Si te perkthesh shkrimet ne foto

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te perkthesh shkrimet ne foto me kameren e telefonit nepermjet aplikacioneve ose duke ngarkuar foton online. Kjo mund te jete dicka shume e nevojshme kur udhetoni ne nje shtet te huaj dhe nuk kuptoni gjuhen. Do mjaftoje qe te kornizoni me kameren e telefonit broshurat, posterët reklamues, fotot dhe gjithçka që mund të hasni dhe do merni menjehere perkthimin e tekstit qe ndodhet ne to.

Ne fakt, ka aplikacione dhe shërbime në internet që ju lejojnë të përktheni një foto falas, qoftë ajo e bere në kohë reale apo e ruajtur në memorien e telefonit apo kompjutrit. Disa aplikacione, në veçanti, mund të përdoren edhe në mungesë të internetit, me kusht që paketat e gjuhës burimore dhe asaj të synuar, të shkarkohen më parë në pajisje.

Permbajtja

Si te perkthesh shkrimet ne foto: Telefon Android

Si te perkthesh shkrimet ne foto

Aplikacioni me i mire për përkthimin e imazheve ne telefon (por edhe të tekstit të shtypur dhe zërit), eshte Google Translate. Ai eshte i disponueshëm në formën e një aplikacioni për telefon Android (por edhe për iPhone). Ai ju lejon të përktheni në çast shkrimet qe ndodhen ne foto, qofte të kornizuara nga kamera ashtu edhe të ngarkuara manualisht online, nga dhe në mbi 100 gjuhë, edhe në mungesë të internetit.

Për të përkthyer një foto në telefon Android duke përdorur aplikacionin zyrtar Google Translate, sigurohuni që kjo e fundit të jetë e instaluar në pajisjen tuaj, nëse jo, mund ta shkarkoni nga Play Store.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas, nisni aplikacionin duke shtypur ikonën e tij në ekranin bazë dhe trokitni lehtë mbi butonin Kamera/Fotocamera, që ndodhet poshtë djathtas.

Tani shtypni butonin Hapni kamerën/Apri la fotocamera dhe pasi t’i jepni aplikacionit të gjitha lejet e nevojshme për të punuar, prekni katrorin e vogël që ndodhet në këndin e poshtëm majtas dhe në ekranin që hapet, zgjidhni foton që përmban tekstin për ta përkthyer.

Në këtë pikë, përdorni menutë rënëse në krye për të zgjedhur gjuhët e burimit (majtas) dhe të synuar (djathtas). Mbani mend se, për të qenë në gjendje të kryeni përkthime edhe në modalitetin offline, së pari duhet të shkarkoni paketat gjuhësore e interesit tuaj. Ju mund ta bëni këtë duke shtypur simbolin e shigjetës drejtuar poshtë pranë saj.

Përndryshe, mund ta përktheni tekstin ne foto duke e kornizuar me kamer, pa qenë nevoja qe të bëni një foto paraprakisht dhe ta përktheni duke e marrë nga foton nga Galeria. Për ta bërë këtë, pasi të shtypni butonin Kamera/Fotocamera, mjafton të kornizoni tekstin që do të përkthehet dhe më pas shtypni butonin e shkrepjes që ndodhet nën titullin Bëni një foto të fjalëve që do të përkthehen/Scatta una foto alle parole da tradurre dhe kaq. Ne cast do të shihni tekstin e përkthyer sipas interesit tuaj.

Në çdo rast, nëse dëshironi, mund të kryeni gjithashtu një seri të tërë veprimesh duke përdorur butonat në fund: Dërgo te ekrani bazë i Përkthyesit/Invia alla home di Traduttore, për të parë tekstin e kapur në ekranin kryesor të aplikacionit; Dëgjoni/Ascolta, për të dëgjuar shqiptimin e përkthimit; Share/Condividi, për të ndarë përkthimin me përdoruesit e tjerë etj.

Si te perkthesh shkrimet ne foto: iPhone

Si te perkthesh shkrimet ne foto

Nese dëshironi të përktheni një foto në iPhone, atehere nëse pajisja juaj është e pajisur me versione iOS 15 ose më të ri, mund të përfitoni nga funksioni Active Text/Testo attivo, i dobishëm për këtë qëllim, me kusht që kjo të mos jetë çaktivizuar nga seksioni Cilësimet/Impostazioni > Kamera/Fotocamera (ndryshe mund ta aktivizoni nga kjo e fundit duke e zhvendosur çelësin pranë Shfaq tekstin e zbuluar/Mostra testo rilevato  ON/Aktiv).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të përfituar nga funksioni në fjalë, hapni aplikacionin Kamera/Fotocamera, kornizoni tekstin që do të përkthehet dhe më pas shtypni simbolin e fletës që u shfaq në këndin e poshtëm djathtas. Më pas, zgjidhni tekstin që do të përkthehet duke mbajtur gishtin shtypur mbi një fjalë dhe më pas duke shtypur mbi artikullin Zgjidh të gjitha/Seleziona tutto; më pas prekni tekstin e zgjedhur dhe prekni fjalën Përkthe/Traduci në menunë që shfaqet në ekran.

