Si te blesh Bitcoin

Ke degjuar per suksesin e Bitcoin dhe deshiron te mesosh se si te blesh Bitocoin, atehere ketu je ne vendin e duhur. Bitcoin eshte nje kriptovalute e cila ka pasur rritje te medha ne vitet e fundit dhe nuk mund te mohojme qe shume njerez me investime te vogla, kane arritur te fitojne miliona dollare. Tani vazhdoni të përqendroheni në informacionin që gjeni më poshtë.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Para se të shpjegojme se si te blesh Bitcoin, megjithatë duket e drejtë qe t’ju shpjegojmë se çfarë është saktësisht (në rast se nuk e keni kuptuar akoma!). Bitcoin eshte një kriptovalute, domethënë një lloj monedhe dixhitale (nuk është e vetmja në botë por është sigurisht më e famshmja e momentit) që mund të gjenerohet duke shfrytëzuar fuqinë informatike të kompjuterit. Ato u krijuan në vitin 2009 nga një grup njerëzish që fshiheshin pas pseudonimit të Satoshi Nakamoto dhe bazohen në një sistem P2P me burim të hapur – publik dhe i kontrollueshëm nga kushdo – i cili përdor një bazë të dhënash të shpërndarë midis nyjeve.

Përdorimi i një rrjeti peer to peer (i ngjashëm me atë të programeve si uTorrent) lejon që ekonomia Bitcoin të funksionojë pa kaluar nëpër një organ qendror. Me fjalë të tjera, nuk ka asnjë kompani që kontrollon trafikun ose vlerën e monedhave dixhitale dhe nuk ka ndërmjetës midis përdoruesve. Ekziston vetëm një fondacion jofitimprurës, i quajtur Fondacioni Bitcoin, i cili mbledh anëtarë të respektuar të komunitetit dhe zhvillues të programeve për të marrë Bitcoins por nuk ka fuqi të drejtpërdrejtë mbi funksionimin e rrjetit ose vlerën e kriptovalutës.

Pikërisht për të gjitha karakteristikat e tyre, për rregullat dhe për “mekanikën” prapa tyre, Bitcoin janë plotësisht ligjore dhe konsiderohen si njësi të vërteta të llogarisë dhe për këtë arsye njihen pa probleme në të gjithë globin. Prandaj, çdo e ardhur që rrjedh nga shitja e tyre ose nga shkëmbimi i tyre me para të vërteta duhet të deklarohet në organet tatimore si çdo e ardhur tjetër.

Hapat e para me Bitcoin

Para se t’ju tregojmë se si te blesh Bitcoin, ekziston një gjë tjetër mbi të cilën duket e nevojshme të ndalemi: vlera e kësaj monedhe. Duke filluar nga supozimi se, ashtu si vlera e monedhave të tjera “të zakonshme” mund të ndryshojë me shpejtësi gjatë ditëve (ose madje edhe orëve), ajo e Bitcoins gjithashtu është subjekt i ndryshimeve të vazhdueshme. Për të marrë një pamje të plotë të situatës, mund të vizitoni faqen e internetit Bitstamp, e cila është një nga portalet më të përdorura për shkëmbimin e Bitcoins me para të vërteta në botë dhe Charts Bitcoin, i cili tregon vlerësimin e Bitcoins në të gjitha sitet kryesore të exchange.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duhet të merret gjithashtu në konsideratë se numri i përgjithshëm i Bitcoins është, ndryshe nga sa mund të mendojnë shumë, i kufizuar. Më saktësisht, parashikohet një shumë maksimale prej 21 milion dhe çdo katër vjet sasia e monedhave të krijuara përgjysmohet. Duke përparuar me ritmin aktual, të paktën 20 milion Bitcoins do të jenë gjeneruar deri në 2030 dhe kjo do të çojë në një rritje të vlerës së tyre reale. Për më shumë detaje, unë sugjeroj që të vizitoni faqen zyrtare të Bitcoin, e cila përmban shumë tema dhe lidhje të dobishme dhe interesante.

