dhe Mosha me informacionin e kërkuar dhe klikoni në butonin Vazhdo/Continua.

Në faqen që hapet, ndryshoni emrin që ju është caktuar si parazgjedhje, nëse është e nevojshme, duke klikuar në ikonën e lapsit dhe duke shtypur emrin e përdoruesit që ju intereson, më pas klikoni në butonin Avanti. Përcaktoni, nëse jeni mashkull apo femër, tregoni shtetin tuaj të banimit, klikoni edhe një herë në butonin Next/Avanti dhe zgjidhni pesë kategori me të cilat do të përcaktoni interesat tuaja. Pasi të jetë bërë kjo, klikoni në butonin Fine për të vazhduar.

Përndryshe, nëse preferoni, mund të regjistroheni drejtpërdrejt me llogarinë tuaj në Facebook ose llogarinë tuaj Google, duke klikuar në butonin Vazhdo me Facebook/Continua con Facebook ose Vazhdo me Google/Continua con Google (në faqen kryesore të Pinterest).

Si funksionon aplikacioni Pinterest

Nëse jeni regjistruar në Pinterest nga celulari, na lejoni t’ju shpjegojme se si të përdorni rrjetin social nga aplikacioni i tij zyrtar. Në paragrafët vijues do t’ju tregojme se si funksionon aplikacioni Pinterest.

Ruaj Pin

Si funksionon Pinterest

Pasi të jeni regjistruar dhe të keni treguar një listë fillestare me interesat tuaja, Pinterest do të fillojë t’ju tregojë një përzgjedhje të përmbajtjes me tematikë. Mund të lëvizni poshtë pafundësisht për të parë gjithmonë imazhe të reja.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nese keni gjetur diçka që ju pëlqen dhe dëshironi ta ruani, atehere mund ti beni pin një imazhi për ta ruajtur në vitrinen virtuale. Per ta bere, thjesht trokitni lehtë mbi imazhin dhe shtypni butonin e kuq Ruaj/Salva. Kjo do të hapë një ekran dialogu: Pinterest do t’ju tregojë se, për të ruajtur një imazh, fillimisht duhet të krijoni një vitrine virtuale.

Prandaj, zgjidhni një nga vitrinat midis atyre të disponueshme ose krijoni një në moment, duke trokitur në butonin (+) Crea bacheca. Nëse zgjidhni zgjidhjen e fundit, atëherë do t’ju duhet t’i caktoni një emër dhe të konfirmoni krijimin duke shtypur butonin Krijo/Crea lart djathtas.

Pasi të keni bërë këtë veprim të parë, për çdo pjesë të përmbajtjes që dëshironi ti beni pin, Pinterest do t’ju pyesë se në cilen vitrine dëshironi të ruani pin-et tuaja të ardhshme. Mund të ruani gjithçka në një vitrine të vetme, por edhe të krijoni shumë te tilla, pa asnjë lloj kufizimi.

Në çdo kohë mund të përdorni pin që keni ruajtur dhe të shikoni vitrinat që keni krijuar. Për ta bërë këtë, thjesht shtypni butonin Saved/Salvati (ikona e njeriut të vogël në fund djathtas, prekni emrin e vitrines që ju intereson ose shfletoni pin në ekranin përkatës.

Ndërvepro me një pin

Si funksionon Pinterest

Në Pinterest është e mundur të ndërveprosh me përmbajtje multimediale në disa mënyra të tjera, përveç Pin-it të thjeshtë në vitrine. Duke trokitur mbi simbolin e zemrës, ju mund të tregoni vlerësim për përmbajtjen (duke mbajtur gishtin të shtypur mbi simbolin në fjalë, mund të shikoni edhe reagime të tjera me të cilat mund të shprehni reagimin tuaj).

