Si funksionon / perdoret uTorrent

Si funksionon / perdoret uTorrent

uTorrent eshte një program shumë i famshëm për shkarkimin e filmave, muzikës, lojërave dhe programeve nga rrjeti BitTorrent. Nese nuk dini se si funksionon/perdoret uTorrent, ketu jeni ne vendin e duhur per te mesuar gjithcka mbi të.

Gjithcka qe duhet te beni eshte te keni parasysh disa disa këshilla thelbësore për të instaluar programin, ta konfiguroni në mënyrë korrekte dhe pastaj te shkarkoni file nga rrjeti BitTorrent në mënyrë të sigurt. Në fillim mund t’ju duket e veshtire procedura qe duhet ndjekur por si perfundim eshte e realizueshme nga te gjithe me pak perkushtim.

Permbajtja

Si te shkarkosh uTorrent

Para se të flasim se si funksionon/perdoret uTorrent, duhet të shkarkoni programin në kompjuterin tuaj dhe ta instaloni. Ekzistojnë dy versione të uTorrent: një falas i mbështetur nga reklamat (qe duhet te shmangen gjatë instalimit) dhe një me pagesë që kushton 19,95 dollarë në vit dhe përveç që nuk përfshin reklama, gjithashtu ofron streaming të menjëhershëm të torrent dhe mbrojtje automatike nga viruset dhe malware. Nëse jeni të interesuar vetëm për heqjen e reklamave, ju gjithashtu mund të zgjidhni një abonim prej 4.95 $/vit.

Ne përgjithësi, për të përdorur softuer për rrjetin Torrent është e këshillueshme të aktivizoni një VPN, domethënë një rrjet privat virtual, i cili ju lejon të përdorni rrjetin BitTorrent në mënyrë anonime, duke shmangur gjurmimin nga ISP -të dhe anashkalojnë kufizimet e përgjithshme. Ka shumë zgjidhje VPN në dispozicion, per me shume lexoni udhezuesin tim, VPN me te mira falas.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani per te shkarkuar uTorrent në kompjuterin tuaj, lidhuni me faqen zyrtare dhe klikoni në butonin Scarica/Download uTorrent per Windows dy herë me radhë nëse jeni duke përdorur një PC Windows ose butonin Free Download for Mac/Scarica gratis per Mac (vetëm një herë) nëse jeni duke përdorur një Mac.

Si funksionon / perdoret uTorrent

Kur shkarkimi të ketë përfunduar, nëse përdorni një kompjuter Windows, hapni paketën e instalimit uTorrent (utorrent.exe) dhe klikoni së pari në Po/Si/Yes dhe pastaj në Next/Avanti dy herë me radhë. Prandaj pranoni kushtet e përdorimit të softuerit, duke klikuar në butonin I Agree, vazhdoni duke klikuar në Next dy herë të tjera rresht dhe refuzoni shkarkimin e përmbajtjes promovuese duke shtypur butonin Refuzo ofertën/Decline offer. Së fundi, hiqni shenjën e kontrollit nga artikujt që lidhen me instalimin e programeve shtesë (p.sh. ByteFence) dhe shtypni Next dhe Finish për të përfunduar instalimin.

Si funksionon / perdoret uTorrent

Nëse përdorni Mac, pasi të keni shkarkuar uTorrent nga faqja e tij zyrtare, hapni paketën.dmg që përmban programin, filloni ekzekutuesin uTorrent brenda tij dhe përfundoni konfigurimin duke klikuar me radhë në butonat Apri/Open, Continue, Decline (për të refuzuar përmbajtjen promovuese) dhe Done.

