Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

Nese keni bere nje oferte te re interneti dhe po kerkoni te dini se si te matesh shpejtesine e Internetit/WiFi, me qellim qe te siguroheni qe shpejtesia dhe fuqia e sinjalit eshte ajo qe keni te shkruar ne kontrate, atehere ketu jeni ne vendin e duhur per te gjetur zgjidhje. Ne fakt ky eshte nje operacion i thjeshte dhe mund te realizohet duke perdorur disa faqe qe mund te hapen nga shfletuesi/browser ose duke shkarkuar disa aplikacione ne telefonin tuaj.

Permbajtja

Informacion paraprak

Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

Përpara se të hyj në thelbin e temës dhe te shpjegoj si te matesh shpejtesine e Internetit/WiFi, më lejoni të bëj disa sqarime të vogla teknike që me siguri do t’ju ndihmojnë të interpretoni saktë rezultatet që do të merrni nga testet.

Para së gjithash, pavarësisht nga mjeti që do të përdorni për të kontrolluar shpejtësinë e lidhjes se internetit, duhet të dini se vlerat e larta në shkarkim/download (shpejtësia e shkarkimit të të dhënave) dhe ngarkimi/upload (shpejtësia e ngarkimit të të dhënave) janë shenja dalluese të performancës së mirë.

Megjithatë, ping-u duhet të ketë një vlerë të ulët. Duke pasur një vonesë më të ulët, ju keni performancë më të mirë në lojërat online dhe në të gjitha ato aplikacione në të cilat kohët e përgjigjes së serverëve luajnë një rol themelor.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Dijeni gjithashtu që, për të pasur rezultate të vërteta të testit, duhet të siguroheni që gjatë ekzekutimit të këtij të fundit të mos ketë asnjë aplikacion që funksionon në kompjuter, smartfon apo ndonjë pajisje tjetër të lidhur me rrjetin e shtëpisë që konsumon një sasi të madhe te dhenash (p.sh. transmetimi i videove, shkarkimet e lojërave, lojërat në internet e kështu me radhë).

Nëse është e mundur, ju sugjeroj të lidhni pajisjen që do perdorni për të kontrolluar shpejtësinë e lidhjes nëpërmjet kabllit Ethernet me modemin/ruterin, në mënyrë që të shmangni që rezultatet mund të shtrembërohen nga problemet në lidhjen wireless, p.sh. mbulim i dobët i sinjalit, etj.

Si te matesh shpejtesine e Internetit/WiFi:Speedtest

Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

Nëse je i interesuar të mesosh se si te matesh shpejtesine e Internetit/WiFi, ju sugjeroj që fillimisht të perdorni Speedtest. Dijeni se është një nga shërbimet më të famshme dhe më të plota të matjes së shpejtësisë së lidhjes se internetit në dispozicion në online.

Është falas, jashtëzakonisht i saktë dhe i lehtë për t’u përdorur edhe për përdoruesit fillestarë. Mund të përdoret jo vetëm në PC, ku nevojitet vetëm shfletuesi, por edhe në telefon.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse kjo zgjidhje ju intereson, hapi i parë që duhet të bëni për të zbuluar performancën reale të linjës suaj është të shkoni në faqen zyrtare te internetit. Pasi të shfaqet faqja kryesore e shërbimit, klikoni në butonin Shko/Vai.

Në këtë pikë, shërbimi do të fillojë matjen e shpejtësisë aktuale të lidhjes duke llogaritur fillimisht kohën e ping dhe më pas shpejtësinë e shkarkimit dhe ngarkimit. Brenda pak sekondash do të shihni një ekran përmbledhës në të cilin renditen tre vlerat e sapo përmendura.

Nëse e shihni të përshtatshme, mund të personalizoni gjithashtu njësinë e matjes me të cilën do të shikoni rezultatet e Speedtest. Thjesht klikoni në butonin Cilësimet/Impostazioni që ndodhet lart djathtas dhe zgjidhni njësinë tuaj të preferuar të matjes midis Mbps dhe Kbps pranë formulimit Shpejtësia/speed/velocita.

Nese dëshironi të kontrolloni shpejtësinë e lidhjes në telefonin tuaj, atehere mund ta përdorni speedtest nga një shfletues Web, duke vënë në praktikë të njëjtën procedurë që ju thashë në paragrafët e mëparshëm. Përndryshe, mund të shkarkoni aplikacionin për Android ose për iOS/iPadOS.

