Si te besh nje CV / Curriculum Vitae / Resume

Dihet se CV-ja eshte nje nga mjetet kryesore per te rritur shanset ne gjetjen e nje pune te mire. Shkrimi dhe paraqitja e saj duhet te jete sa me i paster dhe korrekt, ne menyre qe te godase vemendjen e personit qe do e shqyrtoj. Ne fakt ne kete udhezues do te shpjegoj se si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume. Keshtu do të jeni në gjendje të shkruani një CV duke respektuar standardet evropiane duke rritur shanset për t’u zgjedhur nga kompanitë.

Në pjesën e parë të këtij udhezuesi do t’ju ofroj rregulla të përgjithshme që do t’ju ndihmojnë të përgatitni një kurrikulum të mirë, ndërsa në pjesën e dytë do të tregoj disa programe dhe shërbime online që do t’ju lejojnë te plotesoni një CV direkt në kompjuterin tuaj. Ndersa ne pjesën e fundit do të sugjeroj disa aplikacione që do t’ju lejojnë të krijoni një rezyme/CV drejtpërdrejt në smartphone ose tabletin tuaj.

Permbajtja

Rregulla të përgjithshme se si te besh nje CV/Curriculum/Vitae/Resume

Para se të shpjegoj se si te besh nje CV/Curriculum/Vitae/Resume duke përdorur disa programe dhe shërbime online, më lejoni t’ju jap disa rregulla të përgjithshme për të shkruar një CV efikase.

  • Përdorni një CV në formatin Evropian: Gjithnjë e më shpesh, kompanitë kërkojnë një CV në formatin Evropian (Europass). Nëse nuk keni dëgjuar kurrë për të, kurrikulumi/rezymeja në formatin evropian është një lloj standardi i CV-së, në të cilin informacioni organizohet në mënyrë të qartë dhe të rregullt, në mënyrë që të lehtësohet detyra e rekrutuesve. Injorimi i kësaj kërkese do të ishte i barabartë me humbjen pa nisur, kështu që përdorni një nga modelet e rezymeve në formatin evropian të disponueshëm në internet dhe përpiquni ta plotësoni sa më mire që të jetë e mundur.
  • Jini të rregullt: CV-ja juaj është si karte vizita juaj. Prandaj, nëse doni të bëni një përshtypje të mirë, duhet të jeni të rregullt dhe te organizuar mire. Mund ta ndani CV-në tuaj në fusha të veçanta: kontakte, arsim, aftësi, përvojë pune të mëparshme, interesa personale, etj. Persa i përket përvojave të punës dhe trajnimit, mos harroni të përdorni një rend zbritës kronologjik dhe përshkruani atë që keni mësuar falë secilës punë ose përvojë trajnimi.
  • Përdorni një gjuhë të thjeshtë dhe të rrjedhshme: Në CV-në tuaj shmangni zgjatjen në aspekte të parëndësishme dhe përdorni gjithmonë një ton pozitiv ndaj pozicioneve të punës që keni bere në vitet e fundit, duke shmangur shkrimin e fjalive jo shumë “të lumtura” për punëdhënësit tuaj të vjetër (edhe kur ju mund të keni çdo arsye në këtë botë për ta bërë këtë).
  • Mos shkruani shumë, por as shumë pak: CV-ja juaj nuk duhet të marrë më shumë se dy faqe: rreziku qe të mërziten shqyrtuesit është i lartë. Për të parandaluar që kjo të ndodhë futni vetëm informacionin dhe përvojat e punes që janë të rëndësishme për rolin për të cilin po aplikoni. Shmangni gjithashtu krijimin e një CV të shkurter, ose rekrutuesi juaj do të mendojë se keni bërë pak ose asgjë në jetën tuaj deri në atë pikë!
  • Përdorni një fotografi të përshtatshme: Në CV-në tuaj është e këshillueshme që të përfshini një fotografi të madhësisë së pasaportës për të lejuar rekrutuesin t’ju shohë. Mundohuni të përdorni një fotografi të përshtatshme për kontekstin: për të qenë të qartë, mos futni një fotografi të festave, përdorni një që pasqyron seriozitetin dhe përkushtimin ndaj punës. Nëse është e mundur, shkoni te një fotograf profesionist: është një “investim” që ia vlen të bëhet në këto raste.
  • Jini të sinqertë: Mos e fryni CV-ne me pervoja pune te rreme apo duke ekzagjeruar aftesite tuaja.

