Programe per te ndertuar grafik funksionesh / ekuacionesh

Programe per te ndertuar grafik funksionesh / ekuacionesh

Ne kete udhezues do ju flasim mbi programe per te ndertuar grafik funksionesh/ekuacionesh. Me ndihmen e ketyre programeve/app ju mund te studioni/ndertoni grafikun e funksioneve te ndryshme matematikore dhe ne kete menyre te mesoni edhe zgjidhjen e tyre. Me poshte do gjeni mundesi te ndryshme, ndaj ngelet ne doren tuaj te zgjidhni ate qe ju pershtatet me mire nevojave tuaja.

Permbajtja

Programe per te ndertuar grafik funksionesh/ekuacionesh

Nese jeni duke kërkuar programe per te ndertuar grafike funksionesh/ekuacionesh qe mund te përdoren nga kompjutri Windows ose Mac, atehere provoni menjëherë ato që gjeni të treguara dhe të shpjeguara më poshtë.

wxMaxima (Windows /macOS)

Programe per te ndertuar grafik funksionesh / ekuacionesh

I pari nga programet per te studiuar dhe ndertuar grafikun e funksioneve që dua t’ju sugjeroj është wxMaxima. Ky është një program i shkëlqyer për matematikë dhe grafikun e funksioneve. Ai është i disponueshëm për Windows dhe macOS dhe ndërfaqja e tij është krijuar për të thjeshtuar operacionet më të zakonshme. Është falas dhe nuk është aspak e vështirë për t’u përdorur.

Për ta shkarkuar atë në kompjuterin tuaj, vizitoni faqen e internetit të programit, klikoni në butonin Shkarko/Download dhe më pas në atë me emrin e sistemit operativ që po përdorni. Nëse shkarkimi nuk fillon automatikisht, klikoni në butonin Shkarko versionin e fundit/Download Latest Version në faqen e re që hapet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Kur shkarkimi të përfundojë, nëse jeni duke përdorur Windows, hapni file.exe të marrë dhe në dritaren që shfaqet në desktop, klikoni butonat Avanti dhe Prano/Accetto. Pastaj klikoni përsëri në butonin Next/Avanti dy herë radhazi, në atë Install dhe në fund, në atë me fjalën Finish/Fine. Më pas, nisni programin duke klikuar në ikonen e tij që është shtuar në menunë Start.

Nëse jeni duke përdorur macOS, hapni paketën.dmg që keni marrë dhe tërhiqeni ikonën wxMaxima në dosjen Aplikacionet e kompjuterit tuaj. Më pas, klikoni me të djathtën mbi të dhe zgjidhni artikullin Open/Apri nga menuja që shfaqet, në mënyrë që të filloni aplikacionin duke anashkaluar kufizimet e vendosura nga Apple për aplikacionet nga zhvilluesit jo të certifikuar (operacion që duhet të kryhet vetëm në fillimin e parë).

Tani pavarësisht nga sistemi operativ i përdorur, mbyllni dritaren me sugjerimin që u shfaq dhe filloni të përdorni wxMaxima për grafikët e funksioneve tuaja. Futni funksionin tuaj në pjesën qendrore të dritares së programit duke perdorur, nëse është e nevojshme, me shkronjat greke dhe simbolet matematikore që gjeni në anën e majtë. Për të krijuar grafikun, përdorni butonat që gjeni nën titullin Grafiku duke përdorur/Grafico usando (gjithmonë në të majtë). 

Në shiritin e menusë në krye mund të aksesoni komandat që lidhen me ekuacionet, algjebrën, llogaritjet që duhen kryer, etj. 

Kur të dëshironi, mund ta ruani grafikun duke shkuar te menuja File që ndodhet lart majtas dhe duke zgjedhur opsionin Save/Salva ose Save as/Salva come nga ky i fundit. Megjithatë për të hapur një grafik të ruajtur më parë, duhet të klikoni në artikullin Hap/Apri/Open, gjithmonë i bashkangjitur me menunë File.

