Programe per te pare video

Programe per te pare video

Ne kete udhezues do ju flasim per programe per te pare video. Keto jane te nevojshme ne rastet kur Windows Media Player ne kompjutrin tuaj ju shfaq probleme me kodek dhe nuk hap videot, apo thjesht nese deshironi te ndryshoni player-in tuaj.

Me poshte do ju tregojme nje liste me programe per te pare video për Windows, macOS dhe Linux. Përveç kësaj, ne do t’i hedhim një vështrim botës së celularëve dhe do të njihemi me disa aplikacione për Android dhe iOS/iPadOS që ju lejojnë të shikoni filma të të gjitha llojeve në smartfonë.

Ka zgjidhje vërtet të përshtatshme për këdo, falas dhe me pagesë. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Programe per te pare video ne kompjuter Windows

Le të fillojmë duke zbuluar se cilat janë programet më të mira për shikimin e videove në kompjuter Windows

Film & TV

Programe per te pare video

Nëse jeni duke përdorur një kompjuter me Windows 10 ose Windows 11 të instaluar dhe po kërkoni programe per te pare video, fillimisht mund të drejtoheni te Film & TV. Ky është aplikacioni i parainstaluar për të luajtur video dhe audio në të gjitha formatet e njohura në sistemet operative më të fundit te Microsoft. Është plotësisht falas dhe është i instaluar paraprakisht (por nëse hiqet mund të shkarkohet sërish nga seksioni përkatës i Dyqanit të Microsoft). Duke pasur parasysh karakteristikat e tij, është padyshim një nga programet më të mira për shikimin e videove të Windows.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të qenë në gjendje të përdorni Film & TV, nisni aplikacionin duke klikuar në butonin Start (ai me logon e Windows) në shiritin e aplikacioneve dhe zgjidhni lidhjen përkatëse duke e kerkuar te shkronja F ose shkruani Film & TV ne shiritin e kerkimit te Windows dhe pastaj zgjidhni rezultatin qe shfaqet.

Në dritaren që shfaqet në desktop, shkoni te menuja Personal siper dhe zgjidhni vendndodhjen (prsh cartelle video) dhe pastaj gjeni videon tuaj.

Pas përfundimit të hapave të mësipërm, do t’ju shfaqet player i aplikacionit, me videon në qendër dhe komandat për të menaxhuar riprodhimin në fund (ka çelësa për të filluar dhe për të ndaluar riprodhimin, ata për të avancuar ose për t’u kthyer mbrapsht 10 sekonda, ai për të aktivizuar titrat etj), të cilat do të nisin automatikisht.

VLC

Programe per te pare video

Kur bëhet fjalë për programe per te pare video në kompjuterin tuaj, është praktikisht e pamundur të mos përmendim VLC. Është një media player i mirënjohur pa pagesë është në gjendje të luajë të gjitha formatet kryesore video dhe audio (MPEG, AVI, ASF, WMV, WMA, MP4, MOV, 3GP etj) pa nevojën e kodekëve ose zgjidhje të tjera të jashtme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar VLC në kompjuterin tuaj, vizitoni faqen e saj të internetit dhe klikoni butonin Shkarko/Scarica/Download VLC.

Më pas, hapni file.exe të marrë dhe në dritaren që shihni të shfaqet në desktop, klikoni fillimisht në butonin Po, më pas në butonat OKAvanti/Next tri herë radhazi, Instalo dhe Close/Chiudi.

Më pas, filloni VLC duke klikuar në butonin Start (ai me logon e Windows) në shiritin e aplikacioneve dhe duke zgjedhur lidhjen përkatëse nga menuja Start ose shtypni VLC ne shiritin e kerkimit te Windows.

Tani që shihni dritaren kryesore të programit në desktopin tuaj, klikoni në menunë Media lart majtas, më pas zgjidhni artikullin Hap skedarin/Apri file dhe zgjidhni vendndodhjen dhe skedarin video për t’u luajtur. Nga e njëjta menu mund të zgjidhni edhe opsionet për të hapur një skedar nga rrjeti.

Komandat për të ndërprerë riprodhimin, për të lëvizur nëpër pika të ndryshme të videos, për të rregulluar volumin e kështu me radhë, mund t’i gjeni të gjitha në shiritin e veglave të vendosura në fund të ekranit të softuerit.

