Si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet edhe pse me pare mund te kete funksionuar mire. Me poshte keni detajet per te gjitha hapat qe mund te ndiqni.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet

Përpara se të shkojme në thelbin e këtij udhëzuesi dhe të shpjegojme se si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet, sigurohuni që të keni kuptuar natyrën e mosfunksionimit të pajisjes, në mënyrë që të vlerësoni menjëherë, zgjidhjet e sakta për të aplikuar.

Ju mund ta bëni këtë në një mënyrë shumë të thjeshtë: gjithçka që duhet të bëni është të lidhni kompjuterin me korentin dhe të shtypni butonin e ndezjes.

Nëse pasi të keni shtypur butonin e ndezjes, nuk ndodh absolutisht asgjë (ventilatori mbetet i fikur, LED-et nuk ndizen etj), ka shumë të ngjarë që një pajisje e brendshme, ose karikuesi, bateria ose motherboard, të jene demtuar.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse kompjuteri tenton të ndizet (në këtë rast, do të dëgjoni ndezjen e ventilatoreve dhe do të shihni dritat të ndriçojnë) por ngec dhe nuk fillon, problemi mund të jetë në një mosfunksionim të RAMhard diskut ose, në një konfigurim i gabuar te sistemit operativ.

Qëllimi i këtij udhëzuesi do të jetë t’ju tregojë kontrollet që duhen kryer në përpjekje për të izoluar problemin dhe për të rikthyer në jetë kompjuterin. Në kapitullin e parë do t’ju tregojme hapat që duhen vënë praktikë kur kompjutri nuk jep asnje shenje jete. Në hapin e dyte do të shpjegojme se si të sillemi nëse kompjuteri ndizet por nuk fillon siç duhet sepse ngec.

Si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet

Nëse po përpiqeni të ndizni një kompjuter që nuk ndizet fare, domethene pasi shtypni butonin e ndezjes, nuk jep asnjë shenjë jete, atehere mund të kryeni një sërë kontrollesh për të gjetur vendndodhjen dhe shkakun e mosfunksionimit. Më poshtë do të listoj disa nga kontrollet (me zgjidhjet përkatëse) që mund të kryeni në autonomi totale.

Kontrollo furnizimin me korent

Si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet

Furnizuesi (ose PSU) është komponenti i brendshëm i kompjuterit që përdoret për të furnizuar me korent motheboard dhe të gjithë harduerin e lidhur me të: është e vetëkuptueshme që një mosfunksionim i tij shkakton, si pasojë e menjëhershme, mos ndezjen e PC.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pothuajse të gjitha furnizuesit në kompjuterët desktop, kanë një çelës fizik ON/OFF në anën e pasme që mund të ndezë ose fik pajisjen. Për këtë arsye, përpara se të vlerësohet opsioni i një mosfunksionimi harduer, do të ishte e këshillueshme që të siguroheni që çelësi është në pozicionin on.

Për ta bërë këtë, analizoni pjesën e pasme të kompjuterit dhe kërkoni levën në fjalë, në pjesën e sipërme të kasës (poshtë vrimave të daljes kushtuar ventilatorit të furnizuesit). Kur ta keni gjetur, kontrolloni nese është i pozicionuar në ON/I, përndryshe mund ta bëni vetë. Ne fund ndizni kompjuterin tuaj dhe kontrolloni që gjërat janë kthyer në normalitet.

Nëse situata ende nuk zgjidhet vetë, mund të kontrolloni nëse furnizuesi po funksionon apo jo duke përdorur një testues per furnizuesit, dmth një pajisje të vogël e cila, nëse është e lidhur me lidhësin e motherboard-it, ju lejon të kontrolloni funksionimin (dhe ndoshta fuqine e dhene) nga PSU. Këto pajisje mund të blihen në dyqanet elektronike më të pajisura ose në internet.

Pasi të keni materialin e nevojshëm, hiqni panelin anësor të kasës, i kunderti me ate ku është instaluar motherboard (ai në të majtë) dhe gjeni lidhësin 20/24 pin, që është ai që lidh furnizimin me energji elektrike me motherboard.

Pasi ta keni gjetur, shkëputeni nga vendi i tij, futeni në hyrjen përkatëse të testuesit, shtypni butonin e ndezjes të kompjuterit dhe nëse është e nevojshme, shtypni butonin e ngjashëm që ndodhet në testues. Në këtë mënyrë, furnizuesi dhe testuesi duhet të ndizet dhe parametrat që lidhen me tensionet e furnizuara nga PSU duhet të shfaqen në ekranin e kësaj të fundit.

