Si te ftohesh laptopin

Nese ndodh qe laptopi te fiket paparitur, apo ventilatori ti punoj me shpejtesi te madhe atehere ka mundesi qe pajisja juaj nxehet shume gjate punes. Ventilatori dhe fikja automatike, jane mekanizmi vetembrojtes i laptopit, ne rastet kur temperatura e tij arrin vlera kritike. Atehere per kete arsye ne kete udhezues do te flasim se si te ftohesh laptopin, duke u perpjekur ti gjejme zgjidhje problemit tuaj.

Në rreshtat e mëposhtëm do te tregoj disa praktika që mund të jenë shumë të dobishme për të qenë në gjendje qe te ftohesh laptopin. Padyshim mos prisni mrekulli! Më lejoni të shpjegoj: nëse fikja e papritur e kompjuterit diktohet nga shkaqe të tjera, për shembull nga një përbërës i brendshëm i prishur, zgjidhjet që do sugjeroj nuk do të jenë të dobishme. Në çdo rast te provosh nuk bën dëm.

Të gjitha operacionet që do sugjeroj të kryeni nuk janë të komplikuara për t’u zbatuar në praktikë, por ato kërkojnë një vëmendje dhe kujdes gjithesesi.

Permbajtja

Fshi pluhurin

Ne kete udhezuesh ku do flasim se si te ftohesh laptopin, zgjidhja e parë që ftoj të provosh për të qenë në gjendje ti ulesh temperaturen laptopit eshte ti fshish pluhurin që mund te jete grumbulluar brenda tij. Veçanërisht në afërsi të ventilatorëve dhe hapesirave ku kalon ajri i tyre. Pluhuri i tepërt, në fakt, mund të krijojë pengesa që mund të parandalojnë ajrosjen korrekte dhe për pasojë, mund ta çojnë laptopin në mbinxehje.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Megjithatë, për të kryer këtë operacion ju nevojiten pajisjet e duhura, ato që gjeni të treguara më poshtë. 

  • Një leckë me mikrofibra
  • Një bombel me ajër të kompresuar
  • Një fshesë pluhurash me bateri
  • Një kaçavidë
  • Një furçë me fije natyrale
  • Disa cotton fioc (shkopinj pambuku per veshet)

Pasi të keni gjetur gjithçka që ju nevojitet, fikeni laptopin plotësisht, duke e hequr nga priza elektrike në të cilën është lidhur dhe hiqni baterinë nga ndarja e tij (padyshim nëse është një bateri e lëvizshme). Mos harroni gjithashtu të shkëputni të gjitha pajisjet e lidhura me laptopin (miun, hard disk te jashtem, USB, etj).

Vazhdoni duke vendosur grykën e fshesës ne vendin e hyrjes së ajrit dhe në të njëjtën kohë, futni ajer te kompresuar në vendin ku ajri normalisht del. Duke bërë këtë, duhet të jesh në gjendje të heqesh pluhurat e mbledhur brenda rrjetit uljes së nxehtësisë dhe ti shtysh ato drejt fshesës me korrent. Ju lutem vini re se drejtimi i fluksit të ajrit eshte i anasjellte qëllimisht, sepse nëse nuk do të ishte kështu, disa grumbullime pluhuri nuk do të ishin në gjendje të kalonin përmes daljes.

Pastaj, fryni me bomblen e ajrit të kompresuar në thithjet e ajrit (ato duhet të vendosen anash, në fund të kutisë së kompjuterit ose poshtë saj) në mënyrë që të hiqni të gjitha mbetjet e pluhurit. Në fund, ferkojeni leckën me mikrofibër përgjatë anëve të laptopit në mënyrë që të hiqni pluhurin e mbetur.

Nëse dëshironi, gjithashtu mund ta “çmontoni” laptopin në mënyrë të tillë që të kryeni një pastrim edhe më të plotë direkt nga brenda, ku ndodhen ventilatoret. Për ta bërë këtë, sigurohuni që kompjuteri është fikur për ca kohë (përndryshe, përbërësit e brendshëm mund të jenë akoma të nxehtë dhe ju mund të rrezikoni të digjeni vetë kur të bini në kontakt me ta) dhe që te jete plotësisht i shkëputur nga priza dhe se të gjitha pajisjet e lidhura me te, te jene hequr.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pastaj vazhdoni duke vendosur laptopin tuaj në një sipërfaqe të sheshtë, kthejeni atë, lokalizoni vidat në pjesën e poshtme dhe duke përdorur kaçavidën, hiqini të gjitha. Fatkeqësisht në këtë drejtim nuk mund të jem më i saktë pasi çdo markë dhe model ka karakteristikat e veta.