Si funksionon / perdoret uTorrent

Si te konfigurosh uTorrent

Hapi i pare ne rrugen se si funksionon/perdoret uTorrent, eshte konfigurimi i tij. Ne fakt pasi të përfundojë procesi i instalimit, uTorrent automatikisht vendoset si softuer i paracaktuar për shkarkimin e skedarëve nga rrjeti BitTorrent. Kjo do të thotë që ju mund të filloni ta përdorni menjëherë për të shkarkuar filma, albume muzikore, aplikacione, etj nga rrjeti BitTorrent. Por së pari ka disa hapa që duhet të bëni për të lejuar që programi të funksionojë në maksimum, domethënë të shkarkohet me shpejtësinë më të madhe të mundshme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Te hapesh porten uTorrent në ruter

uTorrent duhet të konfigurohet në ruter për të punuar siç duhet. Ndaj shkoni te cilësimet/impostazioni/settings e programit duke zgjedhur artikullin e duhur të vendosur në menunë Opsionet/Options/Opzioni, zgjidhni artikullin Connection/Connessione nga shiriti anësor i majtë dhe shënoni vlerën që është pranë Porta usata per le connessioni in entrata (në dritaren që hapet).

Si funksionon / perdoret uTorrent

Nëse jeni duke përdorur një Mac, për të gjetur numrin e portes të përdorur nga uTorrent për lidhjet hyrëse, shkoni te menuja uTorrent > Preferenze te programit dhe zgjidhni skedën Network. Vlera për të cilën jeni të interesuar është ajo e treguar pranë Porta TCP in ingresso.

Si funksionon / perdoret uTorrent

Tani vjen pjesa pak më e vështirë: duhet të futeni ne panelin e konfigurimit të router-it tuaj. Nëse nuk dini si ta bëni, hapni shfletuesin që përdorni zakonisht për të lundruar në internet (p.sh. Chrome ose Firefox) dhe shkruani ne shiritin e kerkimit nje nga keto adresa IP, provojini te dyja nese nevoitet, 192.168.1.1 ose 192.168.0.1 pastaj shtypni enter ne tastiere. Nëse asnjëra prej adresave nuk funksionon, atehere lexoni udhezuesin tim, si te gjesh adresen IP te router.

Pasi të vendoset lidhja me ruterin, futuni ne panelin e konfigurimit të pajisjes duke shtypur kombinimin e kërkuar të username dhe password (duhet të jetë admin/admin ose admin/password nëse nuk e keni ndryshuar). Pastaj kërkoni funksionin relativ inoltro delle porte ose virtual server dhe krijoni një rregull të ri (ose një virtual server te ri) duke përdorur të dhënat e mëposhtme.

  • Porta iniziale e Porta finale (ose Porta interna e Porta esterna): në këto fusha duhet të futni numrin e portes të përdorur nga uTorrent për të marrë lidhjet hyrëse te cilen e shenuat me siper.
  • IP destinazione (ose Indirizzo IP server): këtu duhet të futni adresën IP lokale të kompjuterit në të cilin keni ndërmend të përdorni uTorrent. Nëse nuk e dini se cila është adresa IP lokale e kompjuterit tuaj, mësojeni duke ndjekur udhezuesin tim, si te gjesh adresen IP (pastaj shkoni ne seksionin, si te gjesh adresen IP lokale dhe zgjidhni sistemin operativ qe perdorni ne kompjuter).
  • Tipo porta (o Protocollo): këtu duhet të vendosni vlerën “TCP”.
  • Nome: në këtë fushë duhet t’i caktoni një emër sipas preferencës suaj rregullit që po krijoni në ruter (p.sh. uTorrent).

Si funksionon / perdoret uTorrent

Siç mund ta keni parë, nuk kam qenë shumë i saktë në udhezimet e mia. Kjo ndodh sepse çdo markë e router ka një panel administrimi të strukturuar në një mënyrë të ndryshme dhe nuk është e mundur të sigurohet informacion i detajuar për të gjitha pajisjet aktualisht në treg. 

Te optimizosh cilësimet e uTorrent

Hapi tjeter per te mesuar se si funksionon/perdoret uTorrent, eshte te optimizosh cilesimet e tij. Pasi të hapni portën e përdorur nga uTorrent në routerin tuaj, duhet të siguroheni që programi të shfrytëzojë plotësisht potencialin e lidhjes tuaj në internet. Për të arritur këtë ju duhet të mbështeteni në funksionin e optimizmit automatik të cilësimeve i përfshir në program.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Falë funksionit të optimizmit automatik, uTorrent mund të testojë shpejtësinë reale të lidhjes në internet dhe të rregullojë parametrat e shkarkimit dhe ngarkimit sipas saj. Në këtë mënyrë, shkarkimet/download do të jenë të shpejta dhe ngarkimet/upload nuk do bejne te pamundur lundrimin në internet.

