Si te ftohesh telefonin qe nxehet

Si te ftohesh telefonin qe nxehet

Ne kete udhezues do te shikojme se si te ftohesh telefonin qe nxehet. Mund te ndodh qe telefoni te mbi nxehet kur keni hapur ndonje aplikacion specifik apo qofte kur nuk e perdorni. Megjithate kjo nuk do te thote detyrimisht, qe eshte duke u prishur fizikisht sepse mund te jete ndonje problem qe ka te beje me programet e tij dhe menyren se si jane konfiguruar.

Permbajtja

Si te ftohesh telefonin qe nxehet: Këshillat bazë

Si te ftohesh telefonin qe nxehet

Tani le te shikojme disa rregulla bazë që duhet te keni parasysh per te mbajtur telefonin në temperatura të pranueshme. 

  • Karikoni telefonin në mënyrë korrekte: kur e vendosni telefonin në karikim, bëjeni siç duhet. Kjo do të thotë, përdorni një karikues me cilësi të mirë, mos e lini pajisjen në karikim për një kohë të gjatë pasi të keni arritur mbushjen 100% (kjo redukton jetëgjatësinë e baterisë si dhe mund të shkaktojë mbinxehje të telefonit; në të vërtetë, idealja do të ishte ta mbani atë vazhdimisht ndërmjet 20% dhe 80%) dhe lëreni pajisjen të marrë frymë duke hequr çdo mbulesë dhe duke mos e vendosur në vende shumë të nxehta ose të ngushta. 
  • Kini kujdes se ku e vendosni telefonin: një smartphone gjithashtu mund të nxehet shumë nëse lihet në vende ku nuk duhet të jetë, si në makinë (nën rrezet e diellit direkte) ose në xhepat e pantallonave shumë të ngushta. Në parim, telefonat rezistojnë mirë në vendet ku temperatura është midis -20º dhe 45ºC, por është më mirë të mos i afroheni asnjërit nga ekstremet.
  • Kini kujdes me cover që përdorni: një tjetër element që mund të ndikojë negativisht në temperaturën e telefonit, duke e bërë atë të rritet, është cover. Sigurohuni që ajo të jetë e punuar me materiale cilësore dhe që lehtëson shpërndarjen e nxehtësisë së gjeneruar nga telefoni.
  • Mos e sforconi telefonin inteligjent për periudha të gjata kohore: smartfoni juaj nxehet kur përdorni lojëra dhe aplikacione veçanërisht komplekse. Për të parandaluar që temperaturat të shkojnë përtej niveleve të rrezikut, shmangni përdorimin e aplikacioneve dhe lojërave të rënda për periudha të gjata kohore. Dhe nëse temperatura jashtë është shumë e nxehtë, shmangni të gjitha aktivitetet që mund të stresojnë telefonin.

Si te ftohesh telefonin qe nxehet

  • Kontrolloni cilësimet e kamerës: nëse keni një telefon Android dhe vëreni se telefoni po mbinxehet kur bëni foto dhe video, provoni të përdorni cilësimet e aplikacionit të kamerës dhe ulni pak cilësinë e videove dhe fotove të bera. Sigurisht, këto cilësime ia vlen të ndryshohen vetëm nëse keni nevojë të regjistroni video të gjata ose të bëni shumë foto në seri.
  • Kontrolloni nëse telefoni është vërtet shumë i nxehtë: përpara se të bini në panik dhe të kërkoni një zgjidhje për të ftohur telefonin, kontrolloni që temperaturat e arritura nga ky i fundit të jenë vërtet të larta, pra mbi nivelin e rrezikut. Ndonjëherë, nxehtësia e prodhuar normalisht nga telefoni në punën e tij të përditshme ngatërrohet me mbinxehjen. Zakonisht, CPU-të e smartfonëve punojnë në temperatura ndërmjet 32° dhe 40°C, ndërsa bateritë kanë temperatura mesatare prej 20°-27°C. Natyrisht, vlerat rriten kur temperatura e jashtme rritet (për shembull në verë) dhe kur telefoni i nënshtrohet stresit (temperatura e CPU, për shembull, rritet kur përdorni lojëra ose aplikacione shumë komplekse dhe ajo e baterisë rritet kur pajisja është duke u karikuar). Duhet të filloni të shqetësoheni kur jashtë nuk është shumë nxehtë dhe temperatura e CPU-së është vazhdimisht mbi 40 apo edhe 50 gradë. Për të monitoruar temperaturat e smartfonit tuaj, mund të përdorni aplikacione si CPU-Z për Android. Për iPhone, për fat të keq, nuk ka zgjidhje të ngjashme. 

