Si te hapesh nje file RAR

Ne kete udhezues do te shpjegojme se si te hapesh nje file RAR ne kompjuter, telefon apo online. Skedaret me kete format jane arkiva te ngjeshur, te cilet mund te hapen me ndihmen e disa programeve ose sherbimeve online qe gjeni me poshte. Kuptohet qe programet qe do ju tregojme sherbejne edhe per formate te tjere te skedareve te ngjeshur, si prsh ZIP, 7Z, TGZ etj.

Permbajtja

Si te hapesh nje file RAR: në kompjuter Windows

Për të filluar, le të zbulojmë se si të hapim skedarët RAR në nje kompjuter Windows. Më poshtë do të gjeni ato që përfaqësojnë zgjidhjet më të mira për këtë qëllim.

WinRAR

Si te hapesh nje file RAR

WinRAR është programi zyrtar për të hapur dhe menaxhuar skedarë RAR në kompjuter Windows dhe është gjithashtu një nga mjetet më të njohura për menaxhimin e arkivave të ngjeshur. Ai ju lejon të nxirrni dhe kompresoni skedarët RAR, por gjithashtu të ndërhyni në shumë lloje të tjera të arkivave të ngjeshur. 

Ai shpërndahet në formën e programit provë, kështu që mund të shkarkohet falas dhe sa herë që niset, shfaq një njoftim që ju fton të blini një licencë brenda 40 ditëve. Në realitet, pasi të ketë kaluar kjo periudhë kohore, softueri vazhdon të funksionojë, por shfaq ftesat për blerje me më shumë këmbëngulje dhe nuk lejon përdorimin e disa funksioneve të avancuara (p.sh. enkriptimi i sigurt me logaritmin AES-256-bit).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për ta shkarkuar atë në kompjuterin tuaj, lidhuni me faqen e internetit të programit dhe klikoni në butonin Shkarko që ndodhet pranë hyrjes WinRAR për Windows Xp/2003/Vista/2008/7/8/10/11 64-bit (nëse përdorni një version të Windows 64 bit) ose atë që gjeni në korrespondencë me formulimin WinRAR për Windows Xp/2003/Vista/2008/7/8/10 32-bit (nëse përdorni Windows 32-bit).

Kur shkarkimi të përfundojë, hapni file EXE të marrë dhe në dritaren që shfaqet në desktop, klikoni në butonat PoInstaloOK dhe Mbyll.

Pasi të përfundojë konfigurimi, filloni të përdorni WinRAR për të dekompresuar arkivat tuaja të ngjeshur. Për ta bërë këtë, klikoni me të djathtën mbi skedarin e interesit tuaj, zgjidhni artikullin WinRAR nga menyja e kontekstit që hapet (nëse nuk mund ta shihni dhe jeni duke përdorur Windows 11, fillimisht klikoni mbi formulimin Trego më shumë opsione/Mostra altre opzioni) dhe pastaj Ekstrakt skedarin/Estrai file nga menuja e mëtejshme qe shfaqet.

Në dritaren që shfaqet në desktop, tregoni vendndodhjen e daljes në fushën përkatëse të vendosur në krye, specifikoni mënyrën e përditësimit dhe mbishkrimit duke zgjedhur opsionet që preferoni dhe klikoni në butonin OK që ndodhet në fund. Nëse arkivi mbrohet me një fjalëkalim/password, futeni edhe këtë të fundit në fushën e dedikuar.

