Si te shpejtosh telefonin Android

Si te shpejtosh telefonin Android

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shpejtosh telefonin Android ne rastet kur eshte i ngadalte ne hapjen e aplikacioneve dhe ne perdorimin e perditshem. Ju mund të përfitoni nga fleksibiliteti ekstrem i sistemit operativ te Google duke identifikuar dhe zëvendësuar aplikacionet qe konsumojne me shume burime në pajisje, apo te perdorni lëshues/launcher të palëve të treta. Do të shpjegojme gjithashtu se si të hiqni nga telefoni juaj të gjitha ato aplikacione që i gjetët të instaluara paraprakisht në të (procedura kerkon leje root), por që vërtet nuk ju nevojiten. Per detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Fshi app dhe skedaret e panevojshëm

Si te shpejtosh telefonin Android

Le të shikojme se si te shpejtosh telefonin Android duke çinstaluar aplikacionet e panevojshme, domethen te gjitha ato aplikacione që zakonisht nuk i përdorni dhe të cilat nëse funksionojnë vazhdimisht, mund të zënë RAM, CPU dhe hapësirë ​​në disk, duke ngadalesuar telefonin.

Për të zbuluar se cilat janë aplikacionet qe konsumojne me shume burime, shkarkoni System Monitor Lite. Është një aplikacion falas që monitoron sistemin në kohë reale dhe ju lejon të zbuloni lehtësisht se cilat aplikacione konsumojnë më shumë RAM ose e mbajnë më shumë procesorin të zënë.

Për ta përdorur, shtypni ikonën e hamburgerit që ndodhet lart majtas, zgjidhni artikullin Top App nga shiriti që shfaqet anash dhe më pas shtypni artikullin RAM ose CPU për të renditur aplikacionet bazuar në konsumin e RAM-it ose të procesorit. Nëse ndër aplikacionet më të mëdha ka disa që nuk ju nevojiten, zgjidhni ato nga lista dhe hiqni nga smartfoni juaj duke shtypur fillimisht butonin Uninstall/Disinstalla dhe më pas OK. Megjithatë mos u përpiqni të hiqni aplikacionet e sistemit (ato që kanë fytyrën e robotit të gjelbër android si një ikonë) sepse mund të komprometoni seriozisht stabilitetin e Android.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Një tjetër aplikacion që mund t’ju ndihmojë të identifikoni aplikacionet që konsumojnë më shumë burime është Watchdog, i cili ndryshe nga System Monitor Lite, duhet të monitorojë vazhdimisht sistemin për të kryer punën e tij.

Pas kontrollit të statusit të Android për disa orë, aplikacioni është plotësisht i aftë të zbulojë sjellje anormale nga ana e aplikacioneve (pra nëse ka një konsum jonormal të RAM-it ose CPU-së) dhe ju lejon të shikoni një listë të aplikacioneve që konsumojnë më shumë CPU. Nëse kete rast ju keshillojme te instaloni Watchdog, përdorni aplikacionin për disa ditë për të parë nëse diçka nuk është në rregull dhe më pas fshijeni atë nga smartfoni juaj për të çliruar burime shtesë të sistemit.

Një tjetër truk që mund ta zbatoni në praktikë për të shpejtuar telefonin Android është të fshini skedarët e panevojshëm në pajisjen tuaj. Le të jemi të qartë, ky nuk është një operacion që përshpejton automatikisht funksionimin e sistemit.

Për të pasur sukses me lehtësi, mund t’i drejtoheni një prej aplikacioneve të shumta për të liruar hapësirën ne paisje. Nëse dëshironi disa këshilla, provoni SD Maid i cili paguhet, por është një nga më të mirat në llojin e tij dhe është i disponueshëm në një version provë falas që ju lejon të provoni efektivitetin e tij. 