Duke shtypur simbolin (…) mund ta shkarkoni imazhin dhe ta ruani në memorien e pajisjes, të kopjoni linkun për të ndarë përmbajtjen në platforma të tjera, ta raportoni atë (nëse thyen linjat e komunitetit) ose ta fshehni. Ju gjithashtu mund të ndërveproni me një pin në Pinterest përmes butonit Lexo/Leggi ose Vizito/Visita. Imazhet e ngarkuara në Pinterest në fakt mund të shoqërohen me një lidhje në një faqe interneti. Nëse prekni butonin Lexo ose butonin Vizito, do të ridrejtoheni në faqen e internetit që autori i Pin-it ka zgjedhur për të lidhur me imazhin.

Një tjetër mjet i dedikuar për ndërveprimin e përmbajtjes multimediale të Pinterest-it që mund të përdorni është simboli i xham zmadhues në katrorin e thyer, i cili ju lejon të kërkoni për përmbajtje të ngjashme. Ky simbol i veçantë ndodhet në këndin e poshtëm të djathtë të fotografisë.

Nëse klikoni mbi simbolin në fjalë, do ta keni imazhin të analizuar nga Pinterest. Rrjeti social do t’ju kthejë më pas një listë me imazhe të ngjashme për t’ju lejuar të eksploroni ide të ngjashme me ato të përmbajtjes së zgjedhur. Ju mund ta përdorni këtë mjet për të nxjerrë në pah të gjithë imazhin sipas dëshirës tuaj. Megjithatë, një sugjerim të vogël: nëse ngushtoni fushën e zmadhimit, mund të fokusoheni te kërkimi, duke u nisur nga detajet më domethënëse.

Gjej pin te rinj

Si funksionon Pinterest

Pinterest është një mjet shumë i dobishëm për të gjetur ide të reja për të ndarë. Mund të gjeni pin të reja duke kërkuar drejtpërdrejt një imazh që lidhet me një fjalë kyçe ose temë të caktuar.

Pin-et e reja mund t’i gjeni në mënyra të ndryshme dhe se pari duke i kërkuar direkt në motorin e kërkimit të platformës. Më pas shtypni butonin Cerca (ikona e xhamit zmadhues që ndodhet poshtë majtas) dhe në shiritin e kërkimit në krye, shkruani fjalën kyçe që identifikon llojin e përmbajtjes që dëshironi të gjeni. Pasi të shkruani termin e kërkimit të interesit tuaj (p.sh. Kuzhina kineze), më pas zgjidhni një nga tag që përcaktojnë më mirë llojin e përmbajtjes që ju intereson (p.sh. recetaspagetiravioli, etj).

Ju kujtoj gjithashtu mundësinë për të kërkuar duke filluar nga një imazh: thjesht shtypni ikonën e kamerës që ndodhet në shiritin e kërkimit (lart) dhe pasi t’i jepni aplikacionit lejen për të hyrë në kamerën e pajisjes, kornizoni subjektin që ju intereson dhe shtypni në pikën e bardhë vendosur në fund të ekranit.

Pinterest, do t’ju kthejë imazhe të ngjashme me atë që keni fotografuar më parë. Është një funksion shumë i dobishëm.

Ngarko një foto

Si funksionon Pinterest

Nëse dëshironi, mund të ngarkoni imazhe të ruajtura në memorien e telefonit në Pinterest. Procesi është shumë i thjeshtë. Fillimisht, shkoni te profili juaj, duke shtypur butonin Saved/Salvati (ikona e njeriut të vogël që ndodhet poshtë djathtas) dhe shtypni butonin (+) që ndodhet në këndin e sipërm djathtas të ekranit.

Në këtë pikë, trokitni lehtë mbi artikullin Pin, i pranishëm në menunë Krijo/Crea që u shfaq në ekran. Më pas do të hapet një ekran i ri që do t’ju kërkojë të zgjidhni imazhin nga memoria e pajisjes tuaj celulare që do të ngarkohet në Pinterest. Trokitni lehtë mbi pamjen paraprake të tij, shtypni butonin Next/Avanti (lart djathtas) dhe në fund, shtoni një titull dhe mundësisht një përshkrim te Pin-it; shtypni përsëri butonin Avanti dhe zgjidhni në cilin vitrine do te futni përmbajtjen (ose mundësisht të krijoni një të re duke shtypur butonin e duhur).

