Si te mbyllesh app ne telefon Android

Si te mbyllesh app ne telefon Android

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te mbyllesh app ne telefon Android. Normalisht kur ndaloni së përdoruri një aplikacion në telefonin tuaj Android, shtypni butonin Home. Ne fakt, në këtë mënyrë aplikacionet nuk mbyllen plotësisht, ato vendosen në stand-by/pritje. Për të mbyllur aplikacionet në Android, duhet të hapni menunë multitasking dhe duhet të mbyllni me forcë aplikacionet. Në rastin kur shtypni butonin home, aplikacionet mbeten të ngarkuara në memorien RAM, ndersa kur mbyllen plotësisht RAM-i clirohet.

Mbyllja me force e aplikacioneve duhet të kryhet vetëm nëse është rreptësisht e nevojshme, d.m.th. kur aplikacionet ndalojnë së punuari siç duhet. Si rregull, sistemi operativ menaxhon në mënyrë autonome aplikacionet dhe çliron automatikisht RAM-in duke ndjekur një renditje përparësie, d.m.th. duke favorizuar ato qe kryejnë monitorim të sistemit. Per artikullin eshte perdoruar nje telefon me Android 10, por udhezimet jane te vlefshme edhe per versione te tjera.

Permbajtja

Si te mbyllesh app ne telefon Android

Si te mbyllesh app ne telefon Android

Siç e keni vënë re me siguri, smartphone juaj ka tre butona navigimi poshte ekranit, gjithmonë aktivë, të cilët ju lejojnë të ktheheni pas, të ktheheni në Home ose të hapni menunë multitasking. Ndoshta, për të kaluar nga nje app ne tjetren, thjesht përdorni tastin prapa ose butonin Home, i cili ju kthen gjithmonë në ekranin kryesor. Në këtë mënyrë, megjithatë, aplikacionet nuk mbyllen plotësisht, por vazhdojnë të punojnë në sfond dhe konsumojnë burimet e sistemit.

Duke lënë të hapur një aplikacion apo lojë në sfond, kjo e fundit do të vazhdojë të zërë memorien RAM të pajisjes tuaj dhe gjithashtu të konsumojë baterinë, në mënyrë që të jetë gati menjëherë në rast se duhet ta hapni sërish. Në ditët e sotme pothuajse të gjitha pajisjet Android montojnë sasi shumë të larta RAM, të cilat i lejojnë sistemit të jetë në gjendje të menaxhojë më mirë të gjitha proceset e hapura pa ndikuar në performancë. Pra, tani le të shohim se si te mbyllesh app ne telefon Android.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të mbyllur siç duhet një aplikacion në Android, duhet të përdorni menunë multitasking, e aksesueshme duke shtypur butonin e navigimit me një ikone katrori, zakonisht i vendosur në të djathtë, edhe pse nëse në disa pajisje mund të ndryshojë rendi i butonave. Pasi të keni shtypur butonin e katrorit (apo tre vija horizontale), do të hapet menuja në të cilën do të gjeni skedat e ndryshme të të gjitha aplikacioneve të hapura që janë ende duke punuar në sfond.

Nëse keni hapur një aplikacion ose lojë që e dini se nuk do ta hapni së shpejti, thjesht mund ta mbyllni duke zvarritur skedën e tij lart (ose manjtaz, djathtas sipas telefonit). Procesi do të mbyllet, ju mund ta hapni përsëri aplikacionin ose lojën e përfunduar në çdo kohë, por më pas ngarkimi do të jetë pak më i ngadalshëm dhe aplikacioni nuk do ta kujtojë ekranin në të cilin ishte përpara mbylljes, pasi procesi i tij do të rifilloi nga e para.

Nese nuk i vini re tre butonat klasikë të navigimit të telefonin tuaj Android, atehere ka shumë të ngjarë që të keni aktivizuar navigimin me gjeste, të prezantuar me versionet më të fundit të Android. Sidoqoftë, mos u shqetësoni, edhe në këtë rast mund të përdorni lehtësisht menunë multitasking.

