Si te montosh skeden video kompjuter

Si te montosh skeden video kompjuter

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te montosh skeden video ne kompjuter. Ne fakt, ne rast defektesh apo pas instalimit te nje programi grafik ne kompjuter, performanca e tij mund te mos jete ne gjendje te permbushe kerkesat e programit. Kjo vjen pasi shpejtesia e perpunimit grafik nuk eshte e mjaftueshme, prandaj sjell dhe ngrirje apo ngdalesime te perseritura.

Per te zgjidhur problemin mund te bleni nje skede të re video. Me poshte do te gjeni hapat qe duhet te ndiqni per ta montuar ne nje menyre te sigurte, gjithashtu ne zgjedhjen e skedes grafike më të përshtatshme. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te montosh skeden video kompjuter

Perpara se te tregojme se si te montosh skeden video ne kompjuter, së pari duhet të njihni karakteristikat e motherboard dhe karikuesin me të cilën është i pajisur kompjuteri juaj, në mënyrë që të zgjidhni një komponent që është i pajtueshëm me të parin dhe të furnizohet në mënyrën e duhur nga i dyti.

Për të marrë informacion të vlefshëm për motherboard-in që keni në zotërim, ju rekomandoj të mbështeteni në softuerin Speccy, i cili mund të shkarkohet falas për Windows. Hapni faqen kryesore të programit, klikoni në lidhjen FileHippo.com, më pas në butonin Shkarko versionin e fundit/Download Latest Version dhe në artikullin Jo, faleminderit, vazhdoni të shkarkoni Speccy/o, thanks, continue to download Speccy, në mënyrë që të filloni shkarkimin e programit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni skedarin e instalimit (spsetupXXX.exe), filloni atë, klikoni në butonin Po dhe konfiguroni programin për të përfunduar një instalim të pastër të Speccy, pa programe shtesë. Për të qenë në gjendje ta bëni këtë, vendosni shenjën e kontrollit pranë Jo, faleminderit, nuk kam nevojë për Ccleaner/No thanks, I don’t need CCleaner dhe fillo konfigurimin aktual duke klikuar në butonin Install.

Në fund të procesit të instalimit, shtypni butonin Run Speccy për të nisur programin. Nga ekrani i ri i hapur, shkoni te seksioni Motherboard dhe shënoni markën dhe modelin e motherboard-it në përdorim në PC tuaj. Pasi të keni këtë informacion, bëni një kërkim të shkurtër në Google për të kontrolluar slot që mund të përdoren për montimin e një skede video të re: PCIe/PCI-Express 8x ose 16x ose për kompjuterët më të vjetër, PCI ose AGP.

Si te montosh skeden video kompjuter

Nëse kompjuteri juaj tashmë ka një skede video të dedikuar dhe po mendoni ta zëvendësoni, shkoni te skeda Graphics e Speccy dhe hidhini një sy formulimit Bus Information për të gjetur llojin e slotit me të cilin është lidhur aktualisht skeda juaj video.

Është e qartë se kur te blini, do të duhet të merrni parasysh vetëm skedat video qe kane përputhshmëri me slotin me të cilin është pajisur motherboard juaj, në mënyrë që të shmangni blerjen e një pajisjeje të papërdorshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për sa i përket aspektit të korentit, duhet të siguroheni që të keni një karikues mjaftueshëm të fuqishëm për të qenë në gjendje ti jepni furnizimin e duhur me energji skedes video që do të montoni. Për ta kontrolluar këtë, fikni kompjuterinhiqni spinën, prisni disa minuta që temperatura e brendshme të bjerë mjaftueshëm, më pas hiqni panelin anësor të kasës përballë atij në të cilin është instaluar motherboard (zakonisht ndodhet në të djathtë, nëse e shikoni nga përpara) dhe gjeni zonën e dedikuar karikuesin.

Zakonisht ndodhet në pjesën e poshtme të majtë ose të sipërme djathtas, në varësi të modelit të kasës në të cilën është instaluar. Duke parë nga afër furnizimin me energji elektrike, duhet të shihni një etiketë që tregon fuqinë maksimale që mund të furnizojë komponentët e kompjuterit, të shprehur në Watts. Në përgjithësi, për qëllimet e këtij udhëzuesi (dhe ndoshta për të adresuar përmirësimet e ardhshme të harduerit), fuqia dalëse nga furnizimi me energji elektrike duhet të jetë së paku 600 W.

Pasi të keni kryer të gjitha kontrollet e nevojshme, më në fund mund të vazhdoni me blerjen e skedes video që i përshtatet më së miri nevojave tuaja. Ju sugjerojme të shkoni drejt modeleve të prodhuara në kohët e fundit, veçanërisht nëse qëllimi juaj është të jeni në gjendje të luani me kompjuterin ose të përdorni programe që kërkojnë llogaritje komplekse për përpunimin grafik.

