Si te bllokosh nje telefon te vjedhur

Nese ju vjedhin telefonin, dëmi i shkaktuar eshte shume i madh dhe kjo, jo vetem per vleren ekonomike, por edhe per te gjitha informacionet te cilat do ti humbni. Tani, nese mundesia per ta gjetur telefonin eshte e vogel, atehere mund te mesosh se si te bllokosh nje telefon te vjedhur, me qellim qe telefoni yt mos te funksionoje më.

Per te realizuar kete qellim, mund te perdorni funksionin e bllokimit te nje telefoni te vjedhur nga distaca, e perfshire si standart ne telefonat e sotem inteligjent dhe mbi te gjitha, mundësinë për të kërkuar bllokimin e pajisjes në rrjetin kombëtar celular duke ndaluar kodin e tij IMEI, domethen 15 shifrat që e identifikojne atë.

Një operacion tjetër shumë i rëndësishëm që duhet kryer është bllokimi i kartës SIM të telefonit tuaj. Në këtë mënyrë, shmangen përdorimet e papërshtatshme të linjës dhe mbi të gjitha, është e mundur të kërkohet një kartë e re duke mbajtur te njejtin numer. Me poshte do gjeni te gjitha informacionet e nevojshme.

Permbajtja

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur nga distanca

Nëse ju kane vjedhur smartphone, hapi i parë që duhet të bëni është të bllokoni pajisjen në distancë duke përdorur funksionin kundër vjedhjes të përfshirë në sistemin e tij operativ ose të paktën ta provoni pasi shumë hajdutë tani janë të informuar. Ata i njohin këto shërbime dhe i çaktivizojne ato menjehere pas vjedhjes. Nuk tingellon mire ta thuash, por kjo eshte e verteta. Funksionet kundër vjedhjes së telefonave inteligjentë janë të dobishëm vetëm deri në një pikë të caktuar. Në fakt, ato punojnë vetëm kur pajisjet janë të ndezura, të lidhura në internet dhe kanë GPS aktiv. Kjo do të thotë që, nëse nuk keni të bëni me hajdutë pak te informuar, është e vështirë të gjeni pajisjen tuaj.

Padyshim që situata do të ndryshonte duke përdorur aplikacione më të avancuara kundër vjedhjes, të cilat ju lejojnë të kontrolloni telefonin përmes SMS dhe te jeni në gjendje të parandaloni çaktivizimin e lidhjes në internet, por ato janë gjëra për të cilat duhet menduar PARA vjedhjes. Megjithate përpjekja nuk dëmton, kështu që le të shohim se si të gjesh dhe bllokosh nje telefon te vjedhur duke përdorur sistemin e tij kundër vjedhjes.

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur Android

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur

Nese telefoni juaj kishte nje sistem operativ Android, atehere përpiquni të lidheni me faqen e internetit të Android Device Manager, regjistrohuni me të dhënat e llogarisë tuaj Google dhe prisni që telefoni të gjendet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse jeni me fat dhe smartphone juaj gjendet në hartë, klikoni menjëherë në artikullin Blloko/Blocca (lart majtas) dhe plotësoni formularin që ju është propozuar. Duhet të zgjidhni një fjalëkalim për të ndaluar hyrjen në pajisje dhe nëse dëshironi, një mesazh ose një numër telefoni të shfaqet në ekranin e kyçjes. Pastaj shtypni butonin Blocca dhe plotësoni formularin që ju është propozuar duke vendosur një fjalëkalim/password kyçjeje për pajisjen dhe një mesazh (opsional) që do të shfaqet në ekranin e kyçjes. Hyrja në telefon do të bllokohet menjëherë.

Nëse mendoni se nuk keni më asnjë shpresë për të rikuperuar telefonin tuaj, mund të fshini memorien e pajisjes dhe të hiqni të gjitha të dhënat që gjenden brenda saj. Thjesht klikoni në butonin Cancella/Delete ne shërbimin Android Device Manager dhe ndiqni udhëzimet në ekran. Kujdes, ky është një operacion i pakthyeshëm që e bën telefonin të pagjurmueshëm nga distanca.

Shënim: Nëse nuk keni një kompjuter për momentin, mund të hyni në Menaxherin e Pajisjes Android nga telefonat inteligjentë dhe tabletët e tjerë Android duke përdorur një aplikacion të dedikuar. Funksionimi i tij është praktikisht identik me atë të versionit Web të shërbimit.

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur iPhone

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur

Nëse iPhone juaj është vjedhur, mund të provoni ta bllokoni telefonin nga distanca duke u lidhur me faqen e iCloud.com, duke u futur me të dhënat tuaja Apple ID dhe duke klikuar në ikonën Gjeni iPhone/Trova iPhone/Find iPhone.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pastaj prisni që harta të shfaqet dhe për të gjetur iPhone tuaj, së pari klikoni në artikullin Të gjitha pajisjet/Tutti i dispositivi në krye dhe më pas në emrin e telefonit. Pas gjetjes së iPhone, klikoni në butonin Lost Mode/Modalità smarrito që shfaqet në pjesën e sipërme të djathtë. Nëse dëshironi, shkruani një numër telefoni që do të shfaqet në ekranin e kyçjes dhe shtypni butonin Next/Avanti.