Nëse pas furnizimit me korent, testuesi dhe furnizuesi nuk ndizen fare, ka shumë të ngjarë që ky i fundit të jetë dëmtuar në mënyrë të pariparueshme dhe duhet të ndërrohet.

Testuesit per furnizuesit e PC janë metoda më e sigurt për të kontrolluar funksionimin e PSU-së, por në rrjet, ka udhëzime që rekomandojnë lidhjen e disa PIN të kabllit 20/24 duke përdorur një kapëse metalike të përkulur në U. Sigurisht, kjo është një zgjidhje shumë më e lirë, megjithatë ju këshillojme të mos e merrni parasysh. Një gabim i vetëm ose një shpërqendrim i vogël mund të çojë në dëmtim e furnizuesit, të gjithë kompjuterit ose tuajin.

Kontrolloni baterine e laptopit dhe furnizimin me korent

Si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet

Nje menyre tjeter se si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet, kur keni nje laptop, eshte te kontrollosh funksionimin e baterisë. Së pari, shkëputeni këtë të fundit nga laptopi duke vepruar në grepat e duhura të zhbllokimit, të vendosura zakonisht në përputhje me të dhe pasi ta keni nxjerrë, lidhni laptopin me korentin duke përdorur karikuesin dhe ndizni atë. Nëse kompjuteri rikthehet në jetë, atëherë mosfunksionimi është sigurisht për shkak të baterisë, e cila sipas të gjitha gjasave, do të duhet të zëvendësohet.

Nëse situata ende nuk zgjidhet, problemi mund te jete ne karikuesin e laptopit. Fillimisht, lidhni këtë të fundit me korentin (sugjerojme të vishni një dorezë plastike ose material tjetër izolues, për të kufizuar çdo dëmtim të personit tuaj të shkaktuar nga një mosfunksionim i papritur), kontrolloni nëse ndonjë LED i statusit është ndezur dhe sigurohuni që pajisja të mos lëshojë zhurma ose aroma të çuditshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse hasni ndonjë anomali, shkëputeni menjëherë nga korenti. Me shumë mundësi, laptopi nuk do të ndizet sepse ky i fundit nuk është më në gjendje të mar korentin që i nevojitet dhe as të rikarikojë baterinë.

Në këtë rast, mund të vlerësoni blerjen e një karikuesi universal, të përputhshem me laptopin që keni. Mund të blini pajisje të tilla në dyqanet më të mira të IT ose në internet.

Kontrollo butonin e ndezjes

Si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet

Nëse të gjitha kontrollet se si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet, te treguara me siper kanë dështuar, atehere mund te jete nje problem fizik me butonin e ndezjes/power.

Nëse dëmtimi është i dukshëm (çelës i ndarë, i pozicionuar keq, i shtyrë shumë nga brenda e kështu me radhë), pasi të lidhni kompjuterin me korentin, përpiquni të shtypni butonin e lartpërmendur me intensitete dhe pozicione të ndryshme presioni. Supozohet qe problemi te zgjidhet. Sidoqoftë, do t’ju duhet të mbani mend vendndodhjen e saktë të përdorur për të ndezur kompjuterin, pasi do t’ju duhet ta përsërisni atë edhe në të ardhmen.

Nëse problemi nuk zgjidhet edhe në këtë mënyrë dhe ju keni një kompjuter desktop, mund të blini një celes të jashtëm ndezje, për ta lidhur direkt me motherboard dhe për ta përdorur në vend të butonit Power/Ndiz në kasë.

Nëse zotëroni një laptop ose nuk keni përvojë me çmontimin e kompjuterit, ju rekomandoj të kontaktoni një teknik të specializuar në këtë sektor, i cili me siguri do të dijë të identifikojë problemin dhe t’ju ofrojë zgjidhjen më të përshtatshme.

Si te ndizesh nje kompjuter qe ndizet por nuk fillon

Nese po përpiqeni të ndizni një kompjuter që ndizet, por pas disa çastesh mbetet i ngrirë në ekranin e zi, lëshon tinguj të çuditshëm ose përsërit të njëjtën sekuencë nisjeje pa pushim, atëherë shkalla e dëmtimit mund të jetë e ndryshme dhe zgjidhja shumë më e thjeshtë. Në shumicën e rasteve, mjafton të zëvendësohet (ose ndoshta të riparohet) komponenti problematik i harduerit për ta kthyer situatën në normalitet.