Pas ketye keshillave është koha t’ju shpjegoj se cilat mjete mund të përdorni për të mbushur CV-në tuaj.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Programe qe te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Nje nga menyrat se si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume, eshte te perdoresh programe si Word, Pages dhe LibreOffice dhe ne pak klikime gjithkca arrihet nga kompjuteri juaj. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shkarkoni disa modele falas, të përfshira si standard në programet në fjalë, të plotësoni fushat që lidhen me të dhënat dhe aftësitë tuaja personale dhe kaq!

Microsoft Word (Windows/Mac/Android/iOS)

Nuk mund te mos fillonim kete udhezues se si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume pa folur per Microsoft Word. Word ka një numër të mirë modelesh që mund t’i përdorni për të krijuar një CV jashtëzakonisht shpejt dhe me lehtësi.

Për të përdorur modelet e Word-it, filloni programin dhe ne ekranin që shfaqet, klikoni në njërën prej modeleve në panelin e djathtë (Kurrikulum kreativKurrikulum i rafinuarKurrikulum kronologjikKurrikulum konciz etj). Nëse dëshironi, gjithashtu mund të kërkoni modele të tjera në internet duke shtypur “curriculum” në fushën Kërko për modele në internet/Cerca modelli online dhe duke shtypur butonin Enter në tastierën tuaj.

Si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Sapo të gjeni modelin që është i përshtatshëm për ju (ose pasi ta keni shkarkuar nga Interneti), hapeni atë duke klikuar në pamjen paraprake të tij, prisni disa sekonda dhe pasi të jetë hapur, plotësojeni me kujdes në të gjitha pjesët duke zevendesuar të dhënat fiktive me të dhënat tuaja personale (EmriMbiemriAdresaPërvoja e punës, Numri i Telefonit dhe kështu me radhë).

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Pasi të keni përfunduar CV -në tuaj duke përdorur Word, ruajeni atë duke klikuar në butonin File (lart majtas) dhe duke zgjedhur artikullin Save As/Salva Con Nome nga menuja që hapet. Kujtoni qe word ofron mundesine qe te ruash file edhe ne PDF, ndaj mjafton ta zgjidhni ate ne kutine poshte emrit qe do i vendosni.

Nëse, nga ana tjetër, dëshironi të përdorni një model të CV në formatin Europass, lidhuni me faqen zyrtare të projektit EuroPass, lëvizni faqen derisa të arrini në vijën ku është i pranishëm opsioni i gjuhes pershembull italiano (it)/english (en) dhe klikoni në CV – Model.doc (pranë ikonës Word).

Kur shkarkimi të ketë përfunduar, hapni skedarin.doc me Microsoft Word dhe klikoni në butonin Enable edit/Abilita modifica për të futur informacionin tuaj personal.

Nëse dëshironi, mund të përdorni gjithashtu versionin celular të Word, të disponueshëm për AndroidiOS dhe Windows 10 Mobile, për të krijuar CV tuaj në formatin evropian ose tradicional.

Pages (Mac/iOS)

Tani le te flasim se si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume nga nje Mac. Ju mund te krijoni CV-në tuaj duke përdorur përpunuesin e fjalëve të ofruar nga Apple: Pages, i cili është i pajtueshëm me të gjitha versionet e macOS dhe mund të shkarkohet falas nga Mac App Store.

Pages, ofrojnë disa modele të CV të gatshme për përdorim dhe ju lejojnë të përdorni të tjerat qe keni shkarkuar nga interneti. Për të shkruar një CV me Pages, gjithçka që duhet të bëni është të hapni programin duke klikuar në ikonën e stilolapsit portokalli të vendosur në Dock (shiriti i vendosur në fund të ekranit) ose në Lanuchpad, (menuja e arritshme duke klikuar mbi ikona e raketës).

Sapo të fillojë programi, klikoni në opsionin + Dokument i ri/+ Nuovo documento/+ New document dhe në menunë që hapet, lëvizni nëpër modelet e ndryshme të disponueshme derisa të arrini në seksionin Curriculum/Resume. Në këtë pikë, klikoni në një nga modelet e disponueshme (Curriculum vitaeCurriculum ClassicalCurriculum ModernCurriculum BusinessCurriculum elegante etj) dhe filloni të hartoni CV-në tuaj.

Si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Sapo të zgjidhni modelin e CV që ju pëlqen më shumë, klikoni dy herë në pamjen paraprake të tij për ta hapur. Pastaj plotësoni të gjitha fushat e dokumentit duke futur të dhënat tuaja personale dhe kur operacioni është përfunduar, ruaj CV duke shkuar në menune File > Salva… /Save.