Në çdo rast, kur zgjidhni mos harroni të mbani parasysh një sërë parametrash themelorë: pajtueshmërinë me slotet e videove me të cilat është e pajisur motherboard juaj, fuqia e perpunimit përpunuese dhe numri i procesorëve grafikë aktivë; sasia e RAM-it të videosdimensionet fizike të skedes dhe së fundi, prania ose mungesa e ftohjes së pavarur.

Si te montosh skeden video ne kompjuter

Si te montosh skeden video kompjuter

Pasi të keni komponentin që i përshtatet më mirë nevojave tuaja, është koha qe te mesosh se si te montosh skeden video ne kompjuter.

Para së gjithash, kemi disa rekomandime: para çdo gjëje, sigurohuni që të zgjidhni një sipërfaqe pune të qëndrueshme dhe mjaft të gjerë, në mënyrë që të mund ta vendosni kasen në një pozicion horizontal, duke minimizuar kështu mundësinë e rënies aksidentale etj.

Gjithashtu, sigurohuni që të veproni në mungesë të rrymës elektrike dhe të keni fikur dhe shkëputur kompjuterin nga korenti per të paktën 15 minuta para fillimit të punës, në mënyrë që ambienti i brendshëm të ftohet siç duhet dhe të arrijë një temperaturë komode.

Së fundi, për të shmangur çdo shkarkim të rrymës së mbetur dhe për të ruajtur integritetin e materialeve metalike të komponentëve të përfshirë, sigurohuni që të veproni duke veshur doreza plastike ose materiale të tjera qe veprojnë si izolues dhe mbrojtje, si për duart tuaja, se sa për motherboard dhe skeden video.

Nëse nuk ndiheni mjaftueshëm të sigurt kerkoni ndihme një miku me aftësi specifike në këtë temë, ose nga një teknik ekspert sepse një gabim montimi mund të rrezikojë funksionimin e duhur të skedes video dhe motherboard.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pas sqarimeve te nevojshme më sipër, mund te futemi konkretisht në punë. Pasi të fikni kompjuterin, të shkëputni furnizimin me energji elektrike dhe të prisni që të ftohet, shkëputni të gjitha kabllot e pasme nga kasa (përfshirë atë të monitorit të lidhur në skeden e vjetër video) dhe vendoseni në sipërfaqen e punës, në një pozicion horizontal, me faqen nga ana në të cilën është instaluar motherboard (zakonisht është e majta, nëse e shikoni kasën nga përpara).

Pasi të jetë bërë kjo, çmontoni panelin anësor të kundërt (të djathtin), në mënyrë që të keni vizion të plotë dhe akses të plotë në të gjithë komponentët e brendshëm të kompjuterit, më pas shkëputni kabllon e energjisë shtese të skedes video (të lidhur me anën e dukshme te saj) dhe duke përdorur një kaçavidë të vogël, hiqni vidën që siguron skeden video në kasë. Zakonisht, ajo ndodhet prapa pjesës metalike që tregon daljet video.

Pasi të jetë hequr vida, hiqni skeden video, duke e ngritur butësisht lart, derisa të humbasë plotësisht kontaktin me folenë PCI-Express. Nëse keni një PC me sistem ftohjeje të lëngshme dhe skeda video është e lidhur me njësinë qendrore të ftohjes, mos harroni ta shkëputni duke hequr dy tubat të bashkangjitur në pjesën e sipërme të skedes video.

Tani mund të vazhdoni me instalimin e skedes se re. Hiqni çdo lloj etikete, plastike ose përbërës tjetër mbrojtës të vendosur te ventilatoret, folete dhe portat e skedes së re video, më pas vendoseni me kujdes brenda kasës, derisa te futet në folene PCI-Express. Në këtë fazë, mbani parasysh që ventilatoret, nëse ka, duhet të orientohen drejt pjeses se poshtme të kasës.

Nëse kompjuteri në zotërimin tuaj ka një sistem të plotë të ftohjes së lëngshme, mos harroni të lidhni njësinë qendrore të ftohjes me foletë e duhura të vendosura, përgjithësisht në pjesën e sipërme të skedes video, nëse është e gatshme.

Tani ju vetëm duhet të vidhosni përsëri vidën e fiksimit të dedikuar për maskën metalike dhe rilidhni kabllon e energjisë ndihmëse në kutinë e duhur, e vendosur në pjesën e dukshme të skedes së re video. Disa njësi të fuqishme të këtij lloji kanë nevojë për jo më pak se dy lidhës ndihmës, hidhini një sy manualit të përdorimit të skedes video për të zbuluar nëse me të vërtetë, ky është rasti për ju.