Kontrollo motherboard

Si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet

Nëse gjatë ndezjes/nisjes, LED-et e kompjuterit ndizen por ekrani mbetet i zi (ose ka shkrim të ngjashëm me No input signal etj) dhe bipe të shkurtra lëshohen nga altoparlanti, është e mundur që një nga komponentët e brendshëm të kompjuterit të jetë dëmtuar.

Për shembull, nëse motherboard është i markës ASUS dhe dëgjoni një bip të gjatë dhe tre bip të shkurtër, ka shumë të ngjarë që anomalia të jetë për shkak të skedes video. Nëse dëgjoni pesë bip të shkurtër, dëmi eshte nga procesori ose çipi CMOS. Në rast të lëshimit të një bip të gjatë dhe dy të shkurtër, mund të ketë një mosfunksionim të memories RAM.

Ka mënyra të tjera për të kontrolluar funksionimin e saktë të motherboard ose pajisjeve periferike të lidhura me të, duke përdorur një Motherboard Test Card, për të interpretuar gabimet e kthyera prej saj ose duke çmontuar pajisjet e lidhura një nga një, për të identifikuar problematiken.

Kontrollo hard diskun

Nese kompjuteri ndizet por gjatë nisjes, ngec në një pikë specifike, ose përsëri, arrin të nisë me sukses sistemin operativ, por bllokohet (ose ngadalësohet në mënyrë dramatike) menjëherë më pas, atehere anomalia mund të jete te hard disku. Ai mund te mos jete më në gjendje të lexojë/shkruajë të dhënat siç duhet.

Problemet me disqet e teknologjisë S.M.A.R.T zakonisht raportohen menjëherë pasi kompjuteri është ndezur, kështu që nëse keni hasur në mesazhe të tilla si S.M.A.R.T checksum BAD, S.M.A.R.T data error, S.M.A.R.T bad sector, S.M.A.R.T test fail etj, ka të ngjarë që hard disku te jete prishur.

Në një ngjarje si kjo, zgjidhja më e mirë është të krijoni menjëherë kopje rezervë/backup të të dhënave tuaja të rëndësishme (përpara se disku të ndalojë së punuari plotësisht) dhe të blini një pajisje të re ruajtjeje që mund të zëvendësojë atë të dëmtuar. 

Nëse kontrollet S.M.A.R.T nuk raportojnë ndonjë anomali të asnjë lloji, por kompjuteri juaj vazhdon të sillet çuditërisht, mund të përpiqeni të rregulloni çdo gabim të shkaktuar nga skedarët e sistemit të shkruar keq.

Kontrollo RAM-in

Një komponent tjetër që mund të shkaktojë lloje të ndryshme të gabimeve të nisjes është memoria RAM. Nëse kjo është e dëmtuar, ka shumë të ngjarë që kompjuteri të lëshojë tinguj të çuditshëm gjatë ndezjes ose që pas ngarkimit të sistemit operativ të përsërisë të njëjtin sekuencë veprimesh pa pushim ose të ngrijë plotësisht, derisa të duket i ngrirë dhe t’ju detyroje në një fikje të forcuar.

Në lidhje me këtë, do të jeni të kënaqur të dini se ka disa programe të afta për të testuar shëndetin e RAM-it edhe para fillimit të sistemit operativ, të tilla si Memtest86 për Windows ose Apple Hardware Test për macOS.

Nëse testi jep një rezultat pozitiv, është e nevojshme të zëvendësoni RAM-in për t’i rikthyer gjërat në normalitet.

Kontrollo sistemin operativ

Nëse pasi keni ndjekur me përpikëri udhëzimet se si te ndezesh nje kompjuter qe nuk ndizet, keni konstatuar se e gjithe paisja hardware po funksionon si duhet, ka të ngjarë që kompjuteri të mos ndizet për shkak të një mosfunksionimi të sistemit operativ.

Në fakt, mund të ndodhë që, pas një rritjeje të korentit ose një ndërprerjeje të papritur te korentit, skedarët të mos shkruhen saktë në hard disk dhe për rrjedhojë, të parandalojnë funksionimin normal të Windows ose macOS. Probleme të ngjashme mund të lindin gjithashtu si rezultat i viruseve të malware ose instalimeve të gabuara të driver.

Në këtë rast, zgjidhja më e thjeshtë për t’u aplikuar është të bëni një kopje rezervë/backup të të dhënave tuaja personale dhe të rivendosni/formatoni Windows ose macOS.