Browser shfletues me te mire ne internet

Nese doni te nderroni browserin/shfletuesin tuaj aktual te internetit dhe po kërkoni një alternativë të vlefshme për ta zëvendësuar, atehere ketu do te gjeni të gjithë browser/shfletues më të mirë ne internet, të disponueshëm në treg duke renditur karakteristikat e tyre kryesore, pikat e forta dhe të metat e tyre në krahasim me konkurrencën.

Brawser/Shfletues më të mirë për PC

Le të fillojmë me një rishikim të shpejtë të shfletuesve më të mirë për Windows, macOS dhe Linux, pastaj shfletuesit më të mirë për PC.

Google Chrome (Windows / Mac / Linux)

Google Chrome është shfletues/browser më i përdorur në internet ne bote, si dhe një nga më të kompletuarit ndonjëherë (deri në pikën që është baza e Chrome OS, sistemi operativ i disa laptopëve). Eshtë shumë i shpejtë gjatë fillimit dhe kur ngarkoni faqe në internet, ka shumë shtesa që ju lejojnë të zgjeroni funksionalitetin e tij dhe gëzon mbështetje për të gjitha standardet më të fundit të internetit. Gjithashtu i denjë për t’u shënuar është sistemi i tij i përshtatshëm i azhurnimit automatik, falë të cilit është e mundur që gjithmonë të keni të instaluar në PC tuaj versionin më të fundit të shfletuesit pa ngritur gishtin dhe mbështetjen për shumë përdorues. Me shumë përdorues është e mundur të konfiguroni shumë llogari në të njëjtin PC, secila me preferencat e veta, shtesat, etj. dhe kaloni nga njëri në tjetrin me një klikim të thjeshtë.

Ndër pikat kryesore të Chrome, ne gjithashtu gjejmë përputhshmërinë e tij ndër-platformale (punon në Windows, macOS, Linux dhe në pajisjet portative) dhe aftësinë për të sinkronizuar të gjitha të dhënat e shfletimit, duke përfshirë shtesat, përmes internetit duke përdorur llogarinë tuaj Gmail. Pra, është një shfletues i përsosur? Jo, Chrome konsumon shumë RAM dhe shumë bateri krahasuar me shfletuesit konkurrues (megjithëse në versionet e fundit të shfletuesit kemi filluar të vërejmë progres në këtë drejtim) dhe më pas, duke qenë një produkt i Google, sjell me vete moshën -problem i vjetër në lidhje me dërgimin e të dhënave gjigantit Mountain View. Këtu është një përmbledhje e shpejtë e pikave të forta dhe të dobëta të saj.

 • Pro: Shpejtësi shumë e shpejtë e fillimit dhe ngarkimit të faqeve në internet, pajtueshmëri maksimale me të gjitha standardet më të fundit të internetit, shtesa, modaliteti privat, sinkronizimi i të dhënave në internet, pajtueshmëria ndër-platformë, shirit i adresave i pasur me tipare dhe shumë i lehtë për t’u përdorur, menaxhim me shumë përdorues, menaxher i integruar i detyrave për të monitoruar konsumin e secilit komponent dhe faqe, mbështetje për Chromecast, Flash Player të integruar, tema të personalizueshme.
 • Kunder: konsumi i tepërt i burimeve (RAM / bateri), mbledhja e të dhënave nga Google.

Mozilla Firefox (Windows / Mac / Linux)