Te krijosh nje portofol/wallet dixhital

Para se të mesosh se si te blesh Bitcoin, duhet të krijosh gjithashtu portofolin dixhital (teknikisht quhet wallet), dmth skedarin në të cilin do të ruhen monedhat. Nuk është e vështirë: gjithçka që duhet të bësh është të zgjedhësh një client, domethen një softuer, midis atyre që gjenden në internet dhe të ndjekësh udhëzimet që përmbahen në të për të hapur portofolin tuaj Bitcoin. Ju mund të gjeni të gjitha wallet kryesore Bitcoin duke vizituar seksionin e dedikuar të faqes në internet të Bitcoin.org.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ndër client më të njohur ekziston Bitcoin Core i cili është i pershtatshem me Windows, macOS dhe Linux dhe përmes të cilit është e mundur të menaxhoni portofolin, të bëni dhe të merrni pagesa në Bitcoin. Funksionimi i tij është përfundimisht elementar. Pasi ta shkarkoni përmes linkut, qe dhashë vetëm pak me pare (thjesht klikoni në ikonën e programit dhe pastaj në butonin Install) dhe instaloni atë (thjesht filloni paketën.exe të marrë dhe gjithmonë klikoni në Next/Avanti ose nëse përdorni një Mac, tërhiqeni ikonen e softuerit në dosjen Applications) duhet ta hapni atë dhe të zgjidhni dosjen në të cilën do të ruani portofolin tuaj.

Kur operacioni të përfundojë, siguroni menjëherë portofolin duke aktivizuar kriptimin e tij duke shkuar te Settings/Impostazioni dhe duke klikuar në Cifra portamonete. Kohë pas kohe, mos harroni të krijoni kopje rezerve duke thirrur artikullin Backup portamonete/Backup wallet i disponueshëm në menunë e aplikacionit.

Një tjetër masë e rëndësishme në lidhje me përdorimin e portofolit dixhital është të presësh që programi të sinkronizohet plotësisht me rrjetin Bitcoin. Kjo do të thotë që blockchain në të cilin bazohet sistemi duhet të shkarkohet në kompjuter, domethen database në të cilën regjistrohen të gjitha transaksionet Bitcoin dhe siç sugjeron emri, është e strukturuar në blloqe. Secili bllok është i ndryshëm nga një tjetër dhe secila prej tyre përmban një numër fiks të monedhave plus çelësat publikë të personit që kryen transaksionet (d.m.th. adresat e tyre publike) dhe të dhënat e bllokut të mëparshëm. Ju mund të kontrolloni datën e vlerësuar për ndryshimin tjetër të vlerës së bllokut përmes faqes në internet të Clock Bitcoin.

Për të zbuluar se cila është adresa e portofolit tuaj, shkoni te menuja File e softuerit dhe zgjidhni artikullin Adresa e Marrjes/Indirizzi di ricezione. Nëse dëshironi të krijoni tuajen (ato gjithmonë i referohen të njëjtit portofol), klikoni në butonin New/Nuovo.

Si te blesh Bitcoin

Le të vijmë tani në zemër të çështjes dhe të përpiqemi të kuptojmë se si te blesh Bitcoin. Për ta bërë këtë, mjafton të perdorni aplikacione specifike në internet.

Midis këtyre, unë do të doja të rekomandoja Young Platform: një nga zgjidhjet më të mira për të blerë Bitcoin dhe kriptovaluta të tjera, të tilla si EthereumPolkadot dhe Dogecoin (çdo muaj zgjedhja pasurohet me kriptovaluta të reja).

Young Platform është një exchange, i disponueshëm si faqe në internet dhe si një aplikacion për Android dhe iOS, krijuar posaçërisht për ata që hedhin hapat e tyre të parë në këtë lloj investimi, në fakt ajo ka një ndërfaqe shumë intuitive dhe është gjithashtu e përshtatshme për fillestarët.

Infrastruktura teknologjike në të cilën është e vendosur mban firmën e Modulus, i cili në portofolin e client të tij mburret me JP Morgan Chase, Nasdaq, Goldman Sachs dhe shumë emra të tjerë me rëndësi ndërkombëtare. Shërbimet e ruajtjes, verifikimit të identitetit dhe analizave on chain janë të garantuara nga partnerët e tyre: Fireblocks, Onfido dhe Chainanalysis.

