Si te zgjedhesh nje furre - sobe me mikrovale

Si te zgjedhesh nje furre – sobe me mikrovale

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te zgjedhesh nje furre – sobe me mikrovale. Kjo është një pajisje e shkëlqyer për të ulur kostot, duke shmangur ndezjen e sobes se madhe ne guzhine, si dhe per te kursyer kohe ne gatim, duke ngrohur, shkrirë apo pjekur, ne pak sekonda apo minuta. Ajo prodhon mikrovale, te cilat bejne qe te dridhen molekulat e ujit qe ndodhen ne cdo ushqim, gje qe shkakton nxehjen ose pjekjen e tyre.

Permbajtja

Si te zgjedhesh nje furre – sobe me mikrovale: Kapaciteti dhe madhësia

Si te zgjedhesh nje furre - sobe me mikrovale

Një parametër themelor për zgjedhjen e një furrë me mikrovalë është të kontrolloni kapacitetin (sa mban brenda) dhe dimensionet e saj. Dimensionet e furrës duken qartë në fletën e përshkrimit të vendosur në kuti ashtu edhe te udhëzimet dhe shprehen në formatin gjerësi x lartësi x thellësi.

Dimensionet standarde të një furre me mikrovalë të jashtme janë zakonisht rreth 45 cm x 35 cm x 25 cm. Zgjidhni me kujdes vendin ku ta vendosni furrën me mikrovalë, pasi mund të ketë probleme në funksionim në prani të burimeve të nxehtësisë ose pajisjeve të tjera.

Një zgjidhje më pak e zakonshme, por ende me aplikim të mundshëm, përfaqësohet nga furrat me mikrovalë të integruara (prsh futen brenda mobiljeve te guzhines), me dimensione më te medha, por me një numër funksionesh të krahasueshme me ato të furrave të jashtme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Përveç kontrollit të madhësisë, këshillohet që t’i hidhni një sy edhe kapacitetit të furrës. Ky parametër tregon hapësirën e brendshme dhe shprehet në litra.

Si te zgjedhesh nje furre – sobe me mikrovale: Programet e perdorimit

Si te zgjedhesh nje furre - sobe me mikrovale

Një furrë me mikrovalë është një pajisje që vë në lëvizje molekulat e ujit te ushqimit përmes mikrovalëve magnetike për t’i ngrohur ato.

Një nga parametrat më të rëndësishëm për t’u vlerësuar kur zgjedh një mikrovalë funksionale është prania e programeve dhe funksioneve të ndryshme.

Një program shumë i dobishëm për gatim të shpejtë përfaqësohet nga funksioni Express, i cili ju lejon të vendosni fuqinë e mikrovalës në fuqinë maksimale për 30 sekonda.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Disa mikrovalë ofrojnë funksione të quajtura 3D, të cilat lejojnë që ushqimi të gatuhet në mënyrë te njetrajtshme, pa pasur nevojë ta rrotulloni atë, ndërsa funksioni Sixth Sense ju lejon të përcaktoni automatikisht kohën dhe temperaturën e gatimit.

Sa i përket funksioneve shtesë, ekzistojnë programe për pastrimin automatik dhe bllokimin e sigurisë në sportele. Disa mikrovalë ofrojnë gjithashtu dhjetëra programe individuale gatimi për çdo kategori ushqimesh.

Si te zgjedhesh nje furre – sobe me mikrovale: Mënyra e pjekjes

Si te zgjedhesh nje furre - sobe me mikrovale

Shumica e mikrovalëve moderne janë pajisje që kryejnë funksionin e një ndihmësi të vërtetë në kuzhinë. Në fakt, përveç programeve, disponohen edhe mënyra reale gatimi që ju lejojnë të gatuani lloje te ndyshme ushqimesh.

Programi më i përhapur dhe deri tani thelbësor për një furrë me mikrovalë të mirë përfaqësohet nga Funksioni Grill. Ky funksion ju lejon të shkrini ushqimin automatikisht dhe ta piqni.

Funksioni Crisp është i përshtatshëm për bukë të thekur, duke i bërë ushqime veçanërisht krokante ose për të skuqur perimet dhe patatet. Për të marrë një skuqje të përsosur për ushqimin tuaj, mund t’i ktheni ushqimet gjate gatimit.

Pothuajse të gjitha mikrovalët në treg janë të pajisura me një program shkrirje ose Defrost, i dobishëm për shkrirjen uniforme të ushqimit tuaj. Ky funksion zakonisht llogarit automatikisht kohën e nevojshme për shkrirjen, e cila rrallë zgjat më shumë se 1 minutë.

Megjithatë, për të shkrirë në mënyrë efektive, këshillohet që të përzieni ose t’i ktheni ushqimet gjatë procesit. Një metodë gatimi veçanërisht “ekskluzive” përfaqësohet nga gatimi me avull, i cili është i pranishëm vetëm në furrat më të mira.

Për të pjekur me avull në mikrovalë që mbështesin këtë funksion, këshillohet që ushqimi të vendoset brenda një ene avulli të posaçëm (të përfshirë me mikrovalën), të shtoni disa centimetra ujë në bazë dhe të mbuloni gjithçka me kapak. Gatimi me avull do të bëhet automatikisht nëpërmjet sensorëve të posaçëm që përcaktojnë lagështinë e pjatës.