Në pjesën e sipërme të dritares ka menu të ndryshme për të bërë rregullime të ndryshme audio dhe video, për të hyrë në veglat VLC etj. 

Programe te tjera per te pare video ne kompjuter

Programe per te pare video

Nëse zgjidhjet që kam propozuar tashmë nuk ju kanë bindur plotësisht dhe për rrjedhojë, po kërkoni programe të tjera për të parë video në kompjuterin tuaj, ju sugjeroj t’i konsideroni seriozisht ato që gjeni në listën e mëposhtme.

  • MPC-HC: akronim për Media Player Classic Home Cinema, është një media player që, duke iu referuar ndërfaqes së Windows Media Player-it të vjetër për Windows 9, fokusohet te lehtësia pa hequr dorë nga një seri interesante funksionesh të avancuara. Ai mbështet formatet kryesore të skedarëve video dhe përfshin një panel kontrolli me të cilin përdoruesit me përvojë mund të shijojnë ndryshimin e shumë prej parametrave të riprodhimit të videos. Ekziston edhe barazimi i audios dhe ju lejon të ndryshoni pamjen e titrave. Ndër funksionet e veçanta është ai për të krijuar një pamje paraprake fotografike të videove të riprodhuara. 
  • PotPlayer: është një media player i mrekullueshëm falas që vjen me një numër kodekësh të brendshëm që ju lejojnë të luani të gjitha formatet kryesore video dhe audio pa asnjë problem. Përveç kësaj, ai ka një ndërfaqe të personalizueshme të përdoruesit. Duhet të theksohet gjithashtu mundësia e aplikimit të filtrave dhe efekteve në videot e luajtura dhe prania e disa veçorive të avancuara, si optimizimi i videove HD në kompjuterët e vjetër.
  • SMPlayer: është një tjetër media player falas i bazuar në projektin MPlayer me burim të hapur. Ka një ndërfaqe përdoruesi jashtëzakonisht intuitive dhe mbështetje për të gjitha formatet kryesore të skedarëve audio dhe video pa pasur nevojë për kodekë të jashtëm, madje edhe formatin popullor MP4, prandaj është plotësisht pjesë e programeve për videot e shikimit MP4. Ekziston edhe një version portativ, kështu që mund ta përdorni pa pasur nevojë ta instaloni. Vini re se funksionon jo vetëm në Windows, por edhe në macOS dhe Linux.

Programe per te pare video ne Mac

Nese keni një kompjuter të markës Apple dhe për rrjedhojë, dëshironi të njiheni me programe per te pare video në Mac, atehere i gjeni ato me poshte.

QuickTime Player

Programe per te pare video

QuickTime Player është programi i paracaktuar i macOS për të luajtur përmbajtje multimediale. Është shumë i lehtë për t’u përdorur, është i parainstaluar, është falas dhe mbështet një numër të madh formatesh skedarësh.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të përdorur QuickTime Player, nisni aplikacionin duke shkuar në desktop, duke klikuar në menunë Go lart majtas, më pas në artikullin Applications brenda tij dhe në ikonën përkatëse (ajo me Q në sfond të zi) në dritaren që shfaqet.

Duke përdorur dritaren e treguar më poshtë, zgjidhni vendndodhjen dhe skedarin video të interesit tuaj.

Pas përfundimit të hapave të mësipërm, dritarja kryesore e QuickTime Player do të hapet dhe riprodhimi i videos, i dukshëm në qendër, do të fillojë automatikisht. Për ta kontrolluar atë, mund të përdorni kontrollet e duhura në fund (ka butona për të nisur dhe për të ndërprerë luajtjen, atë për të përdorur AirPlay, shiritin për të rregulluar volumin, etj).

IINA

Programe per te pare video

Një tjetër zgjidhje e shkëlqyer për shikimin e videove në kompjuterët e markës Apple është IINA. Është një aplikacion plotësisht falas dhe me burim të hapur (i bazuar në mpv), i cili mbështet formatet më të njohura audio dhe video dhe nuk kërkon kodekë shtesë për t’i luajtur ato.

Për të shkarkuar IINA në Mac-un tuaj, vizitoni faqen e tij të internetit dhe shtypni butonin Shkarko/Download.

