Si funksionon Bitcoin

Nese deshiron te mesosh se si funksionon Bitcoin, ketu je ne vendin e duhur. Ne rreshtat e mëposhtëm do te shpjegoj se çfarë janë saktësisht Bitcoin, si ta fitosh ate (ose ta blesh) dhe padyshim gjithashtu se si dhe ku ti shpenzosh. Shkurtimisht, në fund të këtij artikulli do të kesh një ide të plotë në lidhje me të.

Permbajtja

Informacionet baze

Le të fillojmë me bazat. Bitcoins eshte një kriptovalutë, ose një lloj monedhe dixhitale (nuk është e vetmja por sigurisht që është më e përhapura për momentin) që mund të gjenerohet/krijohet duke shfrytëzuar fuqinë informatike të kompjuterëve. Ashtu si euro/dollare, Bitcoin mund të përdoret për blerjen dhe shitjen e mallrave ose shërbimeve.

Me këtë përjashtim, Bitcoin ndryshojnë thellësisht nga monedhat “tradicionale” për arsye të ndryshme. Së pari, nuk ka një bankë qendrore ose një institucion që vepron si një ndërmjetës midis njerëzve që i shkëmbejnë, pasi gjithçka bazohet në një rrjet peer-to-peer me burim të hapur që shfrytëzon një bazë të dhënash të shpërndarë në kompjuterat e përdoruesve, te ashtuquajturit nyje. Kjo bazë e të dhënave përmban të gjitha transaksionet që ndodhën në rrjetin Bitcoin dhe mund të konsultohet nga kushdo.

Nese po mendoni nëse Bitcoin janë të ligjshëm apo jo, dije se përgjigjja është po. Bitcoins janë në të vërtetë të ligjshme në të gjithë globin, rregullsia e transaksioneve garantohet nga një sistem kriptografie me çelës publik falë të cilit përdoruesit nuk janë në gjendje të shpenzojnë të njëjtat monedha disa here ose në çdo rast per te mbushur pa te drejte wallet/portofolin (mjeti që duhet të përdoret për të mbledhur Bitcoin në pronësi). Me pak fjalë, gjithçka nën kontroll!

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Persa i përket çështjes së vlerës, ajo e Bitcoin luhatet gjithmonë. Për ta monitoruar atë, është e nevojshme t’i referohemi shërbimeve specifike që tregojnë vlerësimin aktual në të gjitha tregjet kryesore tregtare. Dije gjithashtu se, në kundërshtim me atë që mund të mendosh, vlera e Bitcoin nuk është e pafund. Parashikohen maksimumi 21 milion dhe çdo katër vjet sasia e monedhave të gjeneruara përgjysmohet në bazë të një rregulli deflacioni.

Si funksionon Wallet Bitcoin

Siç është parashikuar disa rreshta më lart, të gjitha Bitcoin në pronësi duhet të mblidhen në një portofol dixhital të veçantë (i cili është një lloj client), qe quhet portofol/Wallet, dhe që për këtë arsye ju lejon të bëni dhe të merrni pagesa Bitcoin. Ekzistojnë disa wallet dixhitale për Bitcoin, ju mund të zgjidhni atë që ju përshtatet më së miri midis të ndryshmeve që gjenden në internet dhe të ndiqni udhëzimet që përmbahen aty për të hapur portofolin tuaj Bitcoin.

Ndër client e ndryshëm në dispozicion, më i famshmi është padyshim Bitcoin Core. Mund ta shkarkoni falas nga faqja e internetit Bitcoin.org, në të cilën disa client të tjerë janë gjithashtu të disponueshëm për të gjitha sistemet kryesore operative, përfshirë dhe celularë.

Duke u kthyer në Bitcoin Core, është një softuer me shumë platforma (pra i pershtatshem me Windows, Mac dhe Linux) me një funksionim mjaft elementar. Pasi ta shkarkoni, instaloni atë duke filluar paketën.exe të marrë dhe gjithmonë klikoni në Next/Avanti. Nëse jeni duke përdorur një Mac, duhet të tërhiqni ikonën e programit në dosjen Applications. Më pas, pavarësisht nga sistemi operativ, filloni softuerin dhe tregoni dosjen në të cilën do të ruani portofolin tuaj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni përfunduar, duhet të vendosni menjëherë ne siguri wallet/portofolin tuaj duke mundësuar funksionin e kriptimit në menu, duke shkuar te Settings/Impostazioni dhe duke klikuar në Cifra portamonete/wallet. Në mënyrë që të shmangni shfaqjen e problemeve në të ardhmen, unë gjithashtu sugjeroj, kohë pas kohe, të krijoni backup duke klikuar artikullin Wallet Backup/Backup portamonete gjithmonë të bashkangjitur në menunë e aplikacionit.

