Si te gjesh kodin PIN te Bluetooth

Nese ke blerë së fundmi një pajisje të re Bluetooth dhe në përpjekje për ta çiftuar me nje telefon, tablet ose kompjuterin tend dhe te është kërkuar të futesh një PIN për të cilin nuk je në dijeni dhe për të cilin nuk ke ide se ku ta gjesh?! Atehere nuk ka problem sepse ketu je ne vendin e duhur per te mesuar se si te gjesh kodin PIN te bluetooth.

Në seksionet vijuese të këtij udhezuaesi, do të shpjegoj se si të gjesh kodin PIN te Bluetooth, për të vendosur lidhjen midis dy pajisjeve. Përkundër asaj që mund të mendoni, kjo është një procedurë shumë e thjeshtë, e cila nuk kërkon asnjë lloj aftësie kompjuterike dhe mund të zbatohet në çdo pajisje: kufje, altoparlantë Bluetooth, mause, tastierë dhe shumë më tepër.

Permbajtja

Si të gjesh kodinPIN te Bluetooth për çiftim

Nuk ka një metodë të vetme për të identifikuar kodin PIN që duhet të përdoret kur çiftoni Bluetooth: gjithçka varet nga lloji i pajisjeve të përfshira në operacion.

Për shembull, shumica e pajisjeve pa ekran (p.sh. altoparlantët, kufjet dhe kufjet Bluetooth) mund të çiftëzohen me smartphone, tableta, kompjuterë dhe pajisje të ngjashme duke futur një PIN gjenerik/te pergjithshem, të vendosur përgjithësisht nga prodhuesi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kodet që përdoren më shpesh të këtij lloji janë 00001111 dhe 1234: nëse një kod nuk funksionon, thjesht provoni tjetrin. Në shumicën e rasteve, PIN-et e sipërpërmendura ju lejojnë të përfundoni procedurën e çiftimit pa ndonjë problem. Në disa raste, pajisjet audio Bluetooth mund të komunikojnë kodin PIN të çiftimit “me zë” pasi të jenë vendosur në modalitetin e çiftimit.

Nëse kodet gjenerike nuk kanë qenë të dobishme për ju që të finalizoni çiftimin dhe vazhdoni të merrni një mesazh në lidhje me PIN-in e pasaktë, mos u dekurajoni: prodhuesi mund të ketë zgjedhur, si një masë sigurie, për të vendosur një PIN të parazgjedhur që nuk është lehtësisht “i gjetshem”.

Ky kod zakonisht tregohet qartë në manualin e udhëzimeve  dhene me pajisjen për t’u ciftuar, në etiketën e shtypur paraprakisht  aplikuar në pajisje ose në paketën e shitjes.

Nese ju nuk keni më paketën e shitjes të pajisjes tuaj apo keni humbur edhe manualin e përdorimit, pa merak se fjala e fundit nuk është thënë ende. Disa prodhues, ju lejojnë të rimerrni udhëzimet e pajisjeve edhe përmes internetit.

Prandaj, qe te gjesh kodin PIN te Bluetooth që do të përdoresh gjatë çiftimit, lidhu me faqen e internetit të prodhuesit të pajisjes që ke në zotërim, shko te seksioni që lidhet me mbështetjen/manualët dhe specifikoni modelin e saktë të pajisjes. Në fund, shkarkoni manualin e udhëzimeve elektronike dhe hidhni një vështrim në seksionin Bluetooth.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në këtë rast, mund të kërkoni informacion nga përdoruesit që kanë përdorur të njëjtën pajisje para jush, ose udhëzime të sakta të dhëna nga asistenca teknike e prodhuesit. Kështu që përpiquni të kërkoni në Google fraza si kodi pin Bluetooth [marka dhe modeli i pajisjes]: me një shans të mirë, një nga faqet e listuara në faqen e parë të rezultateve do të jetë në gjendje t’ju japë përgjigjen që kërkoni.

Nëse pajisjet që po përpiqeni të çiftoni të dy kanë ekrane (p.sh. një smartphone dhe një kompjuter, për shembull), pothuajse me siguri nuk do të keni nevojë të futni asnjë kod PIN, por do të duhet të verifikoni që ato të treguara në dy ekranet përputhen.

Kjo është një masë sigurie, e prezantuar me sistemet operative më të fundit për kompjutera, telefona inteligjentë dhe tableta, e cila lejon që dy pajisje të çiftohen së bashku për të shmangur dyshimet dhe për të eleminuar praktikisht çdo mundësi gabimi: nëse PIN-et e shfaqura janë të ndryshme nuk mund të realizohet ciftimi.

