Si te gjesh pune ne LinkedIn

Nese keni ne mendje te beni ndryshime me karrieren tuaj dhe po kerkoni nje pune te re, LinkedIn mund te jete rrjeti social i duhur per ju. Ne kete udhezues do t’ju ndjek hap pas hapi dhe do ju tregoj se si te gjesh pune në LinkedIn.

Siç e dini tashmë, LinkedIn është një platformë që ju lejon të regjistroni përvojat tuaja të punës duke publikuar CV tuaj në internet, me një mori të detajeve personale, kontakteve dhe informacioneve të dobishme që ju lejojnë të përmirësoni më mirë profilin tuaj profesional. Ekzistojnë aspekte të shumta për tu mbajtur parasysh kur merreni me këtë rrjet social, kryesisht lidhur me kujdesin e informacionit të shpërndarë në të dhe me mënyrën e kërkimit të ofertave të punës.

Permbajtja

Te krijosh një profil të suksesshëm LinkedIn

Përbërësit për të krijuar dhe për të mbajtur një azhurnim të një profili të mirë të LinkedIn janë të ndryshëm dhe të larmishëm: sigurisht në plan të parë ka sigurisht organizimin e informacionit që ndahet në profilin personal të dikujt, por gjithashtu konfirmimin e aftësive të të tjerëve dhe menaxhmentin të rekomandimeve. Tani do t’ju tregoj gjithçka pikë për pikë.

Organizosh informacionet

Në rast se jeni duke përdorur një kompjuter, së pari lidhuni me faqen e internetit te LinkedIn dhe jini të gatshëm të vendosni informacionin tuaj personal. Nëse në vend të kësaj doni të veproni nga një smartphone ose tabletë, filloni aplikacionin zyrtar LinkedIn në pajisjen tuaj Android ose iOS/iPadOS.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Tani që je gati, mund te jap një listë të këshillave të dobishme për ta bërë profilin tend më tërheqës për ata qe kerkojne punetore ose klientët e mundshëm te ndermarjes tende.

 • Së pari, përdorni një foto profili profesional: ndryshojeni herë pas here, sigurohuni që të zgjidhni imazhe që ju portretizojnë me rroba pune, mundësisht në plan të parë, mbase me një sfond neutral ose të paqartë për të nxjerrë në pah tiparet tuaja. Shmangni selfiet ose fotografitë e marra nga jeta juaj private.
  • Nëse jeni duke përdorur një kompjuter, nga faqja kryesore e LinkedIn, klikoni në foton e profilit tuaj të vendosur në pjesën e sipërme djathtas, pastaj në artikullin Shikoni profilin/Visualizza profilo, më pas shtypni në ikonën e lapsit të vendosur pranë butonit Aggiungi sezione del profilo dhe në të njëjtën ikonë pranë fotos së profilit tuaj.
  • Nëse, nga ana tjetër, jeni duke përdorur një smartphone ose tablet, shtypni në foton e profilit tuaj, në të majtë lart, pastaj në butonin Vizito profilin/Visita profilo, pastaj trokitni lehtë mbi ikonën e lapsit nën imazhin tuaj të sfondit, në fund në të njëjtën ikonë poshte fotos se profilit.
 • Shkruani një përshkrim konciz dhe brilant të profilit tuaj, duke shpjeguar shkurtimisht se nga çfarë përbëhet puna juaj, cilat janë aftësitë dhe aspiratat tuaja në të ardhmen; përdorni përdorimin e duhur të pjesëve përmbledhëse për të nxjerrë në pah pikat tuaja të forta, duke lejuar që algoritmi i brendshëm i LinkedIn të indeksojë më mirë profilin tuaj në të gjithë sistemet e tij.
  • Nëse jeni duke përdorur një kompjuter, nga faqja kryesore e LinkedIn, klikoni në foton e profilit tuaj të vendosur në pjesën e sipërme djathtas, pastaj në artikullin Shikoni profilin/Visualizza profilo, pastaj në menunë Aggiungi sezione del profilo > Presentazione/Informazioni.
  • Nëse, nga ana tjetër, jeni duke përdorur një smartphone ose tabletë, klikoni në foton e profilit tuaj, në të majtë lart, pastaj në butonin Vizito profilin/Visita profilo dhe në butonin Shto përmbledhje/Aggiungi riepilogo.
 • Gjithmonë jini të sinqertë kur ekspozoni aftësitë tuaja profesionale, punën ose përvojën vullnetare: nëse “fryni” lajmet për ju, herët a vonë ato do të dalin dhe reputacioni juaj me siguri do të vuajë.
 • Rritni rrjetin tuaj të kontakteve duke kërkuar lidhje me njerëzit më në përputhje me profesionalizmin tuaj: shmangni dërgimin e kërkesave tek kushdo në mënyrë që të arrini qëllimin e lakmuar të 500 kontakteve dhe të bëheni më të popullarizuar në LinkedIn. Përqendrohuni te njerëzit që punojnë në sektorin tuaj: kjo do t’ju lejojë të krijoni një rrjet “më të pastër” të kontakteve, të dobishëm për t’u vërejtur në mjedisin tuaj dhe për të gjeneruar lajme që lidhen me interesat tuaja. Për të vizituar profilin e një personi tjetër, vendosni emrin e tij në shiritin e vendosur në pjesën e sipërme të majtë, të quajtur Kërko/Cerca/Search, më pas shtypni Enter në tastierë dhe zgjidhni përdoruesin e interesit tuaj. Pasi profili të jetë hapur, klikoni në butonin Lidhu/Collegati, për të dërguar kërkesën tuaj të kontaktit (nga kompjuteri juaj mund ta dërgoni kërkesën me një mesazh të personalizuar të prezantimit, ndërsa nga celulari kjo procedurë nuk është e mundur).
 • Bashkohuni me komunitetin duke ndarë përmbajtje të dobishme; te besh networking do t’ju lejojë të tregoni, mësoni nocione të vlefshme dhe të njihni njerëz të rinj. Ndërveprimi është në fakt, pika e fortë e një rrjeti social si LinkedIn; Rekomandohet shumë postimi i rregullt në lidhje me aktivitetin tuaj profesional, siç është edhe bërja e komenteve ose këshillave për postimet e njerëzve të tjerë. Përfitoni gjithashtu nga grupet e diskutimit që merren me tema në lidhje me punën tuaj, pasi ato mund t’ju ofrojnë ide të vlefshme për rritjen dhe zgjerimin e rrethit tuaj të njohurive.
 • Konfirmoni aftësitë e të tjerëve dhe ftoni kontaktet tuaja të bëjnë të njëjtën gjë me tuajat: kjo është një mënyrë për të treguar respekt, interes dhe respekt ndaj një kolegu, një punëdhënësi ose një bashkëpunëtori, si dhe një dëshmi personale në favor të vlefshmërisë së kompetenca e konfirmuar. Nëse e bëni atë së pari, mund të ftoni kontaktet tuaja të bëjnë të njëjtën gjë me ju, duke rritur perceptimin e qëndrueshmërisë së aftësive tuaja të konfirmuara për këdo që viziton profilin tuaj. Kur vizitoni profilin e një personi tjetër me të cilin jeni lidhur tashmë, lëvizni nëpër profilin e tij te seksioni Aftësitë dhe Konfirmimet/Competenze e conferme, pastaj klikoni ose shtypni butonin + pranë aftësisë që dëshironi të konfirmoni.