Perdor nje launcher me te lehte

Si te shpejtosh telefonin Android

Nese po përdorni një smartphone të pajisur me një version të personalizuar të Android, atehere mund të zëvendësoni lëshuesin/launcher e pajisjes tuaj, dmth. programin që menaxhon ekranin bazë/home të Android, me një alternativë më të lehtë dhe qe konsumon me pak memorie. Më poshtë do të gjeni disa nga më të mirët.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Nova Launcher: Është një nga lëshuesit alternativë më të njohur të momentit. Është i shpejte edhe në telefona më pak të fuqishëm dhe ofron funksione të ndryshme interesante.
  • Smart Launcher: Ky është një lëshues i shkëlqyeshëm alternativ. Është shumë i lehtë dhe i organizon automatikisht aplikacionet sipas kategorisë së tyre.
  • Apus Launcher: Një tjetër lëshues mjaft i lehtë i mbushur me veçori interesante.
  • Action Launcher: Ndoshta ka disa funksione më pak kur krahasohet me Nova (të paktën në versionin e tij bazë), por ka të paktën disa veçori shumë origjinale që e bëjnë atë shumë interesant.

Për të ndryshuar lëshuesin tuaj me një nga aplikacionet e shkarkuar nga Play Store, shkoni te menuja e Cilësimeve/Impostazioni të Android, shtypni Home page/Schermata home dhe vendosni shenjën pranë emrit të lëshuesit që dëshironi të përdorni.

Redukto perdorimin e widget dhe animacioneve

Si te shpejtosh telefonin Android

Tani le te shikojme se si te shpejtosh telefonin Android duke ulur perdorimin e Widget. Ne fakt ato janë të bukura, janë të rehatshme dhe gjithashtu mund të jenë shumë të dobishme. Sidoqoftë, duhet të merret parasysh ana tjetër e medaljes: nëse përdorimi i tyre nuk dozohet në mënyrë inteligjente, ato ngarkojne sistemin. Përdorimi i widget në fakt është paksa si të kesh mini-aplikacione gjithmonë në punë, dhe kjo mund të ketë një ndikim negativ të qartë si në reaktivitetin e pajisjes ashtu edhe në autonominë e saj.

Pra nëse doni të shpejtoni telefonin Android, duhet të fshini të gjitha widget që nuk janë te domosdoshme. Nëse nuk dini si të fshini një widget, mbajeni gishtin të shtypur mbi të për disa sekonda dhe tërhiqeni te ikona Hiq/Rimuovi që shfaqet në krye ose zgjidhni në menynë që shfaqet në ekran dhe hiqeni.

Edhe animacionet mund të ndikojnë në pajisjen tuaj Android duke e ngadalësuar atë. Për të përballuar këtë, së pari mund të rregulloni shpejtësinë e tyre. Nëse jeni duke përdorur lëshuesin/launcher e paracaktuar të Android, mund ta bëni këtë duke shkuar te menuja e Cilësimeve/Impostazioni, duke shtypur Opsionet e Zhvilluesit/Opzioni sviluppatore dhe duke vendosur në 0,5x shkallën e animimit të dritares, shkallën e animacionit të tranzicionit dhe shkallën e kohëzgjatjes së animacionit/Scala animazione finestra, Scala animazione transizione e Scala durata animazione. Nëse nuk e shihni artikullin Opsionet e zhvilluesit/Opzioni sviluppatore në cilësimet e Android, aktivizoni atë duke shkuar te menuja Cilësimet/Impostazioni, duke trokitur Info sul telefono dhe duke shtypur fjalën Numero buid shtatë herë radhazi.

Nëse jeni duke përdorur një lëshues/launcher të personalizuar, duhet të ndiqni procedurën që është më e përshtatshme për të. Për shembull, për Nova Launcher, duhet të shkoni te cilësimet e këtij të fundit duke mbajtur gishtin të shtypur në një pikë bosh të ekranit bazë dhe duke zgjedhur artikullin Cilësimet/Impostazioni që shfaqet në fund, të kaloni te Aspetto, trokitni lehtë mbi Velocità animazioni dhe zgjidhni opsionin që preferoni më shumë (prsh. Më shpejt se drita/Più veloce della luce).

Një tjetër këshillë që do të doja t’ju jepja është të çaktivizoni sfondet e animuara. Wallpaper-ët e animuar janë shumë të bukur për t’u parë, por ato konsumojnë shumë bateri dhe mund të kenë efekte negative në performancën e Android. Për t’i fshirë ato, shkoni te menuja Cilësimet/Impostazioni, shtypni App dhe zëvendësojini ato me sfonde statike përmes seksionit Sfondi, ku mund t’i futeni duke shtypur fillimisht te Cilësimet/Impostazioni dhe më pas te Ekran/Display.

