Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te shkarkosh dhe instalosh Python ne kompjuter Windows, Mac dhe Linux. Kjo eshte nje gjuhe e mire programimi, prandaj per ta perdorur ate, zbatoni sugjerimet qe do ju japim, për të konfiguruar dhe instaluar të gjitha mjetet e nevojshme qe ajo te funksionoje sic duhet. Per te gjitha detajet, vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Përpara se t’ju tregojme hap pas hapi se si të shkarkoni dhe instaloni Python në kompjuterin tuaj, do ju tregojme disa vecori te kesaj gjuhe programimi.

Python është një gjuhë scripting, e cila ju lejon të shkruani kodin shpejt, lehtë dhe pa sakrifikuar mbi fuqinë e tij. Për më tepër, falë komunitetit të gjerë të zhvilluesve që e përdorin atë, është shumë e lehtë të gjesh shembuj dhe këshilla në internet për të përfunduar projektet tuaja me lehtësi.

Ne fakt, nuk ka vetëm një version të Python dhe për këtë arsye është e rëndësishme të dini se si të zgjidhni atë të duhurin për qëllimin tuaj. Versionet e ndahen kryesisht në Python 2 dhe Python 3.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Megjithëse Python 2 nuk është mirëmbajtur më zyrtarisht që nga 1 janari 2020, është ende e mundur të shkruhet kodi duke përdorur këtë version i cili ende mbetet më i përhapuri në rrjet. Python 3 është megjithatë versioni më modern dhe më i mbështetur i gjuhës, me disa ndryshime të rëndësishme që e bëjnë atë të papajtueshëm me Python 2 dhe me një komunitet online në rritje të shpejtë.

Në këtë udhëzues, do të shpjegojme si të instaloni Python 2 dhe si të instaloni Python 3, kështu që ju mund të zgjidhni cilin version të përdorni bazuar në nevojat tuaja. Në fakt, mend se megjithëse Python 2 ka shumë shembuj dhe udhëzues në internet, Python 3 është i vetmi version aktualisht në zhvillim dhe i aftë për t’u pasuruar me veçori gjithnjë e më moderne.

Zgjedhja është e juaja, por ndoshta do të ishte më mirë për ju të filloni me versionin 3, në mënyrë që të jeni menjëherë gati për të trajtuar projekte me një shtrirje më të gjerë.

Si te shkarkosh dhe instalosh Python në Windows

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Tani le te shikojme se si te shkarkosh dhe instalosh Python 3 në Windows. Hapi i parë që duhet të bëni është të shkoni në faqen zyrtare të Python. Pasi të hapet faqja, klikoni butonin e verdhë Download Python 3.x që ndodhet në qendër të faqes.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani nisni file që është shkarkuar, i quajtur python-3.xxexe. Në dritaren e softuerit, përpara se të vazhdoni, sigurohuni që të shënoni kutinë Add Python 3.x to PATH qe ndodhet poshte. Kjo do t’ju lejojë të përdorni Python shumë më shpejt dhe më lehtë pasi do të integrohet në vetë sistemin operativ.

Tani vazhdoni duke shtypur butonin Instalo Tani/Install Now dhe prisni që instalimi të përfundojë. Më pas shtypni butonin Mbyll/Close, për të mbyllur dritaren e konfigurimit.

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Nëse dëshironi të instaloni Python 2 në Windows, shkoni te faqja që përmban versionin më të fundit të Python 2 dhe klikoni në linkun Windows x86-64 MSI installer, nëse jeni duke përdorur Windows 64-bit, ose Windows x86 MSI installer nese jeni duke përdorur Windows 32-bit.

Pasi të keni shkarkuar versionin që korrespondon me kompjuterin tuaj, klikoni dy herë në skedarin python-2.xxmsi që sapo keni shkarkuar, për të hapur instaluesin. Tani shtypni butonin Next tri herë radhazi për të filluar procesin e instalimit të Python 2.

Tani prisni që operacioni të përfundojë, më pas shtypni butonin Finish dhe dilni nga aplikacioni.

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Për të verifikuar që Python është instaluar saktë në kompjuterin tuaj, thirrni Command Prompt/Prompt dei comandi duke shtypur cmd në fushën e kërkimit të menusë Start poshte manjtaz dhe duke shtypur Enter.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të shfaqet dritarja e Prompt, shkruani komandën python –version dhe shtypni Enter në tastierë. Do të shihni shkrimin Python 3.xx, në rast se keni instaluar Python 3, ose shkrimin Python 2.xx, në rast se keni instaluar Python 2.

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Për të filluar përdorimin e Python, gjithçka që duhet të bëni është të shkruani python në Windows Prompt, e ndjekur nga shtypja e butonit Enter. Në këtë mënyrë do të hyni në console te Python, nga e cila mund të shkruani të gjitha komandat e disponueshme në këtë gjuhë programimi.

Si te shkarkosh dhe instalosh Python në Mac

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Instalimi i Python në Mac eshte gjithashtu jo shume i veshtire. Në fakt, macOS integron një version të Python 2 brenda tij, por jo Python 3. Për këtë arsye, tani do të shpjegojme se si të përdorni versionin më të fundit të Python në Mac tuaj.

Për të instaluar Python 3 në Mac, vizitoni faqen zyrtare të Python dhe klikoni lidhjen Latest Python 3 Release [numri i versionit]. Në faqen që hapet, klikoni në hyrjen MacOS 64-Bit Installer, për të filluar shkarkimin e paketës së instalimit.

Pasi të keni shkarkuar, hapni python-3. xx-macos.pkg. Në ekranin e instalimit, më pas shtypni butonin Vazhdo/Continua dhe në hapin tjetër, shtypni sërish butonin Vazhdo/Continua për të pranuar kushtet e përdorimit. Tani shtypni butonin Prano/Accetta në dritaren që ju kërkon të pranoni kushtet e kontratës.

Si te shkarkosh dhe instalosh Python

Shtypni përsëri butonin Vazhdo/Continua për të konfirmuar instalimin e Python në hard diskun tuaj Mac, më pas shtypni Install për të filluar procesin e instalimit. Softueri kërkon futjen e fjalëkalimit të Mac për të vazhduar. Futeni atë në fushën përkatëse dhe shtypni Enter për herë të fundit. Kur procesi të ketë mbaruar, shtypni Mbyll/Close për të përfunduar. Tani Python 3 tani është instaluar në Mac-un tuaj.

Tani që Python 2 dhe Python 3 janë të pranishëm në Mac-un tuaj, procedura për përdorimin e tyre është shumë e thjeshtë. Para së gjithash, duhet të hapni terminalin macOS, i cili është i disponueshëm në dosjen Tjetër/Altro/Other të Launchpad (ikona e raketës në shiritin Dock) ose mund të gjendet lehtësisht në Spotlight (shiriti i kërkimit që shfaqet duke shtypur cmd+spacebar).

Mund të kontrolloni versionin e Python të instaluar në Mac-un tuaj duke shtypur komandën python –version në Terminal të ndjekur nga shtypja e Enter, për Python 2, ose python3 –version, për Python 3.

Sidoqoftë, për të përdorur komandat e gjuhës së programimit, thjesht mund të shkruani python ose python3 ne Terminal, në varësi të versionit që dëshironi të ekzekutoni, më pas shtypni Enter.

Si te shkarkosh dhe instalosh Python në Linux (Ubuntu)

Nëse jeni përdorues i Ubuntu Linux, nuk keni nevojë të shqetësoheni për instalimin e Python në kompjuterin tuaj. Ubuntu integron një version të Python 2 dhe një version të Python 3 të gatshëm për t’u përdorur.

Për të hyrë në këto versione, mund të hapni menunë Aplikacionet, në pjesën e sipërme majtas, të hyni në seksionin Mjetet e sistemit dhe të shtypni programin XTerm, për të hyrë në terminal. Tani mund të shkruani python ose python3, në varësi të versionit të Python që dëshironi të hapni, e ndjekur nga shtypja e Enter, për të hyrë në console te Python dhe për të filluar kodimin.

Megjithatë, Ubuntu pothuajse kurrë nuk e integron versionin më të fundit të disponueshëm të Python 3. Nëse dëshironi të instaloni versionin më të fundit të Python për të përfituar plotësisht nga veçoritë e kësaj gjuhe programimi, hapni Terminalin Ubuntu, duke hapur menunë Aplikacionet që ndodhet në lart majtas, duke hyrë në seksionin Mjetet e sistemit dhe duke shtypur mbi programin XTerm.

Në këtë pikë, thjesht shkruani komandat sudo apt-get update dhe sudo apt-get install python3-dev, secila e ndjekur duke shtypur Enter. Kur të kërkohet, shtypni Po për të vazhduar me instalimin dhe prisni që procesi të përfundojë. Tani ju keni instaluar versionin më të fundit të Python 3 për Ubuntu dhe jeni gati ta përdorni atë për të shkruar kodin tuaj.