Nëse jeni të interesuar, përmes menusë kontekstuale të dukshme pasi të keni klikuar me të djathtën në arkivin e ngjeshur, mund të ndërmerrni edhe veprimet e mëposhtme: nxirrni elementet që përmbahen në pozicionin aktual duke zgjedhur opsionin WinRAR > Extract here/Estrai qui; shikoni përmbajtjen e arkivit pa e nxjerrë atë duke zgjedhur opsionin WinRAR > Open with WinRAR/Apri con WinRAR; ekstraktoni arkivin në një dosje me të njëjtin emër duke zgjedhur opsionin WinRAR > Extract files to/Estrai i file in [archive name]

7-Zip

Si te hapesh nje file RAR

Një tjetër program i shkëlqyer për të hapur skedarë RAR në Windows është 7-Zip. Është një softuer plotësisht falas dhe me burim të hapur që ju lejon të nxjerrni të gjitha formatet më të njohura të arkivave të ngjeshur, si ato në formatin RAR. Gjithashtu ju lejon të redaktoni skedarë të mbrojtur me fjalëkalim dhe të gjeneroni arkiva të reja të ngjeshur në formate të ndryshme. Megjithatë, nuk ju lejon të krijoni arkiva RAR (ndërsa mund të krijoni ZIP, 7Z dhe formate të tjera të ngjeshur të arkivit).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar programin, vizitoni faqen përkatëse të internetit dhe zgjidhni lidhjen Shkarko/Download që gjeni që korrespondence me versionin e Windows në përdorim në kompjuterin tuaj (64-bit ose 32-bit), në krye të faqes së shfaqur.

Kur shkarkimi të përfundojë, hapni file EXE të marrë dhe në dritaren që shfaqet në desktop, klikoni në butonat PoInstalo dhe Mbyll për të përfunduar konfigurimin.

Pasi të përfundojë procedura e instalimit, klikoni me të djathtën mbi skedarin RAR që dëshironi të nxirrni dhe zgjidhni, nga menyja e kontekstit, fillimisht artikullin 7-Zip (nëse nuk mund ta shihni dhe jeni duke përdorur Windows 11, së pari klikoni në formulimin Trego më shumë opsione/Mostra altre opzioni) dhe më pas atë Hap/Apri/Open.

Më pas, shtypni butonin Ekstrakt/Estrai në dritaren që shfaqet në ekran, tregoni vendndodhjen në kompjuterin tuaj ku dëshironi të ruani skedarët e nxjerrë dhe shtypni butonin OK. Nëse skedari RAR është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju duhet të vendosni fjalëkalimin përpara se të vazhdoni.

Nëpërmjet menusë kontekstuale, e dukshme pasi të keni klikuar me të djathtën në skedarin e ngjeshur, mund të zgjidhni edhe opsione të tjera për nxjerrjen e arkivave RAR, në varësi të nevojave tuaja: duke zgjedhur artikujt 7-Zip > Ekstrakt këtu/Estrai qui mund t’i nxirrni skedarët në vendin aktual; duke zgjedhur artikujt 7-Zip > Ekstrakt skedarët/Estrai i files mund të tregoni një pozicion të saktë në Windows në të cilin do të nxirren skedarët; duke zgjedhur artikujt 7-Zip > Open/Apri/Hap mund të vazhdoni me nxjerrjen e disa elementeve specifike duke i tërhequr zvarrë nga dritarja që ju shfaqet dhe më pas duke i lëshuar në pozicionin që preferoni. 

Si te hapesh nje file RAR: në kompjuter Mac

Tani le të kalojmë në botën e kompjutrave Apple dhe të zbulojmë se si të hapim skedarët RAR në Mac. Më poshtë do të gjeni të treguara ato që përfaqësojnë zgjidhjet më interesante në kategori.

Keka

Si te hapesh nje file RAR

Mjeti i parë për të hapur skedarë RAR në Mac që mund të provoni është Keka. Është një softuer falas që, duke përdorur një zvarritje dhe lëshim të thjeshtë, ju lejon të nxirrni skedarët RAR dhe të gjitha formatet kryesore të skedarëve të ngjeshur, duke përfshirë 7Z, ZMA, ZIP, etj. Gjithashtu ju lejon të krijoni arkiva të reja të ngjeshur në formatet 7z, ZIP, TAR, GZIP, BZP2, DMG dhe ISO. Është falas, por në Mac App Store është i disponueshëm në një variant me pagesë (kushton 4,99 euro).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shkarkuar Keka në kompjuterin tuaj, shkoni në faqen përkatëse të internetit dhe klikoni në butonin Shkarko/Scarica/Download vx.x.xx.