Firefox ishte shfletues/browser i parë që kishte gërvishtur monopolin e Microsoft me Internet Explorer (i cili disa dekada më parë mbizotëronte në tregun e shfletuesve të padiskutueshëm). Eshtë një program navigimi falas, me burim të hapur dhe multi-platformë që gjithmonë i ka bërë shtesat fuqinë e saj kryesore. Compatibleshtë i pajtueshëm me Windows, macOS, Linux dhe me smartphone dhe tableta. Debutimi i Chrome ka ngadalësuar ndjeshëm ngritjen e tij, por pas një periudhe “hutimi” fillestar zhvillimi i tij ka marrë rrugën e duhur dhe sot mund të flasim përsëri për një browser me te mire ne internet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në përputhje me atë që ofrohet nga produktet konkurruese, Firefox gjithashtu ka prezantuar një sistem online sinkronizimi të të dhënave dhe një sistem automatik të azhurnimit që ju lejon të keni gjithmonë versionin më të fundit të shfletuesit në PC tuaj. Për më tepër duhet thënë se në shumë raste zgjerimet janë më të plota sesa homologët e tyre të Chrome dhe në përgjithësi, cilësimet e shfletuesit janë më fleksibël (ideale për “geeks” që duan të rregullojnë plotësisht sjelljen e programit.) Sa i përket privatësisë, duke mos qenë pas Google ose shumëkombësheve të tjera që e bëjnë mbledhjen e të dhënave biznesin e tyre kryesor, mund të themi se Firefox siguron mbrojtje më të madhe të informacionit personal sesa Chrome.

Performanca, si në fillimin ashtu edhe në ngarkimin e faqeve në internet, është një hap poshtë asaj të Chrome, por nga ana tjetër ka një konsum pak më të ulët të burimeve të pajisjeve. Më poshtë është lista e plotë e pro dhe kundër të përdorimit të Firefox.

 • Pro: Shtesat (në disa raste më të përparuara se ato të Chrome), sinkronizimi i të dhënave në internet, modaliteti privat, pajtueshmëria ndër-platformë, mbrojtje më e madhe e privatësisë sesa Chrome, funksioni i thjeshtimit të faqes në internet, integrimi i xhepit, cilësime më të mëdha të shfletuesit të personalizimit krahasuar me Chrome, i personalizueshëm temat.
 • Kunder: jo startup me shpejtësi të shpejtë, por i shpejtë por jo shumë i shpejtë në ngarkimin e faqeve në internet, në disa situata është më pak i përshtatshëm për t’u përdorur sesa Chrome, është më pak lakmitar për burime sesa Chrome, por prapëseprapë nuk është “shumë i lehtë”, me shumë përdorues të pjesshëm menaxhimi mund të krijojë profile të shumta përdoruesi vetëm duke vepruar në cilësimet e përparuara të shfletuesit ose duke përdorur shtesa të jashtme), një menaxher i integruar i detyrave mungon.

Opera (Windows / Mac / Linux)

Opera ka përfaqësuar gjithmonë një “alternativë ndaj alternativës” në tregun e browser/shfletues-eve. Fillimisht konsiderohej si një nga rivalët kryesorë të Firefox për pushtimin e fronit që ishte Internet Explorer, tani ne mund ta konsiderojmë atë si një nga alternativat “e vogla” ndaj Chrome dhe Firefox. Disa vjet më parë ai braktisi motorin origjinal të pasqyrimit për të përqafuar atë të Chrome, një lëvizje që ngjalli kritika nga përdoruesit e vjetër, por që lejoi shfletuesin norvegjez të arrijë pajtueshmëri me zgjerimet e Chrome dhe të përputhet (ose afër) performancën e këtij të fundit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Sot, për të thjeshtuar fjalimin sa më shumë që të jetë e mundur, Opera është një Chrome me veçori shtesë të përfshira brenda saj. Midis këtyre janë VPN dhe veçanërisht Opera Turbo, një sistem që ju lejon të shpejtoni shfletimin në lidhje të ngadalta duke ulur konsumin e të dhënave. Shfletuesi është i disponueshëm për Windows, macOS, Linux dhe për pajisjet portative, këtu janë “pro” dhe “kundër” kryesore të tij.

 • Pro: shpejtësi shumë e lartë në fillimin dhe ngarkimin e faqeve të internetit, në përputhje me shtesat për Chrome, modalitetin privat, sinkronizimin e të dhënave në internet, pajtueshmërinë ndër-platformë, funksionin Opera Turbo për të shpejtuar shfletimin në lidhje të ngadalta, bllokimin e integruar të reklamave, VPN të integruar, tema të personalizueshme, menaxher detyrë.
 • Kunder: disa shtesa për Chrome nuk gjenden në dyqanin zyrtar (ato duhet të instalohen përmes mjeteve të palëve të treta), shkalla e përhapjes së saj nuk është shumë e lartë dhe zhvillimi mund të ndikohet.