Për më tepër, ky shërbim është i disponueshëm edhe në PC përmes client desktop të shkarkueshëm nga dyqanet e sistemeve operative përkatëse. Në Windows 10, aplikacionin Speedtest mund ta shkarkoni nga Microsoft Store, ndërsa në macOS, të njëjtin mund ta shkarkoni nga Mac App Store.

Testi i shpejtësisë së Google

Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

Ndoshta jo të gjithë e dinë këtë, por përmes Google mund të bëni një test të shpejtë së lidhjes se internetit. Duke u futur në faqen kryesore të tij dhe duke shtypur termat internet speed test në kutinë e tekstit.

Do t’ju shfaqet një kuti me një informacion mbi përdorimin e të dhënave tuaja personale (IP-në tuaj) për të përpunuar kërkesën e analizës së shpejtësisë, duke përdorur një mjet të krijuar në partneritet me M-Lab. Prandaj, ajo që duhet të bëni është të shtypni butonin Run speed test/Esegui test della velocità dhe të prisni disa momente që të shfaqen të dhënat në lidhje me shpejtësinë e shkarkimit, ngarkimit dhe ping-ut të lidhjes suaj të internetit.

Do të njoftoheni gjithashtu për vendndodhjen e serverit që është përdorur për matje (për rezultate më të vërteta, sigurohuni që po përdorni një server afër vendndodhjes tuaj).

Si te matesh shpejtesine e Internetit/WiFi:Fast.com

Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

Fast.com është një shërbim Netflix i krijuar për të testuar shpejtësinë e lidhjes së një linje interneti. Gjithçka që duhet të bëni për ta përdorur është të shkoni në faqen kryesore: matja do të fillojë automatikisht.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në fund të testit, do t’ju shfaqet vlera e shkarkimit të lidhjes suaj të internetit. Në rast se dëshironi të dini gjithashtu shpejtësinë e ngarkimit dhe ping, shtypni butonin Trego cilësimet e tjera/Mostra altre impostazioni në fund.

Si te matesh shpejtesine e Internetit/WiFi: SpeedOf.Me

Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

Një tjetër shërbim i vlefshëm online që ju sugjeroj ta konsideroni për të kontrolluar shpejtësinë e lidhjes është SpeedOf.Me.

Për të kontrolluar shpejtësinë e lidhjes me SpeedOf.me lidhuni me faqen kryesore dhe shtyp butonin Start test në fund. Më pas prisni disa momente që testi të fillojë dhe të përfundojë, dhe do të mund të shikoni rezultatet e shkarkimit, ngarkimit dhe ping-ut në fund të ekranit.

App per te matur shpejtesine e WiFi

Tani do te tregojme se si te matesh shpejtesine e Internetit/WiFi duke perdorur aplikacione per telefonin tuaj te cilat i gjeni ne Play Store dhe qe mund t’ju japin shume informacione te dobishme per fuqine e sinjalit WiFi.

  • Speed test – Speed Test Master eshte nje aplikacion i dobishem per te kontrolluar fuqine e lidhjes tuaj WiFi. Ai kontrollon shpejtesine e ngarkimit dhe shkarkimit te te dhenave dhe shfaq shume informacione te tjera bashke ne grafik. Mund ta perdorni gjithashtu ne gjetjen e pozicionit ku sinjali Wifi eshte me i fuqishem ne shtepine tuaj. Per me shume nuk ju ngelet gje tjeter vecse ta provoni.

Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

  • Internet Speed Test eshte nje aplikacion i cili mat shpejtesine e lidhjes Wifi ne android. Ka shume karakteristika por ato kryesoret kane te bejne me shpejtesine e ngarkimit dhe shkarkimit te te dhenave si dhe publikimin e te dhenave ne rrjete sociale nese deshironi.

Si te matesh shpejtesine e Internetit / WiFi

  • Speedcheck eshte nje app e cila jo vetem mat shpejtesine e sinjalit Wifi por edhe kerkon rrjetet Wifi qe ndodhen rrotull jush, duke ju treguar HotSpot qe kane cilesi me te mire sinjali. Per te perfunduar testin e rrjetit tuaj ju mjaftojne rreth 20 sekonda.

  • Test di velocita internet eshte nje app android e thjeshte per tu perdoruar. Ajo verifikon shpejtesine e sinjalit Wifi ne pak sekonda dhe eshte nje nga mjetet me te vleresuar online.

Keto ishin mjetet me te perdorura per matjen e shpejtesise se lidhjes se internetit, qofte ajo me kabull apo wireless/wifi.