Për ta bërë këtë, thjesht duhet të rrëshqitni gishtin nga poshte lart, por do t’ju duhet të mbani gishtin shtypur per disa momente kur te jeni ne gjysmën e ekranit. Keshtu do te hapet menuja multitasking. Më pas mund të vazhdoni të mbyllni aplikacionet duke zvarritur skedën e tyre lart (ose manjtaz, djathtas sipas telefonit). 

Si te mbyllesh app ne sfond ne telefon Android

Si te mbyllesh app ne telefon Android

Përveç mbylljes klasike të aplikacioneve nga menuja multitasking, ka edhe menyra te tjera. Tani le te shikojme se si te mbyllesh app ne sfond ne telefon Android. Kjo procedurë nuk rekomandohet thjesht për mbylljen e një aplikacioni, por duhet të përdoret vetëm kur aplikacioni bllokohet apo nuk punon mire.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Dmth, nese vërtet vëreni probleme serioze, mund të provoni ta mbyllni përgjithmonë aplikacionin në sfond nëpërmjet një mbylljeje të detyruar. Për ta bërë këtë, hapni Cilësimet/Impostazioni, i dallueshëm nga ikona e ingranazhit në Ekranin bazë ose në menunë e aplikacioneve, më pas prekni nje nga artikujt qe mund te shfaqet App/Applicazioni/App e notifiche dhe App/Applicazioni/Info App. Ekrani tjetër do të ngarkojë një listë me të gjitha aplikacionet e instaluara në smartfonin tuaj. Gjithçka që duhet të bëni është të gjeni aplikacionin problematik dhe trokitni lehtë mbi të.

Në ekranin e hapur do të gjeni disa artikuj në dispozicionin tuaj, por në këtë rast thjesht do t’ju duhet të prekni butonin Termina/Arresto/Stop i pranishëm në krye ose në fund të ekranit. Për të konfirmuar operacionin, trokitni sërish butonin Termina/Arresto/Stop. Në këtë mënyrë aplikacioni do të ndërpritet plotësisht, kështu që çdo proces i lidhur dhe ende duke u ekzekutuar, do të zhduket gjithashtu plotësisht.

Tani për të kuptuar nëse ky sistem ka arritur të zgjidhë probleme me aplikacionin,, mjafton të rihapni aplikacionin dhe të vlerësoni funksionimin e tij. Nëse keni ende probleme, ju rekomandojme të vazhdoni me çinstalimin dhe riinstalimin e aplikacionit në fjalë.

Si te hibernosh aplikacionet ne telefon Android

Si te mbyllesh app ne telefon Android

Nese po vini re një konsumim jonormal të baterisë në smartfonin tuaj dhe nga raporti në skedën Bateria te Cilësimet keni vënë re se për të konsumuar shumë energji ka edhe aplikacione dhe shërbime të parainstaluara tashmë në pajisje, të cilat nuk mund të të çinstaluara ose të bllokohen. Kjo ju shqetëson shumë, sepse shpesh e lini telefonin me ekran të fikur dhe kur e merrni mbrapsht vëreni se përqindja e baterisë ka rënë ndjeshëm edhe pse nuk e keni përdorur.

Ekziston një zgjidhje e mundshme për këtë problem dhe quhet hibernimi i aplikacioneve. Duke hibernizuar një aplikacion ose shërbim, ky i fundit nuk do të jetë më në gjendje të fillojë automatikisht, derisa të vendosni ta bëni ju këtë (kështu që kini kujdes mos ta përdorni me aplikacione, të tilla si aplikacionet e mesazheve, të cilat duhet të mbeten aktive për t’ju bërë të merrni njoftimet). Në këtë mënyrë nuk do të shkarkojë baterinë e smartfonit tuaj kur nuk e përdorni.

