Si te rrotullosh nje video

Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te rrotullosh nje video. Domethene nese keni nje video e cila nuk eshte e orientuar ne menyren e duhur (prsh mund te jete me kokeposhte) dhe deshironi qe ta rrotulloni ne menyre qe te shikohet me mire kur e hapni ne paisjen tuaj, atehere ketu jeni ne vendin e duhur per te kuptuar se si behet. Me poshte do te gjeni strumente qe mund te perdoren ne kompjuter dhe ne telefon. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me tej.

Permbajtja

Si te rrotullosh nje video: ne Kompjuter

Si fillim, do ju tregojme se si të rrotullosj një video ne kompjuter duke përdorur disa nga programet më të njohura të modifikimit të videove, më pas do t’ju sugjeroj disa alternativa nëse keni nevoje per zgjidhje te tjera.

Si te rrotullosh nje video me VLC

Si te rrotullosh nje video

Nëse po kërkoni një mënyrë të lehtë dhe falas për të rrotulluar një video nga kompjuteri juaj, ju sugjeroj të shkarkoni dhe instaloni player VLC. Ky eshte një softuer i famshem, falas dhe me burim të hapur, i pajtueshëm me sistemet operative WindowsmacOS dhe Linux (si dhe me shumë pajisje të tjera). Kjo ju lejon të rrotulloni videot në kohë reale gjatë riprodhimit dhe t’i ruani ato në versionin e rrotulluar.

Për ta shkarkuar atë, lidhuni me faqen e tij zyrtare të internetit dhe shtypni butonin Shkarko/Scarica/Download VLC (sistemi operativ zbulohet automatikisht). Më pas prisni disa momente që shkarkimi të përfundojë, hapni skedarin që sapo u shkarkua dhe prisni që të fillojë procedura e instalimit.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Prandaj, nëse jeni duke përdorur një kompjuter Windows, fillimisht shtypni butonin Po, më pas OK për të zgjedhur gjuhën italiane, më pas shtypni Next/Avanti tri herë radhazi dhe në fund, klikoni në butonat Instalo dhe Close/Chiudi.

Nëse jeni duke përdorur një Mac, thjesht tërhiqni ikonën VLC në dosjen Applicazioni në dritaren e re që hapet. 

Më pas, nisni VLC dhe nëse kërkohet, miratoni politikat e hyrjes në rrjet duke shtypur butonin Vazhdo/Prosegui në njoftimin që shfaqet. Sapo të shihni ndërfaqen kryesore, shtypni menunë lart majtas të quajtur Media në Windows dhe File në Mac, zgjidhni artikullin Apri file/Open file dhe përdorni dritaren File Explorer/Esplora File të shfaqur për të gjetur dhe ngarkuar videon e interesit tuaj.

Më pas, nëse jeni duke përdorur Windows, klikoni në menunë Vegla/Strumenti > Efektet dhe filtrat/Effetti e filtri ndërsa video po luhet. Në dritaren e re që është hapur, klikoni në skedën Efektet Video/Effetti video, më pas shkoni te seksioni Gemoetria më poshtë dhe vendosni një shenjë në kutinë në lidhje me funksionin e Transformimit/Trasformazione.

Në këtë pikë, nuk do të keni vështirësi të kuptoni se si të rrotulloni një video me VLC. Në fakt, ju vetëm duhet të zgjidhni modalitetin që ju e konsideroni të përshtatshëm për nevojat tuaja nga menyja rënëse më poshtë, e cila përfshin, për shembull, mundësine e rrotullimit 90 °180 ° ose 270 ° si dhe pasqyrimi horizontalisht dhe vertikalisht, ose transpozimi i videos.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse keni nevojë për saktësi më të madhe në përcaktimin e këndit të rrotullimit, vendosni shenjen gjithashtu ne kutinë Rrotullimi/Rotazione që ndodhet pak më poshtë dhe përdorni çelësin virtual atje për të zgjedhur gradimin që ju nevojitet.

Persa i përket veçorisë së rrotullimit të videos në VLC për Mac, kjo mund të gjendet në menunë Finestra/Window > Effetti video/Efektet Video. Procedura që duhet ndjekur është në thelb e njëjtë me atë të përshkruar për Windows, por duhet t’ju informoj se ka më pak opsione rrotullimi.

Në fund të përpunimit, nëse dëshironi ta ruani videon në një version të rrotulluar, përdorni opsionet e ruajtjes në menunë File për të eksportuar videon që sapo modifikuat në formatin e dëshiruar. 

Si te rrotulloni nje video me Premiere

Si te rrotullosh nje video

Nëse do të dish se si te rrotullosh nje video me Premiere, dmth programin e njohur profesional të redaktimit të videove të zhvilluar nga Adobe (i përfshirë në paketën Creative Cloud), atehere e keni te shpjeguar me poshte. Nëse nuk e keni instaluar ende, do të jeni të kënaqur të dini se është e mundur të përfitoni nga një provë 7-ditore falas e të njëjtit.