Për të filluar testin e lidhjes me uTorrent, zgjidhni artikullin Setup Wizard/Configurazione guidata nga menuja Opsionet/Opzioni/Options e programit. Në dritaren që hapet, verifikoni që te kete një shenjë kontrolli pranë artikujve Band dhe Network/Rete, zgjidhni një vend/qytet pranë jush nga menuja zbritëse në krye dhe klikoni në butonin Start/Inizia test.

Si funksionon / perdoret uTorrent

Në fund të testit, nëse gjithçka është në drejtimin e duhur (p.sh. nëse shenjat e kontrollit të gjelbër shfaqen para artikujve të Band dhe Network), uTorrent rregullon parametrat e shkarkimit dhe ngarkimit të tij bazuar në shpejtësinë e lidhjes dhe ju mund t’i ruani të gjitha duke klikuar në butonin Salva & Chiudi. Nëse testet nuk japin rezultate pozitive, futuni përsëri në panelin e administrimit të router-it tuaj dhe kontrolloni që keni vendosur gjithçka në mënyrë korrekte. Gjithashtu, kontrolloni që nuk ka firewall (p.sh. firewall Windows) që bllokojnë uTorrent.

Nëse jeni duke përdorur Mac, më falni, por për fat të keq nuk mund të përfitoni nga veçoria e optimizimit të cilësimeve automatike të uTorrent. Ajo aktualisht është ekskluzive për versionin Windows të aplikacionit. 

Te planifikosh shkarkimet

Hapi tjeter per te mesuar se si funksionon/perdoret uTorrent, eshte te planifikosh shkarkimet. Ne fakt konfigurimi i uTorrent në një mënyrë optimale, mund të sjelle situata në të cilat download ose upload, mund të përfaqësojë një pengesë duke ngadalesuar internetin. Këtu hyn në lojë funksioni i planifikimit.

Si funksionon / perdoret uTorrent

Duke përfituar nga planifikimi i uTorrent (i arritshëm nga Opzioni > Impostazioni), mund ta vendosni programin në mënyrë që përdorimi i internetit te jetë i kufizuar në kohë ose ditë të caktuara të javës. Konfigurimi është shumë i thjeshtë, thjesht vendosni shenjën e kontrollit pranë artikullit Enable scheduling/Abilita pianificazione dhe përdorni tabelën me ngjyra për të ndryshuar sjelljen e uTorrent në ditë/kohë të ndryshme. 

Si te shkarkosh file me uTorrent

Pika kryesore e temes se si funksionon/perdoret uTorrent, eshte shkarkimi i file nepermjet tij. uTorrent nuk ka një motor kërkimi të brendshëm. Kjo do të thotë që për të gjetur file për t’u shkarkuar duhet të drejtoheni në shërbime të jashtme ku do shkarkoni nje file torrent, i cili do perdoret nga uTorrent per shkarkimin e file tuaj te deshiruar. Më lejoni t’ju tregoj për disa nga më të mirat.

Zooqle

Si funksionon / perdoret uTorrent

Një nga motorët e kërkimit BitTorrent që ju rekomandoj të përdorni është Zooqle, i cili ka nje database plot me file të të gjitha llojeve. Për të kërkuar një file në Zooqle, lidhuni me faqen kryesore të këtij të fundit, shkruani emrin e skedarit që dëshironi të shkarkoni në shiritin e kërkimit dhe shtypni butonin me xham zmadhues.

Pastaj identifikoni rezultatin e kërkimit që ka me shume Peer (me shume ndarje) duke marrë parasysh shiritin e gjelbër nën ikonën e rese, përzgjidhni kartelën e interesit tuaj dhe në faqen që hapet, vazhdoni me shkarkimin/download e file.torrent ose Magnet link relativ te file që keni zgjedhur, duke klikuar në butonat e duhur.

