Si te gjesh nje telefon te vjedhur

Si te gjesh nje telefon te vjedhur

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te gjesh nje telefon te vjedhur. Ne fakt, nese nuk dini se ku ka perfunduar telefoni juaj, të gjithë telefonat inteligjentë kanë një shërbim kundër vjedhjes dhe për gjetjen nga distanca, i cili, nëse është aktivizuar më parë, mund të zgjidhe kete situate.

Domethene, nese nuk ka kaluar shumë kohë që nga vjedhja e telefonit tuaj, mund të jeni ende në gjendje ta gjeni duke përdorur zgjidhjen kundër vjedhjes të integruar në të. Me poshte do ju tregojme se si te veproni ne Android dhe ne iPhone.

Permbajtja

Si te gjesh nje telefon te vjedhur

Tani le të shohim se si te gjesh nje telefon te vjedhur, përmes shërbimeve anti-vjedhje të integruar brenda tij. Suksesi i procedurës kërkon që sherbimi anti-vjedhje te jete aktivizuar paraprakisht, dhe telefoni të jetë i ndezur, i lidhur me internetin dhe me GPS aktiv.

Si te gjesh nje telefon te vjedhur: Android

Si te gjesh nje telefon te vjedhur

Shërbimi anti-vjedhje i Google i integruar në telefonat inteligjentë Android është Gjej telefonin tim/Trova il tuo telefono/Find your phone, i cili pasi aktivizohet, ju lejon të zbuloni pozicionin e tij nga çdo pajisje tjetër, përmes llogarisë së lidhur të Google/Gmail.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta aktivizuar, hapni menunë e Cilësimeve/Impostazioni duke trokitur në ikonën e ingranazhit që ndodhet në ekranin bazë ose në listën e aplikacioneve, më pas shtypni Siguria dhe vendndodhja/Sicurezza e posizione, pastaj artikullin Gjeolokacioni/Geolocalizzazione (ndryshe kerkoni fjalen Geolocalizzazione ne shiritin e kerkimit qe shfaqet siper, pasi futeni te cilesimet/rrota e ingranazhit te telefonit) dhe në ekranin që hapet, kontrolloni që opsioni të jetë aktivizuar. Nëse jo, shtypni levën përkatëse për ta zhvendosur në ON.

Në disa pajisje, veçoria mund të gjendet te Siguria dhe privatësia/Sicurezza e privacy > Shërbimet e vendndodhjes/Servizi di localizzazione. Nëse keni vështirësi për ta gjetur, mund të kërkoni localizzazione në menu. 

Pas kësaj, hapni menynë Cilësimet/Impostazioni > Siguria/sicurezza (ose Siguria dhe vendndodhja/Sicurezza e posizione) > Google (ose Cilësimet/impostazioni > Google > Siguria/Sicurezza) dhe kontrolloni që artikulli Gjej pajisjen time/Trova il mio dispositivo të jetë aktivizuar. Nëse nuk është, aktivizojeni ju.

Tani kontrolloni që të paktën një llogari Google/Gmail të jetë konfiguruar në pajisje. Shkoni te menuja Cilësimet/impostazioni > Google (ose Cilësimet/Impostazioni > Llogaritë/Account > Google): këtu, duke trokitur në adresën e emailit të treguar nën foton e profilit, mund të shihni të gjitha llogaritë e lidhura. Nëse është e nevojshme, klikoni mbi Shto një llogari tjetër/Aggiungi un altro account për të lidhur një llogari të re Google/Gmail.

Tani, ju jeni gati për të gjetur celularin e vjedhur. Lidhu me faqen e internetit te Gjej telefonin tend nga çdo shfletues dhe klikoni butonin Hyr/Accedi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Futni kredencialet e llogarisë Google/Gmail të lidhur me telefonin e vjedhur për t’u identifikuar dhe në ekranin tjetër, do t’ju shfaqet një listë e pajisjeve të lidhura dhe të gjurmueshme. Zgjidhni atë qe doni te gjeni duke klikuar mbi emrin e saj. Nëse nuk shfaqet, fatekeqesisht nuk është e gjurmueshme.