Si të çiftosh pajisjet Bluetooth

Pasi të kem identifikuar PIN-in për t’u përdorur për të vendosur dy pajisje Bluetooth në komunikim me njëri-tjetrin, mendoj se është e drejtë të shpjegoj, në terma të gjerë, mënyrën e vendosjes së komunikimit.

Së pari, duhet të aktivizoni mënyrën e çiftimit/pairing në pajisjen që do të çiftohet (p.sh. kufjet, miun ose tastierën) duke shtypur tastet e duhura: nëse kjo është hera e parë që ndizni pajisjen, modaliteti i çiftimit duhet të vendoset automatikisht.

Nëse jo, thjesht duhet ta ndizni pajisjen duke mbajtur të shtypur butonin e energjisë/power për një kohë të gjatë derisa një drite (p.sh. një ndezje e shpejtë e LED) ose reagimi me zë (p.sh. një zë që lexon PIN-in e parazgjedhur) ju njofton per vendosjen në modalitetin e çiftimit. Përndryshe, mund t’ju duhet të shtypni një buton të veçantë çiftimi ose një kombinim specifik të butonave treguar në manualin e pajisjes.

Pastaj, duhet të përdorni pajisjen për t’u ciftuar me atë në modalitetin e çiftimit, për shembull kompjuterinsmartphone ose tablet dhe të veproni në menutë përkatëse të sistemit për të përfunduar lidhjen. Ja se si të veproni në sistemet operative më të njohura.

  • Windows 10: klikoni me të djathtën në butonin Start (ikona në formë flamuri që ndodhet në këndin e poshtëm të majtë të ekranit), klikoni në artikullin Settings/Impostazioni dhe më pas në ikonën Devices/Dispositivi, e vendosur në dritaren e re që shfaqet. Tani, shtypni artikullin Bluetooth dhe pajisjet e tjera/Bluetooth e altri dispositivi (majtas) dhe lëvizni levën që gjeni në pjesën e sipërme të ekranit për të ndezur Bluetooth dhe për ta bërë pajisjen të zbulueshme. Për të çiftuar një pajisje të re, klikoni në butonin [+] Shto Bluetooth ose pajisje tjetër/Aggiungi dispositivo Bluetooth o di altro tipo, klikoni në artikullin Bluetooth që gjendet në menunë që shfaqet më vonë, shtypni emrin e pajisjes Bluetooth që do çiftohet dhe plotësoni procedurën e hyrjes ose verifikimit të PIN, duke ndjekur udhëzimet e dhëna. Më shumë info këtu.
  • MacOS: Hap System Preferences duke klikuar në simbolin gear vendosur në dok bar, zgjidhni Bluetooth pika në dritaren e propozuar dhe nëse është e nevojshme, shtypni Activate Bluetooth/Attiva Bluetooth, për të bërë te te zbulueshem kompjuterin. Nëse duhet të çiftoni një pajisje të vendosur tashmë në modalitetin e çiftimit, klikoni mbi emrin e saj, pastaj në butonin Çiftëzo/Abbina/Pairing dhe ndiqni udhëzimet shtesë të treguara në ekran, për të futur ose verifikuar kodin PIN të sigurisë.
  • Android: hyni në Cilësimet/Impostazioni/Settings te sistemit operativ, duke trokitur mbi simbolin e ingranazhit vendosur në Ekranin kryesor ose në sirtarin/drawer te smartphone, shkoni te seksioni Pajisjet e lidhura/Dispositivi connessi> Preferencat e lidhjes/Preferenze di connessione dhe zhvendosni levën Bluetooth në ON, për të siguruar që smartphone ose tableti mund të zbulohen. Nëse duhet të çiftoni një pajisje që është konfiguruar tashmë për çiftim, prekni emrin e saj dhe ndiqni udhëzimet që merrni në ekran për të përfunduar lidhjen. 
  • iOS/iPadOS: trokitni lehtë mbi simbolin e ingranazhit në Ekranin Kryesor ose në listen me app, për të hapur cilësimet/impostazioni/settings e iPhone ose iPad, prekni artikullin Bluetooth dhe nëse është e nevojshme, kaloni te ON çelësi i vendosur lart, për ta bërë pajisjen të zbulueshme. Tani, për të vendosur lidhjen me një pajisje të vendosur më parë për çiftim, trokitni lehtë mbi emrin e saj dhe përfundoni procedurën e lidhjes, duke ndjekur udhëzimet që merrni në ekran.
  • Smart TV– hyni në menunë e TV, hap ekranin Bluetooth dhe vazhdoni nga atje. 

Ketu mund te gjeni paisje te ndryshme Bluetooth dhe te shikoni mendimet e njerezve per to, apo cilesine dhe perdorimin e tyre ne seksionin reviews/recensioni.

 

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web