Microsoft Edge (Windows)

Edge është shfletues/browser i ri i Microsoft, ai që zyrtarisht zuri vendin e Internet Explorer në Windows 10 (edhe nëse në të vërtetë IE është akoma i pranishëm brenda sistemit dhe nuk është i destinuar të “vdesë” së shpejti). Ndryshe nga paraardhësi i tij i sharë, Edge është jashtëzakonisht i lehtë, i shpejtë dhe i respektueshëm ndaj standardeve të Uebit. Ai gjithashtu siguron konsum jashtëzakonisht të ulët të energjisë dhe arrin të “funksionojë” mirë edhe në pajisje më pak të fuqishme (të tilla si konvertuesit me kosto të ulët me Windows 10).

Duke filluar me azhurnimin e përvjetorit të Windows 10, Microsoft Edge gjithashtu mbështet shtesat, por për momentin dyqani i tij është mjaft i disponueshëm në krahasim me ato të Chrome dhe Firefox. Sidoqoftë, një pikë në favor të saj janë funksionet e integruara për të futur shënime në faqet e internetit dhe për të ruajtur artikuj për leximin e mëvonshëm (lista e leximit). Sa keq që nuk është në dispozicion për sistemet e tjera operative!

 • Pro: shpejtësia maksimale në fillimin dhe ngarkimin e faqeve të internetit, shtesat, mënyra private, sinkronizimi i të dhënave në internet, konsumi i ulët i burimeve, lista e leximit, funksioni për krijimin e shënimeve në faqet e internetit, integrimi me Cortana, Flash Player i integruar
 • Kunder: është i pajtueshëm vetëm me Windows (dhe vetëm me versione Windows të barabarta ose më të larta se 10), pak shtesa të disponueshme, shumë thelbësore nga disa këndvështrime, nuk ka menaxhim me shumë përdorues dhe nuk ka një detyrë të integruar menaxher, sistem azhurnimi më i rëndë se Chrome dhe Firefox (azhurnime përmes Windows Update).

Safari (Mac)

Safari është shfletues/browser i paracaktuar i macOS dhe ka shumë të ngjarë edhe më i miri që mund të përdoret në sistemin operativ Apple. Extremelyshtë jashtëzakonisht i shpejtë, ka konsum shumë të ulët të energjisë dhe përfshin shumë funksione interesante: leximi i listës, thjeshtimi i faqeve në internet, mbështetja për zgjerime, AirPlay, modifikimi i agjentit të përdoruesit, sinkronizimi i të dhënave të navigimit përmes iCloud dhe shumë më tepër. Për fat të keq, parku i tij shtesë nuk është ende aq i pasur sa ai i Chrome ose Firefox, por jo edhe aq kufizues.

Përdorimi i Safari, mjerisht, është i kufizuar në platformat e Apple (macOS dhe iOS), por nëse është e nevojshme, faqeshënuesit mund të ndahen me Chrome në Windows duke përdorur klientin iCloud për sistemin operativ Microsoft. Në përmbledhje: zgjidhja perfekte për ata që përdorin kryesisht pajisje të markës Apple.

 • Pro: fillimi dhe ngarkimi shumë i shpejtë i faqeve të internetit, zgjerimet, modaliteti privat, sinkronizimi i të dhënave në internet, konsumi i ulët i burimeve, lista e integruar e leximit, funksioni i integruar i thjeshtimit të faqeve në internet, mbështetja për AirPlay.
 • Kunder: është i pajtueshëm vetëm me macOS, më pak shtesa të disponueshme sesa Chrome dhe Firefox, i mungon shfaqja e favorizave në skeda, nuk ka menaxhim me shumë përdorues dhe nuk ka menaxher të integruar të detyrave, mbështetje për një Web më të përparuar standardet prezantohet vonë krahasuar me Chrome, një sistem azhurnimi më i rëndë se Chrome dhe Firefox (azhurnime përmes Mac App Store).

Shfletuesit më të mirë për smartphone dhe tabletë

Ka gjithnjë e më shumë shfletues të disponueshëm në mjedisin celular. Le të përpiqemi të zbulojmë, së bashku, cilat janë më të mirat.

