Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Ne telefonat e sotem, sa here qe beni nje fotografi, kordinatat gjeografike te saj ruhen, pervec rasteve qe caktivizohet ky funksion (GPS) nga perdoruesi. Ne kete menyre informacionet mbi vendndodhjen gjenden brenda ne foto dhe mund ti lexoni duke perdorur menyra te ndryshme. Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto, duke perdorur nje harte te Google, online ose me aplikacione te dryshme per android dhe iOS. Gjeni gjithcka me poshte.

Permbajtja

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto: kompjuter

Nese dëshiron te mesosh se si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto nepermjet nje kompjuteri Windows ose Mac, atehere ketu kemi zgjidhjet që mund të bëjnë për ty. 

Nepermjet PC Windows

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Nëse dëshironi të gjeni vendin se ku eshte bere nje foto në një hartë dhe të përdorni një kompjuter të pajisur me Windows, mund të mbështeteni në zgjidhjet e brendshme të sistemit dhe ne aplikacione te jashtme.

Nëse jeni duke përdorur Windows 10 dhe versione të mëvonshme, të tilla si Windows 11, mund të lexoni informacionin gjeografik të përfshirë në foto duke përdorur app Photos/Foto të përfshirë si standart me sistemin operativ. Hapni imazhin e interesit tuaj me app Photos/Foto thjesht duke klikuar dy herë mbi të; nëse kjo nuk ndodh automatikisht, klikoni me të djathtën mbi imazhin dhe zgjidhni artikullin Open with/Apri con> Photos/Foto nga menuja që hapet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani, shtypni ikonën (), lart djathtas dhe zgjidhni artikullin Info sul file nga kutia që hapet (në Windows 10) ose shtypni ikonën (i) në krye (në Windows 11). Në këtë pikë, lëvizni poshtë në fund të kutisë që ju shfaqet dhe do të gjeni të shënuar në hartë vendin ku është bërë fotografia. Duke klikuar dy herë në hartë, gjithashtu mund të zmadhoni dhe të shihni më mirë vendndodhjen ku është shkrepur fotografia.

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Për të gjitha versionet e Windows, mund të përdorni softuerin falas XnView MP. Është një shikues imazhesh pa pagesë që ju lejon të hapni të gjitha formatet kryesore të skedarëve grafikë dhe përfshin një sërë veçorish interesante, duke përfshirë shfaqjen e koordinatave GPS të fotove përmes një harte Google Maps. Theksoj se ky softuer mund të përdoret edhe në macOS dhe Linux.

Për të shkarkuar versionin standart të softuerit për Windows, lidhuni me faqen zyrtare tij dhe klikoni në një nga butonat e vendosur poshte majtaz: Setup Win 32bit nëse jeni duke përdorur një sistem operativ 32-bit ose Setup Win 64bit nëse jeni duke përdorur një nga 64 bit. Kur shkarkimi të përfundojë, hapeni duke klikuar dy herë në file.exe dhe në dritaren që hapet, fillimisht klikoni Po dhe më pas OK. Pranoni kushtet e shërbimit dhe klikoni Next/Avanti (katër herë radhazi), Install dhe Fine për të përfunduar konfigurimin.

Tani gjithçka që duhet të bëni është të hapni me XnView MP foton, vendndodhjen e se ciles deshironi te gjeni, klikoni me të djathtën kudo mbi të dhe zgjidhni Properties/Proprietà nga menuja që shfaqet. Në dritaren që hapet, zgjidhni skedën GPS dhe do të shihni vendndodhjen ku është bërë fotografia në një hartë të Google Maps.

Nepermjet Mac

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Nese perdorni nje Mac, ju gjithashtu mund të përdorni XnView MP dhe të gjeni vendndodhjen në një hartë. Megjithatë ju këshilloj të mbështeteni në Preview/Anteprima i cili tashmë është përfshirë në macOS dhe bën gjithçka që ju nevojitet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Hapni imazhin që dëshironi ti gjeni pozicionin gjeografik me preview/anteprima, duke klikuar dy herë në ikonën e tij, shtypni kombinimin e butonave cmd + i në tastierën Mac (në mënyrë që të shfaqet dritarja detajet e figurës) dhe së pari zgjidhni skeden (i) dhe më pas atë GPS. Kaq ishte.