Një tjetër gjë shumë e rëndësishme që ju këshilloj të bëni kur përdorni Bitcoin Core ose ndonjë portofol tjetër është të prisni që programi të sinkronizohet plotësisht me rrjetin e kriptomonedhës në mënyrë që blockchain, ne te cilin bazohet sistemi, domethen database ku regjistrohen te gjitha transaksionet, te shkarkohet ne kompjuterin tuaj.

Siç mund të nxirret lehtë nga vetë emri, blockchain është strukturuar në blloqe. Këto blloqe janë unike dhe përmbajnë një numër fiks monedhash plus çelësat publikë të personit që kryen transaksionet dhe të dhënat e bllokut të mëparshëm. Numri i Bitcoin të krijuara për bllok ishte fillimisht 50 por ky numër ishte planifikuar për çdo katër vjet, siç përmendet në fillim të artikullit. Si të dini datën e vlerësuar për ndryshimin e vlerës së bllokut te ardhshem, e thjeshtë, vizitoni faqen e dedikuar të Clock Bitcoin.

Për të ditur adresën e portofolit tuaj (e cila është thelbësore për të dërguar dhe marrë para) duhet të shkoni në menunë File të programit dhe të klikoni në Indirizzi di ricezione. Nëse dëshironi, mund të krijoni edhe te personalizuar (por që ende i përkasin të njëjtit portofol) thjesht duke klikuar në butonin New/Nuovo.

Te krijosh Bitcoin

Tani që më në fund është e qartë për ju se çfarë janë Bitcoin dhe si ti mbani dhe t’i shfrytëzoni ato, ju më në fund jeni gati të kaloni në kapitullin tjetër, në atë që lidhet me mënyrën e krijimit te kësaj kripto monedhe.

Në teori është e mundur të krijoni Bitcoin të rinj duke bere qe CPU-ja ose GPU-ja e kompjuterit të ekzekutoje nje aktivitet qe quhet mining dhe që me kalimin e kohës rritet gjithnjë e më shumë në kompleksitet. Teknikisht, ai përfshin sulmimin e të dhënave të mbrojtura me enkriptim bazuar në algoritmin SHA-256 duke përdorur teknikën e brutal force.

Sidoqoftë, duke marrë parasysh se krijimi i Bitcoin, si dhe i monedhave të tjera dixhitale, kërkon fuqi të konsiderueshme kompjuterike dhe për këtë arsye edhe një shpenzim të lartë të energjisë, përdoruesit “e zakonshëm” mund të mbështeten në disa zgjidhje alternative të krijuara posaçërisht për qëllimin, ato që ju gjeni treguar në detaje më poshtë.

Si funksionon Mining Bitcoin

Disa kompani kanë shitur kompjuter të krijuar posaçërisht për të bërë Bitcoin, megjithatë, duke konsumuar shumë më pak energji sesa PC-të tradicional. Për të qenë të saktë, këto janë ato që quhen ASIC Bitcoin Miner.

Kjo mund të tingëllojë shumë joshëse, por është mirë të kihet parasysh se shumica e këtyre kompjuterave specifikë kanë cilësi të dobët të ndërtimit dhe rrjedhimisht, performanca e tyre zvogëlohet në një kohë shumë të shkurtër. Në çdo rast, nëse jeni të gatshëm të bëni blerjen, mund të kontaktoni të gjitha platformat më të zakonshme në internet për tregtinë elektronike.

Si funksionon Mining Pool Bitcoin

Një tjetër zgjidhje e mirë për të grumbulluar Bitcoin pa rënduar kompjuterin dhe pa shpenzuar shume para në energji elektrike është mining pool. Eshtë një sistem që, duke shfrytëzuar teknologjinë e informatikës së shpërndarë, lejon përdorues të shumtë në të gjithë globin të kombinojnë fuqitë informatike të kompjuterëve të tyre për të kryer mining. Në fund të operacionit, vlera e bllokut të mining ndahet midis të gjithë përdoruesve.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ekzistojnë disa sisteme mining pool, më të famshmet prej të cilave janë Slushpool. Për t’i shfrytëzuar ju duhet të përdorni client të veçantë, të tillë si BFGMiner i cili përdor fuqinë kompjuterike të GPU dhe është i pershtatshem me të gjitha sistemet operative (nëse jeni përdorues i macOS/OS X mund ta shkarkoni nga këtu).