Krijo sitin tend te Internetit me Elfa Web

Përndryshe, nëse dëshironi, mund të shkoni te menuja File > Esporta come/Export as > PDF dhe të ruani CV -në tuaj në formatin PDF.

Ju kujtoj se Pages është gjithashtu në dispozicion për pajisjet iOS dhe ju lejon të krijoni CV drejtpërdrejt nga iPhone dhe iPad. Të gjitha falas.

LibreOffice (Windows/Mac/Linux)

LibreOffice është një suite produktiviteti falas dhe me burim të hapur, e cila mund te jete pergjigja per pyetjen se si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume. Ajo eshtë një alternativë shumë e vlefshme për Microsoft Office dhe paketën iWork të Apple dhe për këtë arsye gjithashtu përfshin një përpunues teksti (Writer) që ju lejon të krijoni rezyme/CV duke filluar nga modelet e paracaktuara. Për të qenë i sinqertë, në krahasim me programet që përmenda në paragrafët e mëparshëm, LibreOffice nuk ofron shumë modele standarde, por në Web është e mundur të gjesh shumë, përfshirë atë EuroPass.

Për të përdorur modelin standard të CV të ofruar nga LibreOffice, filloni programin dhe në ekranin që hapet, klikoni në artikullin Templates/Modelli (në të djathtë). Pastaj zgjidhni modelin e CV-së të vendosur në panelin e djathtë dhe sapo të hapet skedari, plotësoni të gjitha fushat e tekstit duke futur informacionin tuaj personal.

Si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Nëse dëshironi të shkarkoni modelin e CV-së në formatin Europass në LibreOffice, lidhuni me faqen zyrtare të projektit EuroPass, lëvizni poshtë tabelës derisa të arrini në vijën ku ndodhet opsioni gjuheve dhe klikoni në CV – Modello.odt.

Pasi të përfundojë shkarkimi, hapni skedarin ODT që keni shkarkuar nga interneti dhe zëvendësoni informacionin fiktiv në dokument me informacionin tuaj personal. Sapo të keni përfunduar përpilimin e CV-së tuaj, shkoni te menuja File > Save As…/Salva con nome… dhe ruani dokumentin në kompjuterin tuaj.

Nëse keni një smartphone ose tabletë Android, mund te perdorni LibreOffice duke instaluar AndrOpen Office: një porting Android i OpenOffice, suite falas dhe me burim të hapur nga e cila lindi LibreOffice.

Shërbime online qe te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Një mënyrë tjetër se si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume është të përdoresh disa shërbime online të arritshme drejtpërdrejt nga shfletuesi/browser. Këto shërbime janë absolutisht falas dhe i kushtohen ekskluzivisht CV në formatin evropian.

Europass

Si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Shërbimi i parë online që i eshte dedikuar temes se si te besh CV/Curriculum Vitae/Resume në formatin evropian është Europass. Për ta përdorur atë, lidhuni me faqen kryesore të tij dhe klikoni në opsionin Krijo CV tende/Crea il tuo CV (+ lettera di presentazione) on-line për të hyrë në zonën që ju lejon të krijoni një curriculum vitae të ri.

Në skedën që hapet, klikoni në butonin (+) Plotësoni/Compilare të vendosur pranë artikujve të ndryshëm që përbëjnë CV-në: Të dhënat personaleLloji i kerkimitPërvoja profesionaleEdukimi dhe trajnimiAftësitë personaleGjuha amtareGjuhë të tjeraAftësitë komunikueseAftësitë organizative dhe menaxherialeaftësitë profesionale dhe aftësitë digjitale dhe futni të gjithë informacionin e kërkuar në kutinë që hapet.

Sidoqoftë në menunë e duhur, ju mund të personalizoni CV tuaj duke klikuar në njërën nga opsionet e disponueshme: Foto për të bashkangjitur foton e pasaportës tuaj; Aftësi të tjera për të shtuar aftësi dhe interesa të tjera personale; Leje drejtimi për të shtuar një patentë shoferi; Më shumë informacion për të shtuar pjesëmarrjen në projekte, shtoni referencat tuaja, etj. ose allegati për të shtuar skedarë në formatin PDF, PNG, JPG (madhësia maksimale 2.5 MB) në CV.

Sapo të keni mbaruar së shtuari të gjitha detajet në CV-në tuaj, ruani dokumentin duke klikuar butonin Save File/Salva File të vendosur në pjesën e poshtme të djathtë dhe duke zgjedhur një nga formatet e disponueshme për shkarkim. 