Në këtë pikë, shtypni një mesazh që do të shfaqet në ekranin e iPhone (një operacion tjetër opsional) dhe klikoni në Finish/Fine për të futur telefonin në modalitetin e humbur. IPhone do të bllokohet duke përdorur kodin PIN aktual. Nëse nuk ka kod të vendosur në pajisje, do të ftoheni të futni një nga distanca.

Nëse e keni të pamundur të rikuperoni telefonin tuaj, fshini memorien e iPhone duke klikuar në butonin Initialize iPhone/Inizializza l’iPhone. Gjithashtu në këtë rast, si në Android, operacioni është i pakthyeshëm dhe e bën të pamundur gjetjen e telefonit përsëri nga distanca.

Nëse telefoni juaj nuk ka një pikë jeshile pranë emrit të tij, më falni por nuk mund ta gjeni nga distanca pasi është i fikur ose jo i lidhur me internetin. Nëse dëshironi, ju ende mund të dërgoni komandën për të filluar ose aktivizuar modalitetin e humbur dhe kjo do të ekzekutohet sapo pajisja të lidhet me rrjetin.

Shënim: nëse nuk keni kompjuter, dijeni se mund të përdorni shërbimin Find iPhone nga një pajisje tjetër iOS duke instaluar aplikacionin e duhur te lëshuar zyrtarisht nga Apple.

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur Windows Phone

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur

Nëse telefoni juaj i vjedhur ishte një Windows Phone, atehere lidhuni me faqen e internetit te Microsoft, klikoni në butonin Login/Accedi, futuni në llogarinë tuaj Microsoft dhe klikoni në artikullin Gjej pajisjen time/Trova il mio dispositivo në menunë e vendosur nën emrin e smartphone tuaj.

Pastaj klikoni në butonin Blocca dhe plotësoni formularin që ju propozohet me një PIN 4 shifror dhe një mesazh që do të shfaqet në ekranin e kyçjes për të bllokuar telefonin. Përndryshe, nëse besoni se nuk mund ta rikuperoni telefonin tuaj, klikoni në butonin Cancella dhe filloni të fshini të gjitha të dhënat në memorien e pajisjes.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si te bllokosh SIM dhe IMEI

Kur një telefon celular vidhet, përveç përpjekjes për ta bllokuar atë nga distanca, është me rëndësi themelore të kërkoni bllokimin e kartës SIM dhe kodit IMEI. Duke bllokuar SIM-in do të keni mundësinë të kërkoni një kartë të re pa humbur numrin tuaj të telefonit, ndërsa duke bllokuar kodin IMEI të telefonit celular do ta bëni atë të papërdorshëm në të gjithë rrjetin kombëtar celular. Për të kërkuar bllokun e SIM, gjithçka që duhet të bëni është të kontaktoni operatorin tuaj të telefonit, të ndiqni udhëzimet e shërbimit automatik dhe të zgjidhni opsionin në lidhje me vjedhjen dhe humbjen. Do të keni mundësinë të flisni me një operator të vërtetë dhe të kërkoni bllokimin e kartës tuaj SIM, e cila do të realizohet pas një procesi të shkurtër të verifikimit të identitetit tuaj.

Procedura për bllokimin e kodit IMEI është pak më komplekse. Së pari duhet të gjeni kodin duke kontrolluar kutine blerjes se telefonit të vjedhur. Nëse nuk ka asnjë etiketë me kodin IMEI në kuti, përpiquni të lidheni me faqet e mëposhtme të internetit ose të përdorni aplikacionet që do të rekomandoj. Keshtu gjithsesi duhet të jeni në gjendje të rikuperoni IMEI.

  • Nëse keni humbur një smartphone Android, lidhuni me Google Dashboard, zgjeroni artikullin në lidhje me Android, gjeni artikullin në lidhje me pajisjen që ju është vjedhur dhe midis informacionit në lidhje me të duhet të gjeni edhe kodin e tij IMEI.
  • Nëse keni humbur një iPhone, hapni iTunes në kompjuterin që zakonisht përdorni për të bere backup telefonit tuaj. Pastaj shkoni te menuja Edit/Modifica > Preferencat (ose iTunes > Preferencat) në Mac, zgjidhni skedën Pajisjet/Dispositivi/Devices nga dritarja që hapet dhe vendosni kursorin e miut për disa sekonda në emrin e iPhone tuaj. Do të shfaqet një kuti me informacione të ndryshme, përfshirë IMEI të pajisjes.
  • Nëse keni humbur një Windows Phone, lidhuni me faqen e internetit të Pajisjeve Microsoft, klikoni në butonin Accedi/Login, regjistrohuni në llogarinë tuaj Microsoft dhe duhet të gjeni IMEI të telefonit nën artikullin qe flet për këtë të fundit.

Si te bllokosh nje telefon te vjedhur

Pasi të jetë gjetur IMEI i telefonit, duhet të kontaktoni autoritetet e Sigurisë Publike dhe të raportoni vjedhjen e telefonit celular, pastaj duhet të ktheheni në faqen e internetit të operatorit tuaj telefonik dhe të plotësoni formularin për të kërkuar bllokimin e kodit IMEI, të cilit duhet t’i bashkëngjitni edhe një kopje të raportit të bërë tek autoritetet kompetente. 

Për të marrë informacion në lidhje me statusin e çështjes, kontaktoni operatorin pas disa ditesh.