Chrome (Android / iOS)

Chrome është shfletues/browser i paracaktuar për terminalet Android, megjithëse disa prodhues preferojnë ta zëvendësojnë atë me shfletues alternative. Sipas mendimit tim modest, ky është programi më i mirë i lundrimit i disponueshëm për sistemin operativ të robotit jeshil (edhe sepse falë sinkronizimit të tij me Chrome për PC ju lejon të keni gjithmonë të preferuarat tuaja dhe preferencat tuaja të shfletimit), por ai është mjaft lakmitar për burimet. Nëse keni një pajisje RAM të vjetëruar dhe / ose të ulët, do të këshilloheshit mirë të kërkoni diku tjetër (për shembull në shfletuesit e parazgjedhur të prodhuesve që përmenda më parë). Fatkeqësisht nuk mbështet shtesa ose shtojca si Flash Player.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ekziston edhe një version i Chrome që është i pajtueshëm me iPhone dhe iPad, por për shkak të kufizimeve të iOS nuk mund të jetë aq i shpejtë sa Safari. Unë ju këshilloj ta përdorni atë vetëm nëse përdorni Chrome si shfletuesin kryesor në kompjuterin tuaj (ose pajisje të tjera portative) dhe duhet të sinkronizoni të dhënat e shfletimit në “iPhone”.

Safari (iOS)

Nuk ka shumë për të thënë në lidhje me Safari. Eshtë shfletues/browser i paracaktuar në të gjitha pajisjet iOS, funksionon shkëlqyeshëm dhe sinkronizohet në mënyrë të përsosur me homologun e tij Mac (përmes iCloud). Në iPhone dhe iPad, nuk ka asnjë program navigimi që funksionon më mirë dhe / ose më shpejt. Nëse nuk keni nevoja të veçanta në lidhje me sinkronizimin e të dhënave të shfletimit (kështu që nëse nuk përdorni Chrome ose Firefox si shfletuesi juaj kryesor në kompjuterin tuaj), përdoreni atë dhe nuk do të keni problemin më të vogël.

Firefox (Android / iOS)

Firefox është një alternativë e shkëlqyeshme për Chrome në Android dhe Safari në iOS. Sinkronizon të dhënat e shfletimit me versionin PC të shfletuesit dhe përfshin shumë karakteristika interesante, duke përfshirë mbështetjen e pjesshme për Flash Player (vetëm në Android, duke instaluar shtesen e duhur ) dhe aftësinë për të instaluar shtesa (një tjetër tipar i disponueshëm vetëm në Android).

Shpejtësia e ngarkimit të faqes është pak më e ulët se ajo e Chrome në Android dhe Safari në iOS, në çdo rast nëse përdorni Firefox si shfletuesin tuaj kryesor në PC tuaj, unë mund ta rekomandoj vetëm atë!

Opera Mini (Android / iOS / Windows Phone)

Opera Mini është një version shumë i suksesshëm i Opera-s i destinuar për smartphone dhe tabletë. Ka pajtueshmëri me të gjitha platformat kryesore në botën e lëvizshme ( Android, iOS dhe Windows Phone ), sinkronizimi i të dhënave të navigimit me Opera për PC dhe funksionin Opera Turbo i cili zvogëlon konsumin e të dhënave nën rrjetin 3G / 4G. Provojeni, veçanërisht nëse plani juaj i të dhënave ofron disa “mega” të trafikut mujor.

Shfletues/browser Puffin (Android / iOS)

Puffin është shfletues/browser i vetëm që, në mjedisin celular, është në gjendje të sigurojë pajtueshmëri të plotë me përmbajtjen Flash. Kjo sepse nuk përdor shtojcën e vjetër Adobe (e cila nuk është zhvilluar në mënyrë aktive për vite me rradhë), por një zgjidhje cloud që arrin të riprodhojë si videot ashtu edhe përmbajtjen interaktive mjaft mirë. Isshtë falas në versionin e tij bazë dhe është i pajtueshëm me Android dhe iOS.

Pra, cilin browser/shfletues të zgjedhësh?!