Grill/Sgare ose e kombinuar

Si te zgjedhesh nje furre - sobe me mikrovale

Shumica dërrmuese e mikrovalëve në treg ofrojnë mundësi për shkrirjen e ushqimit dhe gjithashtu ju lejojnë t’i ngrohni ato në një pajisje të vetme. Këto pajisje quhen mikrovalë standarde.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kini kujdes, mikrovalët standarde nuk janë optimale për gatim. Mikrovalët që ju lejojnë të vendosni oraret e gatimit të ushqimit quhen mikrovalë të kombinuar.

Në mikrovalët e kombinuar mund të gjeni të gjitha veçoritë e shkrirjes dhe pjekjes të një mikrovalë standarde, por ato ofrojnë funksionet shtesë.

Një mënyrë gatimi që meriton një diskutim të veçantë është funksioni Grill, i cili është prerogativë e një sërë mikrovalësh që ju lejojnë të përfshini funksionin Crisp, dmth për skuqjen e ushqimit, në funksionet e shkrirjes dhe gatimit.

Kur zgjidhni një mikrovalë, pyetja e parë që duhet t’i bëni vetes është: a kam nevojë për një pajisje që më lejon të pjek ushqim, apo dua thjesht një mbështetje që më lejon ta ngroh dhe shkrij atë.

Këshilla jone, pavarësisht dallimeve në çmim dhe konsum, është të mbështeteni në mikrovalët që janë të paktën të kombinuara

Ventilimi

Nese keni zgjedhur të mbështeteni në një furrë me mikrovalë të aftë për të pjekur, si dhe për t’i ngrohur ose shkrirë ushqimet, atehere keshilla është të zgjidhni mikrovalë me ventilator. Këto furra ju lejojnë të rrisni në mënyrë eksponenciale cilësinë e pjekjes së ushqimit.

Këto pajisje kanë një ventilator të vërtetë në anën e pasme, i cili tërheq ajrin dhe e lejon atë të riqarkullojë brenda furrës.

Kjo veçori e mikrovalës është e përkryer për gatimin e pjatave më shpejt dhe më mire, duke marrë rezultate të krahasueshme me ato të marra duke përdorur një furrë të vërtetë me rezistence.

Natyrisht, funksioni i ajrosjes nuk përjashton mundësinë e gjetjes së mikrovalëve që përfshijnë gjithashtu modalitete skare ose avulli në të njëjtën pajisje, por çmimet janë të destinuara të rriten.

Konsumi i korentit

Furrat me mikrovalë mund të karakterizohen nga konsumi i lartë. Në fakt, një furrë standarde me mikrovalë, mesatarisht, konsumon deri në 1100 vat për një orë përdorim.

Ju këshilloj të fokusoheni te mikrovalët që funksionojnë me fuqi të ulët, me konsum midis 400 dhe 800 wat, në mënyrë që të mos keni një ndikim të ekzagjeruar në faturën tuaj.

Kostot dhe konsumi i një furre me mikrovalë sigurisht që mund të përmbahen duke përdorur këtë pajisje në një mënyrë inteligjente.

Së pari, shmangni përdorimin e funksionit Grill nëse nuk është e nevojshme, pasi ai konsumon më shumë. Gjithashtu kini parasysh që të përdorni mikrovalën vetëm për të shkrirë dhe vazhdoni pjekjen në një furrë elektrike të përshtatshme (nese keni kohe kuptohet).

Mund t’i hidhni një sy mbi të gjitha klasës së energjisë së furrës me mikrovalë që do të blini, e cila varion nga A në G ose, ku përdoret shkalla e mëparshme, nga A+++ në D (ku klasat A përfaqësojnë ato me kursimin më të madh të korentit). Kursimi ne koston e pajisjes shpesh rezulton në klasa shumë të ulëta të energjisë, ndaj kini kujdes.

Së fundi, këshillohet të mbani parasysh zakonet e përdorimit që mund t’ju lejojnë të shfrytëzoni sa më shumë furrën tuaj pa konsumuar më shumë se ç’duhet. Për shembull, shmangni vendosjen e mikrovalës pranë burimeve të nxehtësisë për të parandaluar mbinxehjen.

Mbani gjithmonë të pastra pjatën dhe muret e mikrovalës për të optimizuar gatimin dhe për të kufizuar mbetjet dhe nëse preferoni, drejtojini zgjedhjet tuaja drejt mikrovalëve me funksione vetëpastruese

Komandat dhe kohëmatësi

Çdo furrë me mikrovalë është e pajisur me një panel kontrolli intuitiv, i cili ju lejon të vëzhgoni programet dhe kohën e gatimit të vendosur nëpërmjet një ekrani.

Në shumicën dërrmuese të rasteve, kohëmatësi zgjidhet përmes një celesi të veçantë, i cili është e pajisur me një zile që bie kur mbaron pjekja dhe fik mikrovalën.

Programet mund të vendosen duke përdorur një tastierë që ka ikona që ju lejojnë të kuptoni shpejt llojin e programit dhe funksionin që keni aktivizuar. 

Paisjet shtese

Ndër aksesorët e dhene bashke me furrat me mikrovalë mund të gjeni rrjeta të përmasave të përputhshme me hapesiren e gatimit, ose hell të veçantë për t’u futur në furrat e përputhshme.

Për më tepër, nëse keni zgjedhur një furrë me mikrovalë që mbështet gatimin me avull, gjithmonë përfshihet prania e një ene avulli, një enë specifike që duhet të mbushet me ujë dhe të mbulohet, e cila lejon që ushqimi të gatuhet me avull uji.

Nëse dëshironi të blini aksesorë specifikë për furrën tuaj me mikrovalë, ju këshilloj që të mbështeteni gjithmonë në produkte të përputhshme dhe nëse është e mundur, të së njëjtës markë si pajisja që keni.