Përveç depozitave klasike me transferim bankar, Platforma lejon depozitat me karta krediti/debitiApple Pay dhe para në dorë, përmes supermarketeve dhe dyqaneve të lidhur (p.sh. Pam, Penny Market, Carrefour dhe Panorama). Për të filluar, thjesht shkoni në faqen zyrtare të Young Platform dhe krijoni një llogari/account falas duke klikuar në artikullin e duhur dhe duke plotësuar formularin e regjistrimit të shpejtë që është propozuar. Pasi të keni hyrë, atëherë do të jetë e mundur të blini (dhe të shisni) kriptovaluta me lehtësi duke ndjekur udhëzimet e shpejta në ekran.

Mënyra të tjera për të marrë Bitcoin

Pervec te mesuarit se si te blesh Bitcoin siç shihet më sipër, është gjithashtu e mundur të mbushesh portofolin dixhital në një mënyrë tjetër. Nje menyre mund te jete qe te besh procesorin e kompjuterit ose GPU-në, d.m.th. procesorin e skedes grafike, te kryej llogaritjet matematikore. Kjo veprimtari quhet mining dhe kompleksiteti i saj rritet me kalimin e kohës.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Sidoqoftë, krijimi i monedhave dixhitale kërkon fuqi të lartë llogaritëse dhe ajo që vijon është një humbje e madhe energjie, dy faktorë që e bëjnë praktikën e mining pa rezultat, madje edhe për ata që mund të mbështeten në një skede video veçanërisht të përparuar. Në këtë pikë mining pool, dhe përdorimi i ASIC hynë në lojë. Gjeni më shumë detaje më poshtë.

Kompjuter për mining

Në treg është e mundur të gjesh kompjutera për të gjeneruar Bitcoin qe konsumojne më pak energji sesa PC tradicionalë. Këto janë ato që marrin emrin e ASIC Bitcoin Miner. Termi ASIC qëndron për Application-Specific Integrated Circuit. Ato mund të blihen në Amazon ose platforma të tjera të tregtisë elektronike.

Kjo sigurisht që mund të duket joshëse, por duhet të konsiderohet se disa nga këta kompjuter të veçantë karakterizohen nga një cilësi e dobët e ndërtimit dhe ulin performancën e tyre në një kohë të shkurtër. Pra, para se të blini një nga këto “vegla” dhe të investoni para në një produkt që me të vërtetë nuk ia vlen, është mirë të merrni të gjitha informacionet përkatëse, ndoshta duke bërë disa kërkime në Google.

Mining Pool

Një mënyrë tjetër për të marrë Bitcoin pa prishur kompjuterin tuaj dhe pa shpenzuar para për energji elektrike është padyshim mining pool. Ky është një sistem që shfrytëzon teknikën e informatikës së shpërndarë dhe lejon përdorues të shumtë në të gjithë globin të kombinojnë fuqitë llogaritëse të kompjuterëve të tyre për të arritur qëllimin. Kur operacioni të përfundojë, vlera e bllokut të minuar ndahet midis të gjithë pjesëmarrësve.

Nëse kjo ju intereson, në Bitcoin Wiki mund të gjeni lidhje me disa nga shërbimet më të njohura të mining pool (p.sh. Slushpool) me karakteristikat relative dhe kostot e pritshme. Për t’i shfrytëzuar ato, duhet të përdorni softuer të veçantë, si në rastin e BFGMiner i cili është mjaft intuitiv dhe është i pershtatshem me Windows dhe Linux. Nëse jeni duke përdorur një Mac, mund të merrni një version para-përpiluar të softuerit përmes kësaj faqe.

Pas shkarkimit të BFGMiner në kompjuterin tuaj, fillojeni, futni të dhënat e sistemit te pooling në të cilin jeni regjistruar dhe prisni që softueri të fillojë të përdorë GPU për të gjeneruar Bitcoins.

ASIC USB

Një sistem tjetër që mund ta konsideroni si një alternativë për qe te blesh Bitcoin është ai që konsiston në përdorimin e ASIC. Këto janë qarqe të integruara të dizajnuara për të zgjidhur llogaritjet precize shpejt dhe me efikasitet. Natyra e tyre i bën ata idealë për nxjerrjen e Bitcoin, në veçanti sepse ato kanë konsum energjie mjaft të ulët.

Ato janë të disponueshme në eBay dhe gjithashtu në dyqanet e tjera në internet dhe paraqiten në një formë mjaft të ngjashme me atë të pendrive të zakonshme për ruajtjen e të dhënave.