Cfar eshte dhe si funksionon ChatGPT

Ne kete udhezues do ju tregojme se cfar eshte dhe si funksionon ChatGPT. Ne vitet e fundit inteligjenca artificiale (AI ne anglisht), ka filluar qe te kete gjithmon e me shume ndikim ne jeten e perditshme dhe nje shembull specifik eshte pikerisht perdorimi i ChatGPT nga shume njerez ne gjithe boten. Per te pare ne menyre te detajuar se cfar eshte dhe se si funksionon ChatGPT, atehere vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Cfare eshte ChatGPT

Cfar eshte dhe si funksionon ChatGPT

Le ta fillojmë këtë udhezues qe tregon se cfar eshte dhe si funksionon ChatGPT me temen e parë: dmth çfarë është ChatGPT.

ChatGPT është një program kompleks (chatbot i bazuar ne inteligjencen artificiale dhe machine learning) i krijuar për të simuluar një bisedë me një njeri dhe për krijimin e tekstit. Ai eshte i zhvilluar nga OpenAI, një organizatë e mirënjohur kërkimore e inteligjencës artificiale. Funksionimi i tij bazohet në GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3), një model i përpunimit të gjuhës natyrore (ose NLP) i zhvilluar nga vetë OpenAI.

GPT-3, pasi është trajnuar duke përdorur një sasi të madhe dhe shumëllojshmëri tekstesh (duke përfshirë mbi 500 GB të dhëna nga libra, artikuj, përmbajtje në internet, biseda njerëzore, etj), jo vetëm që është në gjendje të krijoje tekst në mënyrë autonome, por është gjithashtu në gjendje ta bëjë atë shumë të ngjashëm me tekstin e krijuar nga një njeri. 175 miliardë parametrat e tij e bëjnë atë një nga modelet më të gjithanshme në kategorinë e tij, pasi mund të përdoret në mënyra të shumta.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për tu bërë pak më specifik në lidhje me burimet e trajnimit, dijeni se ChatGPT është trajnuar duke filluar nga modelet e Instruct GPT ose GPT-3.5 (si code – davinci-002 dhe text-davinci-003), të cilat në fakt janë një version i përditësuar i modeleve e mësipërme GPT-3.

Në fakt, Instruct GPT-të janë modele të trajnuara paraprakisht në një mënyrë të optimizuar falë ndërhyrjes manuale të njerezve, i cili ka kontribuar shumë në përmirësimin e rrjedhshmërisë gjuhësore të chatbot-it dhe natyralitetit të përgjigjeve të tij.

Përdorimet e ChatGPT mund të jenë të shumta, siç mund ta shihni më poshtë:

  • Ndihma e automatizuar: Algoritmi i ChatGPT është i aftë të gjenerojë përgjigje automatike në një bisedë me një përdorues njerëzor dhe të përgjigjet në mënyrë proaktive, duke përdorur një gjuhë disi natyrore, gjë që e bën atë të përsosur për të ofruar ndihmë në një mënyrë të automatizuar.
  • Krijimi i tekstit: për shkak të aftësisë së tij për të gjeneruar tekt, ai mund të përdoret për të hartuar përshkrime të produkteve, postime në rrjete sociale, artikuj gazetash, email etj.
  • Përmbledhja automatike: aftësia e tij për të mësuar dhe kuptuar tekstin e bën atë të përshtatshëm për përmbledhjen e bisedave dhe dokumenteve të gjata në mënyrë autonome, gjë që mund të jetë e dobishme për studentët dhe profesionistët që kanë nevojë të nxjerrin informacion përmbledhës nga një tekst i gjatë.
  • Përkthim automatik: është në gjendje të përkthejë tekstin burim në shumë gjuhë në një mënyrë plotësisht automatike.
  • Gjenerimi i kodit: është në gjendje të krijoje skripts dhe kod në gjuhë të ndryshme programimi.

Megjithatë, kur përdorni shërbimin, kini parasysh se baza e të dhënave në të cilën është trajnuar sistemi është ndalur në vitin 2021 dhe nuk ka akses në internet për të gjetur burime nga të cilat mund të merrni informacione të përditësuara. Kjo do të thotë që, nëse përpiqeni të pyesni ChatGPT për gjëra aktuale, për shembull Kush fitoi Kupën e Botës 2022, nuk do të merrni përgjigje për pyetjen tuaj, pasi nuk është në gjendje të kthejë rezultate të sakta për ngjarjet që kanë ndodhur pas 2021.

