Programe per te ndertuar grafik

Ne kete udhezues do ju japim nje liste me programe per te ndertuar grafik. Me specifikisht, do flasim per programet qe perdoren per përpunimin e të dhënave statistikore, krijimin e grafikëve kartezian dhe per krijimin e grafikëve ne forme peme apo tabelave organizative. Perdorimi i ketyre mjeteve futet ne shume fusha pune apo studimi dhe jane nje ndihme shume e madhe per lehtesimin e detyrave tuaja. Per detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Programe per te ndertuar grafik statistikore

Krijimi i një grafiku që përmban të dhëna statistikore nuk është aspak i vështirë, nese perdorni programe të krijuara posaçërisht për të përmbushur nevoja të tilla. Më poshtë do ju tregoj disa prej tyre.

Microsoft Excel (Windows/macOS)

Programe per te ndertuar grafik

Pa dyshim, një nga programet më të mira për krijimin e grafikëve statistikorë është Excel.

Siç e dini mirë, Excel nuk është falas (per ta mare falas lexoni udhezuesin: Si te shkarkosh aktivizosh Office Word Excel PowerPoint Falas), por mund të përdoret me abonim në shërbimin Office 365. Gjithashtu është e mundur të merrni një kopje provë falas, e vlefshme për 30 ditë: pasi të shkoni në faqen e internetit të Microsoft, klikoni në artikullin Provoni falas për 1 muaj/Prova gratis per 1 mese dhe kur të kërkohet, hyni në portal duke përdorur llogarinë tuaj të Microsoft (hotmail/outlook) dhe ndiqni procedurën e propozuar në ekran për të aktivizuar periudhën e provës dhe për të vazhduar me shkarkimin e file te instalimit (kjo kërkon të futni një mënyrë pagese).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Përndryshe, mund të shkarkoni Excel direkt nga Dyqani i Microsoft (për Windows), me një kosto të njëhershme prej 135 € me një licencë të vlefshme për një paisje të vetme, por pa kufizime kohore, ose nga Mac App Store (për macOS) aktivizohet nëpërmjet një abonimi në Office 365. Një zgjidhje tjetër e mundshme është blerja e Office Home & Student, versioni i paketës me pagesë një herë te vetme dhe pa abonim. 

Pasi të hapet Excel, klikoni në ikonën për të krijuar një faqe pune bosh (nëse nuk keni tashmë një dokument të renditur me informacionin që synoni të përfshini në grafik) dhe plotësoni atë me të dhënat e interesit tuaj, duke u kujdesur që ta organizoni ato në mënyrën më të përshtatshme bazuar në rezultatin që dëshironi të arrini.

Për shembull, nëse jeni të interesuar të krijoni një dokument që përfaqëson statistikat në lidhje me shitjet tremujore, mund të përdorni kolonat për të futur vitet e referencës dhe rreshtat për të specifikuar tremujorët. Në këtë rast, duhet ta lini bosh qelizën A1, përdorni pjesën tjetër të kolonës A për të futur vitet e referencës dhe rreshtin 1 duke filluar nga shkronja B për të specifikuar tremujorët.

Pasi të jenë renditur të dhënat, klikoni në qelizën e parë në pjesën e sipërme majtas të tabelës, shtypni butonin Shift në tastierë dhe për të zgjeruar përzgjedhjen, klikoni në qelizën e fundit poshte djathtas. Pasi të keni zgjedhur gamën e të dhënave, klikoni në skedën Fut/Inserisci, më pas në butonin Grafikët e rekomanduar/Grafici consigliati dhe në fund, në skedën Të gjitha grafikët/Tutti i grafici.