Programe per te ndertuar grafik funksionesh/ekuacionesh: EffeDix

Programe per te ndertuar grafik funksionesh / ekuacionesh

EffeDix është një program i shkëlqyer falas për sistemet operative Windows që përfshin një gamë të gjerë funksionesh, duke përfshirë atë për të vizatuar grafikët e funksioneve dhe për të bërë paraqitjen 3D të të njëjtave. Kjo ju lejon të animoni lëvizjen e vazhdueshme të grafikëve dhe është krijuar gjithashtu për përdoruesit më pak me përvojë. Ka gjithashtu shumë mësime video në faqen e saj të internetit që ju tregojnë se si të përdorni softuerin hap pas hapi.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar EffeDix në kompjuterin tuaj, vizitoni faqen e internetit të programit dhe klikoni në lidhjen EffeDiX_x.x_setup.zip që gjeni se korrespondon me emrin e sistemit operativ në përdorim në kompjuterin tuaj, në seksionin kushtuar numrit të versionit më të fundit të programit.

Kur shkarkimi të përfundojë, nxirrni arkivin ZIP të marrë në një dosje sipas zgjedhjes suaj dhe filloni file.exe që gjendet brenda tij. Në dritaren që hapet në desktop në këtë pikë, klikoni në butonin Next dhe zgjidhni I pranoj kushtet në Marrëveshjen e Licencës/I accept the terms in the License Agreement. Pastaj klikoni përsëri dy herë në butonin Next, në butonin Install dhe në fund, në Po/Yes dhe Finish.

Më pas, nisni programin duke klikuar dy herë në ikonen e tij që është shtuar në desktop ose nëpërmjet asaj në menunë Start. Mbani mend se, për të funksionuar, EffeDix kërkon Microsoft.Net Framework (versioni ndryshon sipas versionit të Windows të përdorur). Pra nëse kur filloni programin shihni një paralajmërim për faktin se duhet të shkarkoni dhe instaloni komponentin në fjalë, ju pranoni të.

Pasi të shfaqet dritarja e softuerit në ekran, përdorni butonat dhe komandat e disponueshme për të hyrë në funksionin tuaj. Në krye do të gjeni menytë Objects/Oggetti dhe Tables/Tabelle për përkatësisht futjen e objekteve dhe tabelave në grafik, ndërsa në të djathtë do të gjeni butonat për të përcaktuar funksionin, ato për të krijuar një miniaturë, për të rregulluar zmadhimin, etj.

Të gjitha funksionet e futura paraqiten grafikisht në zonën në qendër të dritares së programit, ndërsa në fund duken në formë të shkruar pasi klikoni në butonin Trace/Traccia. Butoni Delete/Elimina, nga ana tjetër ju lejon të hiqni funksionet e futura.

Nëse më pas dëshironi të ruani një grafik ose të hapni një të ruajtur më parë, shkoni te menuja File që ndodhet lart majtas dhe zgjidhni opsionin përkatës prej andej.

Programe per te ndertuar grafik funksionesh/ekuacionesh: Graph

Programe per te ndertuar grafik funksionesh / ekuacionesh

Një tjeter nder ato programe per te ndertuar grafik funksionesh/ekuacionesh eshte Graph. Është vetëm për Windows, falas dhe ju lejon të krijoni grafik të personalizuar dhe t’i eksportoni ato në të gjitha formatet kryesore të skedarëve grafikë (p.sh. BMP, PNG, etj) për t’i parë ose modifikuar në softuer të tjerë. Ai mbështet krijimin e grafikëve të marrëdhënieve dhe shumë veçorive të tjera të avancuara që me siguri do t’u vijnë në ndihmë studentëve dhe profesionistëve në këtë sektor.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta shkarkuar atë në kompjuterin tuaj, vizitoni faqen e internetit të programit dhe klikoni në lidhjen SetupGraph-xxxexe (9,6 MB). Kur shkarkimi të përfundojë, hapni file.exe të marrë dhe klikoni në butonin Po në dritaren që shfaqet në desktop. Më pas klikoni në butonin OK për të konfirmuar përdorimin e gjuhës dhe në butonin Next/Avanti për katër herë radhazi. Në fund klikoni në butonat Instalo dhe Finish. Më pas nisni programin nëpërmjet ikones që u shtua në menunë Start ose desktop.