Kërkoni komente

Një praktikë e mirë për të rritur besueshmërinë e profilit tuaj është të kërkoni komente nga njerëzit me të cilët keni pasur mundësinë të punoni, duke i kthyer ndoshta nderin nga ana tjetër: kjo është mundësia e shkrimit të disa rreshtave me rekomandime, ose ndarja e një rekomandimi përvojë pune, pak sikur të ishit duke shqyrtuar një produkt dhe besueshmërinë e tij (vetëm, në këtë rast, ai është një profesionist dhe vlefshmëria e tij). Qëllimi është gjithmonë të rrisim aftësitë profesionale të dikujt: gjithçka, natyrisht, me sinqeritetin dhe transparencën maksimale.

Ndani profilin

Sapo të ndiheni gati dhe të keni personalizuar profilin tuaj në mënyrën më të mirë të mundshme, ndarja e tij në shumë kanale do të çojë vetëm në rezultate të mira dhe në zgjerimin e rrjetit tuaj të kontakteve. Për shembull, raportimi i tij në kartën tuaj të biznesit ose në nënshkrimin e emailit tuaj do të japë një prekje shtesë të profesionalizmit dhe do të rrisë mundësitë e ndërveprimit, si dhe networking; vetë fakti i bashkëveprimit rregullisht në grupet e diskutimit i jep profilit dukshmëri dhe vlerë, duke e bërë të vërehet, veçanërisht nëse jepni një kontribut të vlefshëm në komente dhe biseda në grup.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ekziston një mundësi interesante për të personalizuar adresën e internetit të profilit tuaj, në mënyrë që ta bëni atë më unike dhe të lexueshme.

Te gjesh oferta pune në LinkedIn

Siç u tham te gjesh pune ne LinkedIn eshte nga nga aspektet e ketij rrjeti social. Për të hyrë në ofertat profesionale nga kompjuteri juaj, klikoni në butonin Job/Lavoro (ai me çantë) i vendosur në qendër të shiritit të sipërm te faqes në internet të LinkedIn: nga ky seksion mund të eksploroni ofertat e ndryshme të publikuara nga kompanitë. Nëse dëshironi, ju gjithashtu mund të kërkoni sipas kualifikimit, fjalës kyçe ose kompanisë, në vendndodhjen që ju përshtatet më shumë.

Për të kryer të njëjtin operacion nga celulari, nëse jeni duke përdorur një pajisje Android, shtypni butonin Jobs/Offerte di lavoro që ndodhet në pjesën e poshtme të djathtë; nëse jeni duke përdorur një iPhone/iPad, prekni butonin Work/Lavoro që ndodhet poshtë djathtas.