Sidoqoftë, nëse keni nevojë për më shumë detaje, mund të provoni t’i hidhni një sy manualit të përdorimit të kompjuterit tuaj ose mund të konsultoheni me seksionin kushtuar ndihmës së prodhuesit të së njëjtës ne internet. Ju gjithashtu mund t’ju ndihmojnë me mijëra udhezime video në YouTube te cilat në shumicën e rasteve janë shumë te qarta.

Me kompjuterin e çmontuar, vazhdoni të hiqni të gjithë pluhurin që gjeni brenda, veçanërisht atë rreth ventilatoreve, duke përdorur furçën dhe duke ndihmuar veten me shkopinjte e pambukut. Përpiquni të jeni sa më delikatë! Përfundimisht, në qoshet më të vështira për tu arritur mund të hiqni papastërtitë me bomblen e ajrit të kompresuar, por mos harroni të mbani ventilatorin me kaçavidë, për të parandaluar që rryma e ajrit ta dëmtojë atë.

Sapo pastrimi të ketë përfunduar, mbertheni pjeset, ndizni kompjuterin dhe menjëherë duhet të vëreni përmirësime!

Perdor nje baze ftohese

Një sistem tjetër i shkëlqyeshëm se si te ftohesh laptopin, dhe që nuk kërkon aftësi të veçanta teknike dhe humbje kohe, por që do të ishte e preferueshme (por jo e detyrueshme), eshte perdorimi i nje baze ftohese. Kjo mundesi mund të konsiderohet pasi të hiqni pluhurin dhe papastërtitë nga kompjuteri dhe nuk shikoni ndryshime.

Bazat e ftohjes janë baza metalike ose plastike të pajisura me një ose më shumë ventilatore mbi të cilët duhet të vendoset laptopi për të lehtësuar ventilimin dhe për të zvogëluar temperaturën e tij të brendshme. Në përgjithësi per te punuar ato lidhen me një kabëll USB me vetë kompjuterin.

Ju mund të gjeni modele të ndryshme, personalisht unë rekomandoj ato me dy ventilator. Ato mund ti gjeni në internet, për shembull në Amazon ose eBay, dhe në dyqanet e pajisjeve elektronike. Çmimi mesatar është rreth 20.00 euro por gjithashtu mund të jetë më i lartë ose më i ulët në varësi të modelit të zgjedhur.

Nëse nuk do të shpenzosh asnjë qindarkë, por kujdes, nuk mund te siguroj se do të zgjidhesh problemin, mund të përpiqesh te freskosh laptopin duke e ngritur nga sipërfaqa në të cilën normalisht e mbështesni atë, për shembull duke vendosur një paketë cigare bosh nën të. Në këtë mënyrë ju mund të merrni një ajrosje më të mirë të laptopit dhe rrjedhimisht, mund të keni një ftohje më të shpejtë.

Rregullo shpejtesine e ventilatorit

Nje menyre tjeter se si te ftohesh laptopin, konsiston ne perdorimin e disa programe speciale të dobishme për monitorimin e temperaturave dhe për të rregulluar shpejtësinë e ventilatorëve. Një nga më të famshmit është pa asnjë hije dyshimi SpeedFan.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta përdorur, lidhuni me faqen e shkarkimit te programit dhe shkarkojeni atë në kompjuterin tuaj duke klikuar në lidhjen SpeedFan x.xx që ndodhet në qendër. Pastaj prisni që shkarkimi i softuerit të fillojë dhe të përfundojë. Pastaj hapeni, duke klikuar dy herë mbi skedarin e mare, në dritaren që ju tregohet, klikoni në I Agree, Next, Install e Close për të përfunduar instalimin.