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Nëse keni ndërmend te gjeni vendin ku eshte bere nje foto qe eshte pjese e Foto (app e parazgjedhur për organizimin e fotografive në Mac, iPhone dhe iPad), ju mund të marrni rezultatin e dëshiruar duke klikuar thjesht dy here mbi pamjen paraprake te fotos dhe duke klikuar në butonin (i) qe ndodhet lart djathtas.

Për më tepër, përmes shiritit të kërkimit që ndodhet në krye mund të gjeni shpejt të gjitha fotot dhe videot e bëra në një vendndodhje specifike (p.sh. duke kërkuar për Tirane do t’ju shfaqen të gjitha fotot dhe videot e bëra në Tirane). 

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto: telefon

Nese dëshironi të përdorni telefonin ose tabletin për të gjetur vendin ku eshte bere nje foto, atehere dijeni se mund të përdorni disa zgjidhje të paracaktuara Android ose iOS/iPadOS ose të mbështeteni në zgjidhje të palëve të treta. Do të gjeni gjithçka me poshte.

Nepermjet telefonit Android

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Për të njohur kordinatat gjeografike/vendndodhjen e një fotografie të bërë në një telefon ose tablet Android, mund të përdorni app te ndryshme. Me i miri është Google Photos/Google Foto, pasi është i parainstaluar në shumicën e pajisjeve android.

Persa i përket Google Photos, gjithçka që duhet të bëni është ta nisni këtë aplikacion përmes ikonës së tij, të gjeni foton që dëshironi të gjeni vendin se ku eshte bere dhe të shtypni ikonën (…) në krye. Duke vepruar kështu, do t’ju shfaqet një seksion i ri me të gjithë informacionin që përmban imazhi, duke përfshirë të dhënat e pozicionit të tij, në seksionin Pozicioni/Posizione.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse nuk është shtuar asnjë informacion për vendndodhjen e fotografisë, shtypni butonin Shto një vendndodhje/Aggiungi una posizione dhe përdorni shiritin e duhur në krye për të shtypur emrin e vendit. Zgjidhni këtë të fundit për të shtuar këtë informacion në foto.

Nese nuk ka Google Photos në telefonin ose tabletin tuaj apo nuk është e mundur të instaloni aplikacionin, atehere mund të mbështeteni edhe te aplikacioni Galeria i parainstaluar në pajisjen tuaj Android. Ajo që duhet të bëni është të nisni aplikacionin e lartpërmendur (emri i tij mund të jetë i ndryshëm në varësi të modelit dhe versionit të Android) dhe trokitni lehtë mbi foton që dëshironi ti gjeni vendin se ku eshte bere.

Tani që fotografia është zmadhuar, rrëshqitni nga lart poshtë për të hapur seksionin e informacionit shtesë, në mënyrë që të mund të lexoni vendndodhjen ku është shkrepur fotografia. Natyrisht, ky operacion mund të jetë i ndryshëm në terminalet e tjerë Android: në disa, thjesht duhet të shtypni ikonën (i) në krye, për të hyrë në seksionin e lartpërmendur ku janë të pranishme të dhënat e pozicionit.

Nepermjet iPhone/iPad

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Edhe iPhone dhe iPad ofrojnë zgjidhje të ndryshme për të lokalizuar pozicionin e fotove. Fillimisht, dua të theksoj se duke hapur aplikacionin Photos/Foto te iOS/iPadOS, duke zgjedhur një foto dhe duke rrëshqitur nga poshtë lart, shfaqet një hartë me vendndodhjen e saktë ku është shkrepur fotografia.

