Si te projektosh & vizatosh shtepi ne 3D

Nëse do të zbulosh se si të vizatosh dhe projektosh një shtepi në 3D, dije se mund ta bësh pa vështirësi, duke vepruar nga kompjuteri, smartphone dhe tablet, përmes programeve të ndryshme, shërbimeve online dhe aplikacioneve që te lejojnë të krijosh shumë modele precize dhe realiste tre-dimensionale të shtëpive, të kompletuara me orendi të brendshme dhe personalizime të panumërta.

Permbajtja

Si të Vizatosh dhe projektosh një shtepi në 3D falas

Nese dëshironi të zbuloni se si të projektoni një shtëpi në 3D falas nga kompjuteri, drejtojuni mjeteve të dobishme për këtë qëllim të disponueshëm për Windows, macOS dhe Linux që gjeni më poshtë dhe ndiqni udhëzimet përkatëse për përdorim.

Sweet Home 3D (Windows/macOS/Linux)

Nëse jeni duke kërkuar një program për të vizatuar dhe projektuar një shtëpi në 3D të përqendruar kryesisht në dizajnin e brendshëm, unë mund të rekomandoj vetëm Sweet Home 3D. Siç sugjeron emri, kjo ju lejon të krijoni modele tre-dimensionale të shtëpive, të kompletuara me orendi të të gjitha llojeve. Me të, ju mund të vizatoni planin e dyshemesë së shtëpisë tuaj dhe pastaj të shkoni dhe të vendosni mobiljet dhe të shihni rezultatin në tre dimensione. Eshte falas. Sidoqoftë duhet të theksohet se për Mac ekziston edhe një variant i paguar (kushton 14,99 euro dhe mund të shkarkohet direkt nga Mac App Store) i cili përfshin një numër më të madh të elementeve të arredimit.

Për të shkarkuar Sweet Home 3D në kompjuterin tuaj, shkoni në faqen e saj të internetit, klikoni në lidhjen Download Sweet Home 3D dhe butonin download.

Në fund të shkarkimit, nëse jeni duke përdorur Windows, hapni file.exe të marrë dhe në dritaren që shfaqet në desktop, klikoni në butonat Po/Yes/Si dhe OK, pastaj shtypni butonin Next/Avanti (katër herë radhazi), kontrolloni kutia Unë pranoj kushtet e licencës së kontratës dhe kliko butonin Avanti/Next (katër herë të tjera me radhë). Pastaj përfundoni konfigurimin duke shtypur butonat Install dhe Finish.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse jeni duke përdorur macOS, nga ana tjetër, hapni paketën e marrë.dmg dhe zhvendosni ikonën e programit në dosjen Mac Applications, pastaj klikoni me të djathtën mbi të, zgjidhni artikullin Open/Apri nga menyja e shfaqur dhe klikoni butonin Open në dritare pop-up, në mënyrë që të fillojë programi që do të anashkalojë kufizimet e dëshiruara nga Apple ndaj aplikacioneve të zhvilluesve jo të çertifikuar (operacion që duhet të kryhet vetëm në fillimin e parë).

Pasi të shfaqet dritarja Sweet Home 3D në ekran, filloni të përdorni mjetet dhe funksionet që gjeni në ndërfaqen e tij, e cila është e organizuar si më poshtë: në të djathtë ka zonën për të parë projektin, me në krye pjesën e dedikuar në planin e dyshemesë dhe në pjesën e poshtme seksionin për shikimin 3D; në të majtë ka pjesë për zgjedhjen e objekteve dhe aksesorëve të mobiljeve që mund të zgjidhen dhe karakteristikat e tyre; në krye janë shiritat me butona dhe menu për të shtuar mure, dhoma etj.

DreamPlan (Windows/macOS)

Një tjetër ndër programet për të hartuar një shtëpi në 3D që, për mendimin tim, do të bënit mirë ta konsideronit është padyshim DreamPlan. Eshtë një softuer falas për përdorim personal, disa ju lejojnë të krijoni planet e dyshemesë së shtëpive dhe apartamenteve, duke zgjedhur nga grupe të shumta ngjyrash, struktura, pajisje mobilimi, dekorime etj. Mund të krijohen edhe peisazhe dhe kopshte në natyrë.

Për të shkarkuar DreamPlan, shkoni në faqen e tij të internetit dhe klikoni në butonin Shkarko Tani/Scarica ora/Download now (nëse jeni duke përdorur Windows) ose butonin Download/Scarica për Mac (nëse jeni duke përdorur macOS).

