Si ti kontrollosh telefonin te dashures

Ne fakt eshtë e vërtetë që ka aplikacione që lejojnë të kontrollosh smartphone/telefonin te dashures tuaj, por jo të gjithë janë kaq të thjeshtë për t’u përdorur dhe jo të gjithë janë plotësisht të padukshëm për sytë e “viktimave”. Lehte mund të vëreni praninë e tyre dhe t’i fshini ato nga telefoni, duke ndërprerë çdo aktivitet spiunimi.

Nëse je i interesuar për këtë temë dhe do të zbulosh se si ti spiunosh/kontrollosh telefonin te dashures/dashurit, lexoni më tej. Ne do të bëjmë një përmbledhje të shkurtër të aplikacioneve që ju lejojnë të spiunoni telefonat inteligjentë në distancë, funksionimin e tyre dhe mbi të gjitha, do të shohim se si të vërejmë praninë e tyre, për t’i shmangur ato. Unë rekomandoj: përdorni informacionin që jam gati t’ju jap në një mënyrë të matur dhe mbrojtëse; gjithashtu sepse spiunimi në smartphone-in e një personi tjetër, nëse nuk ka miratim të shprehur të këtij të fundit, përfshin një shkelje serioze të privatësisë, si dhe një krim të mundshëm të dënueshëm me ligj. Unë nuk marr asnjë përgjegjësi në këtë drejtim.

Permbajtja

Aplikacion qe ti kontrollosh/spiunosh telefonin te dashures

Për të filluar, do tju tregoj se cilat aplikacione sherbejne qe ti kontrollosh/spiunosh telefonin te dashures. Siç mund te kuptoni, disa prej tyre kanë lindur për qëllime thjesht spiunazhi, ndërsa të tjerët për qëllime më fisnike (të tilla si ato për kontrollin prindëror).

Aplikacione spiunimi

Nuk mund ta filloja këtë pjesë të udhëzuesit, përveç duke ju thënë rreth të ashtuquajturve aplikacione spiunimi te cilat mund ti perdoresh qe ti kontrollosh telefonin te dashures. Siç mund ta keni menduar tashmë, këto aplikacione kanë qëllimin e vetëm të kontrollojnë gjithçka që përdoruesi i spiunuar bën në telefonin e tyre dhe në fakt, ata janë në gjendje të hyjnë në regjistrin e thirrjeve dhe mesazheve, të regjistrojnë atë që shtypet në tastierë, të verifikojnë se çfarë aplikacionesh janë instaluar ose përdorur më shumë. Disa janë aq të fuqishëm sa mund të marrin edhe kontrollin e mikrofonit dhe kamerës së pajisjes së spiunuar.

Në mënyrë tipike, për të instaluar këto aplikacione në një pajisje, duhet të keni qasje fizike në të, e cila nuk duhet të jetë problem për një partner tepër xheloz. Sidoqoftë, unë theksoj se ky lloj aplikacioni mund të instalohet edhe pa pasur telefonin e viktimës fizikisht në duart tuaja, duke përdorur mirëbesimin e këtij të fundit. Për shembull, një sulmues mund t’i dërgojë viktimës së tij një mesazh që e fton atë të instalojë një aplikacion të padëmshëm ose të dobishëm në pajisjen e tij. Nëse viktima do e besoj, ai do të bëhet një “bashkëpunëtor” duke instaluar një aplikacion spiun.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Edhe nëse partneri juaj mund të mos ketë aftësi kompjuterike, të tilla si të jetë në gjendje të instalojë aplikacione spiune në pajisjen tuaj duke vepruar në distancë, unë përsëri vendosa t’ju tregoj për këtë: ndoshta ai mund të kthehet tek dikush që mund ta bëjë atë. Ju kurrë nuk e dini.

iKeyMonitor eshte nje shembull i nje programi per te realizuar deshiren per te kontrolluar telefonin e partneres pa dijenine e saj apo te tij.

Aplikacione kundër vjedhjes

Për t’u marrë në konsideratë ka edhe aplikacione shumë të dobishme anti-vjedhje, të tilla si Cerberus i famshëm. Siç mund ta merrni me mend nga emri i tyre, aplikacionet anti-vjedhje kanë lindur për një qëllim më shumë se të ligjshëm: për të ndihmuar përdoruesit të gjejnë pajisjen e tyre në rast vjedhjeje ose humbjeje.

Megjithatë, duke i përdorur në mënyrë të papërshtatshme, është e mundur t’i përdorni për të spiunuar aktivitetet e kryera nga partneri juaj, për shembull për të monitoruar lëvizjet e tyre, falë hyrjes në pozicionin e ofruar nga ky i fundit, ose për të marrë informacione, të tilla si regjistri i thirrjeve, nga distanca.

Për më tepër, unë do të doja të theksoja se është e mundur të arrihen rezultate të ngjashme edhe me zgjidhjet “standarde” të integruara kundër vjedhjes në Android dhe iPhone.

