App per te pare yjet dhe planetet

Ne kete udhezues do ju flasim per aplikacione – app per te pare yjet dhe planetet. Nese jeni i apasionuar me astronomine dhe nuk keni mundesine qe te shikoni qiellin e mbushur me yje gjate nates, atehere mund te perdorni disa aplikacione te cilat mund te instalohen ne telefon dhe qe ju japin nje panorame shume te bukur dhe plot detaje te qiellit.

Me ndihmen e ketyre aplikacioneve, mjafton te drejtoni telefonin tuaj (Android ose iPhone) drejt qiellit dhe përdorni hartën e yjeve që do të keni përpara për të gjetur vendndodhjen e saktë te yjeve dhe planeteve. 

Permbajtja

App per te pare yjet dhe planetet: Stellarium – Harta e Yjeve

App per te pare yjet dhe planetet

Nese po kerkoni një aplikacion – app per te pare yjet dhe planetet ne telefon Android, atehere mund te provoni Stellarium — Star Map, një aplikacion planetar që riprodhon dhe tregon, nëpërmjet ndërfaqes së tij, pozicionin e saktë të yjeve, planetëve dhe çfarë është e pranishme në qiell në pikën e saktë ku ndodheni.

Në fakt, me këtë aplikacion mund të identifikoni yjësitë, yjet, kometat, planetët dhe satelitët si dhe objekte të tjera në univers, të gjitha në kohë reale dhe në vetëm pak sekonda. Ndërfaqja e saj, minimaliste dhe e thjeshtë, e bën përvojën për përdoruesit e saj vërtet të këndshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Stellarium mund të merret falas në telefon Android nëpërmjet Play Store dhe në iPhone/iPadOS nëpërmjet App Store.

Ai gjithashtu ka një version Plus që fillon nga 1.99 euro i cili ju lejon të zhbllokoni funksione të ndryshme si aksesi në katalogun Gaia DR2 me mbi një miliardë e gjysmë yje, një katalog me mbi dy milionë mjegullnaja dhe galaktika dhe kontroll i drejtperdrejte i teleskopit personal.

Pasi të keni shkarkuar udhëzuesin tuaj të qiellit të natës, filloni aplikacionin dhe lejoni gjeolokalizimin (aktivizoni gps) të paktën kur përdorni aplikacionin. Kjo është thelbësore që aplikacioni të funksionojë mirë dhe për rrjedhojë, t’ju lokalizojë dhe t’ju tregojë hartën e yjeve të vendit ku jeni.

Pavarësisht nëse është mëngjes apo mbrëmje, Stellarium – sapo ta drejtoni pajisjen drejt qiellit – ju tregon gjithmonë pozicionin e saktë të yjeve, yjësive, planetëve etj.

Prekni ekranin dhe rrotullojeni pamjen duke zvarritur gishtin majtas ose djathtas për të parë të gjitha objektet e tjera në qiell dhe nëse dikush ju zgjon kureshtjen, shtypeni atë për të hapur menunë e me te dhenat e objektit. Më pas tërhiqni menunë siper për të hapur përshkrimin dhe për të marrë koordinatat e tij dhe një përmbledhje të shpejtë të trupit qiellor që po analizoni.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse jeni duke kërkuar për një yll, një planet ose një objekt të caktuar, shtypni ikonën e xham zmadhues lart djathtas dhe shkruani emrin e tij. Nga lista që do të shfaqet, do të mund të shihni fillimisht në cilën orë është e dukshme ose nëse është gjithë natën, së dyti mund ta shtypni për të gjetur pozicionin e tij në qiell në varësi të vendit ku jeni.

Duke shtypur ikonën e menusë lart majtas dhe duke zgjedhur Kultura e Qiellit, mund të keni akses në përshkrimin e disa veçorive që u përkasin popullatave të botës, të ndara sipas kontinentit, dhe perceptimin e tyre për qiellin dhe yjet.