Si funksionon ASIC Bitcoin

Përdorimi i ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) në formatin USB është gjithashtu një mënyrë tjetër e mirë për të fituar Bitcoin. Eshtë një lloj USB, me një kosto minimale 50 euro, e cila duhet të jetë e lidhur me kompjuterin dhe që integron qarqet e krijuar për të zgjidhur llogaritjet e sakta shpejt dhe në mënyrë efektive. Konsumi i energjisë është mjaft i ulët, madje edhe në këtë rast mund të gjendet pa probleme në dyqanet online.

Si funksionon sistemi i anëtarësimit Bitcoin

Një zgjidhje tjetër që mund të besohet për të fituar Bitcoin është ajo e antaresimeve. Më saktësisht, duke u regjistruar në faqet e veçanta të Internetit, si në rastin e QoinPro, është e mundur të grumbullohet një numër i vogël Bitcoins çdo ditë pa bërë praktikisht asgjë.

Siç është parashikuar, sasia e Bitcoin e fituar çdo ditë në këtë mënyrë është shumë e ulët. Sidoqoftë, një rritje e vogël mund të arrihet duke bërë që njerëzit e tjerë të regjistrohen në shërbim përmes lidhjes së tyre të referimit.

Te blesh Bitcoin

Përveç se te krijohen, Bitcoin mund të blihen. Nëse kjo ju intereson, mund të mbështeteni në disa shërbime të veçanta, të tilla si Bitstamp, i cili ju lejon të hapni një llogari dhe ta “mbushni” atë me monedha dixhitale të blera nga përdorues të tjerë të faqes. Për të filluar, thjesht vizitoni faqen kryesore të shërbimit, klikoni në artikullin Krijo llogari/Create account vendosur në krye, plotësoni formularin e propozuar me të dhënat tuaja dhe klikoni në butonin Regjistrohuni/Register.

Pasi të keni përfunduar regjistrimin tuaj, ju mund të filloni të blini Bitcoins duke hyrë në faqe me të dhënat që ju janë ofruar automatikisht në formularin e konfirmimit të regjistrimit (ju lutemi, sidoqoftë, pasi të keni hyrë, ndryshoni fjalëkalimin që ju është caktuar automatikisht nga shërbimi), duke klikuar Buy/Sell ne te cilin mund të hysh duke shtypur butonin me tre vijat horizontale në të djathtë dhe duke zgjedhur një nga opsionet e disponueshme.

Te shpenzosh ne Bitcoin

Nëse ne këtë pikë po pyesni si dhe ku mund të shpenzohen Bitcoin të fituara ose të blera, atehere dijeni se mund ta beni në internet, në dyqanet dixhitale që mbështesin këtë mënyrë pagese, por edhe në dyqanet fizike, ato që bëjnë të njëjtën gjë.

Ju lehtë mund të njihni të gjitha dyqanet në internet që ju lejojnë të paguani për Bitcoin pasi çmimet janë gjithashtu (ose vetëm) të treguara në BTC dhe në përgjithësi logoja e kriptovalutës shfaqet gjithashtu në sit.

Persa i përket dyqaneve fizike, megjithëse në krahasim me ato në internet ato janë shumë më të ulëta në numër, “shenjat e njohjes” janë praktikisht të njëjtat si më sipër. Sidoqoftë mund te gjeni dyqane fizike që lejojnë pagesa në Bitcoin duke u konsultuar me hartën në faqen e internetit të CoinMap.org e cila, sinjalizon përhapjen e parave elektronike në të gjithë globin.

Informacione te dobishme

Siç e keni pasur padyshim mundësinë të vini re vetë, me shpjegimet e nevojshme për të kuptuar se si funksionon kriptomonedha Bitcoin nuk është aspak e komplikuar, në të vërtetë ne madje themi se është e lehtë. Sidoqoftë, në rast se diçka nuk është e qartë për ju, unë do të doja t’ju këshilloja të hidhni një vështrim në seksionin kushtuar mënyrës se si të filloni në faqen e internetit Bitcoin.org i cili përfshin një udhëzues falë të cilit është e mundur të filloni të bëni hapat e parë në botën e kriptovalutës në fjalë, me shumë linke dhe këshilla interesante.