Aplikacione per parental control

Edhe aplikacioni për kontroll prindëror mund të përdoret për qëllime spiunazhi nga një partner tepër xheloz. Megjithëse nuk janë aq të plota dhe “të fuqishme” sa ato të destinuara ekskluzivisht për spiunim, ato kanë avantazhin e konfigurimit më të lehtë dhe mund të shkarkohen lirshëm nga Play Store ose App Store.

Duke detyruar aplikacionet e kontrollit prindëror të funksionojnë, mund të gjurmoni SMS, thirrje, faqe në internet dhe aplikacione të përdorura. Për më tepër, është e mundur të zbulohet në çdo kohë pozicioni gjeografik i pajisjes dhe mund të kontrollohet në distancë në mënyrë që të marrë fotografi, të bëjë video ose të regjistrojë audion e asaj që po ndodh afër.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Qustodioaplikacioni i famshëm i kontrollit prindëror i disponueshëm për Android dhe iOS / iPadOS, i cili ju lejon të zbuloni vendndodhjen gjeografike të telefonit lista e aplikacioneve më të përdorura, historia e thirrjeve, historia e SMS dhe shumë më tepër. Versioni themelor i tij është falas, por ka edhe një të paguar (42.95 euro / vit), i cili ofron kontroll të aktiviteteve sociale, bllokim të thirrjeve në distancë dhe shumë veçori të tjera shtesë.

Si të shmangni qe telefoni juaj te spiunohet

Pasi pame shkurtimisht cilat janë disa aplikacione që përdoren për të spiunuar në telefonët e njerëzve të tjerë, më lejoni t’ju jap disa këshilla se si të shmangni spiunimin e telefonit tuaj. Shpresoj se do t’i gjeni të dobishme këto “këshilla”.

Gjeni aplikacionet e spiunëve dhe hiqni ato

Identifikimi i aplikacioneve të spiunëve dhe heqja e tyre është sigurisht një mënyrë e shkëlqyeshme për të parandaluar spiunimin e telefonit tuaj nga një partner tepër xheloz (dhe në përgjithësi, nga ndonjë person me qëllim të keq).

Nëse jeni duke përdorur një telefon Android dhe shqetësoheni se e dashura ose i dashuri juaj po monitoron aktivitetet tuaja, vini këto këshilla në praktikë.

  • Analizoni ikonat në shiritin e statusit – disa aplikacione, të tilla si ato për kontrollin prindëror, nuk e fshehin praninë e tyre në smartphone dhe prandaj mund t’i gjeni lehtësisht duke kontrolluar ikonat në shiritin e statusit, dmth atë që ndodhet në krye të ekranit.
  • Kontrolloni listën e aplikacioneve që mund të kontrollojnë pajisjen tuaj – aplikacioneve spiunë u duhen leje “speciale” për të funksionuar. Për të zbuluar se cilat aplikacione kanë qasje në këto leje në smartphone-in tuaj, shkoni te Settings/Impostazioni> Security/Sicurezza> administratorët e pajisjes Android dhe nëse gjeni ndonjë ikonë “të dyshimtë”, hiqni shenjën e kontrollit prej tyre. Nëse telefoni juaj është bere root, kontrolloni gjithashtu listën e aplikacioneve që ju janë dhënë leje rrënjësore duke shkuar te aplikacioni SuperSU/SuperUser dhe kontrolloni nëse ka ndonjë aplikacion të dyshimtë midis këtyre aplikacioneve. Nëse është kështu, revokoni lejet e administratës të dhëna atyre duke trokitur në ikonën #.
  • Çinstaloni aplikacione “të dyshimta” – pasi të keni gjetur aplikacione “të dyshimta”, çaktivizoni lejet e administratorit për ta dhe fshini ato nga smartphone-i juaj. Për ta bërë këtë, shkoni te Settings/Impostazioni> Apps, zgjidhni emrat e tyre dhe shtypni butonin Çinstaloni/Disinstalla në ekranin që hapet.
  • Rivendosni Android/Restore/Resetta – nëse nuk keni gjetur ndonjë aplikacion “të dyshimtë”, por përsëri besoni se telefoni juaj është nën kontroll, më vjen keq, por zgjidhja e vetme që keni në dispozicion është ta ktheni pajisjen në gjendjen e saj të fabrikës duke e rivendosur atë.

Nese perdorni iPhone në këtë rast, provoni të shkoni te menuja Settings> General> iPhone Space dhe kontrolloni nëse ka ndonjë emër të dyshimtë në listën e aplikacioneve të instaluara në pajisje. Në këtë rast, zgjidhni emrin e aplikacionit dhe shtypni butonin Fshi aplikacionin/Delete/Elimina app për ta hequr atë nga “iPhone by”. Unë sugjeroj që të bëni të njëjtin operacion në menunë Settings> General> VPN, për të parë nëse ka aplikacione të padëshiruara që kanë instaluar profile VPN (ndonjëherë të shfrytëzuara nga aplikacione spiunimi për të monitoruar aktivitetet e përdoruesit). Gjithashtu, unë ju rekomandoj që të shkoni te Settings> General> Device Management dhe shikoni nëse ka ndonjë profil të personalizuar të instaluar pa dijeninë tuaj në iPhone: nëse po, hiqni ato, pasi ato mund të jenë aplikacione spiunimi.