Kur shkarkimi të përfundojë, nëse jeni duke përdorur Windows, hapni skedarin.exe të marrë dhe në dritaren që tregohet në tavolinën e punës, klikoni në butonin Po/Si/Yes, pastaj zgjidhni opsionin Vazhdo të instaloni në Italisht/Continua a installare in Italiano, zgjidhni zerin që lidhet për të pranuar kushtet e licencës dhe shtypni butonin Next/Avanti për të përfunduar konfigurimin.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në vend të kësaj, nëse jeni duke përdorur macOS, nxirrni arkivin ZIP që rezulton në një vend të dëshiruar, hapni paketën.dmg që është brenda tij dhe në dritaren që hapet, klikoni në butonin Prano. Pastaj, tërhiqni ikonën DreamPlan në dosjen macOS Applications, klikoni me të djathtën mbi të, zgjidhni artikullin Open nga menyja e kontekstit dhe më pas shtypni butonin Open në dritaren që shfaqet, në mënyrë që të filloni programin, megjithatë, duke shkuar rreth kufizimet e vendosura nga Apple në aplikimet e zhvilluesve jo të çertifikuar (operacioni do të kryhet vetëm në ekzekutimin e parë).

Pasi të shfaqet faqja kryesore e DreamPlan, për të filluar krijimin e një projekti të ri bosh, klikoni në butonin Start Blank Project/Avvia progetto vuoto. Në vend të kësaj, duke shtypur butonin Shiko shembullin e projektit/Visualizza progetto di esempio mund të hapni një nga shumë projektet e gatshme për përdorim të disponueshëm.

Më pas, mund të filloni të vizatoni shtëpinë tuaj duke përdorur mjetet dhe menutë e bashkangjitura në ndërfaqen e softuerit, e cila është e organizuar si më poshtë: në të djathtë është zona për shikimin dhe eksplorimin e projektit dhe shiritin e veglave për ndryshimin e ekranit, për të fshehur dhe treguar objektet etj; në të majtë janë menutë për shikimin dhe modifikimin e vetive të elementeve të zgjedhura; në krye është shiriti i veglave për të shtuar dritare, dyer, dysheme, etj. dhe më tej ka skeda për të shkuar në funksionin që ju lejon të krijoni planin e dyshemesë, në zgjedhjen e kategorisë së elementeve që do të shtohen etj.

Nëse ajo që ju intereson të bëni është të vizatoni një plan plajmetrie, unë ju informoj se mund të arrini direkt në pjesën e programit të vendosur për qëllimin duke shtypur butonin Traccia planimetria që mund të shihni në ekranin startues të DreamPlan.

Zgjidhje të tjera qe të vizatosh dhe projektosh një shtepi në 3D falas

Zgjidhje të tjera programesh projektimi dhe vizatimi shtepish.

  • SketchUp (Windows/macOS) – është një softuer i njohur për vizatim teknik dhe modelim 3D. Falë tij është e mundur të krijohen plane dyshemeje dhe punime të ndryshme që lidhen me sektorin e inxhinierisë, planifikimin urban dhe gjithashtu me zhvillimin e lojërave video. Eshtë i pajtueshëm me Windows dhe macOS, është përkthyer në italisht dhe është mjaft i thjeshtë për t’u përdorur, megjithëse është një zgjidhje e destinuar kryesisht për profesionistët. Pikërisht për shkak të kësaj, softueri paguhet (ka kosto duke filluar nga 119 dollarë/vit), por unë kam zgjedhur t’ju tregoj gjithsesi për këtë pasi mund ta provoni falas për 30 ditë.
  • AutoCAD (Windows/macOS) – është praktikisht softueri teknik i vizatimit në parim. Eshtë zhvilluar nga shtëpia e famshme e programeve Autodesk dhe përdoret dhe vlerësohet nga profesionistë të dizajnit të shtëpive në të gjithë botën, por edhe nga inxhinierë, arkitektë, etj. Fatkeqësisht nuk është falas (pajtimi fillon nga 2,361 €/vit), por është e mundur të përfitoni nga versioni provë pa ndonjë kosto që funksionon për 30 ditë, prandaj vendosa ta raportoj tek ju gjithsesi në këtë manual.
  • pCon.planner (Windows) – softuer i shkëlqyeshëm falas dhe specifik për sistemet operative Windows, i cili ju lejon të dizajnoni shtëpi në 3D në një mënyrë tepër të thjeshtë dhe të shpejtë. Eshtë përkthyer në italisht, ka një ndërfaqe përdorimi shumë intuitiv dhe është lehtësisht i përdorshëm edhe nga jo-ekspertë të fushës. Duhet të theksohet se përfundimisht është e mundur të blini versionin Pro, të dizajnuar për përdorim profesional dhe në të cilin ka mjete shtesë.