App per te pare yjet dhe planetet: SkyView Lite

App per te pare yjet dhe planetet

Një aplikacion tjetër për të parë yjet dhe planetët është SkyView Lite. Ky aplikacion mund të bëhet shoqëruesi ideal për të gjithë ata që kanë dashur gjithmonë të dinë se çfarë jeton në qiellin e natës, duke përdorur realitetin e shtuar për të parë mrekullitë e qiellit. SkyView Lite ofrohet pa pagesë si për pajisjet Android në Play Store ashtu edhe për pajisjet iPhone/iPadOS në App Store.

Ky aplikacion ju lejon të ndiqni levizjen e Diellit, Hënës dhe Planetëve për të gjetur pozicionin e tyre të saktë në çdo kohë dhe datë, ai ka një ndërfaqe jashtëzakonisht të thjeshtë për të cilën ju lejohet të drejtoni pajisjen në një pikë në qiell dhe zbuloni se cilat objekte ndodhen në të. Për më tepër, ai nuk përdor WiFi dhe nëse e vendosni vendndodhjen me dorë, as GPS.

Pasi të instalohet dhe hapet aplikacioni, shtypni Përdor kamerën/Use Camera nëse keni ndërmend të përfitoni nga veçoritë e realitetit të shtuar ose Mos përdorni kamerën/Do not Use Camera nëse keni ndërmend të vazhdoni pa të. Më pas, shtypni Vendosni vendndodhjen automatikisht/Set Location Automatically nëse dëshironi të aktivizoni gps dhe lini aplikacionin t’ju lokalizojë ose Vendosni vendndodhjen manualisht/Set Location Manually nëse dëshironi të vendosni manualisht pikën e qiellit që dëshironi të shihni. Pas kësaj, shtypni OK dhe Prano/Accept.

Në këtë pikë, nëse keni zgjedhur aksesin në realitetin e shtuar, mund të kornizoni qiellin me kamerën dhe të shihni yjet që e popullojnë atë në ekran. Nëse nuk e keni aktivizuar realitetin e shtuar, mund të shihni lehtësisht qiellin qe shfaq aplikacioni dhe duke e drejtuar gjithmonë kamerën në çdo pikë, mund të zbuloni se çfarë ndodhet në galaktikën tonë.

Nëse ka një plejadë, një yll ose një planet që kap kureshtjen tuaj, shtypni këtë të fundit për të shfaqur një menu në fund të ekranit që tregon emrin e objektit qiellor. Nëse doni të mësoni më shumë, shtypni te ikona me “i” te rrethuar, duke marrë kështu një seksion që tregon imazhin e subjektit të zgjedhur dhe informacionin e tij në lidhje me klasifikimin qiellor, diametrin, vëllimin, masën, distancën nga toka, atmosferën dhe një përshkrim të saktë në këtë drejtim.

Me SkyView Lite mund të shikoni se si do duket qielli ne nje date ne te ardhmen. Ne fakt, duke shkuar te menyja (ikona e menysë lart majtas) dhe duke zgjedhur cilësimet (ikona e çelësit anglez), mund të zgjidhni Data&Ora/Data&Time dhe të vendosni një datë të ndryshme nga ajo e sotme.

Më pas, duke shtypur Done dhe duke u kthyer në ekranin kryesor, mund të shikoni me lehtësi qiellin dhe atë që permban në datën qe keni caktuar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Duke prekur një yll, është e mundur që ju të mund të përfytyroni vija të qarta të vazhdueshme ose të ndërprera. Kjo është trajektorja e atij trupi qiellor specifik. Mund ta çaktivizoni duke shtypur ikonën e menusë lart majtas dhe më pas në ikonën e atomit në skajin e djathtë.

Gjithashtu, nëse e keni të aktivizuar realitetin e shtuar, mund të shtypni ikonën e kamerës për të bërë një foto ose video qiellit dhe ta dërgoni drejtpërdrejt miqve tuaj.