Zbuloni se cilat aplikacione stresojnë telefonin

Si te ftohesh telefonin qe nxehet

Tani le të kalojmë te ato operacione që mund të zvogëlojnë ngarkesën e punës dhe rrjedhimisht temperaturën e telefonave. Gjëja e parë që ju këshilloj të bëni është të analizoni aplikacionet që funksionojnë në pajisje dhe të identifikoni ato që stresojnë më shumë CPU-në. Ky operacion rekomandohet vetëm në Android pasi iPhone, pas pak mbyll të gjitha aplikacionet që nuk janë në plan të parë. Kjo parandalon që aplikacionet të ngadalësojnë telefonin tuaj dhe të konsumojnë energji të tepërt kur ato nuk funksionojnë në plan të parë.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Për të zbuluar se cilat aplikacione e stresojnë më shumë procesorin e një pajisjeje Android, ajo që mund të bëni është të instaloni aplikacionin CPU Monitor (i cili është falas, por përmban reklama). Në fakt, duhet ta dini se prej disa kohësh nuk ka qenë më e mundur të monitorohet përdorimi i CPU-së nga aplikacione individuale, pasi disa risi, të prezantuara për shembull me Android Oreo, kanë vendosur kufizime në ndarjen e këtij lloji informacioni. Megjithatë, aplikacioni i lartpërmendur është ende në gjendje të hedhë një vështrim në përdorimin e CPU-së në përgjithësi, duke ju lejuar të kuptoni pak më mirë se çfarë e streson pajisjen dhe çfarë jo.

Për ta instaluar thjesht hapni Play Store, kërkoni për cpu monitor, shtypni ikonën e aplikacionit (një çip i bardhë në një sfond jeshil) dhe trokitni lehtë mbi butonin Instalo. Duke vepruar kështu, instalimi dhe shkarkimi i aplikacionit do të bëhet automatikisht. Pasi ta hapni, do të keni mundësi t’i hidhni një sy statistikave të përdorimit të CPU-së në përgjithësi dhe gjithashtu do të jeni në gjendje të mbani gjithmonë gjurmët e temperaturës së CPU-së dhe baterisë përmes njoftimit të vazhdueshëm.

Tani thjesht provoni të nisni aplikacionet që mendoni se mund të jenë shkaku i mbinxehjes dhe hidhini një sy statistikave, duke u përpjekur të kuptoni se cilat operacione hapin probleme nga ky këndvështrim.

Nëse ndër aplikacionet që stresojnë CPU-në ka disa që nuk ju nevojiten, çinstaloni ato dhe problemet e mbinxehjes së telefonit tuaj do të përmirësohen. 

Ndaloni ekzekutimin e aplikacioneve

Si te ftohesh telefonin qe nxehet

Nëse jeni duke përdorur një telefon Android, një praktikë tjetër që mund t’ju ndihmojë të mbani temperaturat e pajisjes në kontroll është te ndaloni ekzekutimin e aplikacioneve. Kjo do të thotë të pezullosh funksionimin e tij ndërkohë që telefoni është me ekranin e fikur dhe për rrjedhojë, ta parandalosh atë të zgjojë për një moment pajisjen duke kryer operacione që mund të vënë në stres CPU-në dhe baterinë. Per ta bere kete, futuni ne listen e aplikacioneve dhe shtypni Caktivizo/Disattiva ne aplikacionin perkates.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Ndryshe duhet të përdorni Greenify, një aplikacion që mund të shkarkohet falas nga Play Store dhe ju lejon të hibernoni aplikacionet që priren të stresojnë pajisjen me punën e tyre në sfond. Greenify nuk kërkon domosdoshmërisht root (dmth te keni akses ne cdo funksion te telefonit) për të funksionuar, por në pajisjet me root ofron veçori më të avancuara.

