Si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur. Te beni nje kontroll kur bleni nje telefon, sidomos kur eshte i perdorur, apo me cmim te ulet, apo shitet nga shites jo zyrtar, do ishte nje veprim i duhur per te ndenjur te qete. Gjithashtu nese iPhone nuk mund te lidhet me internetin apo nuk funksionon me skedat SIM, beni mire te beni nje kontroll mbi prejardhjen e tij.

Falë disa shërbimeve online të leshuara nga Apple, është e mundur të përdorni numrin serial ose numrin IMEI të një iPhone për të zbuluar nëse pajisja është blerë së fundi, nëse mbulohet ende nga garancia dhe mbi të gjitha, nëse i nënshtrohet aktivizimit të bllokimit, dmth një mase sigurie që zbatohet në telefonat e vjedhur ose të humbur. Duke perdorur keto sherbime ju do mund te shmangni mashtrimet nga shites jo te ndershem.

Permbajtja

Informacioni paraprak

Si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur

Përpara se të tregojme se si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur, ka disa informacione paraprake që duhet t’ju japim për të shmangur mashtrimet.

Së pari, nëse keni zgjedhur të blini iPhone-in tuaj të dorës së dytë nga një dyqan online, përpiquni gjithmonë t’u referoheni faqeve të internetit që konsiderohen të besueshme, pra atyre më të frekuentuara dhe më të vlerësuara nga përdoruesit e internetit, të tilla si Amazon, e cila me Warehouse Deals ju lejon të blini produkte të përdorura të testuara dhe të garantuara.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse hasni në një faqe të panjohur, përpara se të bëni ndonjë blerje, përpiquni të informoheni mbi te dhe të përpiqeni të zbuloni përvojat që përdoruesit e tjerë kanë pasur në lidhje me të. Për ta bërë këtë, mund të jetë e dobishme të bëni disa kërkime në Google dhe TrustPilot.

Për sa i përket blerjes nga një individ, është mirë të kontrolloni komentet mbi shitësit, dmth komentet që ky i fundit ka marrë nga ata që kanë blerë tashmë produkte prej tij dhe fotot në reklamën përkatëse të shitjes.

Megjithatë, për sa i përket blerjes nga individë privatë, këshillohet të pyesni nëse ka në dispozicion faturën origjinale të shitjes ose një fotokopje të saj dhe nëse po, t’ju dorëzohet.

Ne fund, ju themi qe te qëndroni larg iPhone-ve të shitur me çmime shumë të ulëta. iPhone është një nga telefonat inteligjentë që zhvlerësohet më pak me kalimin e kohës madje edhe në tregun e përdorur është e pamundur ta gjesh me çmime të lira. Nëse gjeni reklama që ofrojnë çmime shumë joshëse, veçanërisht për modelet e fundit, filloni të shqetësoheni!

Si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur: nga IMEI

Bërë sqarimet e nevojshme më sipër, do të thosha se më në fund mund të marrim masa dhe të shkojmë dhe të zbulojmë se çfarë operacionesh mund të kryhen për të verifikuar nëse një iPhone është vjedhur.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Para së gjithash, siç ju thashë në fillim, ju këshilloj të kontrolloni kodin IMEI (International Mobile Equipment Identity). Ai është një kod 15-shifror që identifikon në mënyrë unike telefonat celularë

Kodi IMEI mund të përdoret për të raportuar vjedhjen e pajisjes dhe më pas t’i kërkojë operatorit tuaj të telefonit të bllokojë aksesin në rrjet nga ky i fundit. Pikërisht për këto arsye, është gjithashtu i dobishëm për të zbuluar nëse një pajisje është vjedhur apo jo. Për të mësuar më shumë, lexoni me poshte.

Gjej IMEI

Si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur

Bazuar në sa më sipër, për të kontrolluar nëse një iPhone është vjedhur, fillimisht duhet të gjeni kodin IMEI te pajisjes. Procedura që duhet ndjekur për ta bërë këtë ndryshon në varësi të faktit nëse telefoni inteligjent është tashmë në zoterimin tuaj apo jo.

Nëse tashmë e keni iPhone ne dore, mund ta zbuloni lehtësisht kodin e tij IMEI duke mare pajisjen, duke e zhbllokuar, duke hyrë në ekranin bazë të iPhone, duke zgjedhur ikonën e Cilësimeve (ajo me rroten e ingranazhit), më pas artikullin Përgjithshëm/Generali dhe pastaj ate Info.

Më pas lëvizni ekranin që ju shfaqet dhe do të gjeni kodin që korrespondon me formulimin IMEI. Dua të theksoj se i njëjti ekran përmban edhe numrin serial të iPhone, pranë formulimit Serial number/Numero di serie, i cili mund të jetë i dobishëm për përdorimin e shërbimeve të tjera për të zbuluar nëse pajisja është vjedhur apo jo.

Si një alternativë për mënyrën se si sapo tregova, mund ta gjeni kodin IMEI të iPhone në këtë mënyrë: shkoni në ekranin kryesor të pajisjes, zgjidhni ikonën e aplikacionit Telefoni (ajo me sfondin e gjelbër dhe celularin e bardhë). hyni në seksionin e tastierës duke zgjedhur artikullin e duhur që ndodhet poshtë djathtas dhe futni kodin *#06#. Pasi ta bëni këtë, kodi IMEI i iPhone by tuaj do të shfaqet automatikisht në qendër të ekranit.