Kur shkarkimi të përfundojë, hapni paketën DMG të marrë dhe tërhiqni ikonën e Keka në dosjen Applicazioni te mac tuaj. Më pas, klikoni me të djathtën mbi të, zgjidhni artikullin Open/Apri/Hap nga menuja e kontekstit dhe klikoni në butonin Open/Apri/Hap në dritaren që shfaqet, në mënyrë që të hapni programin duke anashkaluar kufizimet e vendosura nga Apple për zhvilluesit jo të certifikuar (një operacion që kryhet vetëm në fillimin e parë).

Tani që shihni dritaren e programit në desktop, tërhiqni mbi te skedarin RAR qe do nxjerrni, duke e lëshuar atë në artikullin Lesho këtu për të nxjerrë/Rilascia qui per estrarre, më pas tregoni vendndodhjen ku dëshironi të ruani skedarët pasi të nxirren, shtypni butonin Ekstrakt/Estrai dhe prisni për procedurën e nxjerrjes te përfundoje. Nëse skedari RAR që dëshironi të nxirrni është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet gjithashtu të vendosni fjalëkalimin për të vazhduar.

Nëse është e nevojshme, ju informoj se mund të ndërhyni në cilësimet që kanë të bëjnë me funksionimin e softuerit për të zgjedhur, për shembull, cilat veprime do të kryhen në arkivin e ngjeshur pas nxjerrjes. Për ta bërë këtë, klikoni në menunë Keka që gjeni në pjesën e sipërme të majtë të ekranit, zgjidhni artikullin Preferences/Preferenze nga ky i fundit dhe rregulloni opsionet në dritaren që shfaqet.

The Unarchiver

Si te hapesh nje file RAR

Unarchiver është një aplikacion specifik për mac/apple, plotësisht falas dhe shumë i lehtë për t’u përdorur, falë të cilit është e mundur të nxirren arkivat RAR, madje edhe ato të mbrojtura me fjalëkalime, dhe të gjitha formatet e tjera të njohura të skedarëve të ngjeshur. Gjithashtu ju lejon të aksesoni përmbajtjen e skedarëve të imazhit ISO dhe BIN dhe skedarëve të ekzekutueshëm për Windows. Megjithatë, nuk ju lejon të krijoni arkiva.

Për të shkarkuar Unarchiver në macOS, vizitoni seksionin përkatës të Mac App Store dhe klikoni butonat Merr dhe Instalo. Nëse kërkohet, vazhdoni të autorizoni shkarkimin duke shtypur fjalëkalimin e llogarisë suaj Apple ose nëpërmjet Touch ID.

Pas instalimit, Unarchiver duhet të vendoset automatikisht si aplikacioni i paracaktuar për menaxhimin e arkivave të ngjeshur. Pra, klikimi i dyfishtë në çdo skedar të formatit RAR do të nxjerrë automatikisht përmbajtjen e tij në vendndodhjen e tij aktuale.

Përndryshe, klikoni me të djathtën mbi skedar, zgjidhni artikullin Apri con/Open With nga menuja e kontekstit dhe më pas The Unarchiver dhe gjithashtu tregoni vendndodhjen në të cilën do të nxirren gjithçka. Gjithashtu, nëse skedari RAR që dëshironi të hapni është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet të vendosni fjalëkalimin paraprakisht.

Ju informoj gjithashtu se, nëse e shihni të nevojshme, mund të shkoni dhe të veproni sipas cilësimeve të programit, për shembull për të treguar vendndodhjen në të cilën do të ruhen skedarët pasi të jenë nxjerrë dhe për të vendosur se çfarë veprimesh duhet të kryhen në skedarët e ngjeshur pas nxjerrjes. Për ta bërë këtë, shkoni te dritarja kryesore e Unarchiver, duke hyrë në Launchpad dhe duke zgjedhur ikonën e Unarchiver dhe ndërhyni në artikujt e pranishëm në të.