Nëse nuk është kështu, pasi nuk ka vendndodhje, mund t’i shtoni vetë këto të dhëna që mungojnë, falë një funksioni të prezantuar me iOS 15/iPadOS 15, përmes të cilit është e mundur të lexoni dhe modifikoni të dhënat EXIF ​​(përfshirë të dhanat në lidhje me pozicionin). Për ta bërë këtë, pasi të keni rrëshqitur nga poshtë lart, klikoni mbi Shto një vendndodhje/Aggiungi una posizione, kërkoni atë duke përdorur fushën e kërkimit në krye, prekni vendndodhjen e interesit tuaj dhe keni mbaruar. Nëse nga ana tjetër, dëshironi të modifikoni një pozicion ekzistues, thjesht shtypni artikullin Regola që ndodhet në korrespondencë me emrin e vendndodhjes së caktuar aktualisht dhe veproni në të njëjtën mënyrë siç shpjegohet më sipër.

Për më tepër, duke shtypur në ikonën e xhamit zmadhues që ndodhet në krye, mund të kërkoni për të gjitha fotot dhe videot e bëra në një vend të caktuar (p.sh. duke kërkuar për Paris do t’ju shfaqen të gjitha fotot dhe videot e bëra në Paris) dhe duke shkuar te Albumi i aplikacionit Foto dhe duke zgjedhur albumin me titull Vendet/Luoghi, mund të shikoni një hartë ndërvepruese me miniaturë të të gjitha fotove që keni marrë në vendndodhjet e shfaqura në të.

Nëse nuk jeni të kënaqur me aplikacionin Apple Photos, dijeni se ka aplikacione alternative të dobishme që ju lejojnë të identifikoni me saktësi vendndodhjen ku është shkrepur një fotografi. Ndër më të lehtat për t’u përdorur është Photo Investigator i cili ju lejon të analizoni në detaje të dhënat EXIF ​​të fotove të marra me iPhone dhe t’i lokalizoni ato në hartë.

Për të përdorur Photo Investigator, shtypni ikonën e fotografisë në pjesën e poshtme majtas, autorizoni aksesin e saj në listën e iOS dhe zgjidhni imazhin (mund të zgjidhni vetëm ato me ikonën e botës pranë tyre). Në fund, shtypni ikonën e hartës së botës dhe kaq.

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto: online

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Po kërkon te dish se si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto duke e bere kete online, në mënyrë që të mos instalosh ndonjë softuer ose aplikacion në pajisjen tende, atehere mund te perdoresh Geoimgr.comKy është një portal falas online që ju lejon të shikoni të dhënat e vendndodhjes të ruajtura në një foto ose të shtoni të reja.

Për të përdorur këtë shërbim, shkoni në faqen zyrtare të internetit dhe përdorni kutinë në të djathtë për të importuar foton. Duke vepruar kështu, do t’ju shfaqet shënuesi i vendndodhjes në hartë, i cili përfaqëson vendin ku është bërë fotografia. Në rast se dëshironi të ndryshoni këto të dhëna, zhvendoseni shënuesin në një pikë tjetër në hartë, shtypni butonin Write EXIF tag dhe më pas klikoni Shkarko/Download.

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto ne Instagram

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto

Në Instagram mund të gjeni vendndodhjen e imazhit tuaj duke shtuar tag-un e duhur në postime ose histori. Për të kryer këtë veprim në postime, gjithçka që duhet të bëni është të hapni aplikacionin Instagram, të shtypni ikonën + në krye dhe të zgjidhni artikullin Post.

Në këtë pikë, zgjidhni një ose më shumë imazhe, shtypni shigjetën në krye, vendosni ndonjë filtër dhe vazhdoni në ekranin tjetër. Në detajet e postimit, klikoni mbi Shto një vend/Aggiungi un luogo dhe përdorni motorin e kërkimit për të kërkuar një vend qe ta shtoni në postimin tuaj. Pastaj klikoni në ikonën e konfirmimit në krye për të publikuar postimin tuaj.

