App per te njohur zogjte

App per te njohur zogjte

Ne kete udhezues do ju flasim per aplikacione – app per te njohur zogjte. Me poshte do te gjeni nje liste me app qe mund te shkarkoni ne telefonin tuaj Android ose iPhone dhe me pas te beni njohjen e zogjve nepermjet cicerimave (zerit/kenges) te tyre ose fotove.

Shenim: Google Lens per telefon Android, eshte shume efektiv ne njohjen e gjithckaje qe kornizohet ne kameren e telefonit.

Permbajtja

Aplikacione për të njohur zogjtë

Si fillim, do ju flasim për disa aplikacione qe ndihmojne ne njohjen e zogjve nga cicerimat e tyre. Ato janë në gjendje të analizojnë spektrin e frekuencave të leshuara nga zogjtë përmes këngës dhe të identifikojnë specien qe i perkasin.

Është padyshim sistemi më i thjeshtë dhe më efektiv për të marrë një rezultat të saktë, ​​veçanërisht kur kemi të bëjmë me ekzemplarë te rralle, të vështirë për t’u identifikuar me sy. Kuptohet qe ato nuk garantojnë gjithmonë rezultate të sakta, por për përdorim jo profesional jane OK.

App per te njohur zogjte nga cicerima: BirdNet

App per te njohur zogjte

BirdNet eshte padyshim një nga aplikacionet më të mira të disponueshme për të njohur zogjte sipas këngës/cicerimes. Ai është zhvilluar në bashkëpunim me laboratorin e ornitologjisë të Universitetit Cornell. Aplikacioni është plotësisht falas dhe nuk kërkon regjistrim. Ai është i pajtueshëm me pajisjet Android dhe iPhone/iPadOS.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kur e nisni për herë të parë aplikacionin, do t’ju duhet të jepni leje në mënyrë që BirdNet të mund të aksesojë mikrofonin dhe pozicionin tuaj, pas së cilës regjistrimi audio i mjedisit përreth do të fillojë automatikisht. Në pjesën e sipërme të ndërfaqes mund të shikoni paraqitjen grafike të frekuencave të analizuara, të përfshira në një spektër që shkon nga 1 kHz në 12 kHz.

Sapo të kuptoni se keni arritur të kapni qartë zerin e zogut që ju intereson (natyrisht, sa më afër ekzemplarit, aq më e madhe është probabiliteti për të marrë një rezultat koherent) shtypni butonin e pushimit qe eshte aty, më pas veproni në grafik duke shtypur pjesën fillestare (ose përfundimtare) të pjesës së dobishme audio, lehtësisht e identifikueshme falë ngjyrosjes më intensive të formës së valës dhe tërhiqni gishtin djathtas ose majtas për të theksuar të gjithen.

App per te njohur zogjte

Më pas, prekni butonin Analizo/Analizzare që shfaqet më poshtë, prisni kohën e nevojshme të përpunimit dhe në fund, konsultohuni me rezultatin që do t’ju propozohet nga sistemi, i cili do të tregojë edhe përqindjen e probabilitetit që njohja të ketë shkuar mirë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë fazë, është e mundur që audio të ruhet si një skedar për ta përdorur atë më vonë, për shembull në rast se në momentin kur zogjte po kendojne nuk disponohet një lidhje interneti për transmetimin e audios te serveri. në këtë rast, thjesht shtypni butonin ☰ që ndodhet lart majtas dhe zgjidhni artikullin Shfaq vleresimet/Mostra osservazioni nga menuja e kontekstit për ta pasur sërish të disponueshëm.

Nëse jeni kurioz të dini më shumë për speciet e identifikuara, shtypni shigjetën që ndodhet në të djathtë të kutisë përkatëse. Kështu do të ktheheni në faqen relative te Wikipedia.

App per te njohur zogjte nga foto: Picture Bird

App per te njohur zogjte

Picture Bird është një tjetër aplikacion i shkëlqyer për njohjen e zogjve, i cili, integron gjithashtu një funksion të dobishëm identifikimi të specieve duke bere foto me kamer. Kjo zgjidhje është gjithashtu pa pagesë, por ju lejon të abonoheni opsionalisht në një abonim Premium me kosto duke filluar nga 2,99 euro/javë për të zhbllokuar disa veçori shtesë dhe të ketë akses të pakufizuar në burimet e tij.

Aplikacioni është i disponueshëm për telefonat dhe tabletët Android dhe iPhone/iPad.

Në fillimin e parë, do t’ju duhet të identifikoheni me llogarinë tuaj Google/Gmail, pas së cilës do të shihni një ekran në të cilin propozohet abonimi në abonimin Premium me një provë 7-ditore falas, por thjesht duhet të shtypni simbolin [X] dy herë. Padyshim që do t’ju duhet të lejoni aksesin në kamer dhe më pas, në memorien e pajisjes në mënyrë që aplikacioni të kryejë njohjen e zogjve duke përdorur imazhe.

Më pas, thjesht shtypni butonin e shkrepjes, natyrisht duke u përpjekur të merrni një foto mjaft të qarte. Sistemi do të krahasojë automatikisht rezultatin me bazën e të dhënave të shërbimit dhe do të propozojë rezultatin duke ofruar gjithashtu një fletë te dhenash të dobishme me imazhe, tinguj dhe një përshkrim të karakteristikave të specieve.

App per te njohur zogjte

Përndryshe, ne rast se ekzemplari nuk është qartësisht i dukshëm, mund të përdorni modalitetin Sound/Suono për të kapur zerin e zogut. Ky i fundit mund të aksesohet ose duke shtypur artikullin e duhur në fund djathtas të ekranit të kamerës, qofte nga seksioni Home i aplikacionit.