EuroCV

Si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Një shërbim tjetër online që lidhet me temen se si te besh CV/Curriculum Vitae/Resume është EuroCV i cili, ndryshe nga shërbimi që ju shpjegova në paragrafin e mëparshëm, kërkon regjistrim që të përdoret dhe ju lejon të ndani CV-në tuaj drejtpërdrejt me përdoruesit e tjerë ose me punëdhënësit e mundshëm.

Pasi të lidheni me faqen kryesore të EuroCV, zgjidhni gjuhën nga menuja e vendosur në pjesën e poshtme të majtë dhe klikoni në butonin qendror Nuovo curriculum europeo. Në ekranin që hapet, klikoni në opsionin Regjistrohuni/Registrati dhe zgjidhni nëse do të vërtetoheni në shërbim duke përdorur adresën tuaj të postës elektronike ose një nga llogaritë tuaja sociale.

Pasi të keni mbaruar, klikoni në opsionin CV-ja juaj/Il tuo CV (lart majtas) dhe klikoni në njërën nga opsionet e vendosura në menunë zbritëse për të përfunduar regjistrimin e CV tuaj: Të dhënat personale/Dati personali për të shtuar informacionin tuaj personal; Përvoja e punës/Esperienza lavorativa për të shtuar përvojën e punës të “mbledhur” ndër vite; Edukimi dhe trajnimi/Educazione e formazione për te shtuar llojin e arsimit të marrë; Gjuhët/Lingue për të treguar aftësitë gjuhësore; Competenze e capacità për të shtuar aftësitë profesionale; Lettera di presentazione për të bashkangjitur një letër prezantimi dhe Gestione allegati për të menaxhuar skedarët e ngarkuar në platformë.

Siç ju thashë në fillim, tipari kryesor i këtij shërbimi është aftësia për të ndarë curriculum vitae tuaj me të tjerët. Për ta bërë këtë, klikoni në artikullin CV-ja juaj/Il tuo CV, kthehuni në seksionin Të dhënat personale/Dati personali, plotësoni fushën P.A.C (Codice di Accesso Pubblico), futni një emër përdoruesi dhe klikoni në butonin Ruaj/Salva/Save. Në këtë mënyrë do të merrni linkun që do t’ju lejojë të ndani CV -në tuaj me kompani dhe rekrutues.

App qe te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume

Nese po pyesni veten se si te besh nje CV/Curriculum Vitae/Resume nga telefoni, atehere rekomandoj që të provoni aplikacionet e listuara më poshtë, të cilat janë të pajtueshme si për pajisjet Android ashtu edhe për iOS.

  • iCV Resume (Android/iOS) Ky aplikacion është ideal për këdo që dëshiron të krijojë një CV në formatin evropian nga smartphone ose tablet. Aplikacioni është i pasur me karakteristika dhe lejon, ndër të tjera, të importosh leter prezantuese, të dhëna nga Facebook dhe Dropbox. iCV Resume mund të blihet nga Play Store për 2.99 € dhe nga App Store për 3.49 €.
  • Curriculum Vitae App (Android/iOS) Ky aplikacion e bën personalizimin tiparin e tij kryesor. Edhe pse nuk është plotësisht i optimizuar për CV-në në formatin Evropian, ju rekomandoj ta provoni sepse ju lejon të personalizoni plotësisht dokumentet dhe të azhurnoni CV-të e krijuara më parë në një mënyrë të thjeshtë dhe falas.
  • Facile/Easy Curriculum Vitae (Android/iOS) Nëse jeni duke kërkuar një aplikacion falas që ju lejon të editoni/modifikoni dhe eksportoni CV-në tuaj si PDF, kjo mund të jetë zgjidhja për ju. Siç premton emri i tij, ky aplikacion ju lejon të krijoni CV -në tuaj në një mënyrë jashtëzakonisht të thjeshtë falë një ndërfaqeje veçanërisht të pastër.
  • CV Maker (Android) Ky është një tjetër aplikacion falas që ju lejon të krijoni dhe eksportoni me lehtësi CV në PDF. Aplikacioni ka një ndërfaqe shumë intuitive që lehtëson futjen e të dhënave dhe përshpejton procesin që çon në krijimin e CV-së. CV Maker gjithashtu ju lejon të zgjidhni midis modeleve të ndryshme, duke i mundësuar përdoruesit të zgjedhë paraqitjen që preferon.