Cfar eshte LinkedIn

Po kerkon nje pune te re dhe te kane keshilluar qe te regjistrohesh në LinkedIn për te vene online Curriculum Vitae dhe te kesh me shume mundesi pune, atehere shume mire. Sidoqoftë nese ke dyshime sepse nuk di se si funksionon LinkedIn, atehere ketu je ne vendin e duhur per tu qartesuar.

Ketu do të shpjegoj në detaje se çfarë është LinkedIn dhe karakteristikat kryesore të tij. Në fakt është një rrjet social i dedikuar botës së punës përmes të cilit ju mund të shfrytëzoni sa më shumë përvojat tuaja të punës dhe të kërkoni një punë të re.

Në fakt do të flas me ju në detaje për mjetet e ofruara nga LinkedIn për krijimin e një Curriculum Vitae/CV online, të projektuar per te gjetur pune, duke ju dhënë disa këshilla që do t’ju lejojnë të viheni re nga kompanitë.

Permbajtja

LinkedIn: si të regjistrohesh në kete rrjet social


Për të kuptuar në detaje se çfarë është LinkedIn dhe cilat mjete ofrohen për kërkimin e punës, gjëja e parë që duhet të bëni është të regjistroheni, nëse nuk e keni bërë, ose të hyni në llogarinë tuaj.

Hapni shfletuesin e internetit dhe shkruani adresën e faqes zyrtare të LinkedIn: www.LinkedIn.com. Vendosni emrin dhe mbiemrin tuaj, adresën e postës elektronike që dëshironi të përdorni për t’u regjistruar në rrjetin social dhe të shpikni një fjalëkalim që tani e tutje do të lidhet me llogarinë tuaj. Per te mesuar hap pas hapi se si te regjistrohesh ne LinkedIn klikoni ketu.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Nëse jeni regjistruar tashmë dhe dëshironi të identifikoheni, futni emailin dhe fjalëkalimin tuaj në fushat Email dhe Fjalëkalim/Password dhe shtypni butonin Login/Accedi. Në rast se nuk jeni regjistruar akoma, mund ta bëni falas.

Tani, unë do të shpjegoj se si mund ta regjistroni CV-në tuaj në internet. Përgjigjuni pyetjeve që bëhen, tregoni vendin tuaj të origjinës dhe kodin postar (për shembull 20100). Të gjitha pyetjet që do të bëhen, do të përdoren për plotësimin CV-se tuaj online.

Pastaj tregoni nëse jeni student apo emrin e kompanisë tuaj dhe kualifikimin tuaj, nëse punoni. Me hyrjen ose regjistrimin e parë, LinkedIn do te kerkoje të vendosesh një njoftim për ofertat e punes qe dalin. LinkedIn, në fakt, përveç që është një rrjet social, integron një motor kërkimi të dedikuar për ofertat e punës.

Në rast se dikush ben nje kerkese per punetor, ju mund të konfiguroheni për të marrë një njoftim me email. Pastaj plotësoni fushat në ekranin e paralajmërimit për vendet e lira të punës, tregoni vendin e punës dhe vendin ku dëshironi të gjeni një punë. Zgjidhni nëse do të merrni një alarm çdo ditë ose çdo javë.

LinkedIn: rrjeti dhe lidhjet

Tani le të flasim për pjesën sociale të LinkedIn: si një rrjet social, ai përbëhet qartë nga njerëz. Hapi i parë për tu vërejtur, në rast se jeni duke kërkuar një punë të re, është në fakt të shtoni lidhje në rrjetin tuaj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të shtuar lidhje në rrjetin tuaj, shtypni butonin Network nga menuja e sipërme. Në këtë seksion ju mund të menaxhoni dhe të mbani nën vëzhgim listën e njerëzve që keni shtuar në LinkedIn. Seksioni Menaxho ftesat në pritje/Gestione degli inviti in sospeso ju lejon të pranoni ose refuzoni kërkesat per miqesi. Funksionimi i lidhjeve LinkedIn është identik me sistemin e miqve në Facebook. Për shembull, nëse vendosni të lidheni me mua në LinkedIn (më gjeni si Elfait Web), do të më dërgoni një kërkesë lidhjeje.