Nëse hapni një ofertë pune të publikuar, do të jeni në gjendje të shikoni përshkrimin dhe kërkesat e saj për të verifikuar përshtatshmërinë e aplikimit tuaj të mundshëm. Në disa raste do të duhet të aplikoni direkt në faqen e internetit të kompanisë, në të tjerat mund të aplikoni përmes vetë LinkedIn. Nëse e bëni këtë, reklamuesi i punës do të marrë një email me detajet tuaja dhe një lidhje në profilin tuaj LinkedIn.

Shfletimi i ofertave të ndryshme të punës në LinkedIn është falas, megjithatë ekziston mundësia e regjistrimit për abonimin në LinkedIn Premium, me tarifat dhe përfitimet që ndryshojnë në varësi të opsionit të zgjedhur. Për shembull, për të rritur kërkimin tuaj të punës mund të beni abonim me Career (30,23 € në muaj), e cila ju lejon të theksoni aplikimin tuaj, të krahasoni CV-në tuaj me atë të kandidatëve të tjerë dhe të fitoni aftësi të reja për të pasuruar profilin tuaj. Business (45,36 € në muaj), Sales (60,49 € në muaj) dhe Assumere (90,73 € në muaj) keto u drejtohen më shumë kompanive për të kërkuar klientë potencialë ose kandidatë për oferta të caktuara për punë.

Te gjesh pune në LinkedIn me fjalë kyçe/keyword

Përveç të qenit një rrjet social, mos harroni se LinkedIn është mbi të gjitha një motor kërkimi që rendit profilet dhe gjeneron rezultate, të cilat sugjerohen falë përdorimit të fjalëve kyçe të përdorura nga përdoruesit. Prandaj, beni kujdes që të perdorni fjalët kyçe/keyword më të përshtatshme për mjedisin tuaj profesional, të tilla si përfitimi i fusha e kualifikimit, përvojës së punës dhe trajnimitaftësivekomenteve dhe LinkedIn Pulse (të cilat ne do të shohim në kapitullin vijues). Keto fjale kyce/keywords do te ndihmojne qe te gjesh pune ne LinkedIn.

Unë ju kujtoj se secilin prej këtyre artikujve mund ta ndryshoni nga kompjuteri juaj duke klikuar, nga faqja kryesore e LinkedIn, në ikonën e profilit tuaj, në të djathtë lart, dhe më pas në Visualizza profilo, pastaj duke klikuar në njërën nga ikonat me format e lapsit ikona që shfaqen anes secilës prej fushave të lartpërmendura.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse përdorni një smartphone ose tabletë, nga ekrani kryesor i aplikacionit për LinkedIn, zgjidhni ikonën e profilit tuaj të vendosur në pjesën e sipërme të majtë, pastaj trokitni lehtë mbi artikullin Visita profilo, dhe pastaj shtyp njërën nga ikonat në formë lapsi për të redaktuar/edituar artikujt përkatës.

Unë rekomandoj: mos e teproni me përdorimin e fjalëve kyçe, por përqendrohuni në përshkrimin e aspekteve të lartpërmendura të profilit tuaj në një mënyrë natyrale dhe të sinqertë, duke përdorur një gjuhë të thjeshtë, të drejtpërdrejtë dhe me një sy drejt asaj që njerëzit e tjerë dëshirojnë të lexojnë.

Te ndash përmbajtjen me LinkedIn Pulse

LinkedIn Pulse është një tipar profesional i blogeve i integruar në LinkedIn, i dobishëm për të shkruar përmbajtje origjinale në lidhje me biznesin tuaj. Avantazhi i Pulse është të lejojë përdoruesin të “grupojë” postimet rreth profilit të tyre, duke i dhënë rrugë për të amplifikuar vlerën dhe qëllimin e tyre për sa i përket reputacionit.

Për të qenë në gjendje të përdorni LinkedIn Pulse nga kompjuteri juaj, thjesht shtypni, nga faqja kryesore e llogarisë tuaj, në butonin Shkruaj një artikull/Scrivi un articolo, i vendosur në qendër të faqes. Nëse jeni duke përdorur një smartphone ose tabletë, shtypni butonin Pubblica në qendër të shiritit të poshtëm të ekranit.

Gjithmonë mbani mend se pjesëmarrja në grupe dhe diskutime çon në rritjen e shikimit tuaj, kështu që te perdoresh Pulse sjell rritjen e lidhjeve. Shkrimi i artikujve që do të ndahen në faqen kryesore dhe në komunitetet e brendshme mund t’ju ndihmojë të rrisni shumë personal branding.

LinkedIn Pulse ju lejon të gjeneroni përmbajtje të dobishme për kontaktet tuaja, si dhe të përfitoni nga një seri e plotë e mjeteve themelore të redaktimit, të tilla si titujshkronja normale, të zezashkronja të pjerrëta ose nënvizime, lista të shënuara dhe të numëruaracitate dhe lidhje, mundësine për të futur imazhe dhe përmbajtje multimediale si video dhe diapozitiva.

Nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth përdorimit të LinkedIn, unë ju sugjeroj të lexoni udhëzimet e mia në të cilat ju shpjegoj se çfarë është LinkedIn, si të krijoni një profil dhe si te fshish account LinkedIn.