Nëse zgjidhni magnet link, uTorrent do të hapet automatikisht dhe do të fillojë shkarkimin e skedarit të lidhur me të. Nëse shkarkoni një file.Torrent, do t’ju duhet ta hapni me një klik të dyfishtë dhe uTorrent do të kujdeset për të menjëherë.

Për sa i përket performancës dhe sigurisë, nuk ka dallime midis dy mënyrave të shkarkimit, kështu që thjesht zgjidhni rrugën që ju duket më e rehatshme. 

Faqe te tjera Torrent

Nese doni te dini me shume faqe ku te shkarkosh torrent, atehete lexoni udhezuesin tim: site ku te shkarkosh torrent.

Një gjë tjetër: nëse një ose më shumë nga faqet që ju kam raportuar nuk janë të arritshme, provoni të ndryshoni DNS të lidhjes tuaj. Duke ndryshuar DNS dhe duke përdorur serverë ndërkombëtarë, ju do të jeni në gjendje të anashkaloni censurën dhe të shihni faqet e bllokuara në vendin tend. Per te mesuar me shume mbi proceduren lexoni udhezuesin tim: si te ndryshosh DNS.

RSS feed

Ndoshta jo të gjithë e dinë, por uTorrent ju lejon të shkarkoni automatikisht skedarë Torrent të lidhur brenda feed RSS. Kjo do të thotë që, për shembull mund të regjistroheni në feed RSS për një seri televizive dhe të merrni episode të reja automatikisht sapo të ngarkohen në rrjetin BitTorrent.

Për të shkarkuar skedarë përmes feed RSS, duhet të merrni adresën e feed (p.sh. përmes faqeve si ShowRSS për seritë televizive), pastaj duhet të hapni uTorrent, pastaj hapni menunë File > Aggiungi/Add sorgente RSS (lart majtas) dhe duhet të ngjitni adresën e feed në dritaren që hapet.

Si te përdoresh uTorrent në Android

Tani le te shikojme se si funksionon/perdoret uTorrent ne Android. Ekziston një variant i uTorrent për telefonat dhe mund te shkarkohet falas nga Play Store.

Në fund të shkarkimit, përdorni xham zmadhues të vendosur në të djathtën e sipërme për të kërkuar file.torrent për shkarkim (do të kryhet një kërkim i thjeshtë në Google), shtyp butonin e shkarkimit dhe zgjidhni uTorrent si aplikacionin në të cilin do të hapet linku. 

Alternativa për uTorrent

Versioni falas i uTorrent është plot me reklama dhe përmbajtje promovuese qe duhen shmangur gjatë instalimit. Nëse kjo s’ju pelqen, dijeni se ka disa zgjidhje alternative shumë të vlefshme që mund t’i konsideroni dhe përdorni në vend të uTorrent.

  • qBitTorrent: eshte një program i shkëlqyeshëm falas dhe me burim të hapur. Një nga alternativat më të mira për uTorrent, gjithashtu sepse punon në të gjitha sistemet kryesore operative të kompjuterit (Windows, macOS dhe Linux) dhe përfshin të gjitha funksionet e uTorrent. Gjithashtu ju lejon të kërkoni skedarë në rrjetin BitTorrent falë një motori të përshtatshëm kërkimi të brendshëm. 

  • Transmission: eshte një kclient BitTorrent thelbësor, i përshtatshëm dhe me burim të hapur që funksionon në të gjitha sistemet kryesore operative të kompjuterit: Windows, macOS dhe Linux. E rekomandoj vetëm nëse përdorni Mac (në Windows dhe Linux ka alternativa më të mira). Nuk përfshin të gjitha tiparet e uTorrent, por është shumë i shpejtë dhe funksionon shkëlqyeshëm. 
  • Deluge: eshte një client tjetër falas, me burim të hapur dhe me shumë platforma. Vjen me shumë karakteristika të lezetshme dhe padyshim që ia vlen të provohet.
  • Flud: një client i shkëlqyeshëm BitTorrent për Android.