Atëherë, gjëja e parë që duhet të bëni është të shkarkoni një aplikacion që mund ta kryejë këtë detyrë. Në këtë rast, ju sugjeroj të përdorni Hibernator, i disponueshëm për shkarkim në Play Store. Për ta instaluar, kërkoni në dyqanin e pajisjes tuaj, shtypni ikonën e tij (ose lidheni drejtpërdrejt me linkun e shkarkimit që ju dhashë pak më parë) dhe shtypni butonin Instalo. Aplikacioni është falas, por mbështetet nga disa reklama. Për më tepër, nuk kërkon ilejet e rrënjës/root.

Pasi të instalohet, hapni aplikacionin dhe nga ekrani kryesor dhe do të mund të keni një raport të aplikacioneve të nisura dhe të hibernuara. Për të shtuar një aplikacion në listën e aplikacioneve për hibernim, trokitni lehtë mbi butonin + në fund dhe zgjidhni aplikacionin që dëshironi të shtoni duke vendosur një shenjë kontrolli nga menuja që shfaqet. Për të nisur hibernimin, më pas prekni butonin me ZZZ në të djathtë.

Fatkeqësisht, versioni falas i aplikacionit ju lejon të hibernoni vetëm aplikacionet e instaluara nga përdoruesi dhe jo ato të sistemit. Nëse dëshironi të veproni në aplikacionet e sistemit, do të duhet të blini domosdoshmërisht versionin Pro me çmimin 1.69 euro. Kjo nuk është një shifër e lartë, por këshilla jone është gjithmonë të provoni fillimisht versionin falas për të parë nëse mund të jetë i duhuri për ju.

Si te mbyllesh automatikisht app ne telefon Android

Mbyllja e aplikacioneve në Android është vërtet shumë e thjeshtë, siç ju tregova në kapitujt e mëparshëm, por mund të bëhet e mërzitshme kur ka shumë procese për t’u përfunduar. Megjithatë, nëse doni të mbyllni të gjitha aplikacionet njeheresh dhe jo një nga një, nga menuja multitasking, thjesht mund të prekni ikonën e koshit ose në butonin Fshi të gjitha/Cancella tutto, i cili do të mbyllë të gjitha aplikacionet e hapura në sfond.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Megjithatë, edhe kjo procedurë mund të bëhet e mërzitshme në planin afatgjatë. Nese doni te dini se si të mbyllni automatikisht aplikacionet ne telefon Android, atehere degjoni disa këshilla: sistemi operativ Android mund të menaxhojë automatikisht aplikacionet në sfond dhe t’i mbyllë ato kur të jetë koha e duhur. Mbyllja e vazhdueshme e aplikacioneve edhe mund të ngadalësojë të gjithë sistemin, i cili do të duhet të ngarkojë aplikacionet në memorie çdo herë.

Sidoqoftë, nëse vërtet dëshironi të jeni në gjendje të automatizoni gjithçka, atehere ju këshillojme të përdorni App Terminator, i disponueshëm për shkarkim në Play Store. Për të instaluar atë, kërkoni në dyqanin e pajisjes tuaj, klikoni në ikonën e saj (ose lidhuni drejtpërdrejt me linkun e shkarkimit që ju dhashë pak më parë) dhe klikoni në butonin Instalo. Aplikacioni është falas, por mbështetet nga disa reklama.

Pasi të hapet, gjithçka që duhet të bëni është të shtypni tre pikat lart djathtas dhe trokitni lehtë mbi artikujt Cilësimet/Impostazioni dhe Mbyllja automatike/Chiusura automatica. Këtu mund të vendosni një kohëmatës, pas së cilës aplikacionet do të mbyllen automatikisht, por mund të vendosni edhe ta vendosni në 0, në mënyrë që sapo aplikacioni të përfundojë në sfond, të mbyllet automatikisht.