Si të vizatosh dhe projektosh një shtepi në 3D në internet

Nese nuk deshironi te shkarkoni programe te reja ne kompjuter dhe do të dëshironit që te perdornit mjete për të projektuar një shtëpi në 3D në internet, atehere me poshte keni nje liste mundesish per ta bere kete.

Home Planner IKEA

Kur u referoheni zgjidhjeve për dizajnimin e një shtëpie në 3D nga interneti, është praktikisht e pamundur të mos përmendni Planifikuesin e Shtëpisë IKEA. Eshtë një mjet i vënë në dispozicion nga IKEA, një markë e famshme në sektorin e mobiljeve, e cila ju lejon të krijoni projekte tre-dimensionale të mjedisit në shtëpi me orenditë e ndërmarrjes suedeze, të gjitha të organizuara në detajet më të vogla. Duhet gjithashtu të theksohet se është plotësisht falas dhe ndërfaqja e tij është e përkthyer plotësisht në italisht.

Për të qenë në gjendje ta përdorni, vizitoni faqen përkatëse të internetit, zgjidhni konfiguruesin e interesit tuaj dhe pëlqimin për instalimin e shtojcës/plugin IKEA Planner, në rast se ju propozohet. Në këtë pikë, vendosni nëse do të përdorni një nga modelet e paracaktuara në dispozicion (në këtë rast, ndiqni magjistarin përkatës që mund të duhet të kaloni, në mënyrë që të bëni ndryshimet e dëshiruara) ose nëse do të krijoni projektin tuaj nga e para.

Më vonë, do të gjendeni përpara redaktuesit të shërbimit, i cili është strukturuar si më poshtë: në krye ka seksionet Planimetria (për të hyrë në planimetri) dhe Projekti (për të parë projektin në 3D); në qendër ekziston zona e dedikuar për projektin; në të djathtë do të gjeni shiritin përmes të cilit mund të shtoni elemente të mëtejshëm dhe të modifikoni ato ekzistues.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Unë gjithashtu theksoj se duke klikuar në butonin me tre linjat horizontale të vendosura në krye majtas ju mund të vendosni nëse do ta ruani lokalisht projektin ose nëse do ta ndani atë, duke zgjedhur artikujt e duhur nga menuja që shfaqet, si dhe vendosni nëse do të fillohet krijimi i një projekti të ri dhe do të hapet një ekzistues.

Zgjidhje të tjera qe të vizatosh dhe projektosh një shtepi në 3D në internet

  • Floorplanner – ky është një aplikacion në internet që ju lejon të krijoni projekte shtëpie 2D dhe 3D dhe që ofron një bibliotekë praktikisht të pakufishme të orendive për të pasuruar planet e shtëpisë. Inshtë në italisht dhe baza është falas, por ka mundësi që planet e paguara janë gjithashtu në dispozicion (me çmime që fillojnë nga 4 euro/muaj) që ju lejojnë të zhbllokoni veçori shtesë.
  • HomeStyler – shërbim online përmes të cilit është e mundur të krijoni plane dysheme 2D dhe 3D në një mënyrë mjaft të thjeshtë dhe të shpejtë. Hapësirat e krijuara mund të zbukurohen duke zgjedhur nga shumë sende mobiljesh, ngjyra dhe dysheme të përfshira në bibliotekën e shërbimit, si dhe duke përdorur modelet që mund të importohen. Freeshtë falas, por ka edhe plane të paguara (me çmime që fillojnë nga 29,90 dollarë në muaj) për të zhbllokuar veçori shtesë.
  • Roomtodo – është një tjetër aplikacion online përmes të cilit është e mundur të krijoni planet e dyshemesë së shtëpive, të shikoni mjediset e krijuara në 3D dhe të dekoroni gjithçka me mobilje, ngjyra, pajisje, etj. Në thelb është falas, por përfundimisht është e mundur të abonoheni në një pajtim të paguar (me një kosto prej 9,99 dollarë në muaj) për të zhbllokuar më shumë funksione.