Nëse keni bërë një foto më parë dhe tani është në galerine e iPhone, për të përkthyer tekstin e pranishëm në këtë të fundit, hapni aplikacionin Photos/Foto, hapni foton e interesit tuaj duke e kërkuar në seksionin Biblioteka/Libreria ose në një nga albumet e disponueshme dhe më pas, shtypni ikonën e fletës që shfaqet në këndin e poshtëm djathtas të figurës dhe pasi të zgjidhni tekstin që dëshironi të keni një përkthim, shtypni artikullin Përkthe/Traduci (në menynë e sipërme), por nëse nuk e shikoni atë, shtypni butonin > qe ndodhet në menynë në fjalë, në mënyrë që të shkoni dhe ta gjeni.

Nëse keni zgjedhur të vazhdoni nga aplikacioni Kamera ose nga aplikacioni Foto, nëse keni nevojë të ndryshoni gjuhën e synuar, tërhiqni siper kutinë Përkthe/Traduci që u hap në ekran pas operacioneve që bëtë pak më parë, lëvizni poshtë dhe më pas shtypni artikullin Ndrysho gjuhën/Cambia lingua. Më pas, trokitni lehtë mbi skedën Përkthim/Traduzione dhe zgjidhni gjuhën e interesit tuaj. 

Ekziston edhe një mënyrë tjetër për të përkthyer fotot me iPhone duke përdorur aplikacionin Translate nga Apple, i cili është i pranishëm si parazgjedhje në të gjithë iPhone-ët e pajisur me iOS 14 dhe versionet e mëvonshme. 

Pas fillimit të aplikacionit, shtypni butonin Kamera/Fotocamera që ndodhet në fund, në të majtë dhe zgjidhni gjuhën burimore dhe gjuhën e synuar nga menutë e mësipërme, më pas kornizojeni tekstin që do të përkthehet dhe shtypni butonin e shkrepjes. Përndryshe, shtypni simbolin e kartolinës (poshtë majtas), zgjidhni foton nga galeria e iPhone dhe keni mbaruar. Nëse dëshironi të ndani përkthimin, trokitni lehtë mbi ikonën e shigjetës brenda katrorit dhe zgjidhni metodën e ndarjes që preferoni.

Sigurisht, përveç sistemeve të përkthimit të integruara në iPhone, askush nuk ju ndalon të përdorni edhe Google Translate

Si te perkthesh shkrimet ne foto: Kompjuter

Nëse dëshironi të përktheni një foto nga një kompjuter, mund të përfitoni nga disa shërbime në internet të dobishme për këtë qëllim, si prsh Google Translator. Ai eshte një sherbim online i dedikuar për përkthimin e teksteve, faqeve të tëra të internetit, dokumenteve dhe natyrisht, fotove (me format jpg, jpeg, png), ne me shume se 100 gjuhe te ndryshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen e tij të internetit nëpërmjet çdo shfletuesi kompjuteri (prsh Chrome ose Safari) dhe klikoni në butonin blu Kerko ne kompjuter/Cerca sul computer per te zgjedhur manualisht foton ne kompjutrin tuaj.

Nëse është e nevojshme, mund të përdorni menutë e vendosura në krye për të ndryshuar gjuhën burimore dhe të synuar ose butonin  për të ndryshuar vendet e gjuheve. Më pas, duke klikuar në butonat Kopjo tekstin/Copia testo dhe Shkarko perkthimin/Scarica traduzione, përkatësisht mund të kopjoni tekstin e perkthyer ose te shkarkoni imazhin me tekst te përkthyer. Gjithashtu nese deshironi mund te aktivizoni leven siper Trego origjinalin/Mostra originale per te pare edhe tekstin origjnal bashke me perkthimin.

Sigurisht që ka shumë shërbime të tjera që ju lejojnë të merrni rezultate të ngjashme, duke përfshirë Yandex, i cili ju lejon të përktheni tekstin që përmban një foto duke e ngarkuar ate online. Ai mbeshtet rreth 40 gjuhe te ndryshme.

Shenim: ne telefonat e rinj Android, ne kameren e tyre eshte i integruar edhe sherbimi Google Lens, i cili lejon perkthimin e teksteve qe kornizoni ne kamer, kerkimin per imazh etj. Ne kete rast nuk duhet te shkarkoni asgje, por duhet te keni nje lidhje me internetin dhe ti jepni Google Lens akses ne kameren e paisjes.