Këshilla ime është të lidheni me njerëz që njihni (miq ose të njohur) dhe gjithashtu me bashkëpunëtorë aktualë ose të mëparshëm. Qëllimi kryesor i LinkedIn është t’ju ndihmojë të qëndroni në kontakt me rrethin tuaj të njohjeve të punës. Duke u lidhur në LinkedIn me njerëz me të cilët keni punuar në të kaluarën, kjo gjithashtu mund t’ju ndihmojë të merrni referenca për t’ju ndihmuar të gjeni punën tuaj të ardhshme.

Për të kërkuar njerëz për të shtuar, mund të zgjidhni të importoni listën e adresave tuaja të postës elektronike në LinkedIn; ndonjë nga këta njerëz mund të ketë një profil.

LinkedIn: te krijosh një rezyme/curriculum/CV në internet

Nëse i keni ndjekur të gjitha udhëzimet e mia siç duhet, do të keni shtuar disa njerëz në LinkedIn deri tani. E mrekullueshme por tani le t’u japim kontakteve tuaja LinkedIn diçka për të lexuar: në rreshtat e mëposhtëm unë do t’ju udhëzoj hap pas hapi drejt krijimit e CV-se online.

Gjëja e parë që duhet të bëni për të krijuar rezymenë/curriculum tuaj në LinkedIn është të shkoni në seksionin e profilit tuaj. Klikoni mbi artikullin Ju/Tu/You që ndodhet në krye të shiritit të menusë. Do ta gjeni veten në ekranin kushtuar plotësimit të profilit tuaj; Vetë LinkedIn do t’ju ndihmojë të plotësoni atë, me disa këshilla dhe udhëzime.

Kutia Përforconi profilin tuaj/Rafforza il tuo profilo do t’ju kërkojë t’i përgjigjeni disa pyetjeve rreth vetes: Në cilën shkollë apo universitet keni shkuar? Kur e përfunduat përvojën tuaj të fundit të punës? Ku jeni duke punuar sot? Cilat janë aftësitë tuaja? Filloni nga fillimi dhe përpiquni të përgjigjeni sa më mirë në të gjitha pyetjeve.

Përgjigjuni pyetjes “në cilën shkollë apo universitet keni shkuar?”, duke shtypur emrin e shkollës ose shkollave që keni ndjekur. Për shembull: Universiteti i Texas. Gjeni artikullin përkatës në menunë zbritëse dhe vazhdoni, duke treguar vitet në të cilat keni ndjekur institucionin e trajnimit që keni treguar. Për shembull: nga 2000 deri në 2005. Gjithashtu tregoni specializimin e kursit tuaj të studimit. Për shembull: Gazetaria. Në fund, tregoni llojin e çertifikimit që keni marrë. Për shembull: Diplomë Bachelor.

Përgjigjuni gjithashtu pyetjeve të hollësishme në lidhje me përvojën tuaj të punës; shtoni aftësitë tuaja për të treguar lidhjet tuaja përvojën tuaj. Shkathtësitë që mund të tregoni mund t’i referohen aftësive tuaja në fusha të caktuara (për shembull: komunikimi ose analiza e të dhënave), por gjithashtu edhe përdorimi i programeve ose aplikacioneve të llojeve të ndryshme (për shembull: Microsoft Excel Word etj). Në mënyrë të veçantë, seksioni i aftësive është shumë i rëndësishëm: lidhjet tuaja LinkedIn do të jenë në gjendje t’i konfirmojnë ato, duke ju dhënë kështu një lloj referimi.

Shtoni gjithashtu një përmbledhje të përvojave dhe interesave tuaja. Ky është një seksion përmbledhës kushtuar përvojave dhe aftësive tuaja, ku mund të përmbledhni njohuritë dhe aftësitë tuaja në një përshkrim përmbledhës që ju përfaqëson. Ju mund të përfshini vite përvojë ose aftësi të fituara. Nëse dëshironi, mund të futni edhe rezultatet e arritura gjatë përvojës së mëparshme të punës.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Së fundmi, mos harroni të plotësoni informacione që lidhen me përvojën tuaj të mëparshme gjithashtu. Në këtë mënyrë LinkedIn mund t’ju ndihmojë gjithashtu të gjeni lidhje të reja. Për secilin pozicion pune që zgjidhni të futni, tregoni në detaje punën e kryer dhe kohëzgjatjen e punës.