Së fundi, përdorni panelin që ju propozohet për të zgjedhur llojin e grafikut/tipo di grafico (rreshta, torte e kështu me radhë) dhe stilin e grafikut/stile del grafico

Programe te tjere per te ndertuar grafik statistikore

Programe per te ndertuar grafik

Përveç Microsoft Excel, ka edhe programe të shkëlqyer të dedikuar për krijimin e grafikëve statistikorë. Më poshtë po ju tregoj ato që për mendimin tim përfaqësojnë më të mirët në kategori.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
 • LibreOffice Calc (Windows/macOS/Linux) është homologu me burim të hapur i Excel, pjesë e paketës së zyrës LibreOffice i cili eshtë falas.
 • Apple Number (macOS) është editori i fletëllogaritjeve të Apple, i cili ju lejon të krijoni dokumente me të dhëna dhe grafikë shpejt dhe me lehtësi. Është falas.
 • R (Windows/macOS/Linux) është një mjedis i vërtetë pune, me një gjuhë programimi të bashkangjitur, i dedikuar për llogaritjen dhe përpunimin e të dhënave statistikore dhe grafikëve. Është falas.

Programe per te ndertuar grafik ne boshte kartezian

Nese ju nevojitet ndihme gjate studimit të funksioneve matematikore, për të krijuar grafikë ne boshtet kartezian, atehere në rreshtat me poshte, do të gjeni atë që i përshtatet më mirë nevojave tuaja.

wxMaxima (Windows/macOS)

Programe per te ndertuar grafik

Persa i përket krijimit të grafikëve ne boshtet kartezian, bazuar në studimin e funksioneve, atehere mund te perdorni wxMaxima, një program falas për Windows dhe macOS i bazuar në softuerin e përpunimit matematikor Maxima.

Për ta marrë atë, lidhuni me faqen e programit, klikoni në butonin Shkarko/Download dhe zgjidhni sistemin operativ që po përdorni, në mënyrë që të shkarkoni file më të përshtatshëm për rastin tuaj. Tani nëse jeni duke përdorur Windows, hapni file.exe të marrë më sipër, klikoni në butonat Avanti dhe Accetto dhe më vonë, shtypni përsëri butonin Next/Avanti për dy herë radhazi dhe përfundoni konfigurimin duke klikuar butonat Instalo dhe Finish.

Nëse keni macOS, nisni paketën.dmg që keni shkarkuar dhe duke përdorur dritaren që shfaqet në ekran, tërhiqeni ikonën e programit te dosja Mac Applications.

Pasi të përfundojë instalimi, niseni programin, duke e hapur atë nga menyja Start e Windows, ose nga dosja Mac Applications (herën e parë që e ekzekutoni, duhet të klikoni me të djathtën mbi ikonën e tij dhe të zgjidhni artikullin Open/apri nga menyja kontekstuale, klikoni në butonin Hap/Apri/Open, për të kapërcyer kufizimet e vendosura nga macOS).

Tani pasi të mbyllni dritaren me sugjerimet e wxMaxima, futni funksionin në pjesën qendrore të dritares së programit; nëse keni nevojë të futni shkronja ose simbole matematikore, mund të përdorni panelin me butona që ndodhet në anën e majtë të programit.

Tani për të gjeneruar grafikun e interesit tuaj, përdorni butonat e vendosur nën titullin Grafik duke përdorur/Grafico usando, gjithashtu të pranishëm në pjesën e majtë të programit (në rastin tuaj, butonat 2D ose boshti mund të jenë të dobishëm). Për të ruajtur grafikun e marrë, mund të shkoni te menuja File > Save As/Salva con nome, në pjesën e sipërme majtas.

Programe te tjere per te ndertuar grafik ne boshte kartezian

Programe per te ndertuar grafik

Nëse mendoni se zgjidhja e ilustruar më sipër nuk i përshtatet nevojave tuaja, mund të vlerësoni përdorimin e një programi alternativ duke e zgjedhur atë midis atyre më poshtë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
 • EffeDiX (Windows) është një softuer i dedikuar për studimin e funksioneve me krijimin e grafikëve përkatës, i pajisur me një ndërfaqe grafike shumë të thjeshtë për t’u përdorur. Është falas.
 • Graph (Windows) eshte një tjetër program i shkëlqyer i aftë për të krijuar grafikë kartezianë të bazuar në funksione matematikore në shumë pak hapa. Është falas.