Si te montosh skeden video kompjuter

Pasi të përfundojë instalimi i njësisë së re video, ju vetëm duhet të mbyllni kasen, duke vidhosur panelin anësor, të rilidhni kabllot e hequra më parë dhe të ndizni kompjuterin. Nisja e parë mund të zgjasë më shumë sesa pritej, pasi sistemi operativ do të njohë skedn video të sapo instaluar si një pajisje të re.

Nëse kompjuteri nuk fillon, duke ju shfaqur një ekran të zi dhe duke lëshuar një sërë sinjalizimesh zanore në dukje të pakuptimta, fikeni atë, shkëputeni nga furnizimi me energji elektrike dhe pasi prisni 15 minuta, hapeni duke ndjekur të njëjtat hapa të parë dhe sigurohuni që që skeda video është futur saktë në folenë PCI-Express. Kontrolloni gjithashtu që kablloja e energjisë ndihmëse të jetë instaluar siç duhet.

Pasi të keni hyrë në sistemin operativ, mund të hiqni driver e vjetër të skedes video dhe të instaloni ato më të fundit të disponueshëm për atë që sapo keni instaluar:

Shënim: nëse e keni instaluar skeden e re video, shtese me ate të integruar tashmë në motherboard, mund të zgjidhni të përdorni njërën në vend të tjetrës duke rregulluar cilësimet e sistemit operativ ose në panelet e menaxhimit të dhëna me driver e GPU. 

Si te montosh skeden video ne laptop

Nëse po mendon se si te montosh skeden video ne kompjuter portativ dmth laptop, atehere duhet t’ju themi se gjërat janë shumë më komplekse. Skedat video të laptopëve, madje edhe ato diskrete (dmth. të shtuara në modulin e integruar në CPU), ngjiten në sipërfaqen e motherboard, kështu që ato nuk mund të hiqen ose zëvendësohen lehtë.

Megjithatë, disa laptop kanë slot të jashtem për instalimin e skedave video të dedikuara, megjithatë ndeshja me një pajisje të tillë është mjaft e rrallë.

Prandaj, meqenëse skedat video të laptopeve nuk janë të lëvizshme, do t’ju duhet të kryeni përditësimin eventual duke përdorur një zgjidhje shumë të ndryshme nga ajo te para më parë, domth përfshin blerjen e një kase për skedat video të jashtme.

Ato jane të pajisura me slot PCI-Express të përgatitura për t’u lidhur me skedat video klasike, janë të pajtueshme me të gjithë laptopët e pajisur me një portë Thunderbolt 3. Këto porta duken shumë të ngjashme me portat USB 3.1 C dhe identifikohen nga një simbol rrufeje.

Megjithatë, përpara se të vazhdojme, duhet t’ju bëj të vetëdijshëm për një detaj shumë të rëndësishëm: shumë njësi video të jashtme funksionojnë, duke dhënë rezultate të dukshme, vetëm me disa programe dhe lojëra, me të cilat ato janë zyrtarisht të pajtueshme. Merrni parasysh këtë informacion kur blini nje te tille.

Për më tepër, për të qenë në gjendje të zbatoni një zgjidhje të tillë, do t’ju duhet një monitor i dytë për t’u lidhur me skeden video të jashtme, pasi kjo e fundit nuk është në gjendje të drejtojë sinjalin e marrë nga procesori drejt ekranit të integruar në laptop.

Nëse laptopi juaj është i pajisur me një portë Thunderbolt 3 dhe tashmë keni marrë gjithçka që ju nevojitet, mund të instaloni lehtësisht skeden e re video. Futni skeden e re video brenda kutisë dhe lidheni atë me folenë PCI-Express që ndodhet brenda saj, pastaj lidhni laptopin me kutinë e jashtme duke përdorur një kabllo Thunderbolt 3 prej 40 Gbps. Nëse nuk përfshihet në paketën e shitjes së përshtatësit, mund ta bleni.

Pasi të finalizohet lidhja, instaloni driver e dhënë dhe kur të keni mbaruar, lidhni një monitor të jashtëm me këtë të fundit duke përdorur portën që i përshtatet më së miri kasës tuaj (HDMI, DisplayPort, etj).

Pasi të bëhet kjo, ndizni monitorin dhe filloni lojën ose programin e interesit tuaj direkt nga laptopi. Ai do të përdorë CPU-në, RAM-in, hard diskun dhe motherboard-in e laptopit për shkëmbimin dhe përpunimin e të dhënave, ndërsa për llogaritjet video do të përdorë skeden video te futur në kasë.