Nëse po bëni një Story në Instagram, duhet të përdorni ngjitësin/sticker e duhur. Prandaj, pasi të keni nisur Instagramin, trokitni lehtë mbi miniaturën në pjesën e sipërme majtas, zgjidhni foton ose videon për ta publikuar dhe më pas trokitni lehtë mbi ikonën e ngjitëseve/sticker në krye. Identifikoni atë që quhet Vendi/Luogo dhe kërkoni, duke përdorur shiritin përkatës në krye, vendin qe do shtoni. Kur të keni mbaruar, shtypni ikonën > për të publikuar Historinë tuaj.

Si te gjesh vendin ku eshte bere nje foto ne Facebook

Gjithashtu në Facebook, në mënyrë të ngjashme me atë që u pa në kapitullin e mëparshëm kushtuar Instagram-it, është e mundur të shtoni tag-un e vendndodhjes në foto të publikuara në postime dhe në Stories.

Për të kryer këtë operacion me postimet, nisni aplikacionin Facebook dhe prekni fjalën A costa stai pensando?. Në kutinë që ju shfaqet, importoni foton tuaj nëpërmjet butonit Foto/Video dhe më pas shtoni një vendndodhje përmes butonit Regjistrohu. Më pas përdorni ekranin e duhur të kërkimit për të gjetur vendin për t’u regjistruar dhe më pas shtypni butonin Publish/Pubblica për të publikuar postimin tuaj. Procedura e përshkruar deri më tani është e njëjtë edhe nga portali ne internet.

Për të gjetur vendin se ku eshte bere nje foto në Facebook Story, nisni aplikacionin Facebook, shtypni skedën Krijo një histori/Crea una storia dhe importoni një imazh nga galeria. Në këtë pikë, zgjidhni ikonën Stickers/Ngjiteset dhe shtoni tag e quajtur Vendi/Luogo. Më pas kërkoni vendin qe do shtoni dhe më pas shtypni butonin Share/Condividi për të publikuar Historinë tuaj në Facebook.

Si te gjesh vëndin ku eshte bere nje foto ne WhatsApp

Nese dëshironi të provoni të gjeni vendin se ku eshte bere nje foto WhatsApp, atehere dije se ky operacion është i mundur vetëm në Stati/Status që publikon në këtë aplikacion. Prandaj për të filluar, nisni WhatsApp dhe më pas zgjidhni skedën Status.

Në këtë pikë, shtypni butonin Statusi im/Il mio stato dhe shtoni një foto nga Galeria juaj. Pasi të bëhet kjo, shtypni ikonën e emoticonit në krye dhe zgjidhni sticker në lidhje me pozicionin (atë me shënuesin). Më pas përdorni ikonën e xhamit zmadhues në krye për të gjetur vendin për të shtuar në foto dhe më pas trokitni mbi ikonën e aeroplanit për të publikuar statusin tuaj WhatsApp.

Si te gjesh vëndin ku eshte bere nje foto ne internet

Nese dëshironi të gjeni vendin se ku eshte bere një foto që nuk përfshin të dhëna në lidhje me vendndodhjen gjeografike në të cilën është bërë, dije se është një detyrë e vështirë, por jo krejtësisht e pamundur.

Duke përdorur Google Images, mund të jeni në gjendje të identifikoni vendndodhjen gjeografike ku është bërë një foto duke gjetur imazhe të ngjashme me të. Për shembull, nëse fotografia që duhet të gjeni është bërë në një vend ku ka një monument në shumë foto të tjera të disponueshme në internet, Google do të jetë në gjendje ta njohë atë dhe më pas t’ju tregojë se ku është bërë fotografia.

Për të provuar qe të gjeni një foto në Google, lidhuni me faqen kryesore të shërbimit, klikoni në ikonën e kamerës në qendër të ekranit dhe zgjidhni skedën Kërko për një imazh/Cerca un’immagine nga kutia që hapet.

Më pas klikoni në butonin Zgjidhni file/Shfleto, zgjidhni foton qe do lokalizoni dhe prisni që ajo të ngarkohet në internet. Nëse fotografia është e ngjashme me imazhet e tjera në internet, atehere Google mund ta identifikojë përmbajtjen dhe mund t’ju tregojë se ku është marrë.