Si të vizatosh dhe projektosh një shtepi në 3D nga telefoni

Nëse nuk keni një kompjuter në dorë, mund të krijoni gjithashtu një shtëpi në 3D nga smartphone dhe tabletë duke përdorur aplikacione të krijuara për qëllimin në fjalë, siç janë ato që kam raportuar më poshtë.

Planner 5D (Android/iOS/iPadOS)

Planner 5D është një aplikacion falas, i disponueshëm për Android dhe iOS/iPadOS, falë të cilit mund të krijoni projekte tre-dimensionale të shtëpive në një mënyrë të thjeshtë dhe të menjëhershme, përmes tërheqjes dhe rënies. Katalogu i tij ka më shumë se 5,000 artikuj dhe ofron mundësinë për të gjeneruar imazhe fotorealistike të projekteve. Sidoqoftë duhet të theksohet se për të zhbllokuar të gjitha funksionet në dispozicion është e nevojshme të bëni blerje brenda aplikacionit (me koston bazë prej 7.99).

Për të shkarkuar dhe instaluar Planner 5D në pajisjen tuaj, nëse jeni duke përdorur Android, hyni në seksionin përkatës të Play Store dhe shtypni butonin Instalo (nëse jeni duke përdorur një pajisje në të cilën nuk ka shërbime të Google, mund të shkoni në dyqane alternative) Nëse jeni duke përdorur iOS/iPadOS, vizitoni seksionin e duhur të App Store, shtypni butonin Get, më pas butonin Install dhe autorizoni shkarkimin përmes Face ID, Touch ID ose fjalëkalimit të Apple ID.

Tjetra, filloni aplikacionin duke zgjedhur ikonën e tij të shtuar në ekranin kryesor. Kur shikoni ekranin kryesor Planner 5D, shtypni butonin (+) Projekti i Ri për të filluar krijimin e një projekti të ri.

Përmes ekranit që do t’ju tregohet në këtë pikë mund të filloni dhe përdorni redaktuesin e programit, ndërfaqja e të cilit është e organizuar si më poshtë: në pjesën e poshtme ka butonin për të shtuar dhoma, ndërtesa, elemente mobiljesh etj. dhe ai për të ndryshuar mënyrën e shfaqjes kur 3D është i aktivizuar; në krye është shiriti i veglave me të gjitha komandat e tjera për përdorimin e aplikacionit, pastaj për të aktivizuar efektin tre-dimensional, për të shtuar nivelet, për të hapur vizore, etj.

Sapo projekti të përfundojë, ai do të ruhet automatikisht brenda Planner 5D, por nëse dëshironi mund të vendosni të ndani një pamje të ekranit të shtëpisë 3D që keni krijuar, duke trokitur në ikonën me tre pikat vertikale dhe duke zgjedhur, nga menuja që shfaqet, opsioni Share.

Zgjidhje të tjera qe të vizatosh dhe projektosh një shtepi në 3D nga telefoni

  • Home Design 3D (Android/iOS/iPadOS) – është një nga aplikacionet më të njohura për ndërtimin e shtëpive 3D nga smartphone dhe tablet. Ju lejon të krijoni, dizajnoni, mobiloni dhe dekoroni ambientet e brendshme në një mënyrë jashtëzakonisht të hollësishme dhe është shumë e thjeshtë për t’u përdorur. Isshtë falas, por për të hyrë në të gjitha tiparet e tij duhet të regjistroheni në një nga planet e paguara të ofruara (me çmime që fillojnë nga 7,99 euro/muaj).
  • Floor Plan Creator (Android) – kjo është një zgjidhje e disponueshme vetëm për pajisjet Android që ju lejon të krijoni, modifikoni dhe ndani me lehtësi planet e dyshemesë dhe që gjithashtu mbështet modalitetin 3D, përndryshe unë nuk do të isha këtu për ta raportuar atë tek ju. Freeshtë falas, por për të hyrë në disa funksione duhet të bësh blerje brenda aplikacionit (me një kosto bazë prej 99 cent.)
  • Roomle 3D & AR floorplanner (iOS/iPadOS) – aplikacion i përdorshëm vetëm në iPhone dhe iPad falë të cilit është e mundur të dizajnoni shtëpi në 3D dhe të konsultoheni me një katalog plot pajisje që do të përdoren për të zbukuruar dhe zbukuruar shtëpitë. Në thelb është falas, por ofron blerje brenda aplikacionit (me një kosto minimale prej 1.99 €) për të zhbllokuar funksione shtesë.