Pastaj hapni SpeedFan dhe klikoni së pari në Po/Yes dhe pastaj në Mbyll/Close për të hyrë në ekranin kryesor te programit. Në këtë pikë, do të gjendeni në prani të një liste të të gjithë përbërësve të kompjuterit (GPU, Hard Disk, Procesoret, etj), me temperaturat relative pranë tyre. Për të rregulluar shpejtësinë e ventilatorit në një mënyrë të tillë që të jeni në gjendje të ftohni laptopin, duhet të vendosni shenjën e kontrollit pranë artikullit Automatic fan speed dhe të prisni që softueri të bëjë punën e tij.

Brenda pak minutash duhet të vëreni një ulje të zhurmës së ventilatorit dhe një stabilizim të temperaturave në nivele të pranueshme. Përndryshe, mund të rregulloni manualisht përqindjet e përdorimit të ventilatoreve të ndryshëm duke përdorur fushat Speed01, Speed02 dhe kështu me radhë, të cilat ndodhen në pjesën e poshtme të majtë (emrat e fushave mund të jenë të ndryshëm në kompjuterin tuaj, në çdo rast vlerat për tu ndryshuar janë ato në pjesën e poshtme të majtë).

Nëse dëshironi të konfiguroni SpeedFan më me hollësi, mund të klikoni në butonin Konfiguro/Configure që ndodhet lart djathtas për të hyrë në panelin e përparuar të cilësimeve të softuerit. Në dritaren që hapet, ju mund të shoqëroni temperaturën që duhet të arrihet nga një përbërës i veçantë i laptopit, me shpejtësinë që dëshironi të kete ventilatori.

Për ta bërë këtë, zgjeroni elementin e përbërësit që dëshironi të shoqëroni me një shpejtësi të ventilatorit (p.sh. Temp1 për CPU) dhe vendosni shenjën e kontrollit pranë Speed01, Speed02 ose Speed03. Pastaj shkoni në skedën Shpejtësitë/Speeds, zgjidhni shpejtësinë që keni shoqëruar me përbërësin e zgjedhur më parë (p.sh. Speed01) dhe vendosni shpejtësitë minimale (Vlera minimale/Minimum value) dhe maksimale (Vlera maksimale/Maximum value) me të cilat ventilatoret duhet të rrotullohen (sa më e lartë të jetë vlera, aq më shume zhurme bejne ventilatoret). Operacioni duhet të përsëritet per të gjithë përbërësit dhe shpejtësitë qe deshiron te modifikohen.

Paralajmërim: Përdorimi i SpeedFan ose programeve të tjerë të ngjashëm mund të jetë i dobishëm për ftohjen e laptopit, por është mirë ti përdorni me kujdes dhe mbi të gjitha me ndërgjegje. Përndryshe, mund të dëmtoni seriozisht kompjuterin tuaj!

Masa te tjera te dobishme

Masa te tjera te dobishme se si te ftohesh laptopin, do i gjeni të treguara më poshtë. Ato në përgjithësi duhet të jenë në gjendje t’ju garantojnë rezultate të mira.

  • Përditësoni/azhurnoni/update driver – Driver mund të jenë gjithashtu shkaku i mbinxehjes së laptopit. Prandaj gjithmonë kontrolloni që ato të azhurnohen në versionin më të fundit.
  • Përditësoni/azhurnoni/update BIOS – Një sistem i keq ftohës i laptopit mund të shkaktohet gjithashtu nga BIOS, i cili mund të mos jetë i optimizuar ose të ketë probleme në trajtimin e ventilatorëve. Prandaj sugjeroj që të kontrolloni që versioni BIOS në përdorim në kompjuterin tuaj është i azhurnuar.
  • Minimizoni sforcimet e kompjuterit – Kur temperatura e mjedisit në të cilin ndodhet laptopi është shumë e lartë, siç është në verë, përpiquni të shmangni përdorimin e programeve që sforcojne procesorin dhe mos mbani shumë softuerë hapur njëkohësisht. Për shembull, nëse doni të shikoni një film ndërsa jeni duke shfletuar në internet, ndizni televizorin në vend që të perdorni kompjuterin.

Dhe nëse asnjë nga zgjidhjet e mësipërme nuk ju lejoi të merrni rezultatet e dëshiruara, ka të ngjarë që problemet e perberseve hardware të jenë duke ndikuar në mbinxehjen e laptopit. Në atë rast, unë sugjeroj që të shkoni te një teknik dhe të kontrolloni kompjuterin tuaj para se të jetë tepër vonë.