Persa i përket gjuhëve të mbështetura, ChatGPT mund të përdoret edhe në shqip dhe nga testet që kam kryer, duket se funksionon mirë. Megjithatë, mund të japë rezultate më pak të sakta sesa dikush që e përdor duke bërë pyetje në anglisht.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Si rregull i përgjithshëm, kini parasysh se cilado gjuhë te përdoret për të bashkëvepruar me ChatGPT, rezultatet mund të përmbajnë gabime dhe pasaktësi të ndryshme dhe për rrjedhojë, informacioni i marrë përmes chatbot-it duhet të shikohet me kujdes.

Për sa i përket përdorimit të shërbimit, dijeni se në kohën e shkrimit ChatGPT është plotësisht falas (për përdorim tregetar, duhet pasur kujdes pasi disa informacione të dhena nga sistemi mund të vijnë nga burime në të cilat e drejta e autorit është në fuqi, prandaj nuk mund të përdoret pa lejet e nevojshme). Kujdes nga çdo aplikacion dhe faqe interneti që kërkon abonime mujore ose javore për të përdorur ChatGPT, sepse ato nuk jane te leshuara nga OpenAI.

Si funksionon ChatGPT

Cfar eshte dhe si funksionon ChatGPT

Tani jemi ne pjesen e dyte te ketij udhezuesi qe tregon se cfar eshte dhe si funksionon ChatGPT. Pra le te shikojme se si funksionon perdorimi i ChatGPT.

Për të filluar, shkoni në faqen kryesore të shërbimit, duke klikuar në këtë link, klikoni në butonin Provo/Try ChatGPT  dhe më pas shtypni butonin Regjistrohu/Sign up në faqen e re që hapet. Tani regjistrohuni duke përdorur adresën tuaj të email (Email address), duke përdorur llogarinë tuaj të Gmail (Continue with Google) ose duke përdorur llogarinë hotmail/outlook (Continue with Microsoft Account), duke u kujdesur të përdorni fushën e tekstit ose butonin e duhur dhe duke ndjekur udhëzimet e ekranit për të finalizuar procedurën.

Pas regjistrimit, jepni emrin dhe mbiemrin tuaj në fushat e tekstit Emri/Name dhe Mbiemri/Last Name, klikoni në butonin Vazhdo/Continue, shkruani numrin tuaj të telefonit në fushën përkatëse të tekstit, klikoni në butonin Dërgo kodin/Send code dhe futni në fushën përkatëse të tekstit kodin e verifikimit në gjashtë shifra që do ju dërgohet me SMS.

Me këtë fazë të përfunduar, tani jeni gati të përdorni ChatGPT. Siç mund ta shihni mirë, ndërfaqja e shërbimit është mjaft e thjeshtë dhe minimale dhe për të filluar përdorimin e saj, thjesht duhet të shkruani kërkesën tuaj në fushën e shtypjes në fund të faqes.

Kur bëni kërkesën tuaj, përdorni gjuhë natyralespecifike dhe mbi të gjitha të drejtpërdrejtë. Pastaj klikoni në ikonën e aeroplanit, në mënyrë që të dërgoni kërkesën tuaj në ChatGPT.

Për tju dhënë një shembull, ju mund të formuloni qëllimisht një kërkesë te pergjithshme (p.sh. Shpik një recetë ushqimore sipas dëshirës tende) ose të kërkoni në mënyrë specifike nje recete kur i jepni perberesit (prsh. Më rekomando një recetë me patate, pulë dhe piper).

Pasi të bëhet kjo, ju vetëm duhet të prisni përgjigjen nga algoritmi ChatGPT. Nëse kërkesa juaj është shumë komplekse, mund të duhen disa minuta para se të plotësohet. Për më të thjeshtat përgjigjet janë pothuajse të menjëhershme.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse një përgjigje nuk ju duket shteruese ose nëse doni të bëni pyetje të mëtejshme për të marrë një përgjigje më të plotë, mund të vazhdoni të ndërveproni me ChatGPT duke dërguar mesazhe të tjera, ashtu siç do të bënit me një person të vërtetë. Sistemi është në gjendje të marrë parasysh mesazhet e mëparshme gjatë një bisede, në mënyrë që të kthejë përgjigje inteligjente të kontekstualizuara me bisedën aktuale.