Programe per te ndertuar grafik/diagrame forme peme

Shumica e zgjidhjeve që ju kam treguar në kapitujt e mëparshëm të këtij udhëzuesi mundësojnë krijimin e grafikëve/diagrameve ne forme pemëve të llojeve të ndryshme (p.sh. grafikët e organizimit). Sidoqoftë, nëse keni nevojë për një softuer të dedikuar posaçërisht për qëllimin, mund t’i gjeni të dobishme zgjidhjet që do t’ju tregoj më poshtë.

Xmind: ZEN (Windows/macOS)

Programe per te ndertuar grafik

Një nga softuerët më të thjeshtë dhe më të plotë të dedikuar për krijimin e grafikëve/diagrameve ne forme pemëve, tabelave organizative, hartave konceptuale dhe llojeve të tjera të punës së këtij lloji, është padyshim Xmind: ZEN, i disponueshëm për Windows, macOS dhe Linux. Veçoritë e programit përfshijnë disponueshmërinë e modeleve të paracaktuar të gatshëm për përdorim dhe një ndërfaqe të pasur me veçori.

Në thelb, programi është falas megjithatë, gjatë fazës së ruajtjes se punimeve, aplikohet një logo: për ta hequr atë, duhet të abonoheni në versionin Premium të programit, me çmime fillestare prej 27,99 €/6 muaj.

Në çdo rast, mund të merrni versionin falas të programit duke shkuar në faqen e tij kryesore dhe duke klikuar në butonin Shkarkim Falas/Free Download, në mënyrë që të filloni menjëherë shkarkimin e paketës së instalimit.

Pasi të keni paketën e instalimit, niseni atë dhe nëse jeni duke përdorur Windows, klikoni në butonin Po dhe prisni që konfigurimi i programit të përfundojë. Në Mac, megjithatë, duhet të tërhiqni ikonën Xmind: ZEN në dosjen Mac Applications dhe pasi të keni klikuar me të djathtën mbi ikonën e saj, duhet të shtypni Open/Apri dy herë radhazi.

Pas fillimit të programit, klikoni në butonat Vazhdo/Continue dhe Agree, më pas në artikullin Kapërce/Skip dhe duke përdorur panelin e propozuar, zgjidhni një nga modelet e disponueshme për të filluar krijimin e diagramit tuaj të pemës. Tani për të shtuar nyjet kryesore (topic/tema), nyjet/gjethet dytësore (nëntema/subtopic) dhe marrëdhëniet/degët (marrëdhëniet/relationship), mund të përdorni shiritin e veglave të vendosura në krye.

Nëse jeni të interesuar të modifikoni përmbajtjen e nyjeve, klikoni dy herë mbi to dhe vendosni vlerën që dëshironi brenda tyre. Për të ruajtur punën tuaj, klikoni në butonin Share, që ndodhet në krye.

Programe te tjera per te ndertuar grafik/diagrame forme peme

Programe per te ndertuar grafik

Nëse zgjidhja e përmendur më sipër nuk i përmbushi pritjet tuaja, do të gjeni zgjidhje të tjera të ngjashme më poshtë.

 • LibreOffice Draw (Windows/macOS/Linux) ky është softueri i krijuar për krijimin e diagrameve dhe grafikëve të llojeve të ndryshme, të përfshirë në LibreOffice. Është falas.
 • Diagram Designer (Windows) është një program për Windows i cili, falë një ndërfaqe të thjeshtë dhe të plotë, ju lejon të krijoni lloje të ndryshme diagramesh me vetëm disa klikime. Është falas.
 • Microsoft Visio (Windows) është programi i Microsoft që përdoret për krijimin e grafikëve dhe diagrameve në nivel profesional. Mund të merret me një abonim mujor në Office 365.

Programe per te ndertuar grafik online

Nëse nuk dëshironi ose nuk mund të shkarkoni programe të dedikuara në kompjuterin tuaj, mund të përdorni disa programe per te ndertuar grafike online, pa pasur nevojë të instaloni asgjë, por duke përdorur vetëm shfletuesin që keni në dispozicion. Më poshtë po theksoj disa prej tyre.