Nëse keni një iPhone që i nënshtrohet procedurës së jailbreak, përpiquni gjithashtu të hapni Safari dhe të lidheni me adresat localhost:8888 dhe localhost:4444. Shumë aplikacione spiunimi që funksionojnë vetëm përmes jailbreak zbulohen duke shtypur këto adresa në shfletues. Për të hequr aplikacionet e spiunëve nga telefonat inteligjentë duhet të veproni si Cydia dhe të hiqni paketat që lidhen me to.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në raste ekstreme, nëse shqetësoheni se dikush po spiunon në iPhone tuaj, por nuk gjen ndonjë aplikacion të dyshimtë për t’u fshirë, ju lutemi ktheni pajisjen në cilësimet e fabrikës.

Mos i mbaj njoftimet të hapura

Nëse në telefonin tuaj celular nuk ka aplikacione spiunimi ose në çdo rast, zgjidhje të tjera që ju lejojnë të monitoroni në distancë aktivitetet e kryera në të, përsëri mund të spiunoheni me disa teknika spiunimi që në një farë mënyre janë më “të vrazhda”, por po aq efektive. Cila Për shembull, partneri juaj mund të lexojë përmbajtjen e njoftimeve që shfaqen në ekranin e kyçjes.

Për të zgjidhur këtë problem, mund të vendosni të mos i mbani të qarta njoftimet. Për ta bërë këtë, mund të shkoni te cilësimet e pajisjes tuaj dhe të bllokoni shfaqjen e njoftimeve në ekranin e kyçjes, siç tregohet më poshtë.

  • Në Android – shkoni te Settings/Impostazioni> Security/Sicurezza> Screen Lock/Blocco schermo> PIN, vendosni një PIN dhe zgjidhni opsionin që ju lejon të fshehni vetëm përmbajtjen e ndjeshme/nascondere solo i contenuti sensibili.
  • Në iPhone – shkoni te Settings/Impostazioni> Notifications/Notifiche, zgjidhni aplikacionin për të cilin nuk dëshironi të shikoni njoftimet në ekranin e kyçur (p.sh. WhatsAppTelegramMessages, etj.) dhe hiqni kontrollin nga opsioni Lock screen/Blocco schermo.

Përdorni një kod PIN të shkyçjes së sigurt

Përdorimi i një PIN-i të sigurt për zhbllokimin është thelbësor nëse doni të parandaloni që partneri juaj (ose ndonjë person tjetër) të marrë kontrollin e pajisjes tuaj. Në vend që të vendosni zhbllokimin e modelit, vendosni një PIN ose fjalëkalim të vështirë për tu menduar, ose më mirë akoma, aktivizoni gjurmën e gishtit ose zhbllokimin e fytyrës nëse telefoni juaj ka mundësi të ngjashme sigurie.

Për ta bërë këtë në Android, shkoni te Settings> Security> Screen Lock> PIN dhe vendosni kodin. Nëse keni një iPhone, nga ana tjetër, shkoni te Settings> Face ID dhe code ose Touch ID dhe code > Shto kod ose Ndrysho kodin.

Kushtojini vëmendje hyrjeve automatike në PC

Nese përdorni zakonisht WhatsApp, Telegram, Messenger ose shërbime të tjera të mesazheve në kompjuterin tuaj, atëherë ju këshilloj t’i kushtoni vëmendje hyrjeve automatike, pasi partneri juaj mund të përdorë kompjuterin që mund të përdorni të përbashkët për të spiunuar bisedat që keni kryer në llogaritë tuaja.

Për t’ju dhënë një shembull praktik, WhatsApp Web punon si më poshtë: ju lidheni me faqen kryesore te tij, skanoni QR Code që u shfaq në ekran me smartphone-in tuaj dhe si me “magji”, mund të përdorni të gjitha bisedat tuaja. Duke lëne shnjen në kutinë Qëndro i lidhur, WhatsApp Web e mban të hapur hyrjen edhe për përdorime pasuese, pa kërkuar që të skanohet kodi QR.

Kjo do të thotë që nëse partneri juaj ka hyrë në WhatsApp Web pa dijeninë tuaj një herë, duke shënuar opsionin në fjalë ata nuk do të kenë nevojë të marrin smartphone tuaj sa herë që duan të kontrollojnë bisedat tuaja.

Edhe nëse WhatsApp dërgon njoftime për secilën hyrje të kryer në WhatsApp Web, gjë që e bën të lehtë identifikimin e aktivitetit të spiunimit të kryer nga partneri kundër jush, merrni parasysh rrezikun e mundshëm që lidhet me përdorimin e këtij shërbimi.