Përndryshe, nga ekrani ku shtohet nje Pin i ri, mund të bëni një foto në moment (duke shtypur ikonën e kamerës) ose të kërkoni për një imazh në web (duke shtypur ikonën e globit).

Si funksionon faqa Pinterest

Nëse dëshironi të dini se si funksionon faqa Pinterest, pasi jeni të interesuar të përdorni versionin web të shërbimit, i cili mund të përdoret në të gjithë shfletuesit kryesorë, kjo është pjesa e udhëzuesit që duhet te lexoni me vemendje. Ne fakt funksionimi i shërbimit nga PC nuk ndryshon shumë nga ai i versionit celular, ndaj do të shmang të ndalem pa nevojë në të. 

Ruaj Pin

Si funksionon Pinterest

Për të ruajtur Pin në versionin web të Pinterest, pasi të keni hyrë në llogarinë tuaj dhe të identifikoni një përmbajtje me interes për ju, klikoni në pamjen paraprake të saj dhe më pas klikoni në butonin Ruaj/Salva në krye djathtas të faqes.

Në kutinë që hapet, Pinterest do të sugjerojë disa vitrina për të ruajtur përmbajtjen. Nëse dëshironi, mund të krijoni edhe një vitrine të re, duke shtypur emrin që do t’i caktohet, në fushën e tekstit Dai un nome alla bacheca dhe më pas duke klikuar në butonin Krijo/Crea që ndodhet në të djathtë.

Për të gjetur përmbajtjet e ruajtura, klikoni mbi foton e profilit tuaj (djathtas lart), klikoni mbi artikullin Bacheche dhe pasi te klikoni mbi nome della bacheca qe ju intereson, gjeni përmbajtjen që kishit ruajtur brenda.

Ndërvepro me një pin

Si funksionon Pinterest

Nëse dëshironi të ndërveproni me një pin, dijeni se nuk është e mundur të shtoni një reagim në përmbajtjen e shfaqur nga një kompjuter. Në çdo rast, mund të shkruani një koment duke klikuar në butonin () pranë formulimit Komentet/Commenti dhe pasi ta shkruani në fushën përkatëse të tekstit, të klikoni në butonin Fine për ta publikuar.

Megjithatë, duke klikuar në butonin (…), mund të hyni në menunë që ju lejon të shkarkoni përmbajtjen, ta raportoni ose ta futni në një faqe interneti; duke klikuar në ikonën e shigjetës brenda katrorit ju keni mundësinë të ndani Pin-in në platforma të tjera, ndërsa duke klikuar në simbolin e lupës në katrorin e thyer mund të kërkoni për përmbajtje të ngjashme.

Gjej pin te rinj

Per te gjetur pin-e të reja duke përdorur versionin në internet të Pinterest, klikoni në fushën e kërkimit që ndodhet në krye, shkruani termat e kërkimit të interesit tuaj dhe shtypni enter në tastierë.

Pastaj rafinoni kërkimin tuaj duke klikuar në një nga kategoritë e propozuara nga algoritmi Pinterest, në mënyrë që të identifikoni përmbajtjen që është në përputhje me interesat tuaja reale.

Ngarko një foto

Nëse jeni duke përdorur Pinterest nga një PC përmes shfletuesit, për të ngarkuar një foto, klikoni në foton e profilit tuaj (lart djathtas), klikoni në artikullin Pin dhe shtypni butonin (+) Krijo pin/Crea pin. Më pas tërhiqni imazhin e interesit tuaj në kutinë gri ose klikoni në ikonën e shigjetës lart që ndodhet brenda kutisë në fjalë dhe zgjidhni foton për ta publikuar në Pinterest.

