Si te hapesh nje file TIF

Si te hapesh nje file TIF

Ne kete udhezues do ju shpjegojme se si te hapesh nje file TIF ose TIFF ne kompjuter, telefon ose online. Në fakt, kur shkarkoni nje imazh nga interneti ajo mund te jete ne formatin tif/tiff. Gjithashtu ky format imazhi perdoret ne shkëmbimin e imazheve midis printerave dhe skanerave, sepse ai ju lejon të specifikoni me shumë indikacione shtesë. Per te gjitha detajet vazhdoni lexoni me poshte.

Permbajtja

Si te hapesh nje file TIF ose TIFF: ne Windows

Si te hapesh nje file TIF

Nese deshironi te hapni file TIF/TIFF me një kompjuter Windows, atehere mund ta bëni duke iu drejtuar aplikacionit Foto, që është ai i instaluar si standard në Windows 10/11. Fale tij është e mundur të shikoni, modifikoni, korrigjoni dhe menaxhoni koleksionet tuaja të fotografive.

Vini re se: nëse keni vendosur Foto/Photos si programin e paracaktuar për shikimin e imazheve, mund të hapni gjithashtu skedarët TIF/TIFF me të, thjesht duke klikuar dy herë në ikonën e imazhit ose duke klikuar me te djathten e mausit mbi imazh, duke zgjedhur hap me/apri con/open with dhe me pas nga lista zgjidhni Foto/Photos.

Ndryshe, për të përdorur Foto/Photos, hapni aplikacionin duke hyrë në menunë Start dhe duke klikuar në lidhjen përkatëse të pranishme atje ose kerkoni emrin e tij ne fushen e kerkimit poshte manjtaz dhe zgjidhni rezultatin qe shfaqet.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Më pas, zgjidhni imazhin në formatin TIFF që do të shfaqet nga seksioni Të gjitha fotot/Tutte le foto që gjeni në shiritin anësor të majtë ose nga një tjetër prej atyre të treguara ose importojeni atë nga pajisjet e tjera të lidhura me kompjuterin duke shtypur butonin Import që ndodhet lart djathtas.

Pas përfundimit të hapave të mësipërm, më në fund do të mund të shikoni imazhin e interesit tuaj në formën e një miniature ose, duke klikuar dy herë mbi të, të zmadhuar.

Theksoj gjithashtu se pasi të jetë parë imazhi i zmadhuar, mund të përdorni butonat në shiritin e sipërm të veglave për të vazhduar me printimin, për të bërë ndryshime dhe korrigjime, për të parë informacionin rreth skedarit, etj.

Si te hapesh nje file TIF ose TIFF: në Mac

Si te hapesh nje file TIF

Nese po përdorni një kompjuter Mac dhe dëshironi të kuptoni se si të hapni skedarët TIFF/TIFF me Mac, atehere ju informoj se një aplikacion i paracaktuar është gjithashtu i disponueshëm. Falë të cilit mund të shikoni dhe menaxhoni imazhet pa pasur nevojë të shkarkoni programe të rinj në kompjuterin tuaj. Ai quhet Foto/Photos, aplikacioni i zhvilluar nga vetë Apple për përdoruesit e tij, i cili gjithashtu integron mjete praktike për të kryer operacione të ndryshme të modifikimit të imazheve.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të përdorur Foto/Photos për qëllimin tuaj, fillimisht hapni aplikacionin në Mac tuaj duke klikuar në ikonën e tij (ajo me lulen shumëngjyrëshe në një sfond të bardhë) në shiritin Dock.

Pasi të shfaqet dritarja kryesore ne ekran, zgjidhni imazhin për t’u shfaqur nga seksioni Biblioteka/Libreria që ndodhet në shiritin anësor të majtë ose nga një tjetër prej atyre të disponueshme, ose importoni imazhin TIFF që dëshironi të shfaqni duke shkuar te menuja File lart majtas dhe duke zgjedhur artikullin Import ose zvarriteni drejtpërdrejt në ekranin e aplikacionit.

Më pas, mund ta shikoni imazhin e interesit tuaj si një miniaturë ose të zmadhuar duke klikuar dy herë mbi të.

Dua të theksoj se kur e shikoni imazhin në mënyrë të zmadhuar, mund të bëni çdo ndryshim edhe duke ndërhyrë në ngjyrë etj, duke klikuar në butonin Modifiko lart djathtas dhe më pas duke përdorur mjetet dhe komandat e vendosura në krye.

Vini re gjithashtu se megjithëse Foto/Photos është aplikacioni i parazgjedhur i menaxhimit të imazheve të Mac, kur klikoni dy herë një skedarin TIFF (ose imazhe në formate të tjera), ajo që hapet, është Anteprima/Preview, shikuesi i dokumenteve PDF në macOS. Ai gjithashtu ju lejon të shikoni skedarët TIFF pa probleme dhe të bëni ndryshime të shpejta në imazh duke përdorur butonat e vendosur në krye të dritares.