Në këtë mënyrë keni përfunduar pjesën e parë përmbledhëse të CV-së tuaj. Sidoqoftë, përpilimi i profilit tuaj në LinkedIn nuk mbaron këtu: tani ju duhet të flisni për përvojat tuaja të punës në detaje. Nëse klikoni në artikull Shtoni një seksion të ri të profilit/Aggiungi una nuova sezione del profilo. Kjo do të hapë një menu zbritëse të ndarë në seksione të ndryshme.

Tani do të duhet t’i përkushtoheni përpilimit të plotë dhe të thelluar të CV-se tuaj, duke futur informacione të sakta mbi atë që është karriera juaj dhe karriera shkollore. Ju do të jeni në gjendje të ilustroni historinë tuaj të punës duke përfshirë bashkëpunime ose praktika dhe të theksoni aftësitë dhe pikat tuaja të forta në një nivel profesional.

Përmes profilit tuaj LinkedIn mund të rendisni, për shembull, botimet tuaja, kurset që keni ndjekur ose çmime profesionale, gjuhët që dini, por edhe provimet që keni kaluar. Eksploroni dhe klikoni në artikujt Rruga Profesionale dhe Akademike, Shkathtësitë dhe Qëllimet e Arritura; Percorso Professionale e AccademicoCompetenze e Traguardi Raggiunti.

Përgjigjuni pyetjeve dhe përshkruani në detaje atë që ju përfaqëson profesionalisht. Nëse dëshironi, mund të zgjidhni të krijoni një profil në një gjuhë tjetër dhe madje të shtoni lidhje të jashtme me dokumente, foto, video dhe prezantime që do të përbëjnë bashkëngjitjet në rezymene/CV tuaj.

LinkedIn: kërkimi i punës

Siç u përmend në fillim, LinkedIn është një mjet i fuqishëm i kërkimit të punës. Në shiritin e sipërm të menusë, shtypni butonin Puna/Lavoro/Job për të hyrë në seksionin e motorit të kërkimit kushtuar për oferta pune. Në këtë seksion ju mund të kërkoni dhe t’i përgjigjeni ofertave të punës të postuara nga kompanitë në LinkedIn. Në Shtetet e Bashkuara, ky mjet është shumë i popullarizuar dhe ka shumë njerëz që gjejnë punë duke iu përgjigjur vendeve të lira të punës të postuara në LinkedIn. Në LinkedIn do të gjeni ofertat e punës të kompanive më avangarde që përveç metodave klasike për gjetjen e punonjësve përmes agjencive, zgjedhin gjithashtu të përdorin LinkedIn pasi kuptojnë potencialin e këtij mjeti.

Në motorin e kërkimit LinkedIn, ju mund të kërkoni sipas titullit të punës, fjalës kyçe ose kompanisë, në vendndodhjen që dëshironi. Nëse klikoni mbi një ofertë pune të publikuar, do të jeni në gjendje të lexoni përshkrimin e punës dhe kërkesat dhe më pas të paraqisni aplikimin tuaj. Për disa oferta pune do t’ju duhet të aplikoni në faqen e internetit të kompanisë, për të tjerët, mund të aplikoni direkt përmes LinkedIn. Duke paraqitur aplikimin tuaj në mënyrën e fundit, ofruesi i punës do të marrë një email me informacionin tuaj të kontaktit dhe një lidhje me profilin tuaj në LinkedIn.

Kërkimi i një pune me LinkedIn është falas, por mund të regjistroheni në një abonim LinkedIn Premium nëse dëshironi. Përfitimet dhe çmimet varen nga abonimi. Për shembull, nëse doni të shfrytëzoni sa më shumë mjetet e kërkimit të punës në LinkedIn, mund të regjistroheni në LinkedIn Premium Career (22.56 € në muaj). Ju do të jeni në gjendje të theksoni aplikimin tuaj, krahasuar me atë të kandidatëve të tjerë, të zbuloni kompanitë dhe njerëzit që vizitojnë profilin tuaj dhe gjithashtu të krahasoni CV tuaj me atë të kandidatëve të tjerë. Biznesit (€ 42,69 në muaj), Shitje (€ 58,55 në muaj) dhe punesimit (91.44 € në muaj), janë më të përshtatshme për kompanitë që të jenë në gjendje të kërkojnë klientë të mundshëm ose kandidatë për një ofertë specifike të punës.