Si te shpejtosh telefonin Android: Hiq malware

Si te shpejtosh telefonin Android

Nese keni ndjekur të gjitha udhëzimet e mësipërme dhe nuk keni arritur ende të shpejtoni telefonin Android, atehere faji mund të jetë ndonjë malware që është vendosur në sistem. Për t’u marrë me këtë, mund të përdorni një antivirus të veçantë për Android dhe të kryeni një skanim të mirë për të eliminuar çdo kërcënim që mund të ngadalësojë sistemin.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ka disa antivirus për Android, me pagesë dhe falas. Rekomandojme Avast i cili është ka edhe versionin falas dhe pasi të instalohet kontrollon automatikisht praninë e malware në smartphone tuaj. 

Si te shpejtosh telefonin Android: Formato telefonin

Kur situata duket vërtet e dëshpëruar, ose kur asnjë nga menyrat e sipërpërmendura nuk mund të përshpejtojë telefonin Android, e vetmja zgjidhje që mund të përdoret është formatimi i pajisjes dhe rivendosja e Android.

Nëse nuk dini si të vazhdoni për të rivendosur sistemin në gjendjen e fabrikës, konsultohuni me udhëzuesin: si te rivendosesh reset telefonin, dedikuar për këtë temë dhe në të cilin ju kam dhënë të gjithë informacionin që të mund ta kryeni këtë operacion pa probleme.

Si te shpejtosh telefonin Android: Instalo nje ROM

Ju gjithashtu mund të shpejtoni telefonin Android duke instaluar një ROM të personalizuar. Rom janë versione të modifikuara të Android që përgjithësisht rezultojnë të jenë më të optimizuar se ato zyrtare dhe që përfshijnë shumë funksione shtesë.

ROM, mbani parasysh këtë, duhet të jene specifike për modelin e telefonit në përdorim dhe për t’i instaluar ato duhet të kryeni operacione të ndryshme: zhbllokoni ngarkuesin/bootloader (softueri që nis sistemin operativ kur telefoni inteligjent është i ndezur), instaloni një Recovery te personalizuar (një softuer i jashtëm i sistemit operativ që ju lejon të kryeni operacione të ndryshme) dhe instaloni ROM-in e personalizuar.

Zbatimi i procedurës në fjalë fshin në mënyrë të pashmangshme të gjitha të dhënat në celular dhe pothuajse gjithmonë çon në humbjen e garancisë. Pra, ndryshe nga të gjitha indikacionet e tjera të mësipërme, instalimi i një ROM me porosi është një operacion që duhet kryer me përgatitjen e duhur dhe me kujdes ekstrem. 

Si te shpejtosh telefonin Android: Fshi bloatware

Duke supozuar se termi bloatware në përgjithësi i referohet të gjithë atyre softuerëve që janë të instaluar paraprakisht në telefon (konsiderohen të padobishëm dhe ndonjëherë edhe të dëmshëm për performancën e pajisjes, nga shumica e përdoruesve), nëse keni lejet e root te telefonit tuaj celular ju mund të vini në praktikë një operacion të shëndetshëm pastrimi për këto të fundit. Duke bërë këtë, ju duhet të jeni në gjendje të përshpejtoni edhe më shumë telefonin tuaj Android.

Për të eliminuar bloatware nga një terminal i rrënjosur/me leje root Android, thjesht instaloni aplikacionin falas të Titanium Backup (i cili është gjithashtu i disponueshëm në një version më të avancuar me pagesë), niseni atë dhe jepni leje root duke shtypur butonin e duhur që shfaqet në ekran. Më pas, shkoni te skeda Backup/Restore, zgjidhni aplikacionin që do të fshihet dhe më pas klikoni Uninstall/Disinstalla dhe Po.

Përpara se të vazhdoni, ju sugjerojme të bëni një kopje rezervë/backup të aplikacioneve që do të fshihen. Ky operacion mund të kryhet edhe me Titanium Backup.