Si te hapesh nje file TIF ose TIFF: Online

Si te hapesh nje file TIF

Nëse për ndonjë arsye nuk mund të përdorni programet në kompjuterin tuaj, atehere mund të konsideroni hapjen e skedarëve TIFF/TIF në internet, duke përdorur një shërbim të veçantë si Online Image Viewer. Është një zgjidhje falas, e lehtë për t’u përdorur që funksionon drejtpërdrejt nga dritarja e shfletuesit dhe pa nje llogari. Ai ju lejon të shikoni skedarët TIF/TIFF, por edhe në formate të tjera të ndryshme (JPG, BMP, PNG, PDF, CR2, NEF, ARW, ORF, PEF etj). E vetmja gjë për të specifikuar është se duke qenë se nuk jepen indikacione specifike në lidhje me përpunimin e të dhënave të përdoruesve, këshillohet që të shmanget ngarkimi i imazheve me të dhëna të ndjeshme, për të ruajtur privatësinë tuaj.

Për të përdorur kete sherbim, hapni shfletuesin që përdorni zakonisht në kompjuterin tuaj për të lundruar në internet (prsh Chrome ose Safari), shkoni në faqen kryesore të shërbimit, klikoni në artikullin Ose klikoni këtu për të shfletuar/Or click here to Browse dhe zgjidhni imazhin TIFF që dëshironi të hapni. Përndryshe, mund ta tërhiqni skedarin direkt në dritaren e shfletuesit.

Më pas prisni që imazhi të ngarkohet në shërbim dhe më pas mund ta shikoni direkt në dritaren e shfletuesit. Nje tjeter sherbim i mire falas eshte ASPOSE. Per te perdorur sherbimin klikoni ketu. Ai mund te hap shume lloje formatesh imazhi dhe mjafton qe te ngarkoni file.

Si të hapesh skedarët TIF/TIFF: në telefon Android

Nese keni një smartphone ose tablet Android, atehere mund te hapni file TIFF/TIF me Multi-TIFF Viewer Free. Është një aplikacion falas i cili hap skedarë në formatin në fjalë, duke vepruar edhe në shumë elementë njëkohësisht.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar dhe instaluar Multi-TIFF Viewer Free në pajisjen tuaj, hyni në Play Store dhe shtypni butonin Instalo. Më pas, nisni aplikacionin duke prekur ikonën e tij që është shtuar në ekranin bazë ose listen me aplikacione.

Tani që po shikoni ekranin kryesor Multi-TIFF Viewer Free, trokitni lehtë mbi artikullin Prano/Accept, lejo aplikacionin të ketë akses në fotot dhe përmbajtjen multimediale në pajisje duke shtypur artikullin Lejo/Consenti dhe prek formulimin Hap skedarin/Open File në qendër të ekranit.

Tani përdorni menaxherin e skedarëve brenda aplikacionit për të arritur vendndodhjen ku ruhet skedari TIFF që dëshironi të hapni, shtypni emrin e tij dhe më pas artikullin Zgjidh/Select në fund djathtas. Më pas do të jeni në gjendje të shikoni imazhin tuaj.

Si të hapesh skedarët TIF/TIFF: në iPhone/iPad

Nëse keni nevojë të hapni skedarë TIF/TIFF duke përdorur iPhone ose iPadOS, atehere mund ta bëni këtë pa pasur nevojë të shkarkoni aplikacione. Aplikacioni Foto/Photos, i cili është i instaluar paraprakisht, mundësohet shikimi, menaxhimi dhe modifikimi i imazheve të marra me pajisje te markës Apple dhe të ruajtura në to, në fakt ju mundëson gjithashtu hapjen e skedarëve TIFF në iPhone dhe iPad.

Për të përdorur Foto/Photos për qëllimin tuaj, gjithçka që duhet të bëni është të zgjidhni ikonën përkatëse (ajo me lulen shumëngjyrëshe në sfond të bardhë) që gjeni në ekranin bazë ose në bibliotekën e aplikacioneve dhe në ekranin që shfaqet më pas, trokitni lehtë mbi miniaturën e skedarit TIF që gjeni në bibliotekën e aplikacionit ose në një seksion tjetër. Nëse skedari TIFF që do të shikohet nuk është tashmë i pranishëm në Foto/Photos, mund ta importoni duke trokitur mbi emrin e tij dhe duke zgjedhur, nga menuja që hapet, shtypni opsionin Ruaj imazhin/Salva immagine.

Nëse dëshironi, mund të bëni gjithashtu ndryshime në skedarin TIF duke trokitur mbi formulimin Modifica/Edit lart djathtas dhe duke përdorur mjetet e duhura të disponueshme në ekran. Nëse dëshironi të ndani imazhin ose ta hapni atë në aplikacione të tjera, trokitni lehtë mbi butonin e ndarjes (katrori dhe shigjeta) në fund djathtas dhe bëni zgjedhjen tuaj nga menuja që hapet.