Një tjetër gjë e rëndësishme është se përdorimi i Greenify në aplikacionet e mesazheve (p.sh. WhatsApp ose Messenger, të cilët janë gjithashtu ndër aplikacionet më të uritur për sa i përket CPU-së dhe baterisë), njoftimet nuk do të vijnë më në kohë realemesazhet do të arrijnë vetëm në intervale të rregullta kohore dhe kjo mund t’ju bëjë të humbisni komunikime të rëndësishmePrandaj, hibernoni vetëm aplikacionet që nuk ju nevojiten për punë.

Për të përdorur Greenify, gjithçka që duhet të bëni është të ndiqni procedurën fillestare të konfigurimit të aplikacionit, shtypni butonin (+) dhe zgjidhni aplikacionet që do të hibernoni.

Si te ftohesh telefonin qe nxehet: Perdorni paisjet per ftohje

Si te ftohesh telefonin qe nxehet

Bota Android është e mbushur me telefona inteligjentë të llojeve të ndryshme. Midis tyre, ka edhe të ashtuquajturat pajisje lojrash, të cilat perdorin sistemet e ftohjes.

Në këtë kontekst, telefonat inteligjentë kanë mbërritur në treg me sisteme të brendshme të bazuara, shpesh të bazuara në shtresa të shumta grafiti ose dhomë avulli. Në disa raste, ai kalon edhe përmes ventilatoreve të brendshëm të vendosura në anët e telefonit, të krijuar gjithmonë për të ftohur pajisjen.

Në këto raste, përgjithësisht nuk mungojnë butonat e lëvizjes fizike ose veçoritë e softuerit për të aktivizuar ventilatoret e brendshëm (gjatë fazave të lojës, në mënyrë që të mos mbinxehet telefoni gjatë operacioneve më të rënda. Në disa raste, është gjithashtu e mundur të detyrohet aktivizimi i ventilatorit në kontekste të tjera, për shembull kur karikoni telefonin.

Natyrisht, ka telefona me sisteme të ndryshme ftohjeje, kështu që nuk mund të hyj në detaje të mëtejshme për arsye të dukshme. Ndër të tjera, ka edhe prodhues, për shembull RedMagic, të cilët bëjnë pajisje të jashtme për ftohje.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Në çdo rast, prodhuesit e telefonave inteligjentë të lojërave në përgjithësi prodhojnë aksesorë, të tillë si ventilatoret e jashtëm, të destinuara posaçërisht për modelet e tyre. Megjithatë, në realitet disa produkte gjenerike mund të gjenden në internet, edhe nëse siç mund ta imagjinoni ato mund të mos përfaqësojnë saktësisht zgjidhjen më të mirë.

Si te ftohesh telefonin qe nxehet: Kryeni një skanim per viruse

Nëse telefoni juaj është gjithmonë i nxehtë dhe ju shfaqen reklama, ka shumë të ngjarë që të keni mare ndonje virus që pengojnë funksionimin e duhur të pajisjes dhe rëndojnë performancën e saj duke tensionuar CPU-në, RAM-in dhe baterinë.

Për të zgjidhur problemin, shkarkoni një nga antiviruset për Android. Në fund të procedurës, nëse ka pasur malware në sistem, sigurisht që do të vini re një përmirësim të përgjithshëm në performancë dhe një ftohje të pajisjes.

Formatoni telefonin

Nëse ende nuk keni qenë në gjendje të ftohni telefonin, më vjen keq, por duhet të provoni të gjitha zgjidhjet më drastike që janë të disponueshme për ju.

Zgjidhja e parë drastike që ju vjen në mendje është një formatimi i plotë i telefonit, përmes të cilit mund ta ktheni sistemin në gjendjen e tij të fabrikës dhe të eliminoni çdo aplikacion, proces dhe problem konfigurimi që çoi në mbinxehje të pajisjes.

Para se të rivendosni telefonin tuaj, mos harroni të krijoni një kopje rezervë të plotë të të gjitha të dhënave të ruajtura në të.

Si te ftohesh telefonin qe nxehet: Kontrolloni për probleme fizike

Nëse keni arritur në këtë pikë dhe ende nuk keni qenë në gjendje të zgjidhni problemet e mbinxehjes së smartfonit tuaj, atehere duhet të merrni seriozisht në konsideratë hipotezën se pajisja ka probleme harduerike/fizike.

Ju duhet ta çoni në një qendër shërbimi dhe të kërkoni një ekzaminim të baterisë, procesorit dhe komponentëve të tjerë.