Tani që shihni dritaren kryesore të Graph në desktopin tuaj, shtypni butonin Mbyll/Chiudi për të mbyllur sugjerimet dhe filloni të përdorni Graph për të vizatuar grafikët e funksioneve duke përdorur butonat e duhur të vendosur në shiritin e veglave në krye. Nga ana tjetër, grafiku paraqitet në të djathtë, ndërsa elementët e ndryshëm që e përbëjnë atë në të majtë.

Kur dhe nëse dëshironi, mund të ruani gjithçka duke klikuar në butonin me disketën lart majtas, ndërsa për të hapur një skedar që lidhet me një grafik ekzistues, thjesht klikoni në butonin me dosjen e verdhë (gjithmonë majtas lart) dhe zgjidhni atë nga dritarja që do t’ju shfaqet.

Programe per te ndertuar grafik funksionesh ekuacionesh: GraphSketch (Online)

GraphSketch është një aplikacion online që funksionon nga çdo shfletues dhe sistem operativ plotësisht pa pagesë. Kjo ju lejon të krijoni grafikët e funksioneve në një mënyrë tepër të thjeshtë dhe të shpejtë, të cilat mund të shkarkohen në kompjuter nëse është e nevojshme. Është në anglisht, por është e lehtë për t’u kuptuar. Për më tepër, nuk kërkon regjistrim.

Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen kryesore të GraphSketch dhe zgjidhni mënyrën në të cilën do të përpunohet grafiku, duke klikuar në opsionin e duhur pranë formulimit Mode, në fund. Më pas plotësoni fushat poshtë artikullit Futni ekuacionet e grafikut/Enter Graph Equations me të dhënat në lidhje me grafikun që dëshironi të përpunoni dhe ato nën artikullin Cilësimet/Settings për të rregulluar cilësimet e tij.

Për të gjeneruar grafikun, më pas shtypni butonin Plot dhe mund ta shikoni në krye të faqes. Nëse dëshironi të shkarkoni grafikun në kompjuterin tuaj, klikoni në lidhjen Klikoni këtu për të shkarkuar këtë grafik/Click here to download this graph, kliko me të djathtën në imazhin e shfaqur dhe zgjidhni artikullin për ta ruajtur atë ne kompjuter nga menuja e kontekstit që ju shfaqet.

Nëse dëshironi të rivendosni parametrat që lidhen me ekuacionin, klikoni në butonin Reset Equations në fund, ndërsa duke klikuar në butonin Reset Everything pranë tij mund të rivendosni edhe cilësimet.

App per te ndertuar grafik funksionesh/ekuacionesh

Tani do flasim per aplikacione per te studiuar/ndertuar grafik funksionesh/ekuacionesh. Më poshtë do të gjeni disa app për Android dhe iOS që mund t’i merrni në konsideratë për qëllimin në fjalë.

  • GeoGebra Graphing Calculator (Android /iOS) eshte nje aplikacion i disponueshëm për Android dhe iOS i cili është zgjidhja ideale për vizatimin e grafikëve të funksioneve, por edhe për llogaritjen e derivateve dhe integraleve, zgjidhjen e ekuacioneve dhe përcaktimin e pikave të veçanta të funksioneve. Është shumë i lehtë për t’u përdorur dhe gjithashtu ka një ndërfaqe të këndshme të përdoruesit. Është falas.
  • Grapher (Android) eshte nje aplikacion vetëm për pajisjet Android që shërben si kalkulator grafiku për ekuacionet e çdo shkalle. Ndërfaqja e përdoruesit është ko shume e paisur por e bën punën shumë mirë. Është falas.
  • Quick Graph (iOS) eshte nje aplikacion që përfiton plotësisht nga potenciali i plotë i ekranit me prekje të iPhone dhe iPad, falë të cilit është e mundur të vizatohen grafikët e funksioneve në 2D dhe 3D duke përdorur të gjitha sistemet standarde të koordinatave. Është falas, por disa funksione shtesë, të tilla si aftësia për të parë më shumë se gjashtë ekuacione në të njëjtën kohë, duhet të zhbllokohen përmes blerjeve brenda aplikacionit (me një kosto prej 3,49 € një herë).