Për të filluar, ngarkoni projektin për të cilin po punoni dhe i cili përmban videon që dëshironi të rrotulloni. Nëse nuk e keni krijuar ende një të tillë, shtypni butonin Projekti i ri/Nuovo progetto, më pas caktoni një emër për të dhe sapo të shihni ndërfaqen e redaktimit, tërhiqeni skedarin në fjalë në seksionin e duhur në pjesën e poshtme majtas, ose klikoni dy herë brenda për të përdorur shfletuesin e integruar të mediave dhe për të shfletuar dosjet në kompjuterin tuaj.

Më pas, tërhiqni videon e sapo importuar në seksionin Timeline, më pas klikoni në pjesën e videos, shkoni te dritarja në pjesën e sipërme majtas dhe shtypni panelin Controllo Effetti, më pas zgjeroni menunë Lëvizja/Movimento dhe më pas bëni të njëjtën gjë me artikullin Rrotullimi/Rotazione.

Së fundi, përdorni mjetin e duhur në formë rrethi për të identifikuar shkallën e rrotullimit që dëshironi të aplikoni në video. Thjesht mbani të shtypur butonin e majtë të miut dhe rrëshqitni çelësin virtual djathtas ose majtas. Ju këshilloj të aktivizoni ruajtjen automatike duke përdorur funksionin relativ të pranishëm në shtegun Modifica/Edit > Preferenze/Preferences në mënyrë që të mos shqetësoheni për ta bërë atë manualisht me çdo modifikim.

Zgjidhje te tjera për të rrotulluar një video në kompjuter

Si te rrotullosh nje video

Nese dëshironi të konsideroni zgjidhje të tjera për të rrotulluar një video në kompjuter përveç atyre të ilustruara me siper, atehere më poshtë do gjeni disa alternativa të vlefshme, të thjeshta për t’u përdorur dhe falas.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web
  • Avidemux (Windows/macOS/Linux): ky softuer popullor me burim të hapur për redaktimin e videove, ju lejon të rrotulloni lehtësisht videot, pasi zgjidhni formatin e daljes, përmes funksionit relativ i pranishëm në seksionin Transformimi/Trasforma, i aksesueshëm nga menuja Video > Filters.
  • iMovie (macOS): nëse jeni përdorues Mac, mund ta përdorni lehtësisht këtë softuer jashtëzakonisht funksional dhe intuitiv për të rrotulluar filmat tuaj, të parainstaluar në të gjithë kompjuterët Apple. Pas importimit të videos, klikoni në mjetin Ritaglio/Crop në shiritin e veglave që ndodhet sipër luajtësit, më pas përdorni funksionet për të rrotulluar klipin në drejtim të akrepave të orës ose në të djathtë në të djathtë. 

Si te rrotulloni nje video: në Telefon

Nëse doni te dini se si të rrotulloni një video nga telefoni tuaj, pasi videoja në fjalë eshte në memorien e pajisjes tuaj celulare ose në një shërbim cloud të aksesueshëm nëpërmjet saj, do të jeni të kënaqur të dini se keni shumë opsione në dispozicionin tuaj. Më poshtë do të shpjegoj se si të përfitoni nga disa aplikacione që zakonisht janë të parainstaluara në pajisje, përkatësisht Google Photos për Android dhe Photos/Foto në iPhone/iPad.

Si te rrotullosh nje video me Google Photos (Android)

Google Photos/Google Foto është një aplikacion i dobishëm për Android dhe iPhone/iPadOS i lidhur me Google, që ju lejon të sinkronizoni dhe modifikoni përmbajtjen tuaj multimediale në cloud, falë të cilit është e mundur edhe rrotullimi i videove në një mënyrë shumë të thjeshtë.

Për të filluar, filloni aplikacionin me një trokitje në ikonën e tij (rrota me ngjyrë) e pranishme në ekranin bazë ose në sirtar (faqa me të gjitha aplikacionet e instaluara), më pas gjeni videon për ta modifikuar në menunë Foto ose në seksioni i Koleksionit/Raccolta vendosur në fund dhe shtypni për ta hapur.

Më pas, trokitni lehtë mbi videon që luhet për të shfaqur menunë më poshtë dhe trokitni lehtë mbi funksionin Edit/Modifica (simboli përzgjedhës në iPhone/iPad) i pranishëm atje. Tani shtypni artikullin Pri/Ritaglia/Crop, më pas përdorni mjetin me simbolin e një shigjete të lakuar dhe një rombi për të vendosur rrotullimin e dëshiruar. Pastaj thjesht shtypni butonin Ruaj kopjen/Salva copia në anë për të zbatuar përfundimisht ndryshimet.

Si te rrotulloni nje video me aplikacionin Photos/Foto (iPhone)

Edhe aplikacioni Photos/Foto, i parainstaluar në të gjitha pajisjet iPhone/iPadOS, ju lejon të rrotulloni një video me vetëm disa prekje. Pasi të keni filluar, zgjidhni përmbajtjen multimediale në të cilën dëshironi të ndërhyni dhe sapo të hapet, prekni funksionin Edit/Modifica lart djathtas.

Më pas, shtypni simbolin e katrorit me dy shigjeta në shiritin e veglave që shfaqet në fund, më pas shtypni funksionin me ikonën e një katrori dhe një shigjetë të vendosur lart majtas aq herë sa të jetë e nevojshme për të vendosur rrotullimin e dëshiruar. Në fund, shtypni butonin Finish/Fine për të ruajtur ndryshimet e bëra.