Në përfundim të këtij postimi të gjatë, këtu janë disa vlerësime, ose më mirë, disa skenarë përdorimi që shpresoj t’ju drejtojnë në shfletuesin që i përshtatet më mirë nevojave tuaja.

 • A vjen më parë autonomia e notebook tuaj? Pastaj përdorni Microsoft Edge ose, nëse keni Mac, Safari. Nëse po përdorni një version të Windows që nuk mbështet Microsoft Edge, provoni Firefox.
 • A vjen shpejtësia e shfletimit në radhë të parë? Përgjigja është pothuajse e njëjtë me atë që i dhashë pyetjes së mëparshme: përdorni Microsoft Edge nëse keni një Windows PC ose Safari nëse keni Mac. Nëse keni nevojë për një shfletues ndër-platformor, përdorni Chrome i cili është po aq i shpejtë (megjithëse më shumë e shtrenjtë për sa i përket konsumit).
 • A përdorni kryesisht pajisje Apple (Mac, iPhone dhe iPad)? Në këtë rast, Safari është zgjidhja më e mirë për ju: ju e gjeni atë tashmë të instaluar paraprakisht në pajisjet tuaja, është shumë e shpejtë dhe sinkronizon të gjitha të dhënat e shfletimit përmes cloud.
 • A keni një kompjuter Windows dhe një smartphone Android? Atëherë unë sugjeroj që të ktheheni te Chrome ose, nëse doni më shumë kontroll mbi shfletuesin tuaj, Firefox. Të dy programet janë me shumë platforma dhe sinkronizojnë të dhënat në internet në çdo pajisje.
 • A përdorni pajisje të shumta ose sisteme operative? Gjithashtu në këtë rast zgjedhja mund të bjerë vetëm te Chrome dhe Firefox. E para është mesatarisht më e shpejtë, por më lakmitare për burimet. E dyta është pak më e shpejtë, por ofron më shumë kontroll mbi cilësimet e saj dhe ka disa shtesa më të përparuara (p.sh. ato të dedikuara për privatësinë dhe sigurinë).
 • A është lidhja juaj shumë e ngadaltë? Shfletoni shpesh 3G? Pastaj mund t’i jepni një mundësi Opera, e cila përfshin teknologjinë për të zvogëluar konsumin e të dhënave dhe për të shpejtuar ngarkimin e faqeve në lidhje të ngadalta.
 • A doni kontroll absolut mbi të gjitha cilësimet e shfletuesit tuaj? Pastaj përdorni Firefox, i cili është i përshtatshëm deri në detajet më të vogla (vetëm mendoni për të gjitha ndryshimet e përparuara që mund të bëhen në panelin “about: config”).
 • Keni nevojë për pajtueshmëri maksimale me të gjitha standardet e internetit? Në këtë rast zgjidhja më e mirë është Chrome, i cili aktualisht është shfletuesi më i përdorur në botë dhe azhurnohet vazhdimisht nga Google për të mbështetur të gjitha standardet më të përparuara.
 • A e përdorni PC tuaj të përbashkët me njerëzit e tjerë? Atëherë menaxhimi me shumë përdorues i Chrome mund të jetë i dobishëm, duke ju lejuar të kaloni nga një përdorues në tjetrin me një klik të thjeshtë.
 • A përdorni shumë shtesa/estensioni? Pastaj zgjedhja është e kufizuar në Chrome ose Firefox. E para është më e përdorur dhe për këtë arsye ka më shumë vëmendje nga zhvilluesit, por e dyta ofron shtesa më të plota që mund të modifikojnë sjelljen e shfletuesit më thellë.
 • A shfletoni në internet me shumë skeda të shfletuesit të hapura në të njëjtën kohë? Atëherë unë rekomandoj përdorimin e Chrome ose Firefox, të cilët të dy kanë funksionin për të bllokuar skedat dhe për të treguar favorizimet e të gjitha faqeve të internetit (ndryshe nga Safari). Unë gjithashtu ju rekomandoj që të instaloni shtesa të tilla si Tab Mix Plus për Firefox që ju lejojnë të përmirësoni përvojën me shumë skeda në shfletuesit.