Pasi shkarkimi të përfundojë, hapni file.dmg të marrë dhe tërhiqeni ikonën e programit në dosjen e aplikacioneve MacOS, pastaj kliko me të djathtën mbi të dhe zgjidhni artikullin Open/Apri në menunë e kontekstit dhe në dritaren që shfaqet, në mënyrë që të nisni program duke anashkaluar kufizimet e vendosura nga Apple për zhvilluesit jo të certifikuar (një operacion që duhet të kryhet vetëm në fillimin e parë).

Tani që shihni ekranin kryesor të programit në desktopin tuaj, klikoni në artikullin Hap/Apri/Open dhe zgjidhni skedarin video që dëshironi të luani. Duhet të theksohet se IINA është gjithashtu një nga programet për shikimin e videove në internet, pasi duke klikuar në artikullin Open URL/Apri URL është e mundur të futet URL-ja e përmbajtjes së videove të disponueshme online, në mënyrë që të mund t’i luani ato në Mac.

Të gjitha mjetet për të menaxhuar riprodhimin e skedarit të hapur të videos janë të pranishme në zonën e poshtme (ka butona për të filluar dhe për të ndaluar riprodhimin, ai për të hyrë në listën e luajtjes, ai për të hapur cilësimet e avancuara, etj).

Programe te tjera per te pare video ne Mac

Nëse jeni duke kërkuar për programe të tjera përmes të cilave mund të luani video në Mac, ju sugjeroj të merrni parasysh ato që kam përfshirë në listën e mëposhtme.

  • VLC: eshte nje media player i famshëm dhe me performancë të lartë dhe funksionon gjithashtu në macOS. Funksionimi dhe karakteristikat janë të njëjta me ato të propozuara në versionin e destinuar për sistemin operativ Windows.
  • mpv: është falas dhe me burim të hapur dhe është i pajtueshëm jo vetëm me macOS, por edhe me Windows dhe Linux. Ndërfaqja e tij është mjaft spartane, por me cilësi shumë të lartë. Për më tepër, falë mbështetjes për dekodimin nëpërmjet GPU-së dhe optimizimeve të tij të brendshme, ai është në gjendje të riprodhojë në një mënyrë jashtëzakonisht të rrjedhshme edhe ato video që mund të paraqesin disa probleme me player te tjerë.
  • Elmedia Player: eshte softuer i shkëlqyer për macOS që ju lejon të menaxhoni riprodhimin e të gjitha formateve video më të njohura (madje edhe ta konvertoni atë në kohë reale, nëse është e nevojshme) për të menaxhuar riprodhimin sipas dëshirës, ​​për të shtuar ose hequr titrat dhe për të transmetuar skedarë lokalë në televizor. Është falas, por përfundimisht ekziston edhe një version me pagesë (me çmime që fillojnë nga 24,34 dollarë) me një numër më të madh funksionesh.

App per te pare video

Si përfundim, nëse jeni të interesuar të zbuloni se cilat janë aplikacionet më të mira për shikimin e videove në smartphone dhe tablet, ju rekomandoj të provoni ato në listën e mëposhtme. Ka si për Android ashtu edhe për iOS/iPadOS. Zgjidhni ate qe mendoni se eshte me e mira per ju.

  • VLC (Android/iOS/iPadOS) eshte player i famshëm per PC por është gjithashtu i disponueshëm për telefonat inteligjentë dhe tabletët, si për Android ashtu edhe për për iOS/iPadOS. Ai ofron praktikisht të njëjtat funksione si varianti i kompjuterit, por ka kontrolle të optimizuara për ekranet me prekje. Është krejtësisht falas.
  • BSPlayer (Android): është një player falas vetëm për pajisjet Android që mbështet çdo format video, lejon riprodhimin e videove në rrjetin lokal dhe ofron dekodim të harduerit. Ndërfaqja e tij nuk është më moderne, por nuk ju prish pune.
  • Infuse (iOS/iPadOS) është padyshim ndër player më të mirë të videove për iPhone dhe iPad. Ndryshe nga shumë zgjidhje të tjera të ngjashme, ai mbështet audio në format DTS dhe DTS-HD. Gjithashtu ju lejon të transmetoni dhe shkarkoni video nga rrjeti juaj lokal, të shkarkoni informacione të kopertinës dhe multimedia nga Interneti dhe të mbështesni dekodimin e harduerit. Është falas, por për të zhbllokuar të gjitha funksionet e disponueshme, duhet të bëni blerje brenda aplikacionit (me kosto duke filluar nga 0,99 €/muaj).