Canva

Një nga mjetet më të mira për të krijuar grafik në internet është Canva, një portal i dedikuar tërësisht për krijimin e posterave, broshurave, banderolave ​​dhe llojeve të tjera të dokumenteve të tilla, si dhe natyrisht, llojeve të ndryshme te grafikeve.

Pasi të lidheni me zonën e portalit të dedikuar për grafikët dhe diagramet, vendosni titullin e dokumentit tuaj në fushën përkatëse të tekstit dhe klikoni në butonin Krijo grafikun tim/Crea il mio grafico për të filluar fazën e krijimit të diagramit. Nëse nuk e keni bërë ende këtë, regjistrohuni për Canva nëpërmjet Facebook, Google ose email, duke përdorur butonat e shfaqur në anë.

Pas regjistrimit klikoni në butonin E di cili grafik më duhet/So di quale grafico ho bisogno dhe zgjidhni kategorinë e grafikut, duke përdorur kutitë e propozuara në ekranin tjetër. Nëse jo, klikoni në kutinë Më ndihmoni të zgjedh një lloj grafiku/Aiutami a scegliere un tipo di grafico dhe duke ndjekur sugjerimet e propozuara, përcaktoni llojin e punës që keni ndërmend të kryeni.

Gjithsesi, kur të arrini në panelin kryesor të shërbimit, përdorni shiritin anësor të majtë për të shtuar material në diagramin tuaj (fotoelementëtekst etj). Sipas nevojës, mund të përdorni mjetet e mësipërme për të formatuar çdo tekst, për të grupuar artikujt, për t’i fshirë ato, etj.

Kur të keni mbaruar, klikoni në butonin e shigjetës drejtuar poshtë për të shkarkuar grafikun që sapo keni krijuar, në formatin .pdf, .jpg ose .png.

Programe te tjera per te ndertuar grafik online

Canva është një nga burimet më të mira në internet të dedikuara për krijimin e grafikëve dhe diagrameve, por nuk është i vetmi. Më poshtë po theksoj portale të tjera të shkëlqyera që mund të përdoren për të marrë rezultate po aq të kënaqshme.

 • Google Sheets është komponenti i Google Docs që përdoret për krijimin e spreadsheets, i cili mbështet plotësisht krijimin e llojeve të ndryshme të grafikëve, duke filluar nga të dhënat e futura. Është falas.
 • Meta-Chart është një faqe që lejon krijimin e grafikëve profesionale dhe joprofesionale, si nga dokumentet boshe ashtu edhe nga të dhënat ekzistuese (edhe në formatin.csv). Është falas.
 • Tre Graphs është një platformë që ju lejon të krijoni, me vetëm disa klikime, kategori të ndryshme grafikësh, me vëmendje të veçantë për pamjet 3D.

App per te ndertuar grafik

Nese përdorni zakonisht telefonin apo tabletin tuaj për të krijuar lloje të ndryshme grafikash dhe për rrjedhojë, zgjidhjet e ofruara deri më tani nuk ju kanë qenë shumë të dobishme, atehere më poshtë do të listoj një sërë aplikacionesh për telefonat dhe tabletët që plotësisht falas, ju lejojnë të krijoni grafikë dhe diagrame.

 • Canva (Android/iOS/iPadOS) është varianti i bazuar në celular i faqes së internetit që ju thashë më siper, nga i cili merr frymëzim. Është falas.
 • Excel (Android/iOS/iPadOS) është versioni celular i Microsoft Excel, i disponueshëm pa pagesë për pajisjet me madhesi të ekranit të barabartë ose më të vogël se 10.1″ (përndryshe kërkon abonim në Office 365).
 • GeoGebra (Android/iOS-iPadOS) është një aplikacion falas i dedikuar kryesisht për krijimin e grafikëve të funksioneve, si dhe zgjidhjen e pyetjeve të zakonshme matematikore (derivatet, integralet, llogaritjet trigonometrike etj).