Së fundi, vendosni titullin dhe përshkrimin e përmbajtjes në fushat e tekstit Shto një titull/Aggiungi un titolo dhe Indica l’argomento del tuo Pin, hapni menune Seleziona (siper djathtas), zgjidhni vitrinen në të cilën do fusni përmbajtjen (ose krijoni një të re, duke duke klikuar butonin Crea bacheca) dhe publikoni pin-in, duke klikuar butonin Ruaj/Salva (lart djathtas).

Si funksionon Pinterest business

Perfundojme këtë udhëzues duke folur për Pinterest business, versioni i Pinterest i krijuar për kompanitë, i cili ju lejon të përdorni mjete dhe funksione analize të krijuara posaçërisht për përdoruesit e biznesit. Për të përdorur këto mjete, duhet të krijoni një profil kompanie duke ndjekur një udhezues (që mund të bëhet vetëm nga një kompjuter).

Për ta bërë këtë, pasi të keni hyrë në Pinterest nga faqa kryesore, klikoni në butonin () që ndodhet lart djathtas dhe zgjidhni artikullin Shto një llogari biznesi falas/Aggiungi un account per le aziende gratuito në menunë e hapur.

Më pas, klikoni në butonin Si të filloni/Come iniziare dhe plotësoni formularin e shfaqur në ekran me informacionin e kërkuar: Emri i biznesit ose markës/Nome dell’attività o del brand; specifikoni nëse keni një faqe interneti ose duke perdorur butonat Po/Si ose Ende Jo/Non ancora; tregoni vendin ose rajonin dhe gjuhën e interesit tuaj dhe klikoni në butonin avanti për të vazhduar.

Më pas përshkruani markën tuaj, duke specifikuar kategorinë që ju përfaqësojne më mirë (p.sh. BloggerPublisher ose media, etj) dhe klikoni në butonin Next/Avanti. Së fundi, tregoni nëse jeni apo jo të interesuar për reklamim, klikoni edhe një herë në butonin Next/avanti dhe klikoni në një nga opsionet e disponueshme për të filluar përdorimin e biznesit Pinterest: Ndani idetë/Condividi le idee për të krijuar një Pin; Zgjeroni audiencën tuaj/Amplia il tuo pubblico për të krijuar një lajmerim ose Shfaqni markën tuaj/Metti in mostra il tuo brand për të plotësuar profilin tuaj me më shumë informacion.

Biznesi Pinterest karakterizohet nga aftësia për të krijuar fushata reklamuese me pagesë. Për të përdorur këtë funksion, klikoni në butonin e kuq (+) që ndodhet lart djathtas, zgjidhni artikullin Krijo fushatë/Crea campagna, zgjidhni monedhën e interesit tuaj dhe më pas klikoni në butonin Avanti. Më pas, pranoni marrëveshjen e përditësuar të reklamave duke klikuar në butonin e duhur, klikoni në butonin Shto faturimin/Aggiungi fatturazione (lart djathtas) dhe plotësoni informacionin e nevojshëm të faturimit (nëse është e nevojshme).

Për të filluar fushatën tuaj të parë, klikoni në butonin Promovoni një pin ose krijoni fushatë/Promuovi un Pin o crea campagna dhe pasi të klikoni në butonin Avanti, ndiqni udhezuesin për të vendosur targetbuxhetin, etj. Për të parë ecurinë e fushatave tuaja, duhet të shkoni te seksioni Business Hub të llogarisë suaj, i cili grupon të gjithë informacionin që ju nevojitet për të planifikuar fushatat e ardhshme.

Ka shumë më tepër për të thënë në lidhje me mjetet e Pinterest të krijuara për përdoruesit e profilit te biznesit. Ju sugjerojme të konsultoni këtë faqe mbështetëse të shërbimit, e cila ilustron pak më në detaje mjetet e ndryshme të disponueshme për kompanitë.