Nëse përgjigja duket sikur ndalon, ju mund të merrni pjesën që mungon thjesht duke dhene komandën vazhdo/continua/continue.

Për tu kthyer te shembulli i recetës, nëse nuk keni një përbërës ose një mjet kuzhine, mund ti thoni ChatGPT zëvendësoni patatet me qep në recetë ose zëvendësoni letrën e sobes me diçka tjetër dhe shikoni nëse algoritmi duhet të rekomandojë një zgjidhje të përshtatshme.

Për më tepër, nëse dëshironi të keni një përgjigje të ndryshme për të njëjtën pyetje, mund të klikoni në butonin Rigjenero përgjigjen/Regenerate response për ta rigjeneruar atë dhe nëse dëshironi, gjithashtu mund të jepni komente duke klikuar në butonin Më pëlqen ose nuk më pëlqen, që korrespondon me çdo përgjigje që ju është dhënë nga shërbimi.

Nëse keni ndërmend të mbyllni bisedën me ChatGPT, klikoni në butonin (+) New chat (lart majtas) për të filluar një bisedë të re. Megjithatë, nëse dëshironi të fshini një bisedë, klikoni në simbolin e koshit që i korrespondon asaj (në shiritin anësor të majtë) dhe në fund në butonin  që shfaqet për të konfirmuar qëllimet tuaja.

Reflektimet etike mbi temen se cfar eshte dhe si funksionon ChatGPT

E përfundoj artikullin me një reflektim mbi ChatGPT dhe në përgjithësi, mbi përdorimin e Inteligjencës Artificiale në krijimin e përmbajtjes.

Ashtu si të gjithë modelet e gjenerimit të teksteve automatike të fuqizuara nga AI, ChatGPT mund të ketë probleme që nuk duhet të injorohen.

Një nga këto ka të bëjë me aftësinë e pabesueshme të ChatGPT për të imituar gjuhën njerëzore. Në testimin e shërbimit për shkrimin e këtij artikulli, pata përshtypjen se përgjigjet që më jepeshin nga ChatGPT ishin gjeneruar ndonjëherë nga një person real. Vetëm në ato më të gjata dhe më të artikuluara vura re disa përsëritje dhe gabime të vogla që tregonin praninë e një programi.

Duke mos qenë në gjendje të dallosh lehtësisht nëse një tekst është krijuar nga një algoritëm apo nga një njeri, kjo mund të çojë në një të ardhme jo shumë të largët që të përballemi gjithnjë e më shumë me tekste të rreme, të cilat mund të përdoren në një mënyrë potencialisht keqdashëse për të diskredituar dike.

Edhe sektori arsimor mund të ndikohet nga teknologji të tilla si ajo që qëndron pas funksionimit të ChatGPT. Nese një mësues, do të kishte vështirësi në njohjen e një teksti të shkruar nga një person ose me një algoritëm, si mund të vlerësojë ai në mënyrë objektive aftësitë e një studenti?! Ne fakt, ka mjete që mund tju ndihmojnë të kuptoni nëse një tekst është krijuar nga një inteligjencë artificiale ose nga një njeri (siç janë GPTZeroOpenAIDetector dhe DetectGPT), por siç mund ta imagjinoni, këto nuk janë zgjidhje 100% të besueshme dhe për rrjedhojë nuk e zgjidhin problemin.

Një reflektim tjetër ka të bëjë me kreativitetin pas përmbajtjes, veçanërisht ato për internetin. Nëse nga njëra anë besimi i një pjese të punës tek një algoritëm mund të jetë një avantazh për krijuesit, në drejtim të kursimit të kohës në kërkimin e informacionit, nga ana tjetër ne duhet të marrim parasysh efektet e mundshme negative për shkak të përdorimit të zgjidhjeve të ngjashme, dmth përmbajtje më të varfër për sa i përket origjinalitetit dhe kreativitetit, figura profesionale në rrezik për shkak të algoritmeve gjithnjë e më të fuqishme etj.