SkyView Lite ka një version me pagesë me një kosto prej 2.99 euro i cili ofron informacion për më shumë yje, më shumë planetë dhe më shumë satelitë.

Sky Tonight

App per te pare yjet dhe planetet

Sky Tonight eshte një aplikacion falas për të parë yjet me të cilin mund të zbuloni detaje të reja rreth hapesires në pajisjen tuaj Android, duke e marrë atë nga Play Store ose iPhone/iPadOS, nëpërmjet App Store.

Pasi të shkarkohet aplikacioni, gjithçka që duhet të bëni është të zgjidhni Përdor vendndodhjen e pajisjes/Usa posizione dispositivo nëse dëshiron të përdorësh GPS për të lejuar aplikacionin të gjeje pozicionin tuaj dhe qiellin, ose Përdor vendndodhjen e personalizuar/Usa posizione personalizzata nëse dëshironi të shkruani vendndodhjen manualisht. Më pas shtypni Kalo/Salta lart djathtas për të filluar eksplorimine qiellit dhe hapësirës.

Në këtë rast, nuk keni nevojë të drejtoni kamerën e telefonit ose vetë telefonin. Thjesht rrëshqitni gishtat kudo në ekranin për të rrotulluar pamjen dhe për të eksploruar kozmosin. Nëse një yll, një yjësi, një planet ose një trup tjetër qiellor ju intrigon, shtypni mbi të dhe më pas prekni ikonën me “i” për të lexuar të gjithë informacionin përkatës.

Në seksionin Info, mund të merrni një sërë informacionesh në lidhje me specifikimet teknike (rrezja, vëllimi, masa, graviteti, etj) dhe një përshkrim të detajuar. Nëse kuptoni më shumë rreth astronomisë, ju sugjeroj të shtypni Numeri për të marrë specifika të ndryshme në lidhje me koordinatat, madhësinë, distancën nga Dielli dhe Toka, këndi i fazës dhe shumë më tepër.

Në Events, mund të zbuloni paraprakisht nëse saktësisht ka Ngjarje të dukshme, të tilla si kundërshtimi ose lidhja me një planet tjetër.

Duke shtypur ikonën e xhamit zmadhues në fund majtas, ju keni akses në funksionin e Kërkimit/Cerca. Përveç tendencave të ndryshme të sugjeruara automatikisht nga aplikacioni, mund të shkruani manualisht atë që ju intereson për ta gjetur në planetarin virtual.

Nëpërmjet ikonës së teleskopit, mund të përditësoheni për atë që do të jetë e dukshme gjatë natës për sa i përket Ngjarjeve, por edhe Planeteve. Nëse dëshironi të dini se cilat Ngjarje kanë të bëjnë me një ditë të caktuar, shtypni ikonën e Kalendarit dhe më pas në ditën specifike të interesit tuaj.

Sky Tonight ka një version Premium të përjetshëm me një kosto prej 8.99 euro për pajisjet Android ndërsa për pajisjet iOS/iPadOS kostoja është 9.99 euro.

Sky Guide (vetem iPhone)

Mjafton te mbani Sky Guide mbi kokën tuaj për të identifikuar gjithçka që ndodhet ne qiellin sipër jush, qofshin planetë, yje apo satelitë.

Në fakt, Sky Guide është një nga aplikacionet më të kompletuara për të parë yjet për iPhone dhe mund të merret pa pagesë nga App Store, dhe është gjithashtu i pajtueshëm me iPadOS.

Për të përfituar nga shërbimet e Sky Guide, thjesht shkarkoni aplikacionin, hapeni atë dhe jepni pëlqimin për aktivizimin e gps. Më pas shtypni Vendos pozicionin automatikisht/Imposta posizione automaticamente nëse dëshironi që aplikacioni t’ju gjejë vendndodhjen ose Zgjidhni pozicionin në hartë/Scegli la posizione sulla mappa nëse dëshironi të vendosni pozicionin manualisht, pastaj shtypni Vazhdo/Continua.