Si te hapesh nje file RAR: Online

Nese deshironi te hapni file RAR online dhe pa instaluar asnje program, atehere më poshtë, do të gjeni ato që përfaqësojnë zgjidhjet më të mira të këtij lloji.

B1 Online Archiver

Si te hapesh nje file RAR

Nëse jeni duke kërkuar për një mjet për të hapur skedarët RAR nga dritarja e shfletuesit (prsh Chrome), B1 Online Archiver është padyshim një zgjedhje e shkëlqyer. Ai ju lejon të nxjerrni arkiva të ngjeshur në format RAR, ZIP, 7Z etj. E vetmja gjë që duhet të merret parasysh është se madhësia maksimale e mbështetur për çdo skedar është 300 MB. Duhet të theksohet gjithashtu se privatësia e përdoruesit mbrohet pasi skedarët e ngarkuar dhe të nxjerrë fshihen nga serverët e shërbimit menjëherë pas mbylljes së faqes.

Për të përdorur B1 Online Archiver, hapni shfletuesin që përdorni zakonisht në kompjuterin tuaj për të lundruar në internet (p.sh. Chrome), shkoni në faqen kryesore të shërbimit, klikoni në butonin Kliko këtu/Click here në qendër dhe zgjidhni arkivin RAR për ta nxjerrë. Përndryshe, mund ta tërhiqni skedarin direkt në dritaren e shfletuesit.

Tani prisni që arkivi të përpunohet, pas së cilës do t’ju shfaqet një faqe e re me një listë të të gjithë skedarëve që gjenden në të. Për më tepër, nëse arkivi është i mbrojtur me fjalëkalim, do t’ju kërkohet gjithashtu të vendosni fjalën kyçe për të vazhduar.

Pasi të ketë përfunduar nxjerrja, për të shkarkuar artikujt e marrë në paisjen tuaj, klikoni në butonin me shigjetën blu pranë emrit të secilit skedar.

Zgjidhje të tjera për të hapur skedarë RAR online

Si te hapesh nje file RAR

Nëse po kërkoni zgjidhje të tjera për të hapur skedarët RAR nga dritarja e shfletuesit, ju sugjeroj të provoni ato që kam dhënë në listën e mëposhtme. Ato të gjitha mbrojnë privatësinë e përdoruesit, pasi fshijnë skedarët nga serverët e tyre brenda disa orësh nga ngarkimi.

  • Unzip-online: është një shërbim online falas dhe shumë i lehtë për t’u përdorur që ju lejon të hapni skedarë RAR dhe ZIP, me kusht që arkivat e ngarkuara të kenë një madhësi të barabartë ose më të vogël se 200 MB.
  • Ekstraktuesi i arkivave 123apps: është një tjetër shërbim i vlefshëm përmes të cilit mund të hapen skedarë RAR, por edhe arkiva në format ZIP, 7Z, DMG, TAR, ISO dhe shumë të tjera. Është totalisht pa pagesë dhe ju mundëson të ngarkoni skedarë me maksimumi 200 MB. Për më tepër, ai mbështet hapjen e arkivave drejtpërdrejt në internet dhe ju lejon të dekompresoni arkivat e mbrojtura me fjalëkalim dhe ato me shumë vëllime.
  • Aplikacioni Unrar Online Converter: shërbim online që nxjerr skedarët RAR. Thjesht tërhiqni ato në dritaren e shfletuesit tuaj dhe keni mbaruar.

Si te hapesh nje file RAR: në telefon Android

Nëse jeni duke përdorur një telefon ose tabletë Android, mund të mbështeteni në përdorimin e aplikacionit RAR për të hapur skedarët RAR. Është një aplikacion i zhvilluar nga RARLAB, e njëjta kompani që prodhon WinRAR per kompjuter.