Siç mund ta imagjinoni lehtësisht, fillimisht do të jetë e nevojshme të jepni lejet në mikrofon, pas së cilës mund të filloni zbulimin duke shtypur butonin e duhur. Të paktën 5 sekonda regjistrimi kërkohen që aplikacioni të jetë në gjendje të përpunojë audio dhe t’ju tregojë, në një ekran të ri të dedikuar, rezultatin relativ.

App per te njohur zogjte: Merlin Bird ID

Një tjetër aplikacion interesant për njohjen e këngës së shpendëve është Merlin Bird ID. Eshtë një zgjidhje e zhvilluar në bashkëpunim me Universitetin Cornell dhe ofron një lloj udhëzuesi universal (në anglisht) të pasur me përmbajtje në lidhje me botën e ornitologjisë. Kerkimet kryhen jashtë linje/offline përmes një arkivi të madh brenda vetë aplikacionit, prandaj kerkon me shume resorse telefoni.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Aplikacioni është plotësisht falas per pajisjet Android ashtu edhe per iPhone. Për të hyrë në funksionet e tij është e nevojshme të kryeni, në fillimim, një regjistrim të thjeshtë duke futur adresën tuaj personale të emailit ose duke lidhur llogarinë tuaj të Google/Gmail. Më pas, do të duhet të konfirmoni regjistrimin duke shtypur linkun e mare në mesazhin e konfirmimit për të përfunduar procedurën, pas së cilës ju këshilloj të rinisni aplikacionin dhe të hyni përsëri.

Për të siguruar që Merlin Bird ID mund të kryejë detyrën e tij në mënyrë korrekte, është thelbësore të instaloni një ose më shumë paketa shtesë në fillimin e parë duke zgjedhur nga ato të sugjeruara nga sistemi (Shiko opsionin e paketës së sugjeruar/View suggested pack) bazuar në vendndodhjen tuaj ose duke zgjedhur ato që ju interesojnë nga të gjithë artikujt e disponueshëm (Opsioni Shfleto të gjitha paketat/Browse all packs). Megjithatë, përpara se të shtypni butonin Install, ju këshilloj t’i kushtoni vëmendje madhësisë së përditësimit dhe të kontrolloni hapësirën e disponueshme në pajisje.

Ekrani tjetër tregon opsionet e ndryshme të vëna në dispozicion nga aplikacioni për të kryer njohjen e zogjve. E para, e quajtur Start Bird ID, ju lejon të identifikoni speciet duke iu përgjigjur 5 pyetjeve shumë të thjeshta në lidhje me zonën dhe datën e zbulimit, formënngjyrën dhe sjelljen e zogut. Përgjigja përbëhet nga një listë ekzemplarësh këto karakteristika të shoqëruara nga imazhe relative.

Nga ana tjetër, duke shtypur opsionet Sound ID dhe Foto ID, do të mund të integroni funksionet e njohjes së cicerimes ose fotos, por gjithashtu në këtë rast, fillimisht do t’ju duhet t’i instaloni duke konfirmuar qëllimin tuaj për ta bërë këtë në panelin përkatës që shfaqet më poshtë.

Më pas, duke shtypur përsëri butonin relativ, do të mund të filloni zbulimin e audios (simboli i mikrofonit) ose i fotografisë (simboli i kamerës), duke lejuar padyshim aksesin në burimin e duhur. Nëse tashmë keni imazhe në galerinë e pajisjes, opsioni Choose Photo do t’ju lejojë t’i importoni dhe analizoni ato.

Së fundi, modaliteti Explore Birds ju lejon të konsultoni informacionin e detajuar të specieve në lidhje me paketat e shkarkuara më parë. Të dhënat në fjalë janë të organizuara në skeda të veçanta të quajtura ID Info (përshkrim teksti), Tinguj/Sounds (përmbajtje audio) dhe Harta/Maps (paraqitje në hartë).

Aplikacione të tjera për të njohur zogjtë

Nëse zgjidhjet e propozuara deri më tani nuk ju kanë kënaqur, atehere hidhini nje sy edhe aplikacioneve te listuara me poshte.

  • Identifikuesi i shpendëve/Bird Identifier (Android): nëse po kërkoni një aplikacion për të njohur këngën e zogjve ne Android, kjo zgjidhje ka rezultuar mjaft efektive në zbulimin e shumë specieve. Është një zgjidhje falas (me reklama brenda aplikacionit) e cila ndër të tjera tregon edhe përqindjen e besueshmërisë së rezultateve.
  • eBird (Android/iPhone/iPadOS): Universiteti Cornell është veçanërisht aktiv në fushën e ornitologjisë dhe ky aplikacion shtesë për të njohur zogjtë i zhvilluar falë pjesëmarrjes së tyre është sigurisht më i përshtatshëm për ata që dëshirojnë të njohin zogjte.
  • Google Lens (Android): aplikacioni i famshëm i Google që ju lejon të njihni çdo element duke përdorur kamerën e pajisjes është gjithashtu efektiv për identifikimin e llojeve të ndryshme të shpendëve, pasi mund të aplikohet edhe në botën e kafshëve.
  • Seek nga iNaturalist (Android/iPhone/iPadOS): është një aplikacion i shkëlqyer që lejon njohjen, nëpërmjet imazheve të kapura nga kamera, të një game të gjerë speciesh shtazore (duke përfshirë, natyrisht, edhe zogj) dhe bimë. Prandaj, mund të përfaqësojë një zgjidhje të plotë për të pasuruar njohuritë tuaja gjatë ekskursioneve të radhës në natyrë.