Aplikacioni ju pyet gjithashtu nëse përdorni dylbi, teleskop ose kamerë për të admiruar qiellin. Ju mund të zgjidhni atë që dëshironi duke shtypur Vazhdo/Continua ose prekni Injoro/Ignora për të kapërcyer këtë hap. Së fundi, shtypni Injoro/Ingnora në krye djathtas për të hyrë në ekranin e planetarit.

Për të ndryshuar këndvështrimin, tërhiqni gishtin në një drejtim dhe qielli do të rrotullohet me të, duke ju treguar se çfarë e përbën. Shtypni në një objekt qiellor dhe më pas në ikonën “i” prane, për të hyrë në artikullin që e përshkruan atë ose, nëpërmjet Vëzhgimit/Osservazione në fund majtas, të dhënat teknike dhe formën.

Duke përdorur ikonën e kalendarit në fund, mund të keni akses në të gjithë serinë e Ngjarjeve që do të ndodhin gjatë ditëve në vijim. Duke shtypur një ngjarje të caktuar, mund të lexoni përshkrimin e saj.

Përsëri duke përdorur ikonën e xhamit zmadhues lart djathtas, mund të shkruani manualisht atë që kërkoni në mënyrë specifike në shirit ose të përdorni listat e yjeve, satelitëve, sistemit diellor e kështu me radhë për të zgjedhur atë që ju tërheq vëmendjen përmes këtyre kategorive.

App te tjera per te pare yjet dhe planetet

Mundësitë e zgjedhjes janë të gjera kur bëhet fjalë për këto aplikacione. Ne fakt me poshte do ju tregojme disa aplikacione te tjera për shikimin e yjeve dhe planeteve.

  • Harta e Yjeve/Mappa stellare (Android/iPhone/iPadOS) Kjo eshtë një dritare virtuale në të gjithë universin e dukshëm, e mbyllur në ekranin e smartfonit tuaj. Aty keni një paraqitje të saktë të çdo ylli të dukshëm në të dy hemisferat për një total prej 125,000 yjesh. Përfshin planetët e sistemit diellor dhe 88 yjësitë. Aplikacioni është falas për pajisjet iPhone/iPadOS, ndërsa me pagesë është i disponueshëm për pajisjet Android për 4,49 €.
  • Night Sky (iPhone/iPadOS): është një aplikacion jashtëzakonisht i plotë për sa i përket astronomisë, aq sa katalogët e tij të yjeve janë ndër më komplekset e disponueshme në një aplikacion, versioni i të cilit është falas. Satelitët gjithashtu lëvizin në kohë reale duke ndjekur orbitën e tyre të paracaktuar, kështu që ju mund t’i shihni ato gradualisht të zhduken nga ekrani nëse nuk ndiqen. Ai konfirmon veten si një planetar i përshtatshëm për përdorimin e entuziastëve të vërtetë me mbi një miliardë yje dhe mundësinë për eksplorim më të saktë nëpërmjet zmadhimit super të thellë. Gjithashtu i disponueshëm dhe i përdorshëm në Apple Watch. Versioni Plus kushton 5,99 dollarë në muaj ose 39,99 dollarë në vit.
  • Yjet dhe Planetët/Stelle e Pianeti (Android): ky aplikacion falas ndryshon nga të tjerët sepse, ndërkohë që ju lejon të shihni yjet e sistemit diellor dhe më gjerë, ai nuk ofron aktivizimin e gps. Rrjedhimisht është një aplikacion vetëm për qëllime informative dhe edukative, i shkëlqyer për ata që duan të marrin më shumë informacion rreth qiellit, eksplorojnë hapësirën dhe mësojnë për karakteristikat e ndryshme të planetëve.