Ju lejon të nxirrni arkivat në formatin RAR, ZIP, TAR, GZ, BZ2, XZ, 7z, ISO dhe ARJ, madje edhe ato të mbrojtura me fjalëkalim, dhe të krijoni arkiva në formatin RAR dhe ZIP. Është falas, por përmban reklama që mund të hiqen duke u abonuar në një abonim me pagesë (kushton 1,19 euro/vit) nëpërmjet blerjeve brenda aplikacionit.

Për të shkarkuar RAR në pajisjen tuaj, hyni në Play Store dhe trokitni lehtë mbi butonin Instalo. Më pas nisni aplikacionin duke shtypur butonin Hap që shfaqet në ekran ose duke prekur ikonën përkatëse që është shtuar në ekranin bazë.

Tani që shihni ekranin kryesor të aplikacionit, jepni RAR-it lejet e nevojshme për të hyrë në memorien ose kartën SD të pajisjes dhe çaktivizoni gjurmimin e reklamave. Më pas, zgjidhni skedarin RAR për t’u hapur duke shtypur butonin me vija horizontale të vendosur lart majtas, duke zgjedhur pozicionin e referencës dhe më pas arkivin e ngjeshur. Në ekranin që do t’ju shfaqet më vonë, do të gjeni listën e të gjithë skedarëve që gjenden në arkiv. Për t’i hapur ato individualisht, trokitni lehtë mbi titullin e tyre dhe tregoni aplikacionin në të cilin dëshironi t’i shikoni.

Megjithatë, për të nxjerrë skedarët në një dosje të caktuar, vendosni një shenjë pranë emrit të skedarit, zgjidhni butonin me librin dhe shigjetën drejtuar lart të vendosur lart djathtas dhe zgjidhni rrugën e destinacionit duke shtypur butonin e duhur, më pas prekni butonin OK në fund djathtas.

Në të gjitha rastet, nëse arkivi që keni ndërmend të nxirrni është i mbrojtur me fjalëkalim, për të parë ose nxjerrë skedarët që përmban, fillimisht do t’ju duhet të shkruani çelësin përkatës të aksesit.

Si te hapesh nje file RAR: në iPhone

Skedarët RAR mund të hapen edhe në iPhone dhe iPad me përdorimin e aplikacioneve të përshtatshme për këtë qëllim. Njeri prej tyre eshte iZip. Ai është një aplikacion që ju lejon të hapni jo vetëm skedarë ZIP, por edhe ato në format RAR. 

Është shumë i thjeshtë për t’u përdorur, ka një ndërfaqe të pastër përdoruesi dhe është falas, por ju lejon të redaktoni skedarë deri në 5 MB në madhësi. Për të kapërcyer këtë kufizim, duhet të kaloni në variantin Pro i cili paguhet (kushton 6,99 euro).

Për të shkarkuar versionin falas të aplikacionit në pajisjen tuaj, vizitoni App Store, shtypni butonin Merr/Ottinei/Get, më pas butonin Instalo dhe autorizoni shkarkimin duke përdorur Face IDTouch ID ose fjalëkalimin Apple ID. Më pas, nisni aplikacionin duke shtypur butonin Hap/Apri/Open që shfaqet në ekran ose duke prekur ikonën përkatëse që është shtuar në ekranin bazë.

Tani që jeni duke parë ekranin kryesor të aplikacionit, tregoni vendndodhjen e arkivit RAR që dëshironi të nxirrni, zgjidhni skedarin e referencës dhe prekni butonin YES për të hyrë në përmbajtjen e arkivit. Më pas, shtypni butonin OK, për të nxjerrë të gjithë skedarët që përmbahen në arkiv, ose shtypni butonin Anulo/Cancel, zgjidhni individualisht ato që ju interesojnë dhe trokitni lehtë mbi butonin Unzip poshte.

Në këtë pikë, nëse dëshironi, mund të vendosni të hapni skedarët e nxjerrë përmes një aplikacioni specifik ose mund t’i ndani ato duke shtypur butonat e duhur të vendosur në fund të ekranit dhe më pas duke bërë zgjedhjen tuaj nga menuja që shfaqet.