Pasi të keni bërë zgjedhjen tuaj, do të shihni një hartë që tregon pozicionin e telefonit inteligjent, në të cilën gjithashtu mund të hyni drejtpërdrejt nga këtu.

Në këtë pikë, nëse e gjykoni të përshtatshme, mund të vendosni të kontrolloni telefonin inteligjent nga distanca duke e bërë ti bjere zilja, duke e bllokuar (d.m.th. duke vendosur një kod shkyçjeje dhe duke shfaqur një mesazh të personalizuar në ekranin e shkyçjes) ose duke fshirë të gjithë përmbajtjen e tij.

Sidoqoftë, në rastin e fundit, pajisja do të formatohet, të gjitha informacionet e ruajtura në memorie do të fshihen dhe për këtë arsye nuk do të mund ta gjeni më nga distanca. Për të kontrolluar pajisjen tuaj nga distanca, gjithçka që duhet të bëni është të klikoni në butonat e vendosur në pjesën e sipërme majtas të faqes me hartën e Google.

Këshilla jone është të fshini memorien e telefonit tuaj inteligjent (në mënyrë që hajduti të mos mund të marrë informacionin tuaj privat) dhe të kontaktoni autoritetet duke u treguar vendndodhjen gjeografike të pajisjes. Duke vepruar shpejt dhe me shumë fat, ju mund të jeni në gjendje ta rimerrni telefonin tuaj.

Gjej telefonin tim, nuk është i vetmi shërbim kundër vjedhjes i integruar në telefonat inteligjentë Android. Vetë prodhuesit, ofrojnë sisteme specifike me funksionim shumë të ngjashëm dhe të cilët, nëse aktivizohen saktë, mund t’ju ndihmojnë në gjurmimin e telefonit tuaj.

Për të bllokuar një telefon celular Samsung të vjedhur, mund të mbështeteni në shërbimin special të bazuar në Samsung Cloud nëpërmjet faqes zyrtare të internetit.

Në mënyrë të ngjashme, një telefon inteligjent HUAWEI mund të gjendet falë Find Phone, bazuar në HUAWEI Cloud.

Ne një telefon inteligjent Xiaomi mund të përfitoni nga Find Device, i aksesueshëm nëpërmjet Xiaomi Cloud

Ka edhe aplikacione të palëve të treta kundër vjedhjes, të përfshira shpesh në antivirus për Android, që mund t’i instaloni në pajisjen tuaj për ta lokalizuar dhe kontrolluar atë nga distanca.

Si te gjesh nje telefon te vjedhur: iPhone

Si te gjesh nje telefon te vjedhur

Tani le te shikojme se si te gjesh nje telefon te vjedhur iPhone. Ne kete rast ju keni në dispozicion Find my/Dov’è, shërbimin kundër vjedhjes së Apple. Përsëri, duhet të siguroheni që të gjitha veçoritë e nevojshme janë aktivizuar për t’u siguruar që funksionon sherbimi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Prandaj, hapni Cilësimet/Impostazioni (duke shtypur ikonën e ingranazhit të vendosur në ekranin bazë) dhe shtypni emrin tuaj. Nëse nuk është lidhur asnjë llogari iCloud, identifikohuni duke zgjedhur seksionin e duhur në krye.

Tani trokitni lehtë mbi Find My/Dov’è> Gjej iPhone tim/Find my iPhone/Trova il mio iPhone në menu. Nëse çelësi që korrespondon me opsionin Find My iPhone/Trova il mio iPhone nuk është vendosur në ON, aktivizojeni duke e shtypur.

Më pas bëni të njëjtën gjë për opsionin Dërgo vendndodhjen e fundit/Invia ultima posizione, i cili do t’ju lejojë të zbuloni vendndodhjen e fundit të njohur të iPhone edhe nëse bateria mbaron.

Aktivizoni gjithashtu opsionin Rete Dov’è/Where is Network i cili do t’ju lejojë të gjeni vendndodhjen e iPhone edhe kur është i fikur (nëpërmjet rrjetit AirTag që ju lejon të lokalizoni pajisjet Apple nëpërmjet pajisjeve të tjera Apple qe ndodhen pranë), nëse është i pajisur me iOS 15 ose version më të ri.

Më në fund, kthehuni te menuja Cilësimet/Impostazioni dhe shtypni artikujt Privatësia/Privacy > Vendndodhja/Localizzazione. Përsëri, zhvendoseni çelësin që korrespondon me opsionin Vendndodhja/Localizzazione në ON, nëse nuk është tashmë.

Tani mund të lidheni me faqen e internetit iCloud. Hyni me ID-në tuaj të Apple (i njëjti që eshte lidhur me iPhone e vjedhur) dhe klikoni në ikonën Gjej/Find/Trova iPhone që ndodhet poshte djathtas.

Në faqen që hapet, shkruani fjalëkalimin tuaj të Apple ID nëse kërkohet dhe pasi të jetë ngarkuar harta, zgjidhni emrin e iPhone nga menuja rënëse Të gjitha pajisjet/Tutti i dispositivi qe ndodhet në krye. Brenda pak sekondash, nëse telefoni është i arritshëm, duhet të shihni vendndodhjen e tij gjeografike.

Pra, kaloni te menuja e vendosur lart majtas dhe zgjidhni nëse do të bëni që iPhone të lëshojë një tingull, nëse do të aktivizoni modalitetin e humbur/modalità smarrito (në të cilin pajisja është e kyçur me një kod dhe shfaq një mesazh të personalizuar në ekranin e saj të kyçjes) ose nëse do të inicializohet duke i fshirë të gjitha të dhënat e pranishme në memorien e tij. Duke përdorur funksionin e fundit, iPhone nuk do të jetë më i lokalizueshem nga distanca.

Si te gjesh nje celular te vjedhur: qe eshte i fikur

Si te gjesh nje telefon te vjedhur

Nëse telefoni juaj eshte vjedhur, ka shumë të ngjarë që ai të jetë fikur, vetëm për ta bërë më të vështirë gjetjen dhe gjurmimin.

Nëse funksioni është i aktivizuar, ruhet gjurma e fundit përpara se telefoni të fiket ose të mbarojë plotësisht bateria i tij. Prandaj, për një smartphone Android që është i fikur, mund të dihet vetëm pozicioni i fundit i zbuluar, i cili do të raportohet në hartën e shërbimit kundër vjedhjes.

IPhone me iOS 15 dhe versione me te reja, mund të gjurmohen edhe nëse fiken, nepermjet pajisjeve te tjera Apple falë komunikimit Bluetooth me konsum të ulët (e njëjta teknologji mbi të cilën bazohet funksionimi i AirTags).

Nese eshte, do të funksionojë edhe në këtë rast, nëse i keni aktivizuar saktë të gjitha shërbimet e vendndodhjes (veçanërisht opsionin Where is Network/Rete Dov’è).

Si te gjesh nje celular te vjedhur: permes kodit IMEI

Si te gjesh nje telefon te vjedhur

Nese përpjekjet tuaja për të gjetur celularin e vjedhur me mjetet që sugjerova nuk kanë qenë të suksesshme, atehere mund të provoni për herë të fundit duke përdorur kodin IMEI (ose International Mobile Equipment Identity) që e identifikon atë.

Fatkeqësisht, kjo nuk është e mundur qe te behet nga ju personalisht. Ajo që mund të bëni me IMEI, nëse keni ndërmend të blini një celular të përdorur, është të kontrolloni nëse është i vjedhur. Pasi të keni kontrolluar kodin, mund të siguroheni për këtë falë shërbimeve të disponueshme falas në internet si International Numbering Plans ose ImeiPro. Mjafton te futni kodin dhe te prisni per ndonje rezultat nese ka.

Cfare te besh kur te kane vjedhur telefonin

Edhe pse vetëm IMEI nuk mjafton për të gjurmuar një smartphone të vjedhur, është e një rëndësie thelbësore të vazhdoni me raportimin e vjedhjes dhe më pas të kontaktoni operatorin tuaj të telefonit për të bllokuar pajisjen dhe skeden SIM. Duke e bllokuar atë, pajisja pengon aksesin në rrjet, e cila bëhet kështu e papërdorshme në të gjithë territorin kombëtar.