Kodin IMEI të iPhone-it mund ta gjeni edhe në paketën e shitjes së pajisjes, nëpërmjet iTunes/Finder, në kompjuter ose përmes faqes për menaxhimin e Apple ID-së, nga çdo pajisje. 

Nëse iPhone, qe synoni të verifikoni nuk është aktualisht në zoterimin tuaj, shkruani shitësit (ose në çdo rast personit që ka aktualisht pajisjen), kërkoni që ky i fundit t’ju japë kodin IMEI te telefonit dhe nënvizoni se pa këtë informacion nuk do të vazhdoni me blerjen.

Kontrollo IMEI

Si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur

Pasi të keni numrin IMEI të iPhone që ju intereson, mund të zbuloni nëse ai është vjedhur përmes shërbimit të tregtimit të smartfonëve të Apple.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Prandaj, shkoni në këtë faqe interneti dhe shkruani kodin IMEI të iPhone në fushën Enter Serial Number/Inserisci Numero di serie që gjeni në seksionin Kërko për pajisjen/Ricerca dispositivo, më pas klikoni në butonin Kërko/Ricerca ngjitur, shënoni kutinë Unë nuk jam robot/Non sono un robot te kutia që hapet, kryeni veprimet e nevojshme për të kaluar kontrollin e përdoruesit dhe shtypni butonin Prano/Accetta.

Nëse iPhone mund të përdoret për tregtim (dmth. nuk korrespondon me një IMEI të bllokuar për vjedhje ose për arsye administrative), pasi të keni përfunduar hapat e mësipërm, do të shihni një formular në të cilin do t’ju kërkohet të jepni informacione të ndryshme rreth statusit te telefonit, si: gjendja e ekranit, funksionimi i butonave, etj. Aktualisht nuk jeni të interesuar të shisni një iPhone, kështu që mund ta mbyllni faqen.

Nëse është një telefon i bllokuar (dhe i cili, për rrjedhojë, mund të jetë vjedhur), do të njoftoheni menjëherë në ekran dhe nuk do t’ju ofrohet asnjë formë për të vazhduar me tregtimin.

Sisteme të tjera si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur

Përveç përdorimit të numrit IMEI, ka sisteme të tjera që mund të jenë të dobishme për të provuar nëse një iPhone është vjedhur, si p.sh. kontrollimi i garancisë dhe përdorimi i disa shërbimeve online të palëve të treta për këtë qëllim. Më poshtë do të gjeni gjithçka të shpjeguar në detaje.

Kontrollo garancinë

Si te shikosh nese iPhone eshte i vjedhur

Një tjetër shërbim i Apple që mund të jetë i dobishëm është ai që ju lejon të kontrolloni garancinë e iPhone, duke treguar të gjitha detajet mbi statusin e garancisë së telefonit dhe datën në të cilën është blerë produkti. Nëse një telefon që ju është shitur si i ri rezulton të jetë blerë muaj më parë, duket se diçka nuk është në rregull.

Për të përfituar nga shërbimi në fjalë, shkoni në këtë faqe interneti, futni numrin serial të iPhone në fushën poshtë artikullit Futni numrin serial/Inserisci il numero di serie, futni kodin e verifikimit të dukshëm më poshtë në fushën Futni kodin/Inserisci il codice dhe shtypni Vazhdo/Continua

Në faqen e re që do t’ju shfaqet më vonë, do të mesoni nëse data e blerjes së pajisjes është vërtetuar apo jo, nëse mbështetja telefonike është e disponueshme, nëse mbulimi i riparimit dhe asistencës teknike është aktiv dhe nëse jeni abonuar, statusi i AppleCare+.

Për më tepër, nëse e keni iPhone ne dorë, mund të kontrolloni garancinë direkt nga pajisja. Për ta bërë këtë, merrni atë, zhbllokoni, hyni në ekranin bazë të iPhone dhe zgjidhni ikonën e Cilësimeve (ajo në formën e një rrote ingranazhi), më pas shkoni te General > Info dhe do të gjeni detajet në fjalë në qendër të ekranit.

Shërbime online

Përveç burimeve zyrtare të Apple, ka edhe shërbime online të palëve të treta që mund të jenë të dobishme për të kuptuar nëse një iPhone është vjedhur apo jo.

Ndër zgjidhjet e ndryshme të këtij lloji, rekomandojme iPhone të vjedhur. Është një sajt që ofron një bazë të dhënash në internet, brenda së cilës përdoruesit mund të raportojnë kodet e identifikimit të pajisjeve Apple që kanë humbur. Për të gjetur ndonjë përputhje, thjesht jepni IMEI ose numrin serial të iPhone dhe filloni kërkimin.

Faqet e tjera të internetit që mund të jenë të dobishme janë Planet Ndërkombëtare të Numërimit dhe IMEI.info të cilat kontrollojnë statusin tuaj te IMEI. Më pas është CheckMEND, i cili përditësohet nga operatorët dhe agjencitë e policisë dhe është sigurisht më i besueshmi. Megjithatë, është një zgjidhje me pagesë, me tarifa që fillojnë nga 2.50 euro për çdo pajisje që kontrollohet.

Në rast dyshimesh apo problemesh

Nese ndoqët saktësisht udhëzimet, por ende nuk mund të kuptoni nëse iPhone që zotëroni aktualisht ose ai që keni ndërmend të blini ishte i vjedhur apo jo,, atehere mund